Pärstä liekeissä - väittämiä ruusufinnistä (sisältää järkyttävää kuvamateriaalia)

Minulla on ihosairaus nimeltä ruusufinni. Se todettiin minulla vasta vuosi sitten, vaikka olen kärsinyt siitä yläasteelta asti. Diagnoosi oli minulle helpotus, sillä nyt tiedän vähän paremmin, miten ihoani hoidan, mikä on sille hyväksi ja mitä täytyy välttää. Kuten kaikkien sairauksien ja vaivojen kohdalla, niin tämänkin kohdalla olen huomannut, että ihmisillä on ennakkoluuloja ja hyvin pahojakin virhekäsityksiä. Haluan korjata niitä tässä kirjoituksessa ja lähestyn aihetta väittämien avulla.

En ole liikkunut yli kahteenkymmeneen vuoteen ihmisten ilmoilla ilman meikkiä ja voin tunnustaa ihan suoraan, että itsetuntoni ei anna periksi julkaista meikittömiä kuvia koko kasvoistani. Olin kuitenkin rohkeampi kuin koskaan aiemmin ja otin muutaman kuvan ihostani teidän kauhuksenne tai iloksenne. Kuvat saattavat järkyttää herkimpiä lukijoita ja niitä ihmisiä, jotka ovat hämääntyneet pakkelistani ja tajuavat, miten karseassa kunnossa ihoni onkaan. Kohtaan liian usein vähättelyä tässä(kin) asiassa ja toivon, että näiden kuvien ja tämän jutun avulla läheiseni ymmärtävät iho-ongelmaani vähän paremmin ja toivon myös, että tästä kirjoituksestani on apua ruusufinnistä kärsiville ja riittävästi faktaa niille kaikkitietäville, jotka tulevat meitä ihonhoidossa (turhaan) neuvomaan. Olen aiemmin kirjoittanut ruusufinnistä ja kirjoitus on blogini luetuimpia juttuja ja blogitilastoista näen, että aihetta googletetaan paljon. Edellinen kirjoitukseni on luettavissa täällä ja se kannattaa lukea ainakin jos aiot kommentoida aihetta. 

Ruusufinni on sama kuin akne
Ruusufinni on ihan oma ihotautinsa eikä sitä tule sekoittaa missään nimessä akneen. Ruusufinni on krooninen aikuisiän ihosairaus. Sen oireina ovat ihon punoitus, laajentuneet pintaverisuonet, märkänppylät, ihon kuivuus/rasvaisuus, laajentuneet ihohuokoset, ihon paksuuntuminen, pistely, polttelu ja kirvely. Ruusufinni-iho voi olla välillä hyvässä kunnossa ja välillä se lehahtaa tulipunaiseksi ja näppyläiseksi. Minulla on kaikkien edellämainittujen lisäksi myös herkkä ja allerginen iho ja tällaisen ihokombinaation hoitaminen on suoraansanoen ihan helvetillistä, koska tuote, joka sopii ruusufinnin hoitoon, ei sovi herkälle iholle tai se aiheuttaa allergiaa.

Ruusufinnin voi diagnosoida itse oireiden perusteella 
Diagnoosin tekee aina ihotautilääkäri. Minut ihotautilääkärille ohjasi kosmetologini ja tulen olemaan hänelle ikuisesti kiitollinen siitä! Työterveyden lääkäri oli sitä mieltä, että ihossani ei ole mitään vikaa ja että valitan turhasta, että eihän pari näppyä nyt mitään haittaa. Yleislääkäreillä ei ole riittävää asiantuntemusta ihosairauksista, joten on syytä käydä erikoislääkärillä.

Ruusufinni esiintyy vain kasvoissa
Näppylöitä voi esiintyä eri puolilla kehoa ja olivatpa ne missä hyvänsä, niin ne ovat aina ikäviä. Usein näppyjä on kaulalla, päänahassa ja selässä. Itse olen saanut apua selän epäpuhtauksiin merisuolasta ja ruususuolasta, joilla kuorin ihoni kerran viikossa (kasvojen hoitoon suola ei sopinut). Ruusufinni voi aiheuttaa myös silmäoireita. Juuri ruusufinnin takia minulle ei voida koskaan tehdä silmien laserleikkausta, johon hinguin vuosikausia :(. Olen siis Hollywood-käsityksen mukaan todella ruma, koska minulla on finnejä ja silmälasit! 

Lisäravinteet ja vitamiinit parantavat
Kannattaa toki kokeilla, sillä terveen ihon kuntokin on riippuvainen ravintoaineista. Monilla valitettavasti monivitamiinivalmisteet pahentavat ruusufinniä ja minäkään en voi esim. Multi-tabsia syödä. Jotkut ovat löytäneet apua D-vitamiinista, B-vitamiinista, probiooteista tai joistain luontaistuotteista. Sinkkiä voi kokeilla, sillä ihon tulehdustila lisää sinkin kulutusta, sinkki korjaa ihoa ja auttaa tuhoamaan bakteereja jas olen kuullut paljon hyvää sinkin ihoa parantavasta vaikutuksesta. Minä en ehkä uskalla allekirjoittaa tuota sinkin toimivuutta, sillä sen jälkeen, kun aloin sinkkiä syödä, niin ihoni alkoi kuivua ihan kamalaksi ja näin kuiva ja hilseilevä se ei ole ollut ikinä. Ihoni kuivuu koko kropasta eikä vain kasvoista. Tässä esimerkkinä nenänpääparkani. Se luo nahkaa kuin käärme! Mutta se ei ole käärme vaan minun nenäni.
Ruusufinni paranee ruokavaliolla
Ruokavalio vaikuttaa kaikkien ihmisten ihoon! Valitettavasti ruusufinni ei parane täysin ruokavaliolla, mutta oikealla ravinnolla voi vaikuttaa ihon kuntoon. Hyvinvointimme lähtee suolistosta ja siksi on tärkeää huolehtia suoliston kunnosta. Tosin minä en ole huomannut mitään yhtäläisyyttä mahaongelmien ja naaman välillä... Joskus vatsa on reistaillut pitkään ja iho on ollut silloin hyvässä kunnossa ja nyt kun maha on ollut ookoo, niin naama ämpyilee. Joulun aikaan söin suklaata paljon eikä se näkynyt naamassani mitenkään. Juusto, sipsit tai mikään muukaan ruoka-aine ei tee näppyjä minulle, huomaisin sen kyllä, sillä syön juustoa ja sipsejä harvoin. Ruusufinnin taudinkuvaan kuuluu se, että se äityy punoittamaan kuumien ruokien ja juomien ja mausteisten ruokien ansiosta ja siksi niitä tulisi välttää. Myös punaviini saattaa lehahduttaa kasvot läikikkääksi. Erilaisia vinkkejä ruusufinnille sopivasta ruokavaliosta on, mutta mitään vankkaa tutkimusnäyttöä asiasta ei ole. Yleensä voisin kyllä suositella mahdollisimman puhdasta, monipuolista ja terveellistä ruokaa ja ehkä siksi en ole huomannut mitään vaikutusta, koska olen syönyt järkevästi ja puhtaasti pitkään. Täällä Kiitos hyvää -blogissa muuten lisää vinkkejä otsikolla Ruusun turmio, kannattaa lukaista!

Kosmetologiset hoidot auttavat
Olen saanut apua timanttimikrohionnasta ja valoimpulssihoidosta, on tehty hedelmähappohoitoa ja happihoitoa ja varmaan jotain muutakin, mutta ikävä kyllä kaikki hoidot eivät kaikille sovi ja jokaisen on kokeiltava, mikä hoito on itselle sopiva. Herkälle iholle tarkoitettu kosmetologin tekemä kauranaamio sai ihoni raivostumaan ja se ärtyili, punoitti ja näppyyntyi viikkoja hoidon jälkeen, mutta muuten kosmetologin hoidoista tai tuotteista en ole reaktioita saanut. Valoimpulssihoidolla on saatu ihoni tulehdusta hillittyä ja arpia vähentymään. Kalliitahan nuo hoidot ovat ja hyviin tuloksiin pääsee vain sarjahoidoilla, mutta minulla katastrofi pysyy hallinnassa harvemmillakin hoitokerroilla. Katkenneita verisuonia hoidetaan plastiikkakirurgien toimesta laserilla ja myös arpia ja punoitusta voi sillä hoitaa, mutta sekään ei ole halpaa lystiä. Lystiä... Kidutusta se on aina, kun ihoon isketään impulsseja, mutta vastapainoksi laitetaan aina myös jokin hoitava ja hemmotteleva naamio. Luottohoitola ja/tai luottokosmetologi on korvaamaton, sillä on tärkeää, että joku tietää, mitä iho vaatii eikä aina tarvitse selittää juurta jaksain ihon sielunelämää. Minun luottopaikkanani on ollut jo 7 vuotta kauneushoitola Eleganssi Jyväskylässä ja olen hoitolan henkilökunnalle erittäin kiitollinen siitä, että he jaksavat kuunnella "ei tämä tuote sopinut minulle" -lauluani ja etsiä aina uusia parantavia konsteja.

Akneihon tuotteet sopivat myös ruusufinnin hoitoon
Aknen hoitoon tarkoitetut tuotteet todennäköisesti ärsyttävät ruusufinni-ihoa. Ruusufinnin hoitoon ei saa käyttää tuotteita joissa on alkoholia, salisyylihappoa tai mentolia ja noitahan useissa aknetuotteissa on. Myös hamamelis eli taikapähkinä, piparminttu, neilikka ja eukalyptus ovat vältettäviä ainesosia kosmetiikassa. Ihoa rauhoittavat tuotteet ovat suositeltavia ja monet herkän ihon tuotesarjat voivat sopia. Minulla on käytössä Lumenen Sensitive-sarjan putsarit enkä ole parempia löytänyt.

Luonnonkosmetiikka ja kotikosmetiikka sopii iholle kuin iholle 
Jokaisella meillä on omanlaisensa iho ja sopivat tuotteet löytyvät vain kokeilemalla. Luonnonkosmetiikka ei ole mikään tae sopivuudesta. Voin kuitenkin suositella luonnonkosmetiikkaa siksi, että se sisältää vain vähän lisäaineita ja muuta ylimääräistä ja ainakin itsellä monet luonnonkosmetiikkatuotteet ovat toimineet hyvin keholla. Kasvoille ei ole sopivaa tuotetta löytynyt. Olen kokeillut myös kotikosmetiikkaa eli hunajaa, kauraa ja sen sellaista, mutta lopptulos on ollut aina katastrofaalinen. Öljyjen käyttöä ei suositella, vaikka monet vannovat nykyisin kookosöljyn nimeen. Toki öljyä voi kokeilla, koska sen voi sitten käyttää vaikka sisäisesti, jos se ei kasvoille sovi. Minulle mikään öljy ei ole sopinut vaan öljyt ovat tukkineet ihon täysin. 

Apteekkikosmetiikkaan voi luottaa 
Ihmisillä on jokin kummallinen käsitys, että apteekkikosmetiikka olisi erityisen puhdasta, turvallista tai hoitavaa. Jotkut tuotteet toki ovatkin, mutta se, että tuotetta myydään apteekissa, ei tee siitä juuri ruusufinniselle sopivaa. Monissa tuotteissa voi olla juuri sinun ihoasi ärsyttäviä ainesosia eikä taas auta muuta kuin kokeilla. Apteekeista saa onneksi ruinattua testereitä. Vähän aikaa sitten kokeilin La Roche Posayn tuotteita, joiden luvataan vähentävän ihon punotusta ja ärsytystä. Eivät toimineet vaan oireet pahenivat, taas kerran. Allergia- ja astmaliiton merkeillä varustettuja tuotteita pidetään yleensä herkälle iholle sopivina ja niitden käyttöä puoltaa monesti hajustamattomuus, mutta niissäkin on ainesosia, joita itse haluan välttää, kuten parabeenit.

Meikki pahentaa iho-ongelmia, joten kannattaa olla meikkaamatta
Tämä on erittäin vanhanaikainen käsitys! Aika usein joku neuvoo minua kokeilemaan meikittömyyttä ja nyt voin sanoa, että olen kokeillut. En ole laittanut otsaani meikkiä moneen kuukauteen (otsahiukset ovat olleet tässä ihmiskokeessa merkittävässä osassa) ja otsani on ihan samassa kunnossa kuin ennenkin. Meikki suojaa ihoa ja ihon suojaaminen on ruusufinniselle erittäin tärkeää. Minulla meikki on ihan korvaamaton ihoni suojana, sillä jos menen ulos ilman meikkiä, niin ihoni kyllä sen tietää ja muistuttaa siitä violetinkukertavalla värillään pitkään ulkoilun jälkeenkin. Posket ja nenä ovat minulla herkimmin reagoivat alueet. Toki suojana voi toimia myös jokin voide, mutta en ole yhtään sopivaa voidetta löytänyt. Meikin valinnassa kannattaa olla tarkkana ja aidot mineraalimeikit saattavat sopia parhaiten, koska ne eivät tuki ihoa ja niissä on vähän ainesosia. Minulla on käytössä Everyday Mineralsin meikkipohja ja olen sen hyväksi havainnut. Tavallisista meikeistä olen kokeillut viimeimmäksi Lumenen CC-voidetta, mutta se tukki ihoni täysin, teki näppyjä ja oli myös hankalaa poistaa. Kuvat ovat esimerkkinä siitä, millaisia ihmeitä meikillä voi saada aikaan. Ylemmässä kuvassa siis kirjava ihoni ilman meikkiä ja alemmassa kuvassa meikattuna. 

Kannattaa vaihtaa koko ihonhoitosarja kerralla 
Tämä on kosmetiikkamyyjien lempilause, mutta älä haksahda myyntipuheisiin! Pyydä aina testerit ja kokeile ensin pienelle ihoalueelle. Jos jollain olen saanut ihoni tasapainon järkkymään pahasti, niin sillä, että olen vaihtanut koko hoitosarjan kerralla. Pahimmat reaktiot ovat tulleet Exuviance-hoitosarjasta, jonka nimenomaan pitäisi sopia ruusufinnin hoitoon. Tuosta sarjasta olen kuullut joiltakuilta puolestaan paljon hyvää ja sillä on saatu punotus ja näpyt kuriin. 

Kaikki sairaudet ja vaivat on hoidettavissa lääkkeillä, joten kyllä ruusufinnikin on 
Ruusufinniä hoidetaan antibiooteilla, yleensä tetrasykliineillä ja hoito kestää pitkään, jopa vuosia. Antibioottien avulla ruusufinni voi helpottaa ainakin kuurin ajaksi, mutta monesti vaiva palaa uudelleen ja lääkkeitä joutuu syömään kuureittain koko loppuelämän. Minä en ole antibiootteja pystynyt käyttämään suolistovaivojeni vuoksi ja olen ajatellut, että on parempi, että naama on tällainen noidanpärstä kuin että olisi sekä karsea naama karsea että reistaava vatsa, mikä taas vaikuttaa osaltaan ihon hyvinvointiin. Toki odotan, että tulisi jokin ihmepilleri, joka poistaisi ruusifinnini hokkuspokkus tuosta vaan! Paikallishoitoon on tarjolla lääkevoiteita, jotka voivat hillitä tulehdusta. Itselläni mikään voide ei ole toiminut vaan iho on mennyt pahemmaksi. Ja tyynyliinat valkaistuneet, koska voiteet sisältävät vetyperoksidia.  

Saunomisesta on hyötyä, koska se puhdistaa ihoa
Saunomiselle ehdoton EI! Ihan sama, vaikka sinua pidetään hienohelmana, kun et voi saunoa, ihan sama, vaikka ihmiset eivät ymmärrä, että ihosi on kipeä ja punoittaa pitkään saunomisen jälkeen ja pintaverisuonet paistavat räikyvinä ihosta läpi... Älä mene saunaan! Tai jos menet, niin suojaa kasvot vaikka märällä pyyhkeellä tai paksulla kasvonaamiokerroksella. Vaikka sauna avaa huokosia ja saunalla on muitakin hyviä vaikutuksia, niin ruusufinnistä kärsivälle se on pahaksi. 

Ruusufinni johtuu likaisuudesta 
Höpölöpö. Minä sanoisin, että sen eräänä päivänä lähiöostarilla vastaan tulleen narkkaritytön finnit johtuivat likaisuudesta! Ruusufinni kuten aknekin vaatii huolellista puhdistamista ja pahinta mitä voi tehdä, on mennä meikit naamalla nukkumaan. Sitä ei pitäisi koskaan kenenkään tehdä! Tyynyliina kannattaa vaihtaa kerran viikossa, vaikka yleensä se vaihdetaan parin viikon välein. Kasvojen koskettamista käsillä kannattaa välttää. Meikkisiveltimet on syytä pestä säännöllisesti, jotta niiden kautta ei leviä bakteereja. Nämä vinkit sopivat ihan kaikille, mutta hyväihoisen ei tarvitse olla ihan niin nökönuuka. 

Ruusufinnisen kannattaa ulkoilla paljon, sillä liikunta auttaa kaikkiin vaivoihin ja tunnetusti parantaa verenkiertoa ja siksi myös ihoa
Ulkoilu ja liikunta on kaikille ihmisille hyväksi ja se parantaa verenkiertoa ja hapensaantia, mutta ruusufinnistä kärsivälle ulkoilu ja liikunta on kaksiteräinen miekka. Pakkanen ja auringonpaiste lisäävät punoitusta ja tekevät ihon kipeän tuntuiseksi, hikoilu voi lisätä näppyjä ja pintaverenkierron lisääntyminen voi lisätä couperosaa. Kova fyysinen rasitus voi pahentaa oireita. Urheilevien ruusufinniläisten tulee huolehtia ihon puhtaudesta erittäin hyvin, jotta iholle ei jää hikeä/bakteereja. Minä olen käynyt lenkillä ja hiihtämässä asteen pakkasellakin, mutta silloin naamassa on ollut paksu pakkelikerros. Myös suojavaatetus auttaa tietenkin! En siis missään nimessä kannusta välttämään ulkoilua, koska hyödyt ovat suuremmat kuin haitat, mutta ihon suojaaminen on kaiken A ja O. 

On tärkeää suojata ihoa 
Kyllä, ehdottomasti! Tästä olikin jo tuossa edellä! Muista aina, joka päivä aurinkosuoja! Myös pilvisinä päivinä. 

Ruusufinni on vain kosmeettinen ja pinnallinen haitta
Höpölöpö! Ethän vähättele asiaa, jonka on näin henkilökohtainen ja vaikeasti hoidettava, arkeeni vaikuttava? Ymmärräthän, että tähän naamaan on kulunut tuhansia ja tuhansia euroja eli vaikutus on myös taloudellinen? Tiedäthän, miltä tuntuu, kun sinulla on rupi tai ärtynyt kohta ihossa? Kun suuri osa naamasta tai vaikka pelkkä leuka on täynnä näppyjä, niin se on myös kipeä, sitä kirvelee ja ihan sattuukin. Finnit eivät ole tavallisia finnejä vaan ne voivat olla todella suuria pokkuloita, jotka ovat myös äärettömän kipeitä ja ne ovat sitä myös pitkään. Ruusufinni ohjailee elämää ja vaikuttaa esim. sellaiseen asiaan, että en voi mennä saunaan tai että minun pitää pitää aina meikit mukana, varjella ihoa auringolta ja lukea kosmetiikkatuotteiden raaka-ainelistat, että osaan välttää tiettyjä ainesosia. Ja onhan pelkkä kosmeettinen haittakin ikävää, sillä se on subjetiivinen haitta. Katso vaikka tätä kuvaa ja aattele omalle kohdallesi! (Jos olet sitä mieltä, että kyseessä on pieni ongelma, niin lue aihetta käsittelevä aiempi juttuni, linkki tämän postauksen alussa!).

Näppylät ja huono iho eivät vaikuta aikuisen itsetuntoon 
On väärin ajatella, että aikuisella on automaattisesti niin hyvä itsetunto, että finnit eivät siihen vaikuta. Kun aikuiselle puhkeaa akne tai ruusufinni, niin silloin itsetuntoa koetellaankin, etenkin jos iho on aiemmin ollut hyvässä kunnossa. Jos ihon kanssa on ollut aina ongelmia, niin silloin on ehkä hitusen helpompi hyväksyä temppuileva iho, mutta silloin rassaa oireiden pitkäkestoisuus. Sitä kun odotti, että näpyt häviävät teini-iän jälkeen. Tai viimeistään kolmekymppisenä. Sitten täytyykin niellä se fakta, että ongelmaihon kanssa on elettävä koko loppuelämä. Minun itsetuntoni kärsii iho-ongelmastani enkä ilkeä liikkua ihmisten ilmoilla ilman meikkiä. Se on myös kanssaihmisten huomioimista, että en kulje näpyt punaisina loistaen. Tsemppaan toki täydestä sydämestäni niitä ihmisiä, joilla on niin vakavat iho-oireet ja allergiat, että he eivät voi mitään meikkiä käyttää ja heidän pitää liikkua naama ruvella ja kestää tuijottelu ja kuiskuttelu. Joskus pahimpina päivinä olen harkinnut, että pukeudun 1920 -luvun tyyliin ja hommaan hatun, jossa olisi kasvot peittävä harso. Myös burkhaan pukeutuminen on käynyt mielessä ja mehiläistenhoitajan hattuakin olen harkinnut. Tähän asti olen kuitenkin tyytynyt meikkiin. 

Kaikki on asenteesta kiinni  
Asenne toki vaikuttaa kaikissa asioissa enkä minä aio antaa ihoni ohjata koko elämääni. En pidä ihostani, mutta en hyödy mitenkään siitä, että ihoani vihaisin. Toki minua ärsyttää joka päivä se, että ihoni on tällainen ja haluaisin löytää joskus sellaisen konstin, jonka avulla saisin edes vähän paremman ihon. Asenne ratkaisee, mutta valitettavasti se ei poista näppylöitäni ja punoitustani. Kun minulla on sellainen päivä, että itken sitä, että ihoni on inhottava ja hankala, että siihen sattuu, että olen käyttänyt ihoni hoitoon sen verran rahaa, että olisin saanut niillä rahoilla henkilöauton tai pari Chanelin laukkua, kun tunnen itseni äärimmäisen rumaksi, niin ei siinä auta, että joku sanoo sisäisen kauneuden olevan tärkeintä. Se ei lohduta minua tippaakaan. Ihoni on kamala ja sen kanssa on elettävä. Etsin epätoivoisesti hoitokeinoja, sopivia tuotteita, kokeilen avoimesti uusia juttuja ja toivon, että vielä jonain päivänä löytyy konsti, jolla ihostani tulee edes vähän parempi. En koskaan anna ihoni määrätä menojani. Jos leukani on jonain tärkeänä päivänä ruvella, niin se on eikä iho-ongelmani tee minusta huonompaa ihmistä, rumemman vain. Toivon, että kukaan iho-ongelmasta kärsivä ei jää neljän seinän sisään surkuttelemaan vaan nauttii elämästä!

Kommentit

 1. Moi Minttu! :) Olipa taas hyvä blogikirjoitus. Tai siis, ei tuo ruusufinni ole hyvä juttu, mutta hienoa, että kerroit asiasta ja 'avasit' asiaa.
  T: Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Mun mielestä tää on hyvin tärkeä aihe ja myös aika arka aihe ja vaikka ei ruusufinniä olisikaan, niin toivon, että iho-ongelmaiset saa tästä edes vertaistukea. Tänään on ollut muuten hyvä päivä, ei ole noussut yhtään uutta näppyä naamaan :)

   Poista
 2. Hieno blogikirjoitus! En ole itse koskaan kärsinyt iho-ongelmista, enkä ollut kuullutkaan ruusufinnistä vaan luulin, että tuo on aknea. Hyvä kuitenkin, että valistit :) Minä en ole koskaan kuiskutellut jos on näppyjä, enkä pidä näpyllisiä ihmisiä rumina. En vaan yksinkertaisesti näe sitä rumana vaan persoonallisena, mutta ymmärrän kyllä miksi iho-ongelmista kärsivää riipoo. Jos itselle puhkeaa leukaan oikein kiva punainen finni, niin kyllähän sitä yrittää ihan paniikissa rutsautella irti ja meikata ja huutaa, kun mikään ei auta. Voin vaan kuvitella miltä tuntuu jos on koko naama täynnä, vaikka vähemmän kai sitä kiinnittää silloin huomiota. Muistan kun yksi kaveri stressasi jatkuvasti pisamaisesta naamastaan, mutta vannon, ettei kukaan niihin pisamoihin enempää huomiota kiinnittänyt, tai ehkä se olen vain minä :) Hyvä, että edes meikki auttaa sinun tapauksessasi, mutta on se niin harmi, ettei pääse millään eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akneksi tuota luulee moni ammattilainenkin ja sitten käy niin, että ihoa hoidetaan ihan väärin...

   Olet ihan oikeassa, että jos iho-ongelmaisella on yksi finni, niin siihen ei kiinnitä huomiota, vaan silloin tilanne on jopa hyvä. Mutta jos hyväihoisella on yks finni, niin se on sellaiselle ihmiselle kamala paikka. Nää on niin henkilökohtaisia juttuja. Enkä minä usko, että kukaan nyt kovin hirveästi kiinnittää huomiota kenenkään ihoon tai muihin yksityiskohtiin, muuta kuin itse asianosainen :)

   Poista
 3. Kiitos hyvästä blogista! Olen "tuore" ruusufinnipotilas - iäkäs sellainen. Outoa oli, kun naama muuttui lähes viiskymppisellä murrosikäisen näppyläiseksi - ja lisäksi punottavaksi, kihelmöiväksi... Ihotautilääkärille kannattaa tosiaan mennä ajoissa ja saada oikea lääkitys. Ehostaakin oli pakko opetella (ennen en ole meikkiä käyttänyt). Meikki kuitenkin suojaa tuulelta - ja auringoltakin vähän.

  Jokainen naama on omanlaisensa, mutta tähän pärstään on käynyt seuraava coctail: Humektan-perusvoide ja Idun Minerals meikki- ja peitevoide. Puhdistusaine toistaiseksi Toleriane (La Roche-Posay, joka ei blogistille kylläkään sopinut): saa nähdä ajan kanssa, miten mun käy. Lisäksi ruususaippuaa. Nenään ja leukaan oon uskaltautunut käyttämään Nivea-laastareita (ja tehnyt ko. alueille kuorintaa ja naamionkin). Mulla siis oireilee otsa ja posken alaosat.

  Aurinkosuojaksi ihotautilekuri suositteli kasvoille Anthelios Dry Touch aurinkosuojaemulsio SPF +50. Se on kyllä ollut mukavan tuntoinen naamassa, tosin se tekee vähän kalpeamman näköisen, mutta se ei tätä punanahkaa haittaa :)

  Parempaan päin on mulla nyt menossa: näppylät hävinneet, punoitusta vähän. Kiristyksen/kuumotuksen/kihelmöinnin tunnetta ei iholla ole enää juurikaan.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kurjuus, että Sinäkin olet saanut ruusufinnin riesaksesi! Mutta meitä on paljon. Blogin tilastoista näen, että "ruusufinni"- sanaa ja aihetta googletetaan joka päivä ja toivon, että tästä minunkin kirjoituksestani on edes vähän apua kohtalotovereille.

   Jokaisen tulee löytää se oma cocktail, vaikka kosmetiikkamyyjät kehottavatkin käyttämään vain yhtä sarjaa. Ja aikamoista tuotteiden kokeiluahan tämä on, mutta nykyisin en osta mitään ellen saa testereitä! Poikkeuksen tein, kun tilasin otsonoitua oliiviöljyä... Taas toiveikkaana odotan, että tuo tuote toimisi, mutta jo pelkkä sana "öljy" hirvittää, mikään öljy kun ei ole mulle sopinut.

   Suolasaippuaa en ole uskaltautunut kokeilemaan, sillä suola ärsyttää ihoani, joka on siis varmaan ihan yliherkkä. Finnejä nitistän kostutetulla merisuolalla, mutta poskille sitä en uskalla laittaa, koska se aiheuttaa punotuksen. Olen kokeillut myös ruususuolaa, mutta se ei toiminut alkuunkaan, vaikka monet ovat saaneet siitä apua. (Piti oikolukea tarkkaan, ettei mene ruusut ja suolat sekaisin!)

   Nivea-laastareitakin olen kokeillut, mutta ne ei tarraa epäpuhtauksiin kiinni. Olisi ihanaa, jos saisikin kerralla huokoset puhtaiksi jollain laastariratkaisulla. Mutta kuorinta kyllä kannattaa ja ihon puhtaana pitäminen, mutta mun on ollut vaikeaa löytää riittävän hellävaraista kuorintaa.

   Kannattaa kuunnella Terveyden tukipilareista Paula Heinosen vinkit: http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/ ja sieltä valita 27.10.13. Heinonen puhuu tietyistä lisäravinteista, joista voisi olla apua. Itse en ole noita vielä kokeillut.

   Tsemppiä myös Sinulle :)

   Poista
 4. Ja korjaus edelliseen: tarkoitin siis SUOLAsaippuaa, en ruususaippua. Jostain syystä tuo ruusu-sana tuppaa olemaan mielessä :D

  VastaaPoista
 5. http://www.lily.fi/blogit/kiitos-hyvaa/ruusun-turmio

  VastaaPoista
 6. Hei!

  Toivottavasti luet vielä kommentteja liittyen ruusufinniin! Kysyn mielenkiinnosta tuota otsonoitua oliiviöljyä kohtaan että onko tuo toiminut sinulla? Itselläni ruusufinni todettiin kuukausi sitten ja sain antibioottikuurin ja kahta eri lääkevoidetta. Itse en myöskään voi syödä normivahvuisia antibiootteja kauheiden vatsaoireiden vuoksi ja siksi sain järjettömän kalliin kuurin (Oracea) jossa on doksisykliiniä vain 40mg ja tähän mennessä olen sietänyt tuon annostuksen ihan ok (vain yksi tabletti päivässä). Lisäksi Rozex-voide aamuisin ja Elidel-voide iltaisin. Vasta 2 viikkoa kuuria takana ja tuloksia näkyy jo, kaikki märkänäpyt ovat hävinneet eikä uusia ole tullut, jäljellä hieman punoitusta ja arpia. Onko kellään vinkkejä arpiin, miten saisi haalistettua? Kurjaa on että iho yhtäkkiä alkoi kukkia kun mulla on aina ollut hyvä iho (ikää 36v.).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Luen kommentteja, koska niistä tulee ilmoitukset. Ja koen tärkeäksi tämän aiheen, koska kaikki ruusufinniläiset on vähän hukassa ja on kiva antaa ja saada vertaistukea :)

   Voi harmi, että olet saanut tämän pirullisen "kaverin" riesaksesi! Mutta hyvä, että lääkkeet auttaa. Ruusufinni on siitä kurja, että se on ihan älyttömän yksilöllinen ja se tuote/hoito, mikä sopii yhdelle, ei sovikaan toiselle. Eikä aina itsellekään :) Tarkoitan siis, että iho voikin yhtäkkiä reagoida tuotteeseen, joka on aiemmin sopinut.

   Ots. oliiviöljy ei sopinut mulle ollenkaan vaan pahensi iho-ongelmaa, tuli näppyjä, kirvelyä ja punoitusta. Lisäksi öljyn haju on niin voimakas, että se kävi kaihertamaan kurkkuani. Laitoin öljyä kropan iholle kokeilumielessä ja haju tarttui pyjamaan, mistä se lähti vasta sen jälkeen, kun olin pessyt pyjaman 3 kertaa kuudessakympissä! Nämä ovat siis vain minun kokemuksiani ja voi olla, että jollekin ots. oliiviöljy sopiikin. Minun naamalleni ei ole tähän mennessä vielä mikään öljy sopinut ja olen päättänyt, että en enää edes kokeile öljyjä.

   Arpien haalistamiseenhan on vaikka mitä kosmeettisia tuotteita, mutta niiden tehosta en tiedä enkä osaa tuotteita nimetä, koska en ole niihin tutustunut. Tehokkain (ja kallein) konsti on kosmetologin hoidot, esim. valoimpulssihoito. Mutta sekään ei kaikille käy.

   Oletko lukenut tämän juttuni aiheesta?
   http://nainentummissa.blogspot.fi/2013/09/anonyymin-iho-ongelmaisen-paljastukset.html

   Poista
 7. Luin tuon aiemman jutun aiheesta myös. Harmi kuulla ettei otsonoitu oliiviöljy auttanut, itse ehdin jo sitä tilata kun ajattelin kokeilla lääkekuurin päätyttyä tuota jos oireita alkaisi ilmestyä uudestaan. Ärsyttää eniten juuri tämä että sitä aina innostuu kuullessaan jostain uudesta tuotteesta joka on saanut jonkun toisen ihon priimakuntoon ja sitten kun itse kokeilee niin se ei toimi alkuunkaan. Itsekin siis vuoden kärsin ongelmasta ennen kuin ihotautilääkäri vihdoin diagnosoi ruusufinnin ja vuoden aikana olen totisesti ehtinyt kokeilla vaikka mitä ja rahaa on palanut tuhottomasti :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että öljy sopisi sulle, eihän sitä koskaan tiedä! Minäkin olen niin monesti innostunut vaikka mistä tuotteesta tai meikistä, mutta mikään ei ole vielä parantanut ruusufinniä... Nykyisin en osta mitään ellen saa testereitä. No välillä haksahdan :)

   Diagnoosin saaminen auttaa vähän, koska sitten tietää edes jotain, mitä pitäisi välttää. Ja mua diagnoosi auttoi siinäkin mielessä, että näppynaamaisuuteni on nyt ihan oikea syy ja voin sen ihmisille sanoa.

   Poista
  2. Minulla on myös ruusufinni, vaikea sellainen, enkä voi meikata. Jotenkin tulee surullinen olo tuosta "meikki on muiden ihmisten huomioimista"-ajatuksesta johon usein törmää. Minulle se huomioiminen tarkoittaisi todella kivuliasta kuivumista ja kirvelyä. Minulle otsonoitu oliiviöljy toimii, mutta vain pitkäaikaisesti käytettynä. Sen ongelma on myös se, että oliiviöljy tukkii ihohuokoset eli mustapäitä pukkaa...

   Poista
  3. Ensin sitä pitää huomioida toki itsensä ja muut ihmiset ovat sivuseikka :)

   Mä en ole tavannut ikinä ketään aikuista, jolla olisi yhtä huono iho kuin mulla... Eikä ole kai moni muukaan, sillä kun olin nyt monta päivää ilman meikkiä, niin sain osakseni todella pitkiä tuijotuksia ja ihmiset jäivät ihan tölläämään kasvojani. Ajattelin, että alan ihan "piruuttani" kulkemaan ilman meikkiä, että ihmiset näkee, että kaikilla ei ole hyvä iho :)

   Poista
 8. Se piti otsonoidusta öljystä lisätä, että minullakin se pahensi ensin ongelmia mutta n. 1-2vk jälkeen alkoi tilanne helpottamaan merkittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kestä sitä öljyn voimakasta hajua... Se tarttuu tyynyliinaankin, vaikka pesee monta kertaa. Mutta niinhän se on, että hoitotuotteita pitäisi käyttää pitkään, sillä mikään ei vaikuta heti.

   Poista
 9. Olen kärsinyt lähes 20 vuotta ruusufinnistä: pieniä näppylöitä, punoitusta, pintakuivuutta. Aluksi hoidettiin Rozex-voiteella. Kolme vuotta sitten iho oli todella huonossa kunnossa ja söin lähes kaksi kuukautta Tetralysalia. Iho parani heti, mutta maksa-arvot nousivat. Viimeiset kolme vuotta iho on ollut kohtuullisessa kunnossa, mutta tänä keväänä tilanne jälleen paheni. Ostin jo antibiootteja, mutta päätin ensin kokeilla otsonoitua oliiviöljyö. JA SE TOIMII! Vajaan kahden kuukauden käytön jälkeen ihoni on lähes parantunut. Näpyt ovat kadonneet, iho on vaalentunut eikä ole pintakuiva. Hoidan ihoani seuraavasti: Kuorin ihoni hellävaraisesti kaksi kertaa viikossa Avene kuorinta-aineella. Joka ilta puhdistan ihoni Avene puhdistusgeelillä. Puhtaalle iholle taputtelen vahvaa otsonoitua oliiviöljyä. Aamulla suihkutan kasvoilleni Avene lähdevettä ja taputtelen kuivaksi. Sen jälkeen levitän vielä Roxadem kasvovoidetta ja lopuksi ohut kerros Blascon meikkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen puolestasi, että olet löytänyt hyvät ja sopivat hoitokeinot! Se kun ei ole ihan helppoa. Tuon otsonoidun oliiivöljyn nimeen monet vannoo, mutta mulla se lojuu kaapissa, kun en raski heittää pois enkä voi käyttääkään.

   Poista
 10. Heippa!

  kylläpä kuulosti tutulta jutulta..kohtalotoveri siis täällä! Mut hei..rupes kiinnostaan, et mitä meikkivoidetta siis käytätkään..? itselläni on ollu viimeiset 7v. max factorin miracle touch, joka on ollut riittävän peittävä (nestemäisistä ei ole ollu yhtään mihinkään) ja eikä siitä oo tullu mitään muita ikäviä reaktioita, mutta voishan tuota joskus jotain muutakin kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Käytin pitkään Everyday Mineralsin jauhemaista meikkiä, mutta siinä muuttui koostumus ja oli kuin olisi tupsuttanut perunajauhoja iholle! Sitten ostin ihan randomisti Max Factorin Skin Luminezer-meikkivoidetta ja se kävikin! Se on aika ohutta, mutta peittää melko hyvin. Tosin tuossakin on sama ongelma kuin lähes kaikissa meikkivoiteissa eli se, että jättää kiiltävän pinnan ja siksi laitan päälle ohuelti Everyday Mineralsin meikkiä. Käytän myös Maybellinen Fit Me -peitepuikkoa pahimpiin kohtiin. Eli tuollainen kolmen kombinaatio on tällä hetkellä käytössä... Olisi kyllä aika kivaa, kun pärjäisi vaan yhdellä hyvällä tuotteella! Onhan mulla Make Up Foreverin meikkivoidetta, joka olisi se yksi hyvä tuote, mutta on sen verran tyyristä, etten raaski arkena käyttää, mutta on ihan loistava. Mulla yhtenä ongelmana on valkoinen iho, jonka vuoksi harvoista sarjoista löytyy sopiva sävy ja siksikin nuo tuotteet on mulle valikoituneet.

   Monilta ruusufinniläisiltä olen kuullut, että markettimeikit saattavat sopia paremmin kuin esim. jotkut hypoallergeeniset tai mineraalimeikit. Se on vaan jokaisen kokeiltava, mikä käy :) Sen voisin sanoa, että jos olet löytänyt hyvän tuotteen, niin ei sitä kannata mennä vaihtamaan. Tai no, minäkin etsin aina vaan sitä täydellistä hoitosarjaa ja meikkiä...

   Poista
 11. Hei, minä en ole saanut ruusufinni diagnoosia mutta itse epäilen että minulla on se. Ihoni on todella ongelmainen ja sopivan kasvorasvan löytämiseen meni vuosia ja rahaa paloi. Tuttu tunne tuo että voitelempa kädet sitten 60 e rasvalla:) mutta halusin vinkata teille iho ongelmaiset että minulle on sopinut qliniquen geelipohjainen kosteusvoide. Se on öljytön ja ei tuki ihohuokosia. Ei sekään halpaa ole mutta kannattaa kokeilla:) se on ainut joka minulle on käynyt ja trust me olen kokeillut varmaan sata:)

  VastaaPoista
 12. Heippa! Tässä vielä yksi kohtalotoveri. Olen 58v. ja kärsinyt ruusufinnistä kohta 30 vuotta....kaikenlaisia rohtoja, voiteita, lääkkeitä, poppakonsteja ja elämäntapoja/rajoituksia on kokeiltu. Sekä käytetty tuhansia euroja lääkäreihin, kosmetologeihin, akupunktioon jne.
  Joten tiedän niin hyvin mistä kirjoitat! Vain ne, jotka tästä riesasta kärsivät, tietävät millainen tauti on kyseessä. Ruusufinni ei ole sama kuin akne - tosin aknea on hyvinkin vaikeita muotoja. Itse yritän kuvailla ruusufinniä niin kuin kasvojen iho eläisi omaa elämää. Ylireagoi kaikkeen mahdolliseen, vuoroin hilseilee/kiiltää/punoittaa/puskee näppyä/kutittaa tai kirvelee/kuumottaa kuin olisi auringossa palanut. Ja kaikki tämä miten sattuu...vaihtelee päivästä toiseen. Tänään voi olla rauhallisempi päivä ja huomenna taas tosi vaikea - ilman mitään erikoista syytä!
  Minulla Tetrasykliini on ainoa hoito joka tepsii, kuureja on vuosien varrella ollut lukemattomia. Kaikki ruusufinnivoiteet pahentavat oireita, kuten myös Apteekkivoiteet. Parhaiten minulle sopivat Bion- sarjan voiteet, lukemattomien hutikokeilujen jälkeen. Meikkinä minäkin olen käyttänyt Everyday Minerals pohjaa ( suht edullinen ), nyt tosin vaihtanut ruotsalaiseen Idun sarjaan, myös mineraalimeikki sarja. Saa Suomesta isommista apteekeista. Ja reseptivoide Elidel on myös osoittautunut hyväksi kuiviin ja laikukkaisiin kohtiin.
  Olen jo 20 v. sitten jättänyt pois saunomisen, pakkasliikunnan ( hiihto, luistelu, laskettelu ), maustetut ruoat, kahvin, minimoinut alkoholin käytön, välttänyt stressiä jne jne. Stressi näyttäisi olevan vahva triggeri minun iholleni, joka reagoi kuumotuksella & näpyillä.
  Vaikka vaiva on ollut näin pitkään, se edelleen masentaa kun on hankalampia vaiheita. Jotta olisi huolitellun näköinen, joutuu panostamaan sekä paljon aikaa että rahaa. Ei mitään "wash & go" meininkiä....
  Hienoa että kirjoitat asiallisesti ruusufinnistä, vaivasta kärsiviä tuntuu olevan todella paljon! Hyvää jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Pahoittelen, etten ole vastannut aiemmin, mutta ajattelin vastata ihan ajan kanssa.

   Ruusufinni on elinikäinen kumppani eikä ollenkaan kiva sellainen... Ja todellakin, iholla on aivan täysin oma elämänsä, näin sanoo kosmetologinikin! Tuo kuvailusi kuulostaa tutulta ja jonain aamuna kun herää, niin huomaa, että iho on kipeä ja jonain aamuna onkin iso finni tai sitten voi olla ihan huomaamaton iho, ne on parhaita päiviä, kun ihoa ei tarvitse hirveästi ajatella :)

   Ai sullakin ruusufinnivoiteet pahentaa, onpa hyvä kuulla, etten ole ainoa. Välillä kun tulee olo, että minua ei uskota. En todellakaan halua olla tahallani nirso, vaikka jotkut voivat niin luulla! Bionia en ole vieläkään kokeillut, kiitos kuin muistutit. Täytyy varmaan jossain vaiheessa ottaa testaukseen.

   EDM on ollut mulla käytössä vuosia, mut haluaisin löytää vielä paremman. Idunissa ei muistaakseni ollut sopivaa sävyä mulle.

   Mulla on sama homma, että stressi on pahin triggeri! En vaan tiedä, miten stressiä voisi välttää... Minäkin käyn hyvin harvoin saunassa, edellisestä käynnistä taitaa olla jo puolitoista vuotta. Ulkourheilua en ole pystynyt jättämään, mutta eihän pakkasliikunta iholle hyvää tee. Paksu meikkikerros auttaa eli ensin Lumenen CC-voide ja sitten puuteriksi EDM-mineraalipohja, jota käytän siis puuterin tavoin.

   Tämä todella ahistaa ja masentaa ja se rahasumma, mikä ihonhoitoon ja tuotteisiin on vuosien aikana mennyt, on niin suuri, etten edes hirivä laskea sitä! Minäkin haluan olla huolitellun näköinen ja se vaatii kyllä panostusta tämän ihotyypin kanssa.

   Kunhan jossain vaiheessa kerkiän paneutua, niin kirjoitan uuden jutun ruusufinnistä, olen nimittäin löytänyt uutta tietoa. Tai siis vanhaa tietoa oikeastaan, mutta minä valaistuin ja iho-ongelmavyyhtini alkoi edes vähän kirkastua.

   Valoisaa kevättä :)

   Poista
 13. Kiitos tästä infopaketista!! Epäilen itselläni ruusufinnia enkä ole mistään saanut tähän mennessä näin paljon käytännön vinkkejä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Ihanaa kuulla, että tästä oli apua :) Jos sinulla on jotain kysyttävää, niin vastaan mielelläni. Alan nimittäin olla itseoppinut ruusufinniasiantuntija :D

   Poista
 14. Hei ! kirjoituksesi on niin kuvaava kertomus ruusufinnin täyteisestää elämästä ja on niin tuttua. Itse olen 50+ nainen ja minulla ruusifinni on todettu noin 15v sitten johtuen asiansa osaavasta ihotautilääkäristäni. Lähes kaikkea olen kokeillut, vähemmäksi olen vain jättänyt kosmetologien hoidot mutta vastaavasti olen useamman kerran couperosa ihoa laserilla käynyt "hoidottamassa". Kaikki pintaverisuonet ja oireet tuntuvat vain tulevan takaisin ennemmin tai myöhemmin, minulle tuo laserkaan ei vaan tunnu sopivan (myöskään kukkarolle). Ruusufinnin lisäksi minulla on muita ristiriitaisia autoimmuunitauteina psoriasis (= oleskele auringossa!) ja kaupan päälle paksusuolen krooninen tulehdus (= unohda antibiootit).

  Toivon sinulle oikein paljon jaksamista, nuo esittämäsi kuvat kertovat välillä niin tuskaisan tulehtunutta ihotilannetta, joka itsellenikin on tuttua. Kaiken stressin ja ahdistuksen lisäksi tulee se tulehduksen aiheuttama fyysinen kipu, joka muistuttaa läsnäolostaan joka hetki.

  Hienoa on, että nykyään ruusufinnistä löytyy netistä paljon enemmän kirjoituksia, mielipiteenvaihtoa ja tietoa kuin aiemmin.

  "kevätaurinko" terveisin Boletus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) On tosiaan hyvä, että tietoa löytyy nykyisin, mutta silti aina vaan monet ovat tuskaisen epätietoisia siitä, mikä ihoa vaivaa ja olisi helpottavaa, jos ruusufinnitietoutta löytyisi enemmänkin. Sitä olen ihmetellyt, että ruusufinniläisillä ei ole omaa Facebook-ryhmää ja olen monesti ajatellut sellaisen perustaa, mutta minulla ei ole aikaa pitää yllä ryhmää. Vertaistuen ja ihan tiedon ja vinkkien tarve on meillä kova :)

   Niinhän se on, että hoidot kyllä auttaa, mutta niissä pitäisi käydä tosi usein, muuten oireet tulee aina takaisin. Eikä kellään taviksella ole rahaa hoitoihin, mikä on harmi, koska sairauden hoitoahan sekin olisi eikä vaan pinnallista kosmeettista hoitoa. Nuo ristiriitaiset sairaudet on kyllä kurjia ja elämää vaikeuttavia, kun ei tiedä, miten valitsisi. Minä olen valinnut antibiootittomuuden, ettei suolisto kärsi, mutta seurauksena on näppynaama. Toisaalta taas antibiootit romuttaa mun terveyden täysin, joten vaihtoehtoa ei ole.

   Jaksamista myös sinulle ja valoisaa kevättä :)

   Poista
 15. 20 vuotta on ruusufinni kiusannut. Alkuvuosi meni hyvin, mutta nyt alkanut lämmin jakso nosti näppylät pintaan. Olen lypsykarjatilan emäntä ja hikisten lehmien välissä hikoilu on pahasta samoin muu työssä hikoaminen. Antibiooteilla saan taudin rauhoittumaan ja sinkkipastaa kuivattamaan näppyjä päältäpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusufinni on ikuinen kumppani... Hikoiul pahentaa mullakin näppylöitymistä ja olen huomannut, että myös kaikki pölyiset hommat.

   Hyvä, että sulla on hoitokeinot, vaikka kyllä sitä toivoo, että saisi tämän kokonaan pois.

   Poista
 16. Hei.
  En tiedä lukeeko tätä enää kukaan, mutta itselläni on auttanut niinkin yksinkertaiset asiat kuin MaineBace suola ja Himalaya Multipurpose Creamy, oranssivalkoinen tuubi joka maksaa Prismassa kolmisen euroa.
  Suolaa laitan kämmenelle ja vähän vettä, hieron käsien välissä. Iho jää kostutetun tuntuiseksi kuten kuuluukin. En kuivaa ihoa kuin vähän jotta suolainen kosteus jää iholle. Sitten voidetta päälle. Suolan olen voinut jo jättää pois, mutta voidetta en, koska nenä on heti märkänäpyillä. Voide toimii myös meikin alla. Niin ja tuo suola toimii myös kristallidödön täydentäjänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kuules, tätä postausta luetaan jatkuvasti ja PALJON!!!

   Kaikki vinkit on tänne tervetulleita, koska ruusufinniset epätoivoisesti etsii hoitokeinoja. Monet kun on kokeilleet vaikka mitä ja aina pettyneet.

   Tuota palasuolaa mun on pitänyt ostaa, mut se on aina vaan jäänyt. Johtuu ehkä siitä, että mulla on suolasta niin huonot kokemukset. Mut tuota on kyllä monet kehuneet :)

   Poista
 17. Moi! Todella hyvä kirjoitus ruusufinnistä, minä myöskin siis kuulun näihin epäonnisiin "ruusulaisiin". Mulla diagnosoitiin ruusufinni 5 vuotta sitten. Se oli todella kova paikka ihmiselle jolla ei ole ollut edes finnejä teini-iässä. Söin aika monta tetrasykliinikuuria, kunnes vaan päätin etten enää syö lääkkeen lääkettä. Lääke kyllä tehosi, mutta oireet palasivat aina kuurin jälkeen. Kokeilin kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, hienoin jopa tyrnimehua naamaani, se ei todellakaan tehnyt hyvää ��. Mä sitten vihdoin löysin avun otsonoidusta oliiviöljystä, haisee karmealla, mutta mä oon jo tottunut siihen. Eikä mun tarvitse käyttää sitä enää päivittäin. Myöskin kookosöljy sisäisesti ja ulkoisesti tekee hyvää mun iholle. Samoin laadukas omega3 tuote on parantanut ihoani huomattavasti. Tsemppiä kaikille vaivan kanssa painiville ja hyvää kesää!

  VastaaPoista
 18. Minulla diagnosoitiin myös ruusufinni 6 vuotta sitten. Se puhkesi kolmatta lastani odottaessa, stressaavassa elämäntilanteessa. Aiemmin ihoni oli ollut miltei virheetön. Murrosiässäkin pahimmillaan vain pari finniä leuassa. Siinä se.

  Söin alkuun antibiootteja jonkin aikaa, mutta sain päänsärkyä ja paineentunnetta päähäni. Minulla oli korkea hemoglobiini, hyvin paksu veri ja antibioottipaketissa varoiteltiin veritulppariskistä. Alkoi pelottaa, joten lopetin kuurin kesken.

  Sinkkivoidetta ja lukuisia lääkevoiteita on tullut testattua tuloksetta. Pahinta on kun iho menee rikki ja vuotaa verta! Sekä soppaa hämmentää lisäksi sairauden eteneminen yhä lähemmäs silmiä. :( Kun miltei joka aineessa lukee: "vältä laittamasta silmien alueelle". Pahimmissa kauhutarinoissa ruusufinni on tuhonnut näkökykyäkin. Ainakin silmäni ovat alkaneet kuivaa merkittävästi ja toisaalta vetistää.

  Toistaiseksi paras tuote on ollut suolasaippua, muttei sekään aggressiivisissa jaksoissa auta. Pahimmat kohdat ovat poskipäät, nenä ja suun ympärykset. Nenä muuttuu pahiten violetin muhkuraiseksi. Aina tulee samoihin kohtiin jostain uumenista paiseet, vaikka olisivat olleet ensin viikkokaupalla poissa. Poskipäissä sama homma. Kunnon sinertävät muhkurat. Suun ympärille ja leukaan taas muodostuu näppyjä, mutta ne ovatkin tosi korkeita pahimmillaan. Ihoa ei meinaa saada meikilläkään tasaiseksi vaan on kuin kyntömaata...

  Taidat olla Jyväskylästä sinäkin? Vasta äsken törmäsin blogiisi! Kehenkään muuhun ruusufinniä potevaan en ole vielä kotikaupungissani törmännyt. Vähän on ollut mieli maassa kun vertaistuki niin vähissä...

  VastaaPoista
 19. Minulla diagnosoitiin myös ruusufinni 6 vuotta sitten. Se puhkesi kolmatta lastani odottaessa, stressaavassa elämäntilanteessa. Aiemmin ihoni oli ollut miltei virheetön. Murrosiässäkin pahimmillaan vain pari finniä leuassa. Siinä se.

  Söin alkuun antibiootteja jonkin aikaa, mutta sain päänsärkyä ja paineentunnetta päähäni. Minulla oli korkea hemoglobiini, hyvin paksu veri ja antibioottipaketissa varoiteltiin veritulppariskistä. Alkoi pelottaa, joten lopetin kuurin kesken.

  Sinkkivoidetta ja lukuisia lääkevoiteita on tullut testattua tuloksetta. Pahinta on kun iho menee rikki ja vuotaa verta! Sekä soppaa hämmentää lisäksi sairauden eteneminen yhä lähemmäs silmiä. :( Kun miltei joka aineessa lukee: "vältä laittamasta silmien alueelle". Pahimmissa kauhutarinoissa ruusufinni on tuhonnut näkökykyäkin. Ainakin silmäni ovat alkaneet kuivaa merkittävästi ja toisaalta vetistää.

  Toistaiseksi paras tuote on ollut suolasaippua, muttei sekään aggressiivisissa jaksoissa auta. Pahimmat kohdat ovat poskipäät, nenä ja suun ympärykset. Nenä muuttuu pahiten violetin muhkuraiseksi. Aina tulee samoihin kohtiin jostain uumenista paiseet, vaikka olisivat olleet ensin viikkokaupalla poissa. Poskipäissä sama homma. Kunnon sinertävät muhkurat. Suun ympärille ja leukaan taas muodostuu näppyjä, mutta ne ovatkin tosi korkeita pahimmillaan. Ihoa ei meinaa saada meikilläkään tasaiseksi vaan on kuin kyntömaata...

  Taidat olla Jyväskylästä sinäkin? Vasta äsken törmäsin blogiisi! Kehenkään muuhun ruusufinniä potevaan en ole vielä kotikaupungissani törmännyt. Vähän on ollut mieli maassa kun vertaistuki niin vähissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, tuo kuulostaa tosi vakavalta!

   Toivoisin, että olisi olemassa joku ihotautilääkäriguru, joka osaisi kertoa, miten erityyppisiä ruusufinnioireita hoidetaan. Tuohon sun nenäoireiluun ym. kun ei toimi samat hoitokeinot kuin pelkkään couperosaan tai lehahduksiin.

   Tuo paiseilu on ihan kauheaa, se todellakin turvottaa ja muhkuroittaa ihon ja muutenkin mulla pahenemisvaiheessa iho turpoaa. Mulla paiseisiin auttoi teepuuöljy, mut koska ruusufinni on niin oikukas, niin en tiedä, auttaako seuraavan kerran. Sehän tässä on niin keljua, että koskaan ei tiedä, milloin iho menee huonoksi, niin kun käy aivan yhtäkkiä.

   Mulla pahiin jaksoihin on auttanut se, että menen heti kosmetologille, kun iho alkaa oireilla. Valohoidot tekee ihmeitä ja vaikka ovat tyyriitä, niin jo yksikin kerta voi riittää tuhoamaan bakteereita, mulla ainakin auttaa. Ja oon ajatellut, että maksan siitä, että iho on paremmassa kunnossa kuin kärsin kivuliaista paiseista ja saan uusia arpia. Viime syksynä en päässyt kosmetologille ja sekin voi olla syynä siihen että ihoni meni niin pahaksi. Kaikki kosmetologit ei ruusufinnistä tiedä ja hoitavat väärin ja minäkin käyn aina omalla luottokosmetologilla, joka tuntee mun ihon ja sen oikut :)

   Olen JKL :stä :) Mullakaan ei ole vertaistukea ollut kuin blogin kautta ja joidenkin blogikommentoijien kanssa on vaihdettu sähköpostejakin joskus. Olen ihmetellyt, että ruusufinniä sairastavilla ei ole omaa FB-ryhmää ja ajattelin sellaisen perustaa, mutta mun rahkeet ei riitä ryhmän ylläpitoon. Mä tiedän joitain tuttuja, joilla on ruusufinni, mutta tätä paise-"kyntömaa"versiota ei ole kellään muulla ja välillä on ollut siksi vähän orpo olo :) Sekin helpottaa, kun tietää, että joku muu kärsii samasta.

   Kiva kun löysit blogini :)

   Poista
  2. Olen luullut, että oireeni olisivat suurinpiirtein ihosyöpää, mutta yhtäkkiä - tättärää - ihoni saattaakin olla välillä aivan moitteeton! Eli paraneekin aivan oireettomaksi, kunnes taas nostaa pinnan alta entistäkin pahemman aallon! Sitä aina pelkään miten pahana seuraava aalto nousee!

   Mutta mitäs jos ei ole rahaa kosmetologille? :( Jos kaikki raha menee perheen elättämiseen?

   Poista
  3. Samaa pelkään minäkin. Todella toivon, että ne tutkijat, jotka syynää talipunkkien suolistoja ym. :D, saisivat selville, mistä tuo yhtäkkinen ihon paheneminen johtuu.

   No sepä se, että kosmetologilla käyminen on niin tyyristä ja se on hirmu sääli. Mun pitäs käydä kerran kuussa, että iho olisi parempi, mutta käyn vain muutaman kerran vuodessa. Ja sitten jos rahaa on vähän eikä ole ennen käynyt hoidoissa, niin voi olla riski, että iho ei tykkääkään ja sit rahat on menneet aivan hukkaan!

   Poista
 20. Voihan visva, olen meinannut perustaa monta kertaa FB-ryhmän, mutten tunne FB:n kautta ketään "ruususta"!

  VastaaPoista
 21. Jokaiseen FB-ryhmään kun tarvitaan ainakin se yksi alkujäsen!!

  VastaaPoista
 22. Nyt vähän äkkiä suomalainen ruusufinnitukiryhmä pystyyn! :D Olen hakenut sellaista jo useamman vuoden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nini minäkin!!! Facessa on vaikka mitä ryhmiä, joka sairaudelle ja vaivalle ja vaikka mitä höpöhöpöryhmiä ja on kumma, että ruusufinniläisille ei ole! Mulla on itellä Facessa henk. koht. sivut, sitten blogin sivu, Avon-sivusto ja vielä yksi, jossa olen ylläpitäjänä, joten olen ajatellut, että en kykene enää hallitsemaan yhtään ryhmää ja kun mulla on niin paljon muitakin harrastuksia :)

   Olen satavarma, että ryhmään liittyisi heti ihmisiä, koska ainakin täältä blogin kautta on välittynyt ihmisten epätoivo ja tietämättömyys. Olisi helppoa, kun FB- ryhmän tiedosttoihin saisi lisättyä hyviä vinkkejä ym...

   Melkein olisin jo perustamassa ryhmää :D Jos saisi sen alkuun ja muutaman muun ylläpitäjän, niin ei olisi niin suurta hommaa sit vain parilla tyypillä.

   Poista
 23. Voin tulla kaveriksi ylläpitohommiin, laitan sulle vaikka YV FB:n kautta. Sain lopullisen diagnoosin ruususta 2 viikkoa sitten ihotautilääkäriltä. Sitä ennen sain 4 eri diagnoosia voiteineen ja iho vaan meni huonompaan kuntoon. Erkoislääkärillepääsystä piti taistella ihan kunnolla, lähete palautettiin jo kerran takaisin työterveyteen. Nyt on hoito alussa ja voide nimeltään soolantra kokeilussa. Susanna

  VastaaPoista
 24. Mulla pysyi viime kevään iho aisoissa Soolantralla ja Elidelillä mutta kesän jälkeen iho räjähti käsiin :(. Päällä on sellainen tulehdustila että turvauduin Roaccuttaniin... Tätä kuuria olen viimeiseen asti vältellyt mutta nyt oli iho niin järkyttävä että olin valmis mihin vain. Katsotaan miten tämä myrkky nyt sitten tehoaa, kaksi päivää vasta takana... Tsemppiä kohtalotovereille!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! On ihan hirveää, että iho räjähtää ihan yhtäkkiä noin. Mulla on nyt toisella puolella otsassa älytön tulehduspesäke ja sekin tuli aivan yllättäen. Mulla ei ole tähän mitään erityistä hoitokeinoa, mutta onneksi on just sillä puolella otsaa, jonka saan hiuksilla peitettyä :D

   Jos vain viitsit, niin tule kertomaan, auttoiko Roaccutan. Toivon, että auttaisi. Tsemppiä sullekin :)

   Poista
  2. Joo, ilman muuta tulen kertomaan auttaako Roa. Mullahan on todella pienellä annostuksella lähdetty liikkeelle (10mg/vrk), kontrollissa katsotaan nostetaanko annostusta. Sivuoireita ei ole kuin ihan aavistuksen verran silmät kirveltävät. Tarkkaa touhua, verikokeethan otetaan kuukausittain ja ehkäisy piti olla. Mulla tapahtui sama räjähdys iholla myös viime syksynä, vaikuttaisiko kesä siihen, hmm? Meinasin jo silloin aloittaa Roan mutta sitten iho rauhottuikin. Viheliäistä... Mutta sun iho näyttää ihmesienen ansiosta (?) upealta :). Toivon mukaan itsekin saan kohta nauttia taas vähemmän tulehtuneesta ihosta, sitä odotellessa ;)

   Poista
  3. Viikko takana Roaccuttania ja voin sanoa että Huh Huh miten tehokas :0!!!! Kaikki paiseet hävinneet, iho on lähes sileä. Toki ihonväri on vielä epätasainen mutta sekin on tasoittunut huomattavasti ja iho on todella helppo meikata nyt kun ei ole kyntömaata. En uskalla vielä iloita kun mitä tahansa voi aina tapahtua mutta vähän harmittaa etten aiemmin kokeillut koska mulla on vienyt tulehduksen mennessään!

   Poista
  4. Ooh, onpa mahtavaa! Roaccutanista olen kuullut tuota, että parantaa nopeasti ja joillakin iho-ongelma jää kokonaan pois, toivotaan että sinunkin kohdallasi kävisi niin :)

   Haluaisin tietää, miksi ruusufinni oireilee syksyisin, mutta en ole tietoa mistään löytänyt. Mulla tuo järkyttävä tulehduspesäke keskellä otsassa vaan laajenee ja posket on täynnä tukkeutuneita huokosia. Sama oli viime syksynä. Kosmetologin valohoito auttaisi, mutta sinne en nyt pääse :(. Täytyy vain yrittää kärvistellä, koska lääkekuureja en voi syödä.

   Poista
  5. Mulle ihotautilääkäri sanoi että yleensä pahenee juurikin kesän jälkeen ilmeisesti liittyy aurinkoon? Iloitsin liian aikaisin helposta meikkauksesta koska iho on rutikuiva, samoin huulet :(. Voin vaan kuvitella aknepotilaiden kärvistelyt kuivan ihon kanssa koska heillä nuo annostukset ovat ihan eri luokkaa! Tuntuu että iho on riekaleina, samoin huulet eikä auta rasvat joten meikkivoide näyttää ei niin kivalta :(

   Poista
  6. Sehän se "hauskaa" on, että kesällä aurinko parantaa ihoa, mutta sitten syksyn tullen ihon kunto pahenee juurikin siksi, että on saanut kesällä aurinkoa. Meillä suomalaisilla myös lämpötilan ja kosteuden muutos syksyllä vaikuttaa, mutta en ymmärrä, miksi mun iholle tulee paiseita aina tähän aikaan vuodesta. Luulisi, että ilmasto vaikuttaa vain kuivuuteen eikä iho reagoisi tällä tavalla.

   Voi ei... Oletko kokeillut öljyä? Esim. kookosöljyä? Mulla on kyllä se kokemus, että jos iho kuivuu jostain lääkkestä tai muusta sisäisestä syystä johtuen, niin siihen ei mikään auta. Mä en voi käyttää sinkkitabletteja, koska ne kuivattaa ihon aivan korpuksi eikä ne kyllä autakaan mitään. Sun pitää varmaan vaan kärsiä ja kärvistellä kuurin ajan ja toivoa, että kuurin loputtua iho-ongelmat on lopullisesti poissa :)

   Yksi tuotevinkki tuli mieleen, Lumenen hyaluronihappotiiviste, sellainen oranssi pullo. Se auttoi mulla ihon kuivuuteen ja jotenkin jopa tasapainotti ja iho tuntui kimmoisalta ja kostutetulta. Yritän epätoivoisesti keksiä konsteja sun ihon kuivuuden helpottamiseksi :)

   Poista
  7. No niin, Roa-kuuria takana reilut 2kk ja ihon kuivuus on nyttemmin pysynyt aisoissa kun en vesipese kasvoja ollenkaan vaan poistan meikit perusvoiteella+vanulapulla. Välillä joudun turvautumaan öljyyn. Oon kyllä tosi tyytyväinen kuuriin koska toisin kuin ab-kuurit, tästä mulla ei vatsa mene sekaisin. Toki verikokeissa laukkaaminen on rasittavaa. Jatkan kuuria vielä 3kk ja sitten katsotaan miten käy, pelottaa naaman räjähdys jo valmiiksi kun nyt on niin ihanaa kun iho on sileä eikä siihen satu kun tulehdus on tipotiessään. Onneksi lääkäri sanoi että jos näin käy, saan aloittaa kuurin heti uudestaan...

   Poista
  8. Moikka! Hyvää alkanutta vuotta :) Anteeksi, että vastaan vasta nyt. Kiva kuulla, että ihosi on nyt paremmassa kunnossa :). Toivotaan, että ihosi pysyisi kunnossa, ettei tarvitsisi koko ajan syödä lääkettä.

   Mä arkailen vielä lääkäriin menemistä, vaikka iho on niin pahasti tulehtunut, että pitäisi mennä. Ihoni on aihan järkyttävän kipeä ja ihon alla on pahkuroita, jotka on niin syvällä, että niihin ei passaa koskea.

   Poista
 25. Hei, minulle on tehty silmien laser-leikkaus, vaikka on diagnosoitu ruusufinni aiemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän sen pystyy tekemään, mutta minä en uskalla ottaa riskiä, kun on muutenkin herkät silmät. Ja taidan olla kuitenkin silmälasi-ihminen :D

   Poista
 26. Tietääkö joku Helsingistä kosmetologia joka osaisi käsitellä ruusufinni-ihoa? Kaipaisin jorain hemmotteluhoitia.

  VastaaPoista
 27. Hei!Kiva kun olet kirjoittanut ruusufinnistä asiaa. Kaksi päivää sitten aloitin tetrasykliini kuurin kun iho paheni yhtäkkiä todella kipeäksi ja tulehtuneeksi. edeltävästi kärvistelin jo pitkään huononevasta tilanteesta kunnes koin että nyt on saatava tämä antibiootilla aisoihin. olen kärsinyt vaivasta jo kuutisen vuotta ja yhden kuurin olen aiemmin syönyt. Lisänä on nyt skinoren voide joka minulle uusi kokeilu. IHo jo nyt hieman rauhoittunut, tosin skinoren tuntuu kuivattavan ihoa. Onko kenelläkään kokemusta mitä tässä tilanteessa kasvovoiteeksi skinorenin kanssa? Avenen tuotteita viimeisimmäksi olen käyttänyt, mutta nyt ne ärryttää samantien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Anteeksi, että vastaan vasta nyt!

   Mä meinasin ehdottaa Avenea... En tiedä, ono tuo skinoren niin ärtsiä, että Avene reagoi sen kanssa jotenkin. Mun kokemus ja näkemys on, että iho tarvitsee lääkevoiteen kaveriksi myös hoitovoiteen, koska iholta puuttuu kosteutta ja vitamiineja, mutta sopivaa voidetta on hankala löytää. Etenkin jos Avenekin ärsyttää. Mä en osaa neuvoa muuta kuin että käy apteekista testereitä, esim. Lumene LAB-sarjasta. Marketit myy ruotsalaista L300-apteekkisarjaa ja se on sopinut mulle. Tuntuu tosi rauhoittavalta ja on edullinenkin.

   Poista
 28. Hei! Kiitos hyvästä tietopaketista. Olen sairastanut ruusufinniä kolmisen kuukautta. Söin antibiootteja 2kk. Mikä ei täysin parantanut ihoa. Poisti märkänäpyt, jotka on nyt tulleet takaisin. Lisäksi käytössä on soolantra ja mirvasol. Ihoni punoittaa paljon ja verisuonia on tullut näkyviin. Onko joku löytänyt jotain kostettavaa voidetta joka olisi myös couperosa iholle. Mikä viilentäisi ja auttaisi punotukseen. Myös silmänympäryksen on kuivan ja punaiset. Eli suosituksia myös koteuttavista ja rauhottavista silmäympärysvoiteista kaivattaisiin. Sinkkivoidetta meinasin myös kokeilla. Ja miten onko kukaan saanut apua aloevera tuotteista. Jotenki turhauttava sairaus, kun joku päivä on parempi. Niin sit jo seuravana päivänä saattaa olla jo ihan eri tilanne. Tsemppiä niille kaikille jotka tän kanssa taistelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Anteeksi, että vastaan vasta nyt.

   Minä olen pohtinut, että auttaisko esim. Soolantra, mutta en ole uskaltanut kokeilla.

   Aloe vera- tuotteiden pitäisi auttaa, kannattaa kokeilla! Olikohan Foreverillä se Propolis-voide, jota on kehuttu hyväksi.

   Minä kokeilin myös Arbutinia, mutta siitä olen kuullut muiltakin ruusufinniläisiltä, että se vaan ärsyttää enemmän. Oletko kokeillut apteekin Avene-sarjaa? Se on hyvin hellävarainen ja kosteuttava. Mullahan oli pitkään käytössä Nivean Anti-age -silmänympärysvoide ja lumene Bright Now -roll on -silmänypärysgeeli, sitä käytin kun mikään muu ei sopinut.

   Otsonoitu oliiviöljy on auttanut monia ja samoin ihan kookosöljy.

   Vinkkinä, että pyydä apteekista ensin testerit ja jos kokeilet öljyjä, niin kokeile ensin pienelle alueelle.

   Poista
 29. Hei,
  ensinnäkin kiitos hienosta blogista. Tuossa aiemmin mietit miksi ruusufinni pahenee syksyisin. Luin jostakin että iho reagoi UV-säteilyyn viivellä oliko 4-6kk tai sinnepäin. Joten tuo voisi osaltaan selittää sitä? Ja kenties muu sään muutos ja valon määrä kun mielikään ei ole pimeällä niin pirteä?
  Itselläni ensimmäistä kertaa naama punoittaa nenän alta pikkufinneineen, kohta antaa lääkäri alustavan diagnoosin mistä on kyse. Mies 42v

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista :)

   Minäkin olen kuullut, että auringonvalo vaikuttaisi viiveellä. Se on kurja juttu, koska oma ihoni nauttii auringosta eli siis ihoni paranee aina kesällä. Sään muutos vaikuttaa varmasti, ilman kosteus ja kylmyys kun vaikuttavat ruusufinni-ihoon, joka reagoi herkästi ulkoisiin ärsykkeisiin. Voi myös olla, että ruokavalion muutokset vaikuttaa, jos kesällä tulee syötyä enemmän kaikkea tuoretta. Ruusufinniin kun vaikuttaa niin moni seikka.

   Olisi kiva, jos tulisit kertomaan, minkä diagnoosin sait lääkäriltä.

   Poista
  2. Hei, no lääkäri (peruslääkäri, ei ihotauti) ei osannut sanoa muuta kuin että ei ole ruusufinni, mutta epäilen sitä kyllä. Nyt huomasin että silmänluomen ja kulmakarvojen väliin on tullut satoja pieniä valkoisia näppylöitä, samoja joita oli huulen ja nenän välissä. Antibioottikuurin Kefexin määräsi sekä Fucidin voidetta. Söin jo pari päivää aikaisemmin aloittamaani asikloviiripohjaista Acyraxia huuliherpekseen kun herpes oli hypännyt myös nenään sisäpuolelle tai sieraimen sisäpuolelle sekä osittain ulos. Tuon ilmestymisen jälkeen alkoi nenän alta ja huulenyläpuolelta punoitaa jonka jälkeen alkoi ilmestyä niitä valkoisia näppylöitä tiheään. Myös kaulaan tuli samoja näppylöitä, ensin olivat noin vuorokauden punaisena läisikinä vierivieressä ryppäinä ja sitten tulivat niihin päihin valkoiset näppylät, kuin finnit mutta sisältäen valkoista nestettä. Ja tuon jälkeen huomasin silmäkulmassa isonjoukon valkoisia äppylöitä. Outoa että siellä ei sitä punoitusta ollut ollenkaan, nenän alla huulen yläpuolella kyllä sekä kaulassa. Silmäkulmasta en ole niitä puhkonut mutta nenän alta kyllä ja osittain niitä on leuassakin. Toki ei ole viisasta puhkoa mutta tulipahan tehtyä kun ärsytti :) ja nyt punoittaa enempi hohhoijaa. Sinänsä ei ole mitään ihottumaa ollut sitten lapsuuden jolloin oli atooppista ihottuma ja maitorupea jna mutta ei ainakaan 25 vuoteen. Se on varmaa että herpes puhkesi taas stressistä mutta nenään se on tullut vain kerran aikaisemmin vuosi sitten. Tuleeko mieleen mitä muuta se voisi olla kun olet törmännyt kaikkeen tutkiessa ruusufinniä?

   Poista
  3. Niin ja ne näppylät näyttävät samoilta kuin tässä linkissä olevat luufinnit https://en.wikipedia.org/wiki/Milium_(dermatology) mutta eivät ole niitä.

   Poista
  4. Lisätään vielä että kaulassa oleva tulehdus on hyvin todennäköisesti pinnallinen karvatuppitulehdus. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ldk00559 tuossa kuvassa on aivan samanlainen ihottuma kuin minun kaulalla. Silmäkulmassa ei ole punoitusta ollenkaan vaan pelkästään nuo valkoiset näppylät tiheässä

   Poista
  5. Kefexin 750mg antibioottikuuri piti lisätä yksi kerta päivässä lisää eli nyt kolme kertaa päivässä kahden sijasta. Tulehdusarvot olivat onneksi matalat.

   Poista
  6. Sain yhden diagnoosin tänään ja se on selluliitti eli ihonalainen bakteeritulehdus. Naama oli ihan tulipunainen ja inhotti kun kuumotti ja jomotti sydämensykkeen tahtiin naama. Keltaista nestettä tuli lähinnä laattoiksi kuivuneena ympäri naamaa. Oikein tuntui missä bakteeri levisi kun ihoa kaiversi kuin joku matonen, lähinnä pienen pienenä kutinana mutta niin paha että oli aina pakko vähän hangata ko.kohtaa. Aamulla naama oli lääkärille mentäessa tulipunainen ja karstainen mutta kun nukuin päivällä parin tunnin päiväunet niin sillä aikaa antibiootti alkoi vaikuttaa ja tulehduksen eteneminen pysähtyi. Nyt illalla väri on lähes alkuperäinen, hieman pinkimpi naama. Mutta kyllä säikäytti. Varmuuden vuoksi on aika vielä ihotautilääkärille. No se onkin 5. käynti lääkärillä tällä viikolla tuon tulehtuneen naaman vuoksi...

   Poista
  7. Hei! Hyvä, että olet saanut diagnoosin ja iho on rauhoittumaan päin :). Vaikka tulehdus on kasvoissa raju, niin monesti se on niin paikallinen, että ei välttämättä nosta tulehdusarvoja.

   Minullakin on todennäköisesti jokin bakteeritulehdus, joka on nyt kyllä ehkä menossa ohi.. Syksyllä alkoi tulla mätäpaiseita otsaan, sitten ne siirtyivät leukaan, siitä poskiin ja kivasti juuri jouluaattona oli oikean silmän alla niin suuri pahkurapesäke, että koko silmä muurautui umpeen. Nyt korvan alla ja leuan alla on pari isoa pahkuraa ja mielenkiinnolla odotan, että katoavatko ne vai mihin nousee "vuori" seuraavaksi!

   Tuo selluliittitulehdushan voi olla stafylokokin aiheuttama, sanoiko lääkäri jotain siitä? Mua kiinnostaa, koska epäilen, että tuon minun oireiluni aiheuttaa stafylokokki... Mulla ei ole ollut ihan samaa oireilua kuin sulla, kuten sinäkin, niin minäkin olen tuntenut, miten bakteeri leviää ihon alla ja joskus mietinkin, että onko mun naamassa jokin kaivertava matonen/loinen (hyi olkoon)!

   Kysäisepäs ihotautilääkäriltä tuosta stafylokokista. Olen siitä lukenut ja vähän säikähtänyt, koska se voi aiheuttaa vaikka mitä oireita kehossa. Tietenkään ei saa maalata piruja seinille, mutta jos minullakin on tuo s.kokki, niin pakko on sitten lääkekuuri syödä, vaikka sen jälkeen vatsa onkin sit taas vuoden mäsänä :(. Mikään maitohappobakteerikaan kun ei minulle sovi. Aion kyllä itsekin mennä ihotautilääkärille, kunhan rohkaistun ja saan työkiireet alta pois.

   Onko sulla muuta lääkettä kuin tuo Kefexin? Saitko jotain paikallishoitovoidetta? Mä olen hölvännyt ihan Septidiniä, koska ällöttää, että iho on niin märkivä ja epähygieeninen. Käytätkö jotain kosteusvoidetta?

   Osaako sanoa, mikä tuon sinun oireilusi laukaisi? Jos on stafylokokki veressä, niin sehän välillä aktivoituu ja mitä luin, niin sitä on vaikea häätää. Väärillä antibiooteilla kehittyy vain resistenssi ja siten tuo s.kokkipirulainen onkin entistä vaikeampi häädettävä.

   Tuli paljon kysymyksiä, mutta vertaistukikanavat ovat vähissä... Kiva, jos viitsisit vastailla :)

   Poista
  8. Moi,
   ihotautilääkärin mukaan se minun selluliitti on juuri tuo stafylokokin aiheuttama bakteeritulehdus. Tietenkään näytteitä ei otettu eikä siis se ole täysin varmaa mutta olettamus on että stafylokkki se siellä jyllää/jylläsi.

   Eli sain ensin Asikloviiri kuurin Acyrax 200mg 1x5 eli 1 tabletti viisi kertaa päivässä huuliherpekseen. Huuliherpes tulee yleensä vuosittain muttei joka vuosi ja joskus useamman kerran vuodessa. Tällä kertaa huulen lisäksi tämä Herpes Simplex 1 ilmaantui nenään joka ilmeisesti rikkoi, tai yöllä unissaan nenää raapineena,ihon nenän alta josta stafylokokki pääsi ihon alle. Ja koska on ollut paljon stressiä niin vastuskyky näköjään oli olematon ja bakteeri pääsi leviämään. Niin kuten viittasitkin niin sehän stafylokokki kuuluu ihon normaaliflooraan eli melkein kaikilla ihmisillä se tosiaan on ihon pinnalla tai nenässä.

   Tähän sain Kefexin 750mg 1x2 joka nostettiin 1x3 joka sitten alkoi melko tarkalleen 2 vuorokauden kuluttua lääkkeen ottamisesta vaikuttamaan näkyvästi. Onneksi vatsa on kestänyt hyvin Kefexiniä, vain aavistuksen löysä vatsa jos sitäkään. Sen lisäksi Acyraxia määrättiin toinen kuuri.

   Aluksi minulla oli huono olo ja tosi väsynyt olo tuon toisena ja kolmantena vuorokautena , ja luulen vahvasti sen johtuvan pitkälti Kefexinista/Kefaleksiinista. Toki pieni mahdollisuus että se väsymys johtui tulehduksesta. Sitten on ilmaantunut ihottumaa tai ihon kuivumista ja sen luulen taasen johtuvan Acyraxista/Asikloviirista, koska muistan että aivan samanlaiset oireet tulivat joskus Tamiflue viruslääkkeestä. Varsinkin kun atooppinen iho ollut nuorena niin ilmeisesti helpommin tulee tuota ihottumaa sekä kun Asikloviirin haittavaikutuksissa mainitaan myös ihottuma. Kuumetta ei missään vaiheessa ollut, tai ihan pientä lämpöä kävi 37 asteessa pari kertaa normin 36.4 sijasta. Toki voi olla normiheittoakin mutta tunsin silloin oloni vähän heikommaksi ja noin pari tuntia antibiootin ottamisen jälkeen olo vähän helpottui ja lämpö laski.

   Sen verran hölmösti meni lääkärissä käynnit että kukaan ei kirjoittanut reseptille mitään voiteita mutta lääkäri antoi jonkun perus rasvapurnukan mukaan. Sen lisäki olen Bebanthenia pahemmille paikoille laittanut. Kortisonipohjaista en vielä ole laittanut enkä tiedä onko se tämmöisessä suositeltavaa. Harkitsen tässä etten enää söisi toista Acyrax kuuria ainakaan kokonaan loppuun tuon ihottuman ja kutinan vuoksi.

   Tuossapa jotain tietoa ja vastauksia enkä tiedä vastasinko edes kaikkiin mitä kysyit :)

   Poista
 30. http://keskustelu.suomi24.fi/t/14763699/tapa-psoriaasis

  Psoriasis on SIENI ihollasi ja se on tapettavissa siitä myös pois. Itse tapoin sienen ja pääsin siitä eroon. Älkää uskoko propagandaa joka psoriaasiksen ympärillä velloo, vaan koittakaa hoitoa itse. Toimii takuu varmasti, eikä tarvitse ihmetellä että auttaako vai ei.Parannus iho-ongelmiisi on edessäsi!

  VastaaPoista
 31. Moi,
  Ensinnäkin kiitos blogikirjoituksesta ja keskusteluista! On ihanaa huomata, että kohtalotovereita ja vertaistukea löytyy. Minulla puhkesi ruusufinni muutama vuosi sitten. Se alkoi naaman lehahteluna, ja nolotti usein töissä, kun kesken palaverien saattoi oikein tuntea kuinka veri puskee kasvoille ja poskia polttelee ilman mitään syytä. Sitten tulivat näppylät. Kävin ihotautilääkärillä, joka totesi kyseessä olevan ruusufinni tai aikuisiän akne. Lääkäri määräsi Roaccutan-kuurin ja väitti, että mikään muu ei auta. Avomieheni oli järkyttynyt lääkkeen mahdollisista sivuoireista, joten jätin lääkkeen ottamatta ja tyydyin kohtalooni näppyläisenä ja punanaamaisena. Yritin kyllä kaikenlaisia luontaistuotteita/akupunktiota jne., mutta mikään ei auttanut. Onneksi vuosi sitten annoin uuden mahdollisuuden ihotautilääkäreille ja menin tapaamaan Ville Kiiski -nimistä lääkäriä. Hän kuunteli tarkkaan toiveeni lääkityksen suhteen (kerroin, että en halua rankkoja lääkekuureja) ja määräsi pitkän kuurin Skinorenia. Kyseinen lääkevoide vei kaikki oireet mennessään n. 4kk käytön jälkeen. Ja iho on lähes yhtä hyvä kuin ennen ruusufinnin puhkeamista. Ihohuokoset edelleen hieman suurentuneet ja pientä punoitusta poskilla, mutta voin lähteä ovesta ulos ilman meikkiä, mikä on vapauttavaa. Suosittelin kyseistä lääkäriä myös hyvälle ystävälleni, joka on kärsinyt erittäin rajusta atooppisesta ihosta vuosia, ja hänkin sai avun. Hänen ihonsa ei ole myöskään ollut vuosiin yhtä hyvässä kunnossa kuin nyt. Harvoin suosittelen verkossa mitään, mutta tätä kyseistä lääkäriä suosittelen erittäin lämpimästi. Lääkäreitä on monenlaisia ja vääränlaisella lääkärillä käyminen voi viedä uskon kokonaan siitä, että ihon voi saada vielä kuntoon. Toki tiedoston, että ruusufinni tulee varmasti palaamaan myös omille kasvoille, mutta on lohduttavaa tietää, että todennäköisesti saan toimivat hoito-ohjeet myös tällä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että löysit hyvän lääkärin ja että Skinoren auttoi! Yleensähän mätkäistään se raju antibioottikuuri ja jos potilas ei sitä ota, niin lääkärit on ymmällään.

   Toivotaan, että ruusufinni ei tulisikaan enää sulle takaisin :)

   Poista
 32. Heippa! Nyt etsinnässä vielä hyvä meikkivoide. Iho on nyt paremmassa kunnossa. Olen testannut lumenen cc ja joku long lastin lumenelta molemmat tukki ihon. Everyday mineralssilta oli kokeilussa testerit, mutta ei mielestäni peittänyt tarpeeksi. Vichyltä oli testissä meikkivoide, mut voide lähti kasvoilta päivän mittaan. Kokeilin myös max factorin miracle match, sopi iholle mutta ei peitä tarpeeksi ja iho kiiltää. Eli onko kokemusta peittävästä ja mattapintaisesta meikkivoiteesta joks vois sopia ruusulaiselle��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Vaikuttaa siltä, että jokaisen iho on niin yksilöllinen ja se mikä käy yhdelle, on kauhistus toiselle enkä voi siis varmasti sanoa, mikä meikki sopisi. Mulla on Lumene CC-käytössä ja Everyday Minerals siihen päälle puuterina. Käytän myös Maybellinen Fit Me -peitepuikkoa, siinä on sopivan vaalea sävy. Ruusufinni-ihon ongelmana taitaa olla se, että meikki lähtee kasvoilta ja iho alkaa kiiltää. Siksi jokin mattameikki olisi hyvä, mutta mulla ne tekee tosi ruman näköisen pinnan, sellaisen pakkelimaisen ja saa suuret huokoset näkymään eikä mattavoiteet peitä aina kunnolla.

   Mineraalimeikkiä ja luonnonkosmetiikkaa suosittelen lämpimästi :) Mm. LilyLolo, BareMinerals, Youngblood... AlimaPure on kuulemma hyvä, en ole sitä kokeillut. Hitsi, kun saisin joskus tehtyä kaikista kokeilemistäni meikeistä postauksen!

   Poista
 33. Hei, kiitos hyvästä blogista! Olen juuri tulossa lääkärin luota uusi reseptilääke ja diagnoosi taskussa. Vaikka pelkäsin pahinta ja se osoittautui oikeaksi olen nyt oikeestaan helpottunut ja sain mahdollisuuden tutustua joka päivä peilikuvaani uudestaan. Tälle oudolle ihooireilulle on nyt nimi:ruusufinni. Se selittää samalla jo lapsena ilmaantuneesta oudosta ihottumasta, mikä aina laukesi pahemmaks, kun leikin hiekassa. Se myös selittää teini-iässä ja n. 10 vuotta sitten kärsineenä ohimenevän oudon ihottumaoireilun. Nyt siis tiedän, että punaiseksi lehahtava naamani ja akneksi luulemani myöhäisteini-ikä onkin jotain muuta.

  Blogisi kautta olen saanut hyviä vinkkejä mikä toimii ja mikä ei herkälle pintakuivalle iholle, joten kiitos niistä vinkeistä ja lisäksi on hienoa, että olet antanut kasvot tälle asialle. On myös helpottavaa, että en ole ainoa, jonka iho ei olekaan täydellinen. Se on ollut nimittäin kova pala naiselle, joka rakastaa kosmetiikkaa, kauneutta ja pitää ihostaan huolta kuitenkin. On ollut ruokavalion muutosta ja turhaituneisuutta, kun peilistä katsoo näppylänaamainen punanaama. Mutta on helpottavaa kun ihooireilullani on nimi, osaan ehkä jatkossa myös rakastaa ja hoitaa ihoani vieläkin paremmin, vaikka se välillä olisikin laikukas ja epätasainen. Se on kuitenkin oma herkkä iho ja nyt tiedän ❤️

  -Ansku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos ♥

   Vähän samaa kokemusta mulla eli tuntui hyvältä, kun sai diagnoosin ja aloin ymmärtää nuoresta asti reistaillutta ihoani. Ymmärrän myös erittäin hyvin, mitä tarkoitat sillä, että tämä on kova paikka kosmetiikkaa rakastavalle ja ihostaan huolehtivalle naiselle! Minäkin kun olen sellainen :) Ei sillä etteikö näpyt ja punotus ahdistaisi ja ärsyttäisi ja turhauttaisi kaikkia, mutta ne, jotka ei välitä meikkaamisesta ja kauneudesta, ei ehkä turhaudu niin pahasti.

   Poista
 34. Moikka! Mulla diagnisoitiin ruusufinni viime keväänä ja olen nyt syönyt 4,5kk Isotretinoinia. Oireet ovat pahentuneet. Leukaperät, leuan alus, decoltee, niska ja päänahka ovat alueet. Patteja/näppyjä tulee sykleissä ja ne polttelee ja pistelee 3-5päivää ja sitten aina loppuu hetkeksi. Sain kortisonivoiteella aluksi näppylät leukaperistä pois mut lääkäri sanoi ettei sitä voi käyttää niin nyt sitten oon kärsinyt ton lääkkeen kanssa. Mulle saattaa nousta kova, kutiseva pieni patti esim niskaan jota sitten unissani raavin, kuten päänahkaa. Päänahkaan kun tulee näppylöitä, on kuin pieni mato luikertelisi siellä tai joku ötökkä, ihan hirveetä. Just eilen sanoin et tuntuu kuin ois poltinraudat poskien reunoilla. Mulle ei ole tullut näitä näppylöitä onneksi nenään, otsaan tai poskille eikä ole ihon punoitusta. Olkapäissä ja selän yläosassa sama juttu. Tänään sain jotain antibioottiliuosta lääkäriltä, pitää kokeilla jos se auttas tähän poltteeseen. Decoltee on kuin kovan aurinkoihottuman jäljiltä. -Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Oivoivoi miten kauhealta kuulostaa! Kehottiko lääkäri jatkamaan kuuria? Miten ihosi nyt voi, onko antibioottivoide auttanut? Todella moni on kertonut tuosta, että tuntuu kuin ihon alla luikertelisi jokin ötökkä ja itsellekin tuo inhottava tunne on tuttu. Oletko käynyt kosmetologilla? en ole varma, saako valohoitoa tehdä, jos on lääkekuuri päällä, mutta mulla valohoito on auttanut.

   Poista
 35. Hyvä blogikirjoitus aiheesta. Itsekin kärsin samasta ongelmasta ja olen huomannut myös mielialan vaihteluiden vaikuttavan oiteiden puhkeamiseen. Esimerkiksi stressi ja ahdistavat olotila saavat oireet herkästi esiin. Olenkin pyrkinyt tietoisesti ottamaan asioita kevyemmin ja relaamaan jos ahdistaa tai masentaa, eli tietoinen ajattelutavan muuttaminen on minunkohdallani auttanut ja oireet ovat pysyneet harvemmin, vaikkakin esiintyvät ajoittain jokatapauksessa, ja yleensä syksyisin on pahimmillaan. Lääkkeenä käytän Tetralysalia sisäiseti ja soolantra ulkoisesti. Tämä. Terveisi Pizzaface☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🙂 Monella muulla on ihan sama kokemus. Epäilen, että ruusufinni pahenee stressistä siksi, että suolisto reagoi stressiin ja se heijastuu ihoon. Minäkin olen pyrkinyt tietoiseen mielen ja stressin hallintaan ja minullakin iho on nyt parempi.

   Poista
 36. Kiitos erinomaisesta blogikirjoituksesta. Sen arkipäiväisyys ja rehellisyys virkisti :) Ei mitään ihmeparantumisia voiteen tai hoidon X seurauksesta vaan vuosien yhteismatkaa kaverin kanssa, jota ei koskaan itse muista kutsuneensa kylään eikä missään nimessä jäämään.

  Itselläni on takana 6 vuotta aktiivista hoitoa, jota edeltäneet vuodet, ehkä tarkemmin vuosikymmenet ovat sisältäneet paljon ruusufinnille tyypillisiä oireita (lehahtelua, punastelua, punoitusta, silloin tällöin pod-tyyppisiä oireita). Kuopuksen syntymän jälkeinen raskas elämänvaihe ja todennäköisesti siihen liittynyt stressi vie taudin täysin uudelle tasolla, jossa pahimmillaan koko kasvojen alue oli lehahtelevan puna-liila ja täynnä näppylöitä. Kokeiltu on kaikki mitä apteekista saa, ihotautilääkeitä nähty liuta, erikoissairaanhoidon piirissä olen ollut jo ainakin vuoden. Kuten niin monilla väleihin on mahtunut hyviä, huonoja, surkeita ja siedettäviä kausia.

  Viimeisin hoitosuunnitelma sai ruusufinnin ärtymään pahan kerran, tilanne räjähti käsiin ja yllättäen levisi myös silmiin. Itkuhan siitä tuli. Naiseus ottaa kovan kolauksen, kun näyttää siltä kuin olisi hakattu akneteini. Uutta nousua ja hyväksymistä odotellessa löysin blogisia sekä halun kirjoittaa ja kiittää siitä. Positiivinen muutos haluun kaivautua sängyn alle odottamaan parempia aikoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kommentti ♥ Ei vaan kovin ihana niille, jotka toivovat ihmeparantumista :D. Aktiivista hoitoa ruusufinni todella vaatii ja myös hyvää itsetuntoa, ettei tulisi sitä oloa, että haluaa kaivautua sängyn alle. Kertomuksesi kuulostaa hyvin tutulta ja ehkäpä sekin lohduttaa, että meitä samaa kokevia on paljon. Tsemppiä :)

   Poista
 37. Minäkin haluan kiittää erittäin hyvästä blogikirjoituksesta! Olen 59-vuotias nainen, itselläni iho on oireillut jo useamman vuoden, lähinnä oikea poski on kutissut ja punoittanut. Kävin ensimmäisen kerran ihotautilääkärillä kolmisen vuotta sitten, hän määräsi vaivaan kortisonivoidetta. Iho rauhoittuikin, mutta alkoi jonkin ajan kuluttua oireilla uudelleen ja oireet pahenivat vähitellen. Kävin sitten uudelleen ihotautilääkärillä, nyt kyseessä eri lääkäri, joka diagnosoi vaivani ruusufinniksi. Sain siihen Protopic-voidetta, lisäksi olen käyttänyt Rosazolia. Mielestäni kumpikaan voide ei auta, vaan iho oireilee juuri kuten kuvasitkin: yhtenä päivänä iho voi olla oireeton ja toisena päivänä ihan hurjan ongelmainen.
  Kutina, näpyt, polttelu ja kirvely on nyt levinnyt myös otsan alueelle ja osin toiselle poskelle. Silloin, kun oireet ovat oikein vaikeat käytän kylmäpakkausta, nukunkin kylmäpakkaus poskella.

  Kuulin ystävältä, että hänellä on ollut käytössä Soolantra-voide, ja se on hänellä auttanut. Minulla on nyt parhaillaan menossa Lymecyclin-kuuri, olen syönyt antibiootteja nyt reilun kuukauden, mutta oireet ovat ennallaan. Olen käyttänyt myös Lumenen CC-meikkivoidetta, joka on peittävä, mutta olen alkanut epäillä onko se sittenkään hyvä iholleni. Vaihdoin nyt apteekista ostettuun Vichyn meikkivoiteeseen, joka tosin ei ole yhtä peittävä. Tosiaan, ilman meikkivoidetta en voi kuvitella meneväni kotiovesta ulos!

  Kosteusvoiteina on Avenen ruusufinnille sopiva voide, myös Laroche de Posayn -tuotteita on ollut useampia käytössä. Lämpimän suihkun jälkeen kasvot ovat aivan hirveän näköiset. Yleensä kasvoni kutiavat lähes koko päivän. Se on hirveää, kun haluaisi raapia, mutta ei tietenkään voi eikä pidä. Aamuisin herätessä on aina uusia näppylöitä jossain.

  Rakastamani saunan olen jättänyt pois, ulkoilen paljon. Ulkoilmassa iho ei oireile lainkaan, vaan kylmä/viileä ilma tuntuu mukavalta iholla. Minulla on paljon stressiä työn ja iäkkäiden vanhempieni takia. Ei hyvä, mutta minkäs teet. Nyt uutena oireena silmää on alkanut kutittaa ripsirajasta, olenkin lukenut, että ruusufinni voi levitä silmienkin alueelle. Se nyt tästä vielä puuttuisi! Harkitsen uutta käyntiä ihotautilääkärillä. Farmaseutti apteeksissa sanoi, että Protopic ei välttämättä ole hyvä ruusufinniin. Olen etsinyt netistä tietoa, voisiko ihoa hoitaa jotenkin laserilla. Ja mitä muita lääkkeitä voisi tulla kyseeseen? Lääkäri varmaan osaa vastata.

  Hyvää Uutta vuotta meille kaikille "finninaamoille"! Hännät pystyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tässähän tuli paljon tuotevinkkejäkin. Tuli mieleen, että voiko kasvojesi kutina olla allergiaa? Minun pitäisi itsekin mennä laajoihin allergiatesteihin, mutta maksavat niin paljon, että ei ole ollut varaa.

   Kylmä ilma varmaan jollain tavalla rauhoittaa ihoa, mutta aiheuttaa kuitenkin iholle vähän stressiä, ruusufinni kun reagoi kaikkiin ulkoisiin ärsykkeisiin.

   Minulla ei ole minkäänlaista luottamusta ihotautilääkäreihin, joten olen jäävi vastaamaan lääkekysymykseen. Laserilla voi hoitaa ja erilaisilla valohoidoilla, osaavan kosmetologin luona valohoitoa voi kokeilla ensin vaikka pienelle alueelle. Minulla ainakin on rauhoittanut tulehdusta ja parantanut ihon kuntoa merkittävästi.

   Minulla on myös Lumenen CC-voide käytössä ja se on ihan ok, mutta toivoisin, että löytyisi jostain ihosytävällisestä sarjasta sopiva meikki, tarkoitan, että mikä olisi enemmän kuin hoitovoide... Mutta sellaista ei kai ole, jos haluaa mekkimäisyyttä tai siis peittävyyttä ja vaalea sävyn sekä pysyvyyden.

   Tsemppiä :)

   Poista
 38. Hei! Selailen ruusufinnistä tietoa. Itselläni alkoi yhtäkkiä sipulin kuorimisen yhteydessä kovat silmäoireet, hankasin luomet rikki. Sitten ne eivät parantuneetkaan vaan vuorotellen turposi toinen luomi, sitten toinen, välillä molemmat. Kävin terveyskeskuksessa, lääkäri ei tiennyt yhtään. Sen jälkeen kävin yksityisellä lääkärillä, sain Kefexin 500 mg x 3 viikon kuurin ja kortisonivoidetta, ei tietoa mistä johtuu, allergiaa, atopiaa. Kuuri oli lyhyt eikä auttanut, kortisonista ei apua. Kävin yksityisellä ihotautilääkärillä, joka ei osannut sanoa varmaa, epäili allergiaa, atopiaa, rosaceaa, mutta kun luomissa oli vain vähän turvotusta juuri sillä hetkellä, niin diagnoosi jäi siis auki. Sain Protopic voidetta, silmätippoja ja Tetralysal 150 mg x 1 kuurin 1-3 kk. Aloitin ensin kokeeksi Protopicin, joka tuntuikin tehoavan, mutta sitten teho hävisi. Nyt olen sinnitellyt yli 3 kk ja vaivat tulevat ja menevät, eivät koskaan kuitenkaan kokonaan pois. Nyt on taas paha vaihe, luomia kutiaa, kirvelee ja polttaa, silmät ovat sumeat. Kuitenkin itse silmät ovat terveet. Hain eilen Tetralysalin, kun en kerta kaikkiaan jaksa tätä, tulen hulluksi, yöt ovat kamalia, haudon kylmähauteella ja taputtelen. Kasvoissa minulla on couperosaa ollut jo nuoresta lähtien. Ihmettelen miten ihmeessä tämä vaiva nyt tuli silmiin, voisiko johtua sipulista, että olisi mennyt jokin bakteeri/virus? Söisinkö antibioottikuuria 1 kk vai 3 kk? Mietin vielä, kun ei Kefexin tehonnut, niin auttaako Tetralysalkaan, kun määrätty niin mietona? Kaikkea sitä voikin tulla iän kanssa, kiitos sinulle blogista ja neuvoista. Voin laittaa myöhemmin tietoa miten kävi ab-kuurin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, uskaltaako tässä enää sipulia kuoria?! Jotenkin se laukaisi tulehduksen, ja tälleen maalaisjärjellä ajateltuna jokin pöpö on voinut silmiin mennä. Miten silmäsi nyt voivat? Mitä lääkkeitä olet nyt käyttänyt?

   Poista
 39. Kiitos mielenkiintoisista tarinoista. Itselleni iski ruusufinni avioerosta johtuneen stressin vuoksi. Aluksi söin vuoden Tetralysal-kuurin ja lääkäri ohjasi ostamaan Avene-tuotteita. 10 Vuotta on mennyt ja koko ajan olen käyttänyt Avene-tuotteita tauotta (puhdistusmaito, spray-vesi, seerumi, kosteuttava voide, värivoide, yövoide). Oireet on pysyneet kurissa hyvin, vaikka naama kyllä ärtyy hetkellisesti pakkasesta, saunomisesta, tuulesta jne. Kosteudesta huolehtiminen on kaiken a ja o.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ainoa, joka on saanut ruusufinnin stressistä. Minä taidan kommenttisi innoittamana käydä pitkästä aikaa hakemassa Avenen testereitä ja kokeilla, miltä ne nyt tuntuvat. Joskus Avenea käytin, mutta sitten iho taisi kyllästyä tai jostain muusta syystä tuotteet eivät enää sopineet.

   Poista
 40. Hei,

  jos joku tätä lukee, niin kiva :) - haluan antaa hyvän vinkin - juokaa vihermehua. Olen kärsinyt ruusufinnistä 5 vuoden ajan (laukesi stressistä kun olin 43v). Toukokuussa ostin itselleni mehupuristimen ja aloin tehdä vihermehuja. Aloin juoda niitä aamuin illoin n. 1 dl/kerta ja siitä alkoi myös ihon parantuminen ja myös kynsien kasvu :). Joskus kasvoihin ja kaulaan tulee vielä tulee joitakin "paukamia", mutta entiseen verrattuna iho on huomattavasti paremmassa kunnossa. Luotan, että vihermehujen juontia kannattaa jatkaa. Toisin sanoen elimistöni saa tarvitsemiaan vitamiineja, kuituja ym. oikeassa muodossa eli ne imeytyvät kehooni ja auttavat sitä kautta. Ruokavalioni on kasvis, broisku ja kalavoittoinen ja käytän mm. juustoa & luonnonjogurttia. En syö koskaan eineksiä, hamppareita tms. enkä pastaa/riisiä/perunaa - en vain pidä niistä.Alkoholia, tupakkaa, limpparia, kahvia tms. en käytä lainkaan. En kuitenkaan erityisesti välttele mitään ja mm. kaurakeksejä menee liikaa... Entiset b-vitamiinitabletit vaihdoin oluthiivahiutaleisiin (luonnollista ravintoa), käytän myös omegaa sekä maitohappobakteereita, välillä monivitamiinikuurin. Aurinkoa en pakoile, mutta en palvokkaan. Saunon, kun mahdollista. Marjoja koetan syödä enemmissä määrin.

  Vihermehuihin käytän mm. kesäkurpitsaa, porkkanaa, valkokaalia, kurkkua, salaattia, punajuurta... Porkkanan myötä saan luonnollista A-vitamiinia, joka on iholle hyväksi. Vihermehuista, mehustimista yms. löytyy netistä hyvää tietoa, ohjeita ja muidenkin terveyshyötykokemuksia. Ihan peruslaite ja peruskasvikset riittää ainakin minulle. Kokeilemalla oppii mistä mausta tykkää ja mitkä sopivat vatsalle. Esim. retiisin syön itse mielummin kokonaisena kuin juon väkevänä mehuna. Porkkanamehu on ihanaa, mutta makeaa ainesta, mitä suositellaan sekoitukseen vain 30 %. Alussa jotkut mehut saattavat maistua liian "vihreille", mutta makuihin tottuu ja sekoituksia kannattaa vaihdella. Itse teen 1-2 pvän annoksen kerrallaan ja säilytän lasipullossa. Joskus puristan sitruunaa mukaan, useimmiten en, juoma säilyy jääkaapissa ilmankin. Kasvojen hoidossa olen käyttänyt Bionin tuotteita n. 4 vuoden ajan (iltaisin) - sopivat minulle. Lisäksi käytän "halpisketjun" Q10 -kasvovoidetta - otsan ryppyihin :D

  Yhä enempi olen vakuuttunut, että luonnon omat ainekset ovat parhaimpia tämän vaivan hoidossa. Kokeilin aikanaan ensin lääkevoiteita ja -kuuria. Ne saivat ihoni vereslihalle, enää en myrkkyjä kokeile.


  VastaaPoista
 41. Haluan käyttää tätä mahdollisuutta jokaiselle kiitokselle DR MUSTAFAlle
  Nimeni on Anita Jackson, ja olen niin iloinen voidessani jakaa tämän todistuksen siitä, miten Dr.Mustafa paransi minua sukuelinten herpes. Löysin sukuelinten herpes noin 4. toukokuuta 2015, ja sen jälkeen olen etsinyt keinon estää tämän viruksen kehossani, mutta mitä enemmän yritän, sitä enemmän minulle kerrottiin, ettei ratkaisua ole. Muutama kuukausi sitten sain eräiltä ihmisiltä todistuksen siitä, miten heitä voitaisiin parantaa. Dr.Mustafa HERPES Virus-ilta, kuulin siitä myös tiedotusvälineissä, nuori nainen todisti myös, että Dr.Mustafa paransi suuhunsa. Minulla ei ollut muuta toivoa kuin ottaa yhteyttä tohtori Mustafaan ja kokeilla häntä. Otin häneen yhteyttä ja kerroin hänelle, mitä olen menossa läpi. Hän sanoi voivansa parantaa minua lähettämällä minulle kasviperäisen lääkkeen, jonka minun pitäisi maksaa. Tein niin kuin hän kysyi, ja hän lähetti lääkkeen lupauksella. Otin tämän kasviperäisen lääkkeen 1 viikon ajan ja oli selvää, että hänen lääkkeensä oli todellinen, koska herpes alkoi selvittää kehon. Myöhemmin 2 viikon kuluttua menin lääketieteelliseen tutkimukseen ja oli yllättynyt, kun lääkäri kertoi minulle, että hän ei enää löytänyt jälkiä viruksesta. Aluksi, kun hän kertoi minulle, että olin niin järkyttynyt ja vielä uskonut, kunnes hän antoi minulle testitulokseni. Minun tarinani olisi lyhyt, olen nyt vapaa herpesistä, suruista monien kuukausien jälkeen, ja tauti on kadonnut, kiitän Jumalaa siitä, että hän on johtanut minut tähän miehen luo, ja haluan johtaa sinut hänelle, jos sinulla on sairaudet, kuten HIV, HPV, B-hepatiitti, astma, syöpä, diabetes, COLD, TOOTH ACHE ja FIBROID. Voit lähettää sähköpostia hänelle Herbalremedies21@gmail.com tai whats osoitteessa +2347010821863.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)