Jyväskylän Kesä -kaupunkifestivaali 2017

Hyvää heinäkuuta! Niinpä se taas yksi lomaviikko on vierähtänyt! Viime viikko hujahti ihan supernopeasti ja kohta alkaa hirvittää, että jos päivät menee tällä vauhdilla, niin kesä on kohta ohi. Juhannusreissu venähti vähän pitkäksi ja tultiin vasta tiistaina kotiin. Pari päivää meni sitten ihme hohhailussa ja levätessä enkä nyt muista, mitä oikeastaan edes tein! Viikonloppu vietettiin auringonpaisteessa, rannalla, pyöräillessä ja muissa kesäharrastuksissa. Lauantaina käytiin Lievestuoreella Tarhalehdon eläinpihalla ja jos haluat lukea kokemuksiani viime vuodelta, niin niitä löytyy täältä.

Tällä viikolla on luvassa paljon eri aktiviteetteja ja To do list on täyttynyt siihen malliin, että voi sanoa lomailun käyvän ihan työstä! Luvassa on kaikkein omien hommien lisäksi eräät tärkeät synttärit ja Jyväskylän Kesä. Ihmettelin, että miten Jyväskylän Kesä tuntui tulevan nyt näin aikaisin, mutta minulle selvisi, että tapahtumaa on aikaistettu viikolla. Huh, minä kun luulin, että kesästäni on kadonnut viikko johonkin!
Tässä tilanne ennen listan täyttämistä :D

Kouhotin vuosi sitten Jyväskylän Kesästä tässä postauksessa ja nyt täytyy todeta, että olen vähintään yhtä innoissani kuin silloin. Nyt minulla on enemmän aikaa ja energiaa osallistua tapahtumiin ja voi olla, että loppuviikko meneekin tiiviisti kulttuuririennoissa. Tänä kesänä minulla ei ole juurikaan mahdollisuutta lähteä matkoille tai kalliisiin tapahtumiin, joten olen onnellinen siitä, että omassa kotikaupungissani järjestetään festivaali, joka luo kansainvälistä fiilistä ja mukavaa säpinää. Jyväskylän Kesässä on aivan varmasti tarjolla jokaiselle jotakin, sillä luvassa on ilmaisohjelmaa, seminaareja, kursseja, huippuartistien konsertteja, harvinaisia näytöksiä, Neulefestarit, puuhaa lapsille... Yritän kerätä tähän postaukseen muutamat omat suosikkitärpit, koska on sula mahdottomuus luetella kaikkea, mitä Jyväskylän kesä tarjoaa. Käy katsomassa ohjelmisto täältä! Olen tavannut Jyväskylän Kesän paperisen esitteen läpi moneen kertaan, mutta en ole edelleenkään kyennyt tekemään itselleni kunnollista lukujärjestystä. Parasta on varmaan mennä fiiliksen mukaan ja joka päivä tapahtuu onneksi niin paljon, että johonkin tapahtumaan pääsee varmasti. Tosin suosituimmat esitykset taitavat olla jo loppuunmyytyjä.

Jyväskylän Kesä kestää viikon (5.-11.7.) ja vaikka kyseessä on monipuolinen festivaali, jonka järjestämisestä ei selviä lyhyemmässä ajassa, niin silti mietin, että onko tapahtuma paisunut jo liikaa ja riittäisikö lyhyempi ja tiiviimpi kattaus. Minun on ainakin vaikea hahmottaa kaikkea, koska tarjontaa on niin paljon. Kilpailevia tapahtumia on Suomen joka kolkassa ja jokaisen tapahtuman tulisi pystyä vetämään kävijöitä mukaan. Jyväskylän Kesän valtti on sen omaleimaisuus, tasokkuus ja perinteikkyys sekä tärkeimpänä poikkitaiteellisuus. Nyt 62. kertaa järjestettävä monitaidefestivaali on saavuttanut pysyvän ja hyvän maineen ja todella toivon, että tapahtuma jaksaa innostaa uusiakin kävijöitä. Viime vuonna huomasin ilokseni, että tapahtumissa ei pönöttänyt vain keski-ikäistä kylddyyririväkeä vaan ihan kaikenlaiset ja kaikenikäiset ihmiset olivat mukana. Jonkinlaista nuorennusleikkausta tapahtumaan on odotettavissa, sillä pitkäaikainen toiminnanjohtajan Tanja Rasi luovuttaa paikkansa Kyösti Ylikuljulle, joka on toiminut Yläkaupungin Yön toiminnanjohtajana. Ylikuljun nimi on meidän perheessä tuttu, sillä kulttuuriuutisia lukiessani luin nimen ääneen ja taapero nappasi sen heti puheeseensa. Kaksivuotiaan ei ole ehkä tarpeellista tunnistaa paikallisia kulttuurivaikuttajia, mutta eipä siitä haittaakaan ole, jos lapsi toistelee nimeä "Kyöötti Yjikujjjju" ja tunnistaa hänen kasvonsa lehdestä. Siitäkään ole haittaa, että lapsi kasvaa kulttuurin kuluttajaksi ja tänä vuonna osallistummekin Lasten Kesän tapahtumiin. Mäki-Matin perhepuisto on meille tuttu ja vaikka siellä tapahtuukin jatkuvasti kaikkea kivaa, niin tämän viikon ohjelma tarjoaa ihan erilaista ihmeteltävää ja puuhaa lapsille. On perinteinen Oikokadun maalaus, työpajoja, konsertteja, näytöksiä ja mikä tärkeintä, leikkiä ja iloista fiilistä!

Jyväskylän Kesän uutuusohjelma Kesäkatu tuo festivaalipöhinän jokaisen ulottuville, sillä ilmaisohjelma ja edulliset tapahtumat levittäytyvät Kävelykadulle ja muuallekin. Kompassilla on maksutonta ohjelmaa ja festivaalipäivinä voi tapahtua vaikka mitä yllättävää. En ole koskaan erityisesti kytännyt Kompassin tapahtumia vaan kaupungilla liikkuessani olen ihan sattumalta päätynyt näkemään jonkin ihan huikean esityksen tai kansainvälisen artistin haastattelun. Eräs tapahtuma, johon aion osallistua, on keskiviikkona Rynkeby hyväntekeväisyyspyöräilyn lähtötapahtuma, jossa esiintyy Loiskis-orkesteri. Keltaisiin pukeutunut joukkue pyöräilee Pariisiin kerätäkseen rahaa syöpäsairaille lapsille ja heidän perheilleen. Eräs tuttuni pyöräilee joukkueessa ja haluan ehdottomasti olla mukana tsemppaamassa häntä ja koko porukkaa. 

Konserttitarjonta on taas kerran ihan loistavaa, mutta koska musiikkimakuni ei ole kovin kulturellia eli en tykkää jazzista enkä muustakaan svengaavasta tiluliluliistä, en pidä Semmareista, Tomi Metsäketo on ällö ja olen aiemmin nähnyt osan esiintyjistä (mm. Mikko Kuustonen, Maria Ylipää, Ritva Oksanen), niin päätin osallistua vain suosittuun Allsång på Teltta II - yhteislaulutilaisuuteen, jossa laulattavat Sami Saari ja Johanna Försti. Paula Koivuniemen keikka olisi kiinnostanut, koska hän esittää omia ja suomalaisten miesartistien rakkauslauluja jousikvartetin säestämänä, mutta konsertin ajankohta ei sovi minulle. Konserttitarjonta kannattaa tsekata, koska artistien joukossa on harvinaisia helmiä.

Konsertteja enemmän minua kiinnostaa teatteri ja koska olen jollakin tavalla vähän vinksahtanut, niin nautin aivan suunnattomasti kaikesta erilaisesta. Viime vuoden paras kulttuurikokemus oli Marc Gassotin Dark Side of the Mime ja tänä vuonna haluan kokea myös jotain aivan erityistä. Siksi olenkin menossa katsomaan saksalaisen naamioteatterin huipun Familie Flözin Teatro Delusiota ja minua kiinnostaa myös Thomas Monckton: Only Bones. Jyväskylän Kesä on erikoistunut sanattomaan teatteriin ja toivon, että tämä erityispiirre säilyy tulevinakin vuosina ja meille saadaan jatkossakin harvinaisia esiintyjiä.

Tällä viikolla tulen raportoimaan ahkerasti Jyväskylän Kesän tapahtumista, joten seuraathan blogia ja toivottavasti nähdään livenäkin :) Kannattaa seurata myös Jyväskylän kesän  Facebook-sivua, missä on nytkin menossa aika mahtava arvonta.

Kommentit