Mullistavaa tietoa ruusufinnistä + Konjac Sponge -arvonta +alekoodi

*Konjac Sponge -sieni ja arvontapalkinnot saatu Cosmeryalta* Jos tulit vain alekoodin ja arvonnan vuoksi, niin rullaa jutun loppuun :)

Kirjoitin muutama vuosi sitten jutun otsikolla "Anonyymin iho-ongelmaisen paljastukset: elämää ruusufinnin kanssa" ja nyt täytyy sanoa, että en ole enää anonyymi iho-ongelmainen, koska ruusufinniaiheisia postauksiani on luettu niin paljon ja olen toiminut neuvonantajana ja vertaistukena monelle. Vitsailinkin, että jäänköhän historiaan naisena, joka antoi ruusufinnille kasvot. Tuskinpa, mutta ainakin moni on saanut kirjoituksistani apua ja löytänyt tietoa. On ihan käsittämätöntä, miten kiven alla ruusufinnitieto onkaan ja jokainen sairastunut joutuu itse olemaan salapoliisina ja selvittelemään hoitokeinoja. Ihotautilääkärit kun monesti vain lätkäisevät reseptit antibiootteihin ja voidekuuriin ja toki nekin ovat hoidossa tarpeellisia - kenelle ne sitten sopivatkaan.

Ensimmäinen ruusufinnikirjoitukseni oli täysin henkilökohtainen avautuminen siitä, mitä iho-ongelmaisen elämä on. Tuon jutun myötä tulin ruusufinnikaapista ulos, löysin vertaistukea ja aloin hyväksyä oman ihoni paremmin ja aloin myös hyväksyä identiteettini kroonisesta ihosairaudesta kärsivänä:
http://nainentummissa.blogspot.fi/2013/09/anonyymin-iho-ongelmaisen-paljastukset.html

Toinen postaus aiheesta on pieni tietopaketti, johon koostin väittämiä ja uskomuksia:

Kolmannessa jutussa hehkutin Konjac Spongea, jonka avulla ihohelvettini rauhoittui:
Tässä kirjoituksessa on vähän samoja asioita kuin edellisissä, mutta pyrin välttämään toistoa ja tämän kirjoituksen tarkoitus onkin täydentää aiempi juttuja. Jos kärsit ruusufinnistä tai etenkin jos olet kauppaamassa minulle jotain tuotesarjaa tai kysymässä, että olenko ajatellut, että ruusufinni voi johtua ruokavaliosta / stressistä / meikeistä tms. niin pliiiiis, lue aiemmin kirjoittamani jutut kommentteineen ensin. Olen nimittäin lopen kyllästynyt vastaamaan aina samoihin kysymyksiin ja varsinkin siihen, että joku tyrkyttää edustamaansa tuotesarjaa. Ruusufinniä sairastaville kirjoituksistani on varmasti apua, joten jos tulit etsimään tietoa, niin lue nuo kaikki neljä postaustani.

Ruusufinni eli rosacea on siis KROONINEN, IMMUNOLOGINEN JA TULEHDUKSELLINEN IHOSAIRAUS ja tämä isolla, koska valitettavasti monien - jopa lääkäreiden - mielestä iho-ongelma on vain pieni vaiva eikä mikään oikea sairaus. Ei vähättelyä kiitos! Kesän alussa julkaistu uutinen ruusufinnin ja dementian yhteydestä sai minut huolestumaan, etenkin kun suvussamme on dementiaa,.Ja minua todella ärsyttää se, että joku kehtaa vähätellä iho-ongelmaa! Ihotautilääkäri kirjoitti epikriisiini sanat "merkittävä subjektiivinen haitta" ja sitä ruusufinni todella on. On arvioitu, että maailmassa n. 40 miljoonaa ihmistä sairastaa ruusufinniä, joten en todellakaan ole vaivani kanssa yksin, vaikka jokaisesta sairastuneesta tuntuukin, että juuri se oma iho on kaikkein kamalin, hankalin ja huonoin ikinä. Ruusufinnin hoito on vaativaa, vaikeaa ja haasteellista. Lieville ruusufinnitapauksille saattaa riittää anti-redness voide, mutta monilla muilla kosmetiikkakokeilut käyvät ihan työstä. Ruusufinni-iholla tuntuu olevan ihan oma elämänsä eikä ihon reaktioita voi aina ymmärtää.

Koska olen perehtynyt ruusufinniin ja ihonhoitoon muutenkin ja puhunut ja viestitellyt monien ruusufinniläisten kanssa aiheesta, niin ajattelin koostaa tähän postaukseen ruusufinni-ihon hoitovinkkejä ja toivon, että kommenttikenttään saataisiin vielä lisää hyväksi havaittuja keinoja. Ennen ihonhoitovinkkejä kerron kuitenkin eräästä mullistavasta löydöksestä, jonka ansiosta aloin ymmärtää ihoani paremmin. Viime syksynä ihoni oli huonoimmassa kunnossa ikinä. Ihoni oli turvoksissa ja pahkurainen, huokoset suurentuneet ja jokaikisessä huokosessa pesi mustapää eli kaikki huokoset oli täysin tukossa. Rosaceaanhan ei mustapäät yleensä kuulu ja minulla onkin ilmeisesti jokin epätyypillinen rosaceamuoto. Pahinta oli, että otsani oli täynnä mätäpaiseita! Siis ihkaoikeita, märkiviä, jopa viinirypäleen kokoisia paiseita - hyihyihyi olkoon! Sen lisäksi, että ne olivat iljettäviä ja rumia ja niiden paranemine kesti viikkoja ja niistä jäi arpia, ne olivat myös niin kipeitä, että heräsin yöllä otsassani jomottavaan kipuun ja kuumotukseen. Kun muutenkin heräilin vauvan takia, niin en todellakaan olisi halunnut yhtään ylimääräistä herätystä! Eräänä yönä en saanut unta tuskailultani, aloin nypeltää puhelinta ja kirjoitin Instagramiin hakusanaksi Acne rosacea. Tulokseksi tuli kuvia samanlaisesta ihosta kuin minulla, tuli kuvia punakoista ihoista, selkänäpyistä ja sitten jotain, josta kiinnostuin. Yhdessä kuvassa oli mikroskooppisen pieniä toukkia ja kun luin tekstin, niin minulle tuli tunne, että nyt alan olla jyvällä ja että minun pitää tutkia aihetta lisää... Aloin ahmia tietoa ja luin joka ilta aiheesta Demodex mites eli talipunkit. Talipunkeista olin lukenut aiemminkin uutisia, mutta ohitin ne, koska minulla ei oltu vielä todettu ruusufinniä. Luin sanakirjan kanssa englanninkielisiä ja jopa ruotsinkielisiä lääketieteellisiä artikkeleita (suomalaisista lähteistä löytyy aika vähän tietoa), vertasin tutkimustietoa, googletin ja taas googletin ja vaikka olin aivan puhkiväsynyt, niin tiedonjanoni piti minut tilassa, jossa aivot kykenevät käsittelemään tietoa. Tähän kirjoitan nyt vain kansantajuisen referaatin aiheesta, jotta muiden ei tarvitse selvitellä monimutkaisia sanoja ja lääketieteellisiä termejä sanakirjasta. Lähteitä en tähän kirjoitukseen laita, koska blogikirjoitus ei ole tieteellinen artikkeli. 

Lähdetäänpä siis talipunkkien mielenkiintoiseen maailmaan! Ihan jokaisella ihmisellä on ihossaan talipunkkeja eli juuri sinulla, joka luet tätä, elelee pikkiriikkisiä, pitkulaisia punkkeja ihollasi. Jos haluat nähdä jotain ällöttävää, niin laita Googlen kuvahakuun sanat Demodex mites. Nuo inhat oliot ovat kahdeksanjalkaisia, ne syntyvät ihollasi, syövät kuolleita ihosoluja ja / tai bakteeria / talia ja auttavat siis sillä tavalla ihon "jätteenkäsittelyssä" ja ovat siinä mielessä tärkeitä. Pimeällä eli yöllä ne ryömivät ulos karvatupista parittelemaan ihollasi. Eli kun sinä nukut, niin talipunkit harrastavat seksiä naamasi päällä!!! Kun talipunkki kuolee, niin se tietysti kuolee ihon sisään levittäen bakteerit ympäriinsä ja aiheuttaen ärsytystä ja ihotulehdusta. Aiemmin on epäilty, että talipunkki ulostaa ihoon, mutta nykytutkimuksissa on todettu, että talipunkki ei ulosta vaan kuollessaan "räjähtää" ja levittää bakteerit ympärilleen aiheuttaen tulehdusreaktion.

Talipunkki on yleensä harmiton, mutta ihon puolustusreaktioiden häiriintyessä ja vastustuskyvyn alentuessa talipunkit saattavat riehaantua. Syntyy noidankehä eli kun iho tulehtuu, niin talipunkit saavat enemmän ruokaa ja lisääntyvät entisestään, koska tulehduksen aikana hajoaa soluja ja punkeilla on enemmän syötävää. Tutkimuksissa on todettu, että ruusufinni-iholla ja tulehduskohdissa on huomattavasti normaalia enemmän talipunkkeja. Arvatkaa vaan, mitä mielikuvia minulle syntyi paiseistani enkä voinut olla ajattelematta sitä, että ihoni kuhisee talipunkkeja ja minulle tuli itseinho-/ällötys! Kun talipunkkien määrä iholla on vähentynyt, niin ruusufinnikin on rauhoittunut. Ruusufinnin hoidossa pitäisi siis tähdätä talipunkkien vähentämiseen, mutta pysyvästi niistä ei eroon pääse, koska niitä on kaikkialla ja ne tarttuvat ihmisestä toiseen ja niitä on myös lemmikeissä.

Sitä ei kuitenkaan tiedetä, että aiheuttavatko talipunkit ruusufinnin vai onko ruusufinni-iho talipunkeille hyvä kasvualusta. Tietyt muutokset ihossa, kuten ikääntyminen, vastustuskyvyn alentuminen ja ulkoiset tekijät lisäävät talipunkkien ruokaa eli talia ja kun niiden määrä lisääntyy, niin rosacea saattaa puhjeta. Eräässä tutkimuksessa tultiin siihen johtopäätökseen, että periaatteessa talipunkit eivät aiheuta ruusufinniä, koska muuten ruusufinniä sairastaisivat kaikki, vaan ihon muutokset aiheuttavat ruusufinnin mahdollistamalla talipunkeille hyvät elinolosuhteet. Eli siis noin niinku maalaisjärkisesti minun mielestäni ne talipunkit ovat kuitenkin syyllisiä!

Talipunkit pitävät kosteasta ja lämpimästä elinympäristöstä ja rasvainen iho mahdollistaa niille optimaaliset elinolosuhteet. Rosaceaiho voi olla myös erittäin kuiva ja yhtäaikaa herkkä, mutta joka tapauksessa punotuksen ja muiden oireiden on todettu johtuvan talipunkeista. Olen ihmetellyt pitkään, että miksi järjestään aivan kaikki öljyt ja paksut, rasvaiset voiteet ja monet kasvonaamiot pahentavat ihoni tilaa välittömästi ja saavat aikaan tulehduksen, jonka paranemisessa kestää kauan. Syynä voi olla se, että rasvan ansiosta talipunkit villiintyvät. Olen aina ollut sitä mieltä, että kun ihoni alkaa "mädäntyä", niin kyseessä ei ole puhdistusreaktio ja olen varmasti ollut oikeassa, siis ihan intuitiivisesti, mutta pahahan tuota on selittää kosmetiikkamyyjille, jotka jankkaavat sanaa puhdistusreaktio. Ihoni on myös herkistynyt ja olen allerginen joillekin kosmetiikan ainesosille, mutta aloin pähkäillä sitä, että voiko jokin tietty kosmeettinen ainesosa vaikuttaa talipunkkien lisääntymiseen ja sitä kautta ihon huonontumiseen? Tätä tutkijatkin pohtivat ja syynäävät talipunkkien suolistoa, jotta voitaisiin ymmärtää noita pikku pirulaisia paremmin ja jotta talipunkkien ja ruusufinnin yhteys ratkeaisi ja tutkijat pääsisivät yksimielisyyteen. Minulle tieto talipunkkien olemassaolosta oli ratkaiseva ja mullistava ja sen ansiosta ymmärsin, miksi ihoni on tällainen.

Talipunkit ovat siis osasyyllisiä rosaceaan ja käytännössä ne aiheuttavat tulehdusta, punotusta, silmäoireita, kutinaa, nipistelyä, kihelmöintiä ym. ruusufinnin oireita. Jokaisen ihmisen keho ja iho on yksilöllinen ja siksi on vaikeaa löytää kaikille rosaceaa sairastaville yhtä ainoaa, sopivaa hoitokeinoa. Minun ihoni on ollut ennen kuiva ja superherkkä ja iho on oikein imenyt kaikki hoitotuotteet itseensä. Silti talirauhaset ovat tukkeutuneet eli ihoni on ollut myös rasvainen. Nyt ihoni on muuttunut aivan ihmeellisesti eikä ole enää kuiva vaan pikemminkin rasvainen, koska iholta puskee meikit ja hoitovoiteet ulos ja nyt olen taas tuskissani tällaisen ongelman kanssa ja etsinkin sopivaa meikkiä, joka pitäisi ihon mattapintaisena.

Ruusufinni jaotellaan neljään vaiheeseen tai tyyppiin ja ensimmäinen ja lievin tyyppi on punoitus. Punoitus voi olla jatkuvaa tai lehahtelua, joka johtuu jostain ärsykkeestä, kuten lämpötilan muutoksesta tai voimakkaasta ruoka-aineesta. Kakkostyypin rosacea on papulopustulaarinen rosacea eli "lumps & bumps & postules" eli paiseinen ja tulehduksellinen versio, joka minulla on kiusanani. Kolmosvaiheessa iholla näkyy katkenneita verisuonia ja huokoset ovat laajenneet ja pahimmassa tapauksessa voi tulla talirauhasten suurentumisen aiheuttama nenän turpoaminen eli rinofyyma. Minä pelkäsin, että saan "pekkatiilikais"-nenän, koska nenäni punotti niin pahasti, mutta nyt ihoni tilanne on rauhoittunut. Nelostyypin rosacea käsittää silmäoireet ja oireina on silmien punoitus kuivasilmäisyys ja pahimmillaan silmätulehdus. Ruusufinnipotilailla on usein couperosaa eli ihon hiussuonten laajenemista ja katkeilua. Ruusufinni vaiheet voivat esiintyä päällekkäin tai sitten voi olla vain yksi oire. Joillakin potilailla (esim. minulla) ruusufinniä esiintyy kehossa ja tämäkin on ruusufinnin harvinainen muoto. Teini-ikäisestä asti ihmettelinkin, että miten kummassa näppyjä voi tulla vaikka reisiin tai pohkeisiin. Helposti tulehtuvia alueita ovat korvat, kaula, rinta ja selkä ja minulla juuri selkä on ollut pahin alue. Raskausaikaan selkä alkoi näppylöityä ja synnytyksen lähestyessä tilanne vain paheni ja synnytyksen jälkeen koko selkä tulehtui ja ihan sama mistä kohdasta hipaisi kynnellä, niin kynnen alle pyörähti jokin näppylä tai puhkesi märkäpää (vältin kyllä näppylöiden räpeltämistä!). Selkärangan vieressä oli märkiviä paiseita ja arvatkaa vaan, miten kurja ja epähygieeninen ja suoraansanoen ruma olo minulla oli ja jopa ihan häpesinkin ihoani. Häpeä iski jopa siinä vaiheessa, kun minulle oltiin pistämässä spinaalipuudusta ennen sektiota, selkäni otettiin paljaaksi, desinfiointiaine esiin ja kirurgi sanoi "pyyhi hyvin" ja minua hävetti ihan kamalasti.

Ruusufinniä ei voi poistaa kokonaan ja arvatkaa ottaako pattiin, kun ihmiset tulevat sanomaan, että pitäisi hoitaa syy eikä vain oireita. Tottahan se on, mutta kun tutkijatkaan eivät ole perillä ruusufinnin monimutkaisista aiheuttajamekanismeista! Minulta on monesti kysytty, että olenko hoitanut suolistoani ja on hyvä, että ihmiset osaavat katsoa kehoa kokonaisuutena. Suolistosta kun lähtee sairautemme ja terveytemme ja vatsaongelmaisena kyllä tiedän, että suoliston hyvinvoinnin ylläpitäminen on ihan ykkösjuttu. Ruusufinnin ja helikobakteerin yhteyttä on epäilty pitkään ja helikohan minulla on ollut ja häädetty ja voi olla, että varhain puhjennut rosaceani johtui helikosta. Tosin erään tutkimuksen mukaan helikobakteerilla ei olisikaan vaikutusta ruusufinniin! Joka tapauksessa suoliston vaaliminen kuuluu ruusufinnin hoitoon. Myös stressin välttäminen olisi hyväksi ruusufinnipotilaalle, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty! Monet ruusufinniläiset ovat kyllä sanoneet, että iholla on ihan oma elämänsä ja jonkun stressaantuneen, huonolla ruokavaliolla olevan iho saattaa voida paremmin kuin sellaisen, joka keskittyy hyvään ruokavalioon eikä koe stressiä. Itselläkin on kokemusta tuollaisesta ja myös siitä, että dieeteillä ei ole ollut suurts vaikutusta ihoni kuntoon. Korostan kuitenkin aina sitä, että hyvä ja laadukas ruokavalio on hyvinvointimme perusta ja olen aivan satavarma siitä, että ihoni olisi pahemmassa kunnossa, jos söisin huonosti. Tässä kirjoituksessa en paneudu ruusufinnin ja ruokavalion yhteyteen, mutta tämä Pronutritionist-sivuston juttu aknen ja ruokavalion yhteydestä on mielenkiintoista luettavaa, joten ohjaan sinut sinne.

Ruusufinnissä on tärkeää keskittyä oireiden hoitoon, jotta potilaan elämänlaatu saadaan paremmaksi. Amerikassa tarjotaan jopa terapiaa ruusufinnipotilaille ja vaikka se kuinka jenkkihapatusta olisikin, niin kyllä minäkin olen tarvinnut keskusteluapua ja ymmärrystä, kun olen ollut tuskainen ja itsetuntokin on ollut miinuksen puolella rupinaamani takia. Kun otsani oli paiseinen, niin oli vaikeaa hyväksyä omaa peilikuvaansa ja ihossa vallitsevaa epähygieenisyyttä, huolimatta desinfiointiaineen hölväämisestä.

Miten ruusufinniä sitten hoidetaan? Monin eri tavoin ja koska jokaisen keho ja iho on yksilöllinen, niin sama hoitokeino ei sovi kaikille. On aivan eri asia hoitaa pelkästä punotuksesta kärsivää, ikääntynyttä ja kuivahkoa ruusufinni-ihoa, kun rasvaista ja tulehtunutta nuoren ihoa. Tähän olen nyt kerännyt joitain hoitovinkkejä eikä tämä lista ole kattava, koska tuotteita ja konsteja on pilvin pimein. Koska tämä teksti on niin pitkä, niin olen tummentanut tekstistä tuotemerkit ja muut tärkeät kohdat.


LÄÄKKEET JA LÄÄKEVOITEET
Rosaceaa hoidetaan yleensä antibiooteilla (tertrasykliineillä), mutta monesti antibioottikuureja joutuu syömään useita peräkkäin eikä iho parane sittenkään tai paranee hetkeksi, mutta sitten taas pahenee. Minä en voi antibiootteja syödä ja olenkin valinnut huonon ihon sen sijaan, että pilaisin suolistoni taas antibiooteilla (nimim. synnytyksessä saaduista antibiooteista puoli vuotta ripulilla ja koko kroppa aivan tolaltaan!). Ihotautilääkäreiltä saa yleensä reseptin rosacean hoitoon tarkoitettuun voiteeseen, mutta voiteita myydään myös reseptivapaasti. Minä hönkäisin ostamaan Rosazolia ja onneksi sain testerin, muuten olisi taas mennyt rahat hukkaan. Minulle ei ole mikään ruusufinni voise sopinut vaan ne ovat lisänneet kipua, punotusta ja tulehdusta. Eräs kiinnostava tuote on reseptillä saatava voide Soolantra, jonka vaikuttava aine on ivermektiini. Ivermektiiniä on käytetty lemmikkien loisten häätöön ja arvatkaas mihin tuotteen hoitovaikutus perustuu? Talipunkkien määrän vähentämiseen. Nyt oma ihoni on niin hyvä, että en halua kokeilla voimakasta lääkevoidetta, mutta seuraavan kerran kun paiseennun, niin menen samantien pyytämään reseptin Soolantraan. En voi tietää, toimiiko se, mutta voisin kokeilla, koska tuotteesta on erinomaisia käyttäjäkokemuksia (ja toisaalta kyllä huonojakin, kuten kaikesta). Tosin olen taipuvainen skeptisyyteen, koska tähän mennessä kaikki lääkevoiteet ovat pahentaneet ihoni tilaa.

IHONHOITOSARJAT
Ruusufinni-iholle sopii usein herkän ihon tuotteet, jotka kosteuttavat, rauhoittavat ja vähentävät punoitusta. Ärtyneelle iholle sopii usein geelityyppiset voiteet, mutta itselläni ne eivät kosteuta riittävästi. Tuotteen tulisi pitää iho sopivan kosteana ja tehdä suojakalvo ulkoisia ärsykkeitä vastaan, mutta se ei saa olla liian täyteläinen eikä öljyinen ja olisi suotavaa, että tuotteessa ei olisi alkoholia eikä hajusteita. Joidenkin mukaan täysin synteettiset voiteet toimivat paremmin kuin luonnonkosmetiikka, mutta jotkut ovat saanet ihonsa kuntoon nimenomaan luonnonkosmetiikalla. Luonnonkosmetiikasta ja kosmetiikan ainesosista olen kirjoittanut täällä, joten nyt en paneudu siihen. Koska jokaisen iho on yksilöllinen ja ruusufinnillä on erilaisia esiintymismuotoja, niin yksi tuote ei sovi kaikille ja jokaisen on testattava, mikä käy. Ruusufinni-iholle saattaa sopia mm. seuraavat sarjat: La Roche Posay, Eucerin, Avene, Clinique, Favora, Bion, Forever, Vichy, Lavera (etenkin Basis Sensitive- ja Neutral -linjat), Biotherm, Exuviance, Bion, Dermalogica, Arbutin, Madara, Clarins, Lumene LAB, Lumene Sensitive, ACO ... ja monta muuta! Monet ovat kertoneet, että käyttävät eri tuotesarjoja sekaisin eli esim. meikinpoistoaine yhdestä sarjasta ja kosteusvoide toisesta eikä olekaan mitään pakottavaa syytä käyttää yhtä ainoaa tuotesarjaa, vaikka niin usein kehotetaan. Ruusufinni-ihon tasapaino järkkyy helposti ja jos koko tuotesarjan vaihtaa kerralla, niin joutuu ojasta allikkoon. Minä ostin Tokmannilta L300-sarjan päivävoiteen ja se sopi! Whaaat? Sama hämmästys oli Avonin tuotteiden kanssa ja vaikka yleinen ajatus on, että kalliit tuotteet ovat paljon parempia kun halvemmat, niin minä rohkenen olla eri mieltä. Eräs blogini lukija käyttää Prismasta ostamaansa kolmen euron Himalaya Herbals -voidetta. Monet ovat saaneet apua A-vitamiinivoiteesta (joka ei kylläkään ole ihan ongelmaton) ja jotkut käyttävät finneihin ja tulehdukseen sinkkivoidetta.


AURINKOTUOTTEET
Iho on aina suojattava auringolta, olipa kyseessä ruusufinni tai ei. Ruusufinnistä kärsivän on kuitenkin erityisesti suojattava ihonsa, koska UV-säteily pahentaa oireita. Jos ruusufinnisi tuntuu pahenevan syksyllä, niin se saattaa johtua siitä, että kesällä saatu aurinko vaikuttaa vielä kuukausien päästä. Aurinkosuojatuotteissa on paljon valinnanvaraa ja vaikka itse olen päätynyt käyttämään keholleni tuotteita, joissa on fysikaalinen suoja, niin kasvoille on pakko valita kemiallinen suoja, koska vaihtoehtoa ei ole. Suojakertoimellinen päivävoidekin on parempi kuin ei mitään, mutta suositeltavaa on käyttää suojakertoimen 50 voiteita. Minun on ollut hankalaa löytää sopivaa aurinkovoidetta, koska kaikki aiheuttavat näppylöitä ja rasvoittavat ihoa. Tällä hetkellä käytössäni on
Alissi Bronte ExtremUVA-voide. Aiemmin käytin Dermalogican mattapintaistavaa voidetta, mutta se tukki huokoset. Eräs blogin lukija suosittelin La Roche-Posayn Anthelios Dry Touch -aurinkosuojaa.

MEIKIT
Mineraalimeikit sopivat ruusufinni-iholle hyvin, koska ne eivät tuki huokosia. Itselläni on ongelmana se, että pitäisi löytää a) erittäin vaalea tai siis lähes valkoinen meikki ja b) riittävän peittävä ja kestävä meikkipohja. Sain vähän aikaa sitten suosituksen eräästä vaaleasta meikistä eikä suosittelija ilmeisesti ollut tajunnut, että ihoni on paperinvalkea, koska meikki oli ihollani keltaisenruskea. Mikään pohjustustuote=primer ei ole minulle käynyt vaan ne oikein tuovat huokoset esiin eli vaikutus on täysin päinvastainen. Haluan siis hyvän meikkivoiteen tai mineraalimeikin, joka peittää ihoni virheet kerralla. Everyday Minerals oli hyvä, mutta sen koostumus muuttui enkä ole sen jälkeen löytänyt sopivaa. Kalliissa sarjoissa voisi olla jotain, mutta koska mineraalipuuterirasia kuluu minulla kuukaudessa, niin en kykene maksamaan meikistä montaa kymppiä. Tällä hetkellä paremman puutteessa käytän Lumenen CC-voidetta eikä sekään ole paras mahdollinen, mutta en ole parempaakaan löytänyt. Blascon meikit peittää, mutta minulla ne tukki ihon täysin ja naama lähti kiiltämään.

Mineraalimeikkisarjoista hyväksi on havaittu ainakin Everyday Minerals, Alima Pure, Idun Minerals, Jane Iredale, Youngblood (tätä en ole kokeillut, mutta on seuraavaksi hankinnassa) ja Flow kosmetiikka.

Markettikosmetiikastakin saattaa löytyä hyviä tuotteita ja itselläni on ollut vuosia käytössä Maybellinen FitMe-peitepuikko, joka peittää, pysyy ja jossa on tarpeeksi vaalea sävy. Eräs lukija kertoi käyttäneensä 7 vuotta Max Factorin Miracle Touchia. Kevyet BB-voiteet voivat sopia hyvin, mutta ne eivät välttämättä peitä punotusta ja siksi CC-voide voi olla parempi vaihtoehto.

MUUT HOITOKEINOT
Luin talvella vinkin siitä, että teepuuöljy tappaisi talipunkkeja ja vaikka teepuuöljyn terpentiini on herkistävää ja allergisoivaa, niin päätin ottaa riskin ja kokeilla ainetta kuurina. Laitoin yhden tipan teepuuöljyä pumpulituppoon, kastelin sen vedellä ja pyyhin kasvot, kaulan ja selän. Kehitin ihan henkilökohtaisen vihasuhteen ihollani ryömiviin pikku demodex-nilviäispaskiaisiin, ja olin ihan murhanhimoinen, kun valelin teepuuöljyä kasvoilleni. Ajattelin, että siitäs saatte! Teepuuöljyä jotkut laittavat pari tippaa myös pyykkikoneeseen desinfioimaan vuodevaatteita ja muutakin pyykkiä, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä. Nyt olen pessyt selkää Dr. Bronner's teepuuöljysaippualla ja se tuntuu puhdistavan ihon hyvin. Valitettavasti muut luonnonkosmetiikan suihkusaippuat ja palasaippuat eivät puhdista ihoani tarpeeksi hyvin ja olenkin joutunut luopumaan ekosuihkusaippuoista, mikä on suuri harmi.

Olen kokeillut vuosien tai oikeastaan vuosikymmenien aikana jo aika monet tuotteet ja ihonhoitoniksit ja olen ollut hyvin skeptinen, mutta silti aina kokeillut. Kun ensimmäisen kerran kokeilin Ihonhoidon ihmesientä eli Konjac Spongea, niin olin ihmeissäni. Iho tuntui puhdistuvan heti ja oli kuin olisin kosmetologilla käynyt. Olen nyt tehnyt omalla ihollani empiiristä tutkimusta sienen käytöstä ja käyttämättömyydestä ja kun en ole käyttänyt sientä, niin huokoset alkavat täyttyä mustapäistä. Sieni syväpuhdistaa ja siksi hoitovoiteet imeytyvät paremmin ja sieni myös tasapainottaa ihoa. Aloitin sienikokeiluni Aloe-sienellä, koska Cosmeryasta suositeltiin aloittamaan ihoa rauhoittavalla sienellä, ja se auttoi jonkin verran, mutta Bamboo-sieni oli läpimurto ruusufinnini nujertamisessa ja onneksi uskoin, että  sieni ei kuivata eikä ärsytä. Ihotulehdus alkoi rauhoittua heti ja huokoset puhdistuivat ja iho tuntui paremmalta, voiko sanoa helpottuneelta? Bamboo-sieni on tarkoitettu rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle ja olin ihmeissäni, että se ei kuivattanutkaan ihoani vaan palautti tasapainon ja se johtuu todennäköisesti siitä, että bamboo-sieni tasapainottaa talineritystä. Koska olen pitkän yhden blogikirjoituksen Konjac Spongesta laatinut, niin en aio nyt toistaa samoja asioita vaan kehotan lukemaan tämän jutun, jossa kerron sienistä yksityiskohtaisesti.

Suolalla on tunnetusti puhdistavia vaikutuksia ja jotkut rosacea-potilaat ovat vannoutuneita MeineBase -mineraalisuolan käyttäjiä. Minä kokeilin merisuolaa ja ruususuolaa ja selän ihoon ne auttoivat jonkin aikaa, mutta ihon varmaan kyllästyi eikä suola enää tehonnut. Kasvoihin suola ei minulla sopinut. Jos iho ei kestä suolan rakeisuutta, niin kasvoja voi pyyhkiä suolaliuoksella.

Otsonoitu oliiviöljy on tuote, joka on auttanut monia. Minäkin sitä käytin, mutta erittäin huonolla menestyksellä. Öljy pahensi ihon kuntoa rajusti ja lisäksi tuote haisi aivan liian voimakkaalle, mutta monet ovat sanoneet, että haju ei ole heitä haitannut.

Savea käytetään yleisesti monissa puhdistavissa naamioissa ja jos haluaa välttää ylimääräisiä ainesosia, niin voi hankkia luonnosavea ihonhoitoon. Stiä saa siis ihan kaupasta, että ei tarvitse lähteä maata tonkimaan :D. Punainen savi auttaa laajentuneisiin huokosiin ja punotuksiin ja minulla onkin Flow-kosmetiikan vaaleanpunaista luonnosavea, jolla hoidan ihoani silloin tällöin. Ekokaupasta ostin bentoniittisavea ja sillä hoidin selkääni ja on kyllä jännä, miten puhtaaksi iho tulee savihoidon jälkeen.

Ruokasooda+perusvoide on sekoitus, jota monet atoopikot käyttävät ja tämä on halpa konsti kokeiltavaksi myös ruusufinniin.

HYGIENIA
Eräälle ruusufinnistä kärsivälle nuorelle tytölle oli sanottu: "Ootko aatellu pestä kasvojas?" Onneksi kukaan ei ole tullut minulle sanomaan tuollaista koska siitä tulisi sama tunne kuin talipunkkeja kohtaan! Ruusufinni eikä perusaknekaan johdu epähygieenisyydestä, mutta fakta on, että iholla olevat bakteerit lisäävät tulehdusta ja siksi iho on pidettävä puhtaana. Eli näpit tulee pitää irti kasvoista ja jos finni tai paise täytyy tyhjentää, niin se pitää tehdä talouspaperin ja desinfiointiaineen kanssa. Tyynyliinat ja vuodevaatteet on syytä vaihtaa riittävän usein ja jos talipunkkiarmeija on hyökännyt selän ja rinnan iholle, niin yövaatteet on vaihdettava useasti. Myös meikkisiveltimet on pidettävä puhtaina ja olen huomannut, että jos poskipunasivellin tai kabukisiveltimeni on likainen, niin iholle alkaa tulla näppyjä.

Huh, jaksoitko lukea tänne asti? Tästä tuli aivan ylipitkä postaus (tekstitiedostona 9 sivua!) ja minulla on sellainen tunne, että paljon jäi vielä kirjoittamatta, joten täydentäkää juttua tuonne kommentteihin :) Tarkoitukseni ei ollutkaan kirjoittaa tyhjentävää juttua, koska paljon täydentävää tietoa löytyy aiemmista kirjoituksistani ja niiden linkkien takana olevilta sivustoilta.

Se vielä piti kertoa, että ihoni on nyt paremmassa kunnossa kuin vuosiin - ainakin toistaiseksi. En uskalla uskoa, että ihoni olisi pysyvästi rauhoittunut, vaikka tottakai niin toivon. Rosacea on siitä kelju, että se saattaa hyökätä ihan ennalta arvaamatta ja juuri silloin, kun iho alkaa näyttää hyvältä. Nyt kuitenkin keskityn hämmästelemään ihoani ja niin tekevät muutkin, sillä lähes jokainen, joka ei ole minua vähään aikaan nähnyt tai vaikka olisikin, kysyy, että mitä iholleni on tapahtunut. Joudun vastaamaan, että en tiedä, koska en todellakaan tiedä. En voi olla varma siitä, että miksi iho on nyt näin hyvänä - tällainen se on ollut joskus 10 vuotta sitten ja nenän ihon sävy on ollut noin tasainen ja vaalea ennen viimeeksi ennen murkkuikää! Ihohuokoset ovat pienentyneet, iho on tasainen - lukuunottamatta lukuisia näpyistä jääneitä arpia - ja punotus on vähentynyt, vaikka sitä edelleen onkin ja on myös talirauhastukkeumaa. Mutta ihoa ei kiristele, ei kutita eikä kihelmöi eikä se ole turvoksissa ja minulle on sanottu jopa, että iho ihan hehkuu, siis meikin kanssa. Ihoni kunnon kohenemiseen on vaikuttanut monet tekijät. Ihoni alkoi parantua Konjac Sponge Bamboo - sienen käytön aloittamisen jälkeen enkä aio sienestä luopua.


Teepuuöljy tappoi aivan varmasti talipunkkeja ja lievitti tulehdusta ja jos iholleni uhkaa nousta paise, niin sipaisen siihen laimennettua teepuuöljyä ja tuo onkin ihmekonsti, jonka ansiosta kasvoilleni ei ole enää noussut jättinäppyjä. Keväällä testailin Avonin voiteita ja tehotuotteita ja aloin käyttää niitä ja ne ovat sopineet minulle hyvin. Jonkin lehden välissä tuli alkukeväästä testeri Lumenen Bright Now hyaluronitiivisteestä ja se todella kosteutti ja heleytti ihoani. Tähän mennessä oikein mikään seerumi tai tehotuote ei ole minulle sopinut ja jossain vaiheessa minun piti jättää kaikki naamiot ja kuorinnatkin pois, koska iho ärsyyntyi. Selän iholle uskalsin kokeilla Avonin hoitovoidetta, joka lupasi parantaa finnien jättämiä jälkiä. Riskiostos, koska tuote sisältää salisyylihappoa, jota ei suositella herkkäihoisille eikä ruusufinnisille. Mutta kappas vaan, selkäni iho on nyt kirkastuneempi ja purppuranpunaiset kohdat vaalentuneet, selän ihoa ei kiristele ja melkein ilkeäisin pitää selästä avointa toppia tai mennä uimarannalle. Kosmetologin hoidoissa olen käynyt silloin tällöin ja niistä on ollut apua ja kokeilen mielelläni uutuushoitoja. Vaikka ihoni tila oli koko ajan parantumassa, niin selvä ja ihan suurikin parpanemisharppaus tapahtui sen jälkeen, kun minulle oli tehty Agas-valohoito, jossa hyödynnetään magneettiresonanssia ja valoterapiaa. Olen saanut hyviä tuloksia valoimpulssihoidolla ja olen vakuuttunut siitä, että valohoidoilla saadaan tulehdus talttumaan. Olin kyllä todella skeptinen maatessani hoitosängyllä ja kun kosmetologi laittoi Agas-terapiahoitolampun naamani päälle... Että senkö pitäisi muka tehota? Tehosi se ja vieläpä hyvin!  Eräs syy ihoni kunnon parantumiseen voi olla myös se, että kehoni on nyt vihdoin toipunut sisäilmasairastamisesta, josta kärsin vuosia ja joka vaikutti myös ihooni. Eräs ihminen veikkasi, että mätäpaiseilu on ollut sitä, että myrkyt pukkaavat elimistöstä ulos ja myös sitä, että koska sisäilmasairaus pitää koko ajan tulehdustilaa kehossa ja suolistossa yllä, niin siksi ihokin on oireillut. Ihon kuntoon vaikuttaa myös hormonit ja voi olla, että e-pillereiden käytön, raskauden ja imetyksen jälkeen ihoni on nyt ensimmäistä kertaa vuosiin ihan omassa tasapainossaan

Hyväihoisen mielestä ihoni voi edelleen näyttää huonokuntoiselta, mutta itse olen aivan haltioitunut ihoni heleydestä. Ja katsokaa ihmettä, huokoset ovat putipuhtaat ja myös valkaistuneet! Aiemmin jokaisessa huokosessa on pesinyt jotain, mutta nyt ne ovat puhtaat! Käy katsomassa vertailun vuoksi pari vuotta sitten otetut kuvat täältä. Muutama vuosi sitten ihoni oli aivan rypistynytkin ja ymmärsin omakohtaisesti, mitä tarkoitetaan ennenaikaisella vanhenemisella. Nyt poskeni iho on melkein yhtä siloinen kuin vauvan peppu!

Tässä sitten kuva meikin kassa ja tämä näyttää kyllä hyvältä, vai mitä sanotte? Vielä kun saisi meikin pysymään, niin avot!

Mutta nyt siis se ALEKOODI JA ARVONTA!

 Blogini lukijat saavat Cosmerya-verkkokaupasta 
10 % alennuksen koodilla 
NAINEN1016. 
Alennus on poikkeuksellinen, koska se koskee myös valmiiksi alehintaisia tuotteita. 
Alennus on voimassa 14.8. asti.

Sain Cosmeryalta arvottavaksi kaksi ihonhoidon ihmesientä ja arvontaan voit osallistua jättämällä kommentin blogin kommenttikenttään. 
Muista kirjoittaa myös sähköpostiosoite, että saan yhteyden voittajaan. 
Arvonta suoritetaan 14.8.

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!!!

Jos sinulle heräsi joitain ajatuksia, niin jätä kommentti! Olisi tarpeellista saada myös lisää tuote- ja hoitovinkkejä ja vertaistukikokemuksiakin kaivataan aina :)

Kommentit

 1. Kovin on tuttua tekstiä...Itselläni iho rauhoittui kun aloin käyttämään Lumenen cc-voidetta kalliiden merkki meikkivoiteiden sijaan. Puhdistukseen käytän Acon face clean lotionia ja päivävoiteena Avenen Hydrance Optimal sarjan light/rich suojakertoimella tai ilman riippuen vuodenajasta. Ja konjac sieni satunnaisessa käytössä.
  Iho on pysynyt suhteellisen rauhallisena mutta yksi mikä minulla aiheutta villiintymisen ja ihon turpoamisen on helle! Päivä tai kaksi menee mutta sitten alkaa ongelmat.
  Muuten tullut kokeiltua aika pitkälti sama arsenaali kuin sinullakin.
  T: Susanna sasuska2015@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös ollut tuota Avenea, sitä richiä, mutta en nyt muista miksi lopetin sen käytön, jokin epäsopivuus siinä oli. Se light oli liian kevyt ja richiä käytinkin. Mutta Avene on kyllä loistava sarja ja parasta on, että apteekista saa testerit.

   Hei voikohan olla, että yksi syy mun ihon kunnon parantumiseen on myös Lumenen CC-voide?! En osannut tuota ajatella ennen kommenttiasi. Olen nimittäin sokeasti uskonut, että mineraalimeikit parantaa ihon ja tuotahan tolkutetaankin. Ennen Everyday Minerals sopi mulle, mutta kun koostumus muuttui, niin se alkoi tukkia ihoa ja Lumeneen siirtymisen jälkeen iho on tosiaan ollut parempi.

   Talipunkithan villiintyy lämpimässä, joten helle aika loogisesti voi pahentaa iho-ongelmaa. Tuota selitystä tukisi myös se, että oireet alkaa parin päivän päästä eli kun talipunkit ovat lisääntyneet.

   Poista
 2. Siis todella mielenkiintoinen juttu ja helppotajuisesti kirjoitettu. Vaikken ruusufinniä sairastakaan, niin kirjoituksestasi sai paljon "yleistietoakin". Hienoa, että olet jaksanut selvittää asiaa.
  Mukana arvonnassa mummolta@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että oli helppotajuinen, koska tätä oli aika vaativa kirjoittaa :)

   Poista
 3. Hyvä informatiivinen kirjoitus. Mukana arvonnassa.
  klaara49@luukku.com

  VastaaPoista
 4. Airiina
  Oli hyvä lukea, itsekin kärsin rasvaisesta ja näppyläisestä ihosta vaikka ikää on jo. Osallistun arvontaan.

  aiholapp(at)uusikaupunki.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IIho-ongelmat ei katso ikää - valitettavasti!

   Poista
 5. Mukana arvonnassa! juhtimus(ät)gmail(piste)com

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen postaus! Itsekin kärsin iho-ongelmista. Nykyisin lähes aina on kipeitä finnejä kasvoissa ja selässä vielä enemmänkin... Itsekin luin tuossa keväällä mahdollisista talipunkkien riehaantumisesta ja teepuuöljystä, joka saattaisi auttaa ongelmana. En ole vain vielä uskaltanut käyttää sitä iholle, kun on pelottanut, että olisi ainakin raakana liian tujua... Ehkä vedellä laimennettuna voisi tosiaan käyttää ainakin alkaviin finneihin? hiltuha(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan teepuuöljyä! Mutta erittäin miedoksi laimennettuna! Minä tein tosiaan niin, että otin pumpulitupon ja kostutin vedellä ja tiputin siihen yhden tipan öljyä. Liuoksen voi tehdä myös vaikka johonkin kuppiin ja valella jollain pyyhkeellä/kankaalla hoidettavia alueita. Teepuuöljysaippuakin voi auttaa, esim Body Shopilla on ja sit on tuo mainitsemani Dr. Bronners. Mä huomasin, että selän iho on pestävä tosi puhtaaksi, vaikka aina sanotaan, ettei ihoa saa pestä ns. narisevan puhtaaksi. Mut jos en niin tee, niin selkään jää sellainen outo likakerros ja sit alkaa tulla näppyjä. Mä hinkkaan selkää välillä ihan selkäharjallakin. Salisyylihappoa sisältäviä tuotteitakin voi kokeilla, joillakin ne auttaa. Ja samoin sinkki, joka ei kylläkään toiminut mulla.

   Oletko kokeillut kuoria ihoa hienolla merisuolalla tai ruususuolalla? Saattaa kirvellä rajusti, mutta mulla tuo auttoi tosi hyvin, kun kuorin kerran viikossa.

   Poista
 7. Olen käyttänyt pitkän aikaa Body Shopin teepuuöljy puhdistusgeeliä, toimii hyvin eikä kuivata ihoa. Mutta hyvää kosteusvoidetta en ole onnistunut löytämään:(
  mannanposti(at)luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Body Shopin teepuuöljytuotteet unohtuikin mainita, samoin CMD Naturkosmetikin. Jotkut on parjanneet Body Shopin teepuuöljytuotteita siksi, että eivät ole kuulemma kovin "aitoja" ja pitäis käyttää ennemmin puhdasta öljyä. Mut oon sitä mieltä, että jos löytyy toimiva tuote, niin ei siitä kannata luopua. Mua alkoi kiinnostaa, että mitähän kosteusvoiteita ihmiset yleensä käyttää, koska tuntuu olevan yleinen ongelma, ettei hyvää voidetta löydy.

   Poista
 8. Paljon tuli uutta tietoa!
  Mukaan.
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Löysin nyt eka kerran blogiisi ja luin kaikki postaukset ruusufinnistä. Voin todellakin samaistua tunteisiisi. Itsellä ei paiseita ole ollut mitenkään paljon vain sellaista tasaista näppylää ja muutamia isompia. Mutta iho on ollut sitten sitäkin herkempi ja punoittaa syystä tai toisesta erittäin herkästi. Kuuma, kylmä, alkoholi, innostus, säikähdys.. onhan näitä. Olen antanut ihon vaikuttaa elämääni ihan turhankin paljon mutta en voi sille mitään. En halua lähteä mihinkään illanistujaisiin tai saunailtoihin. Opiskelu olisi mielessä mutta en taida pystyä.. Myös muut sosiaaliset tapahtumat on nykyään painajaismaisia ihon lehahtelun takia ja jonkilainen sosiaasten tilanteiden pelko on tämän ihon myötä ilmaantunut. Onneksi propral auttaa suht hyvin ja auttaa ihon lehahteluunkin jonkin verran.
  Olen syönyt ab-kuureja muutama vuosi sitten mutta apu oli aina tilapäinen. Lisäksi huomasin että pitkä ab-kuuri ja etenkin sen lopetus vaikutti hurjasti mielialaani ja kuurin jälkeen tuntui että kaikki on ihan mustaa.
  Paras apu minkä olen tässä vuosien saatossa löytänyt on ihan perus palasaippualla pesu pari kertaa viikkoon! Tappaa juuri niitä talipunkkeja ja kutina loppuu siihen. Samoin Dermalex Rosacea on ollut ihan paras voide ikinä! Siitä en kyllä luovu ikinä. Mutta tuo sieni lähti heti tilaukseen ja testiin. Kiitos vinkistä!
  Arvonnassa silti mukana jos sattuisi tuuri käymään niin saisin toisenlaisenkin testiin.

  Nim.Luna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on siis se lehahdusversio ruusufinnistä... Se onkin sosiaalisesti kaikkein hankalin!

   Hyvä, että olet löytänyt jotain apua tuotteista, mutta tuohon lehahteluun ei kai mikään kosmetiikkatuote auta. Ellei sitten laita todellatodella paksua meikkikerrosta?! Tai kuten minä pahimpina aikoina suunnittelin, että hommaan mehiläistenhoitajan hatun tai mustan hatun, missä on sellainen surupitsi edessä :D :D No joo, huono vitsi, mutta kun ihan oikeasti mullakin oli se tilanne, että tuntui, etten kehtaa lähteä ihmisten ilmoille naamani kanssa! Tosin mun vaiva oli paljon lievempi kuin sun.

   Sellaisten, joilla ei ole iho-ongelmaa, on helppo sanoa, että "sen kun meet ja älä ajattele sitä", mutta kun ihmisten tuijotusta on aika vaikeaa kestää ja monesti iho-ongelma aiheuttaa noidankehän. eli esim. kun pelkäät lehahdusta, niin iho reagoi enemmän. On kyllä kurjaa, jos joudut jättämään opiskelun väliin ihosi takia :(. Ehkä yksi askel on oman ihon hyväksyminen, sekään ei ole helppoa. Mulla auttoi hurjasti, kun julkisesti aloin kirjoittaa ruusufinnistä. Toinen olisi sitten oman itsen kovettaminen, ettei välittäisi tuijotuksista tai siitä, että pitää selitellä. Sekin on helpommin sanottu kuin tehty!

   Tsemppiä ♥

   Poista
  2. Kiitos ♥ Rankkaa on ollut ja on edelleen mutta tämän kanssa on vain yritettävä tulla toimeen. Meikkiä käytän AINA (paitsi nukkuessa) ja JoeBlasco peitevoide kulkee koko ajan mukana. Se on pelastus! Monesti olen kyllä miettinyt mitä kaikkea sitä olisikaan tullut tehtyä ja kuinka korkealla olisi tullut opiskeltua jos olisi tavallinen iho ja tavallinen elämä. Rakastin opiskelua. Tätä ei todellakaan ymmärrä kukaan muu kuin samasta ongelmasta kärsivä. Meikki kun peittää hyvin ihon punaisuuden eikä tuntematon todellakaan tiedä kuinka suuri taakka tämä on. Henkisesti niin raskasta kun saa koko ajan pelätä milloin iho reagoi ja mihin..

   Poista
  3. Mä olen kuule kokeillut meikkiä nukkuessakin :D :D Bare Mineralsilla on yökäyttöön tarkoitettu hoitava mineraalimeikki ja kokeilin sitä, mutt ilmeisesti talipunkit "herkuttelivat" sen ansiosta ja ihoni meni pahemmaksi!

   Iho-ongelma voi tehdä elämästä aivan helvetillistä ja on ihan ymmärrettävää, että sinunkin tilanteessa tulee jonkinlainen katkeruus. Mulla ei ole sitä iho-ongelman takia, mutta homesairaana olen joutuntu luopumaan monista asioista ja ilman vuosia kestänyttä sairastelua olisin paremmassa tilanteessa (esim. taloudellisesti) kuin nyt. Nää on sellaisia juttuja, mitä kukaan muu ei ymmärrä kuin vastaavaa kokenut.

   Poista
 10. Siispä teepuuöljyyn tutustumaan seuraavaksi. Kuulostaa lupaavalle. Ja osallistun arvontaan. VH

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teepuuöljy toimii sinulla, koska on ihan arpapeliä, että mikä kellekin käy :)

   Poista
 11. Tärkeä postaus. Mä vannon teepuuöljyn nimeen, monesti oon saanut siitä avun iho-ongelmiin. Mukaan arvontaan.
  nelliina at yahoo.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Teepuuöljy on aika monen luottotuote.

   Poista
 12. Mukaan arvontaan :)
  pusuri(at)luukku.com

  VastaaPoista
 13. Kiitos hyvästä infosta! En onneksi kärsi ruusufinnistä, mutta en meinaa millään löytää iholleni sopivia tuotteita. Ehkä ihmesieni olisikin ratkaisu! Eli arvonnassa mukana :) camillasoderholm@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmesienen lisäksi olisi kyllä hyvä löytää sopivat hoitotuotteet, mutta sieni kyllä tasapainottaa ihoa ja mullakin on iho"tyyppi" muuttunut parempaan.

   Poista
 14. Olipas kattavaa ja hyvää tietoa,suuri kiitos. Täällä myös yksi jolla vasta todettu ruusufinni :/ Nyt hoitokokeilut menossa mikä itselle auttaisi. Osallistun arvontaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et ole vielä lukenut, niin lue nuo muutkin postaukset, niin saat vielä enemmän tietoa :)

   Tervetuloa ruusufinnikerhoon :D Meitä onkin aika paljon!

   Poista
 15. Hyvä blogikirjoitus taas! 😊 Varmasti hyödyllistä tietoa muillekin, kenellä ruusufinni on!! Terveisin Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tämä kirjoitus olikin aika työläs, mutta kirjoittaminen ilmeisesti kannatti!

   Poista
 16. ihan mahtava tietopaketti! olen samaa mieltä, että iho ja sen ongelmat ovat yksilöllisiä ja myös toimiva hoito/tuotteet löytyvät lopulta (toivottavasti) kokeilemalla. hyvä, että olet löytänyt jotain helpotusta ongelmaasi. buffy57200@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sepä se, että iho-ongelmat ovat todella yksilöllisiä eikä auta muu kuin vain kokeilla, mikä itselle sopii.

   Poista
 17. Todella hyvä kirjoitus! Vaikka itselläni ei ole ruusufinniä riesana (ihan tavallinen akne vain..) oli teksti erittäin mielenkiintoinen. Talipunkit tulivat ihan uutena! Täytynee lukea asiasta enemmänkin. maikku89@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuo talipunkkiasia on varmasti monelle ihan uusi juttu. Niistä löytyy kyllä tietoa, kunhan etsii.

   Poista
 18. Tuttua juttua. Ihon huono kunto tekee epätoivoiseksi. Minulla on sieni käytössä, mutta tällä hetkellä suuri ongelma on holtiton ihon kuivuminen ja nokkosihottuma. Sopivaa meikkivoidetta/puuteria en ole löytänyt.

  pai_vikki@windowslive.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuiva ja ihottumainen iho on hankala hoidettava, koska pitäisi olla tuote, joka hoitaa ja kosteuttaa, mutta ei ärsytä. Eräälle suosittelin puhdasta aloe vera geeliä ensihätään. Se ei kosteuta yhtä paljon kuin ns. naamarasvat, mutta saattaa helpottaa ihoärsytystä. Mullahan on ollut lähes aina superkuiva iho ja vaikka join paljon vettä ja käytin öljyjä (siis sisäisesti) ja vaikka mitä kosteuttavia voiteita, niin iho oli silti punakka ja ärtynyt. Kuivaa ihoa on myös haastavaa meikata, koska meikki monesti imeytyy ihoon, ehkä CC-voide voisi sopia, koska ne kosteuttaa. Everyday Mineralsilla on Jojoba-pohja eli siis jauhemainen meikki, joka kosteuttaa ihoa eikä sen pitäisi ärsyttääkään. Auttaiskohan sulle kookosöljy?

   Poista
 19. Mukana arvonnassa! Näitä ihmesieniä olisi kiva kokeilla.
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieni on siitä hyvä kokeiltava, että en ole ainakaan kuullut, että olisi pahentanut kenenkään ihoa tai aiheuttanut mitään ikävää :)

   Poista
 20. Mukana arvonnassa, kiinnostus kyllä heräsi postauksestasi.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 21. Mahtava kirjoitus! Taitaa olla ensimmäinen juttu jossa asioita on _oikeasti_ tutkittu, eikä kirjoitettu fiilispohjalta. On hieno lukea että olet saanut avun itsellesi sopivista tuotteista ja ne on testattu oikealla ongelmaiholla. Usein nämä hoitotuotteiden testaajat "kärsivät" yhdestä punottavasta näppylästä kerran puoleen vuoteen.

  Olen itse tuhlannut omaisuuksia apteekkiin,luontaistuotekauppoihin,humpuukiin ja hömppään. Tilasun juuri tuon Bamboo-sienen. Odotukset ovat korkealla mutta tällä kokemuksella olen myös varautunut tilanteen pahentumiseen tai siihen, että mitään muutosta ei tapahdu.

  Tsemppiä jatkossa,tekstejäsi on ilo lukea!

  tilakatja@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta, tuli hyvä mieli :) Mulla on tapana olla perusteellinen ja aika tieteellinenkin ja itseä jäi mietityttämään, että toinko oikeat asiat esille. Oli pakko jättää yksityiskohtia poiskin, ettei tekstistä tullut liian vaikea ja yliylipitkä.

   Omaisuus mullakin on mennyt juuri noihin mainitsemiisi juttuihin ja nykyisin olen todella skpetinen ja jopa levitän skeptisyyttä sanomalla, että "tämä ei välttämättä sovi sinulle". Minua kun ärsyttää, että kosmetiikkamyyjät ym. vannovat, että tämä ja tämä tuote toimii kaikille. Tai joku luontaistuote-edustaja tyrkyttää mulle jotain litkua ja minä saan siitä vain mahani kuralle :D ja vastaukseksi, että kyllä se tuote on muita auttanut. Tuota sientä olen kyllä kehottanut kokeilemaan, koska minun on vaikea uskoa, että se voisi pahentaa iho-ongelmaa. Olen kyllä kuullut hyväihoisilta kokemuksia, että sieni ei ole tehnyt oikein mitään ja arvellut, että ehkä ihossa ei ole ollut mitään korjattavaa. Mut hyväihoisten kommentteja ei lasketa :D

   Minä olen kyllä todella hyvä koekekaniini, mutta toisaalta taas mun iho on ollut niin vaikea, että mulle ei ole käynyt oikein mikään ja sitä olen monesti ihmetellyt. Mua häiritsee tuon sun mainitseman testiongelman lisäksi myös se, että monet bloggaajat hehkuttavat jotain tuotetta, koska he tekevät yhteistyötä. Minä en ole kovin suosittu yhteistyökumppani, koska olen liian suorasanainen, en osaa valehdella ja ihonhoitotuotteista vain harva sopii :)

   Sieni on auttanut mua, mutta en usko, että se toimii kaikille, kuten ei mikään muukaan toimi kaikilla. Olisi kiva kuulla, että mitä tykkäsit sienestä, joten tulethan kirjoittamaan kokemuksiasi jossain vaiheessa :)

   Poista
 22. Mukana. Hyviä ihonhoitotuotevinkkejä. sonjaemiliia(at)gmail.com

  VastaaPoista
 23. Henna28
  Olen koko aikuisiän kärsinyt ruusufinnistä ja nyt sain paljon uutta tietoa, kiitokset sinulle, kun kasvot ovat rasvaiset tulee halua pestä niitä usein, se on ihan hyvä mutta kuivattaa silti jotain kohtaa kasvoista, siitäkin olen kärsinyt. Meikkaaminen on silti mukavaa ja ihoa joutuu siten peittämään meikkivoiteella ja puuterilla.

  henna.holappa1@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sait uutta tietoa :)

   En nyt markkinoi enkä tuputa, mutta auttaisikohan sinun ihoosi tuo sieni? Rasvaista ihoa kun tulisi kuoria, koska rasva kertyy ihon pintaan, sitten hoitotuotteet ei imeydy/tepsi ja iho rasvoittuu enemmän ja tuo sieni siis kuorii ihoa erittäin hellävaraisesti.

   Monesti ruusufinni-iho on sekä kuiva että rasvainen, mikä tekee ihon hoitamisesta tosi haastavaa. Iholla voi olla kuivia kohtia tai sitten iho on pintakuiva ja kuitenkin tuottaa talia ja kun ihon pinta on kuiva, niin tali ei pääse ulos ja siksi tulee näppyjä.

   Poista
 24. Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 25. Wau, sellainen arvonta et pakko osallistua! :)

  iida.penttinen@hotmail.com

  VastaaPoista
 26. Tässä tupakointia lopetellessa iho oireilee välillä varsin mielenkiintoisesti, joten kiva arvonta tuotteesta, jota on tehnyt jo pidemmän aikaa mieli kokeilla :).

  T. missyslade(a)wippies.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että olet päättänyt lopettaa tupakoinnin. Vaikka iho oireileekin sen takia, niin voi ajatella, että tupakointi on vielä pahempaa iholle. Tsemppiä lopetukseen :)

   Poista
 27. Tärkeä aihe. Itsekin kärsin ongelmaihosta ja tuo ihmeellinen sieni tulis niin tarpeeseen!

  sannamaria77 at gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieniähän voi tilata nyt alehintaan Comeryalta, jos vaikka käy niin, että onnetar ei suosikaan :) Ja toisaalta ei haittaa, vaikka tilaisi sienen, koska sientä joutuu kuitenkin vaihtamaan tasaisin väliajoin.

   Poista
 28. Täällä myös yksi punanaama ilmoittautuu mukaan kisaan ja kiittää hyvistä vinkeistä ja vertaistuesta! iitu.lepo at gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä oli apua :) vinkit ja vertaistuki on aina tarpeen :)

   Poista
 29. Täällä yksi aknetaistelija, joka mielellään sienen voittaisi! :) hapu257 at hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aknetaistelija on hyvä sana, koska aikamoista taistelua elämä iho-ongelmien kanssa on :)

   Poista
 30. Itselläni on todellä röhelmäinen otsan iho, mikä on rauhoittunut ainoastaan kun olen ollut raskaana. Täytyykin käydä katsomassa verkkokauppaa, ja kiitos teepuuöljy-vinkistä:)
  loyende@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan röhelmän aiheuttaja hormonaalinen? Mun on pitänyt lukea Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti-kirja, koska mulla on leukapielissa hormoninäppyjä, tulevat tiettyyn aikaan kuukaudesta. Jos syy on tuollainen voimakas sisäinen, niin en tiedä, miten hyvin sellaiseen eri hoitotuotteet puree, mutta kyllähän ne auttaa. Kaipaisin jotain ihotautilääkärigurua, joka osaisi kerrasta sanoa, mistä esim. röhelmät johtuu :)

   Poista
 31. Mukana arvonnassa! Mielelläni kokeilisin sientä :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 32. Ehdottomasti mukana! sannikas15@gmail.com

  VastaaPoista
 33. Blogisi kautta löysin "ihmesienen" minäkin. Atooppisena ja allergisena en ole maailman innostunein kokeilemaan uusia kosmetiikkajuttuja, mutta sieni oli hyvä löytö.
  tuula.jambeck@gmail.com
  ps. Mukavaa työsyksyä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sieni on toiminut sulla:) Ymmärrän hyvin, että kosmetiikkakokeilut ei innosta. Minäkin olen aika kyllästynyt ja usein toivon, että voi kun voisin käyttää mitä hyvänsä tuotteita.

   Kiitos, työt alkaakin äkkiämmin kuin olin ajatellut :D

   Poista
 34. Mukana arvonnassa ehdottomasti! :)

  mimyy93@gmail.com

  VastaaPoista
 35. Hyvä kirjoitus! Ehdottomasti mukana ja koko perheelle sieniä tilaamaan!
  teija.vanni@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) En ole tainnutkaan missään mainita, että isommat pesusienet on lapsille hyviä... Pesevät luonnollisesti puhtaaksi eikä tarvitse käyttää edes pesuainetta.

   Poista
 36. Olisi kiva koittaa, pintakuivan sekaihon puhdistamiseen ei ole löytynyt oikeaa tuotetta.

  sannajkurppa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräs kosmetologi sanoi, että ei ole olemassa pintakuivaa sekaihoa, että sellaista ihoa on vaan hoidettu väärin. Minulle siis sanottiin noin, koska olin luokitellut ihoni tuollaiseksi ja sitä se mielestäni oli. En tiedä, onko tuossa perää vai ei.

   Kun tässä olen eri tuotteita testannut, niin olen sitä mieltä, että pintakuivan ihon puhdistamiseen sopii parhaiten herkän ihon tuotteet. Mulla kun oli ihossa kuivuutta, niin tuntui, että lähes kaikki sekaihon tuotteet kuivattaa entistä enemmän. Sieni saattaisi sopia sulle, koska se kuorii ihoa hellästi ja auttaa hoitotuotteita imeytymään paremmin :)

   Poista
 37. Mielenkiintoinen kirjoitus.oma ihoni kaipaisi jotain apua kanssa. Tulee väliin pieniä kovia näppyjä. Salli.moilanen36@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tulee myös sellaisia kovia näppyjä, jotka on aika tiukasti ihon alla. Nuo kovat näpyt voi olla hormonaalisia, johtua vääristä hoitotuotteista ja/tai siitä, että iho on niin kuiva, että näpyt ei pääse ihon läpi ulos. Mulla ihon kosteuttaminen, säännölliset naamiot ja hellävarainen kuorinta sekä ihmesieni on auttaneet siihen, että kovia näppyjä ei tule enää niin paljon.

   Poista
 38. Sieni (tai sienet) menee kyllä nyt tilaukseen. Kiitos että näät vaivan ja jaat kokemuksesi :)
  pifitti@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kommentista :) Mun mielestä on tärkeää kertoa ruusufinnistä ja iho-ongelmista yleensäkin, koska ihmiset hakee apua ja tietoa ja ruusufinnistä kärsivät on epätoivoisia. Tämä on itselle myös jonkinlaista "terapiaa", kun voin kirjoittaa asiasta :)

   Toivottavasti tykkäät sienestä :)

   Poista
 39. Mukana arvonnassa! T.Riikka H

  VastaaPoista
 40. Kiitos asiallisesta postauksesta! Itselläni on herkkä sekaiho, jonka olen saanut rauhoittumaan Dr. Hauschkan tuotteilla. Iltaisin sekoitan vedellä kostutettuihin kämmeniin ruokasooda ja tupsuttelen naamaan. Saa hyvin mönjät pois. Silmämeikin poistan kookosöljyllä. Olen kärsinyt vasemman silmän luomenreunan tulehduksesta (chalazion) jo 10 kk ja kolme lääkäriä määräsi kukin vain antibioottisalvaa/voidetta eikä pidä vaivaa mitenkään kummoisena. Kuitenkin pari kertaa tulehdus on kipuillut ja lisäksi märkinyt ja siihen nyt yrittänyt käyttää kookosöljyä. Yritän välttää meikkiä, jotta silmät ja iho saa hengittää ja levätä. Dekoltee on auringon takia saanut joitakin näppyjä. Toivon hellän hoidon ja huolenpidon auttavan, myös muita. Mukana arvonnassa annpaakk@gmail.con

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Näistä monet löytävät hyviä vinkkejä.

   Kookosöljy on kyllä ihmeaine, uskon vakaasti siihen, että sillä on tulehdusta poistavia/ehkäiseviä vaikutuksia, vaikka se ei mun iholle sopinutkaan.Minä käyttäisin mielelläni luomukonsteja eli soodaa ja öljykä, mutta valitettavasti mun iholle ne ei ole sopineet :( Hauschkakin on testattu. Suosittelen kyllä innokkaasti muita kokeilemaan etenkin soodaa, sehän auttaa atooppiseen ihottumaankin ja jopa psoriin.

   Silmissä olevan tulehduksen hoitokeinona meikittömyys taitaa olla aika hyvä konsti, tiedän monia ihmisiä, joiden silmät on ok ilman meikkiä, mutta kun laittaa meikkiä, niin se aiheuttaa ärsytystä ja tulehdusta.

   Eipä lääkärit taida pitää vakavana kuin vasta sitä, jos on kuoleman kielissä! Tuollainen pitkäkestoinen tulehdus on kurja, toivottavasti se lähtisi parantumaan :)

   Poista
 41. Mukana myös!
  T. Tiina miumiu83 at gmail.com

  VastaaPoista
 42. Erinomainen tietopaketti, kiitos! Samanlaisten ihoasioiden kanssa täälläkin painitaan. Minulle on sopinut hyvin mschic -meikit. Oletko kokeillut?
  Aion nyt kokeilla soodaa kasvojen puhdistukseen. Selän ja kaulan puhdistan bionin bacteriostat cleanserilla. Toimii naamaankin, mutta ajatus olisi vaihtaa välillä ja katsoa, toimiiko halvempi ratkaisu...
  Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mschicin meikkejä en ole kokeillut, mutta merkki on kyllä tuttu. Mua kiinnostaa lähinnä meikkivoiteet, koska muut meikit mulla on vakkareita eli esim. luomiväri Laveralta ja ripsarit Oriflamelta. Täytyy pitää tuo merkki mielessä :)

   Bioniakaan en ole kokeillut, mut jossain vaiheessa se oli hankintalistalla. Ostaminen kariutui siihen, kun en jaksanut lähteä etsimään, että mistä sitä saa.
   Sooda voi toimiakin, monet on saaneet siitä apua :)

   Poista
 43. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Ihmesienet laitettu tilaukseen, katsotaan helpottaako meidän perheen iho-ongelmiin (ei ruusufinniä). Itselle nuo Lumenen meikkivoiteet ovat saanneet ihon kaikista huonoimpaan kuntoon. Clinique ollut paras tähän mennessä. Ps mukana arvonnassa ;)

  -Karo

  s.posti rogekaara@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen juuri kuulin erään hyvän palautteen sienistä, joten toivon, että ne auttaisi teilläkin :)

   Mulla tuli aiemmin Lumenen CC-voiteesta oireita, mutta enää ei tule ja nyt kun olen testaillut muitakin, niin tuo Lumene on paras löytämäni, mutta ei täydellinen.

   Poista
 44. Hei! Aiemmissa postauksissasi olet maininnut, että kärsit myös ruusufinniin liittyvästä silmäluomenreunan tulehduksesta. Itsellänikin on ruusufinni, ihon kanssa pärjään mutta jatkuva luomenreunan tulehdus on ongelma. En voi meikata silmiäni ollenkaan, muuten ripset irtoilevat monta päivää. Sinulla tuskin on yhtä pahaa ongelmaa, mutta olisiko sinulla vinkkejä, mitkä meikit saattaisivat sopia ruusufinnisilmille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla silmäoireet on onneksi olleet vähäisiä ja helpottivat huomattavasti, kun pääsin pois sisäilmaongelmaisesta tilasta.

   Vinkiksi voisin sanoa, että tehokas ja hellävarainen silmämeikinpoistoaine on tärkeä. Jos silmiin jää meikkiä, niin talipunkit innostuu ja siitä tulee tulehdus. Ja toki meikinjäämät ärsyttää sillmiä muutenkin. Mulla on ollut Lumenen silmämeikinpoistoaine ja mulla se toimi hyvin, mutta eräs tuttuni valitteli, rttä ei puhdista tarpeeksi.

   Eräs hyvä meikkivinkki on se, että käyttää voidemaista luomiväriä. Tällöin luomivärin hiput ei varise silmää ärsyttämään. Merkkiä en osaa sanoa, mutta aika monelta sarjalta noita voidemaisia värejä löytyy. Ripsari on varmaan se hankalin, koska ripsarin pitäisi olla sellainen, että se ei varise eikä leviä. Mä en ole löytänyt yhtään loistoripsaria, mutta aika moni on tykännyt Lumenen sensitive-ripsarista. Apteekistakin voisi löytyä silmäystävällisiä sarjoja ja siellä neuvovatkin auliisti. Joka tapauksessa ripsarin pitäisi olla hellävarainen. Auttaisikohan se jos et laittaisi ripsaria ihan ripsien tyveen?

   En tiedä käytäkö huulipunaa, mut mun vinkki vitonen on kivansävyinen huulipuna. Se vie huomion pois meikkaamattomista silmistä 😊

   Yritin kovasti miettiä vinkkejä, mutta en keksi. Minä kun käytän meikkejä hyvin sekalaisesti ja jokin tuote käy ja jokin ei 😄 Toivottavasti tästä oli edes jotain apua. Mitä meikkejä oot käyttänyt?

   Poista
  2. Puhdistan luomenreunani hyvin joka päivä, vaikken meikkaakaan. Omaan onneksi niin tummat piirteet luonnostani, että voin olla ilman ripsariakin enkä ole käyttänyt sitä aikoihin (vaikka toki käyttäisin jos tätä ikävää vaivaa ei olisi). Mutta tosiaan, voisi kokeilla laittaa ripsaria niin, ettei se osu aivan tyveen.

   Ripsaria enemmän haluaisin käyttää luomiväriä, ja tuo voidemainen luomiväri on hyvä vinkki, voisikin kokeilla! Kiitos vinkeistä :) Tuo huulipunajuttu on muuten aivan totta ;)

   Poista
 45. Mä niin haluaisin tuota sientä kokeilla! Aika hyvin on mulla ruusufinni pysynyt kurissa Elidel rasvalla, mutta ei oikein huvittaisi aina hc-rasvaa laittaa. Mä en nyt laita sähköpostia, mut hihkase facessa jos mua onni suosi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elidel on noussut esille monessa ruusufinnijutussa. Ja minä en ole muistanut tutustua koko tuotteeseen, mut voisin kyllä testata.

   Hihkaisen jos arvontaonni osuu kohdalle 😄

   Poista
 46. Mukana arvonnassa.
  klaara49@luukku.com

  VastaaPoista
 47. Minäpäs osallistun myös =) Kiinnostava ja ERITTÄIN hyvä teksti; pannaan jakoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea arvontaan ja kiitos jakamisesta :) Arvostan sun kommenttia, koska tiedän, että olet kriitillinen :D lukija :D

   Poista
 48. Mukana arvonnassa :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 49. Mukana sienen arvonnassa :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista
 50. Mukana arvonnassa!
  essi.kuulas@hotmail.com

  VastaaPoista
 51. Mielettömän hyvä ja perusteellinen postaus ruusufinnistä. Tämä on käynyt omassakin mirlessä, kun iho jaksaa jatkuvasti oireilla ja olla jotenkin epämääräinen. Kirjoitin asiasta myös omassa blogissani.
  Mukana arvonnassa. Olisi kiva kokeilla jotain uutta.
  sannak.ukonaho@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!

   Epämääräinen on hyvä sana :) Aion käyttää sitä jatkossa, kun joku kysyy, että mikä mun ihotyyppi on :D

   Täytyypä tsekata sun blogi :) Mielestäni laitoin sen lukuluettelooni, mutta en sit vissiin laittanutkaan.

   Onnea arvontaan :)

   Poista
 52. Olisi mukava kokeilla tätä tuotetta ja nähdä, josko siitä olisi apua iholleni!
  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 53. Olen kärsinyt iho-ongelmista ala-asteesta lähtien, nyt olen jo ammattikoulussa, minulla on totettu vaikea akne ja ruusufinni, johon kokeillut olen lähes kaikkia aknelääkkeistä voiteisiin, löysin avun väliaikeisesti Mirvoso-voiteesta ruusufinniin, mutta haluaisin kokeilla jotain yksinkertaisempaa apua ja kokeilla jos viimein löytäisin ratkaisun tästä lupaavalta kuulostavasta tuotteesta ! :)
  minttuhan@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kannattaa kyllä testata :) Aken + ruusufinni on tosi hankala yhdistelmä, jota on vaikea hoitaa. Eri vinkkejä kannattaa kuitenkin kokeilla.

   Onnea arvontaan :)

   Poista
 54. Mielenkiintoisen jutun olet kirjoittanut :) ,kirjoitat selkeästi aiheesta joka sinua vaivaa ja häiritsee.
  Itseäni vaivaa lähinnä akne vuodesta toiseen,alkoi kun olin
  13 vuotias ja tuntuu,että aina uusii vaan.
  Apua on ollut vähäksi aikaa vain antibiooteista,mutta tosiaan vain vähän aikaa,sitten taas uusii lähes samantien ja tuntuu ettei mitkään maailman aknetuotteet auta,olisi mukava nähdä miten hyvin tämä auttaisi ja että olisiko tästä apua iholleni :)
  anzku-90@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen sitä mieltä, että jos on tosi vaikea akne tms., niin silloin syy voi olla jokin sellainen, että ihmesienikään ei tee ihmeitä :) Apua siitä voi olla, mutta joskus syy on hormoneissa, suolistossa tms.

   Onnea arvontaan :)

   Poista
 55. Tätä ois kiva kokeilla omaan ihoon! Mukana siis! aitikehystetaakstaa@outlook.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä onkin jo aika moni innostunut :)

   Onnea arvontaan :)

   Poista
 56. Minulle puhkesi ruusufinni kesälomalla Espanjassa. Hoidin sitä vinkin saatuani PABA-B-vitamiinilisällä. Kyllähän se pari vuotta kesti, mutta ruusufinni häipyi pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusufinnin puhkeaminen on mielenkiintoinen ilmiö, koska monilla se puhkeaa aivan ilman syytä, joillain stressistä ja joillain etelässä, olisikohan auringolla vaikutusta siihen?

   Uskon, että vitamiinilisillä voi olla vaikutusta, koska niistä monet on saaneet apua.

   Poista
 57. Olipas mielenkiintoinen juttu! Tosi kiva kuulla, että olet löytänyt omalle iholle sopivat tuotteet ja että iho on paremmassa kunnossa! Mulla on myös aina ollut huono iho, mutta ruusufinnin kuvaus ei siihen ihan sopinut. Mut mäkin oon saanut ihon parempaan tilaan viimeisen kuukauden aikana ja hämmästyksekseni avainasemassa on ollut kotikosmetiikka - jogurtti, tee ja sitruunamehu ovat toimineet ihmeellisen hyvin! Seuraavaksi testaan tuota teepuuöljyä, sillä olen lukenut siitä paljon hyvää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotikosmetiikka kiinnostaa mua ja kunhan jossain vaiheessa kerkiän, niin aion lainata kirjastosta sen uuden kotikosmetiikkakirjan. Mun kotikosmetiikkakokeilut on tosin päättyneet aina huonosti. Jogurttia ja piimääkin kokeilin ärtyneelle iholle ja ne kyllä viilensi, mutta ei tehneet oikein muuta. Suolalla ja sokerilla ja kahvinporoillahan olen kuorinut, oon käyttänyt hunajaa esim. saunassa ja tällaisia konsteja haluaisin käyttää enemmän.

   Poista
 58. Valtavasti hyvää tietoa! Ahmien luin näitä postauksia, joskus olen tuon ihan ensimmäisen jo lukenut kun itselläni todettiin vuosi sitten tuusufinni ja etsin tietoa netistä.Nyt on kaikki sivut tallessa! Ihan täytenä pomminahan tuo sairaus itselleni tuli, en ollut koskaan kuullutkaan. Siitä huolimatta olin kärsinyt siitä jo ihan murrosiästä lähtien. Olin vain kuvitellut, että ihoni vaan on tällainen ja punastun helposti jne. Koulussa jo kiusattiin punaisuuteni vuoksi.Cuperoosaa olen peittänyt ihmistenilmoilla vuosia. Viime syksynä sairaus ärtyi pahaksi. Puhuin siitä lääkärille muussa yhteydessä. Nyt olen syönyt antibioottia kaksi kuuria, käyttänyt Mirvaso-geeliä ja viimeisimpänä saanut laserhoitoa kaksi kertaa. Tuosta laserhoidosta on ollut se ilo, että nyt olen joskus voinut jopa piipahtaa kaupassa ilman meikkikerrosta! Kyllä tämä sairaus itsetuntoa koittelee, mutta sitä ei kukaan muu ymmärrä kuin sellainen jolla tämä vaiva on. Minulla on yksi laserhoito vielä ensi kuussa ja toivon siitä saavani vielä apua tähän punoitukseen.
  Harmi etten ehtinyt arvontaan mukaan . Sientä aion joka tapauksessa kokeilla . Tsemppiä kaikille ruusufinnin kanssa eläville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla, että postauksistani on ollut apua :)

   Minäkin ajattelin aivan liian pitkään, että "ihoni nyt vaan on tällainen".

   Mirvasosta olenkin lukenut ja nyt mun täytyy itsekin alkaa listata näitä kiinnostavia tuotteita. Viime aikoina olen keskittynyt lähinnä vain vastaamaan blogikommentteihin ja neuvomaan toisia :D

   Mä en ole laserilla ihoani hoitanut, koska lääkärin mukaan se ei edes kannata, koska jos ruusufinni äityy uudelleen pahaksi, niin tilanne on sama kuin ennen hoitoa. Minua kuitenkin kiinnostaisi kokeilla laseria. Kosmetologin tekemä valohoitokin kun on jo hyvin tehokas ja siksi uskon, että laserkin voisi auttaa.

   Tsemppiä myös sinulle :)

   Poista
  2. Minulle kosmetologin antamasta laserista ei ollut mitään hyötyä aikoinaan, antoi sitä cuperoosaan. Rahat vaan meni. Siksi epäillen suhtauduin koko juttuun nytkin. Sain keskussairaalasta kuitenkin maksusitoomuksen ja nyt juuri tämä Ari Karppinen on antanut laserhoitoa ja se on ollut ihan eri juttu, huomattavasti tehokkaampaa. Mutta minun ruusufinni onkin vähän erilainen, eniten ongelmaa tuottaa se että iho on punainen ,jopa sininen ja violetti. Laserhoito ehkä on paremmin siihen tehoava.
   On mahtvaa, että tästä aiheesta puhutaan ja jaksat auttaa muitakin. Terveyskeskuksessa lääkärillä ainakin tuntui olevan tieto kovin vähäistä. Niinpä vuosi sitten sain sieltä kortisoonia sekä suun kautta että voiteena :( Pahenihan se sitten vaan, kuten arvata saattaa. terveisin tuo sama :)

   Poista
  3. Noissa lasereissa on varmasti eroa ja on suuri harmi, jos ihminen laittaa rahansa kalliiseen hoitoon eikä se toimikaan. Mulla on ihossa ollut myös tuota violettia, talvella ja kylmällä ilmalla muuttuu sen väriseksi, jos menen ulkoilmaan ilman meikkiä.

   Terveyskeskuslääkäreillä tieto on usein liian vähäistä ja niillä on vain varmaan jokin perusohje kortisonista ja ruusufinnivoiteista ja antibiooteista. Eikä kaikki kosmetologitkaan tiedä tällaisista ongelmista riittävästi.

   Nämä kirjoitukseni ja kuvat on mulle jonkinlaista omaa terapiaa ihoasiassa, mutta on myös ihan huippua, että voin blogin avulla auttaa muita ruusufinnistä kärsiviä.

   Poista
 59. Kiitos kattavista tietopaketeista! Löysin tänne Iltalehden kautta ja nyt oli pakko tilata ihmesieni ja kokeilla jos se toimisi kauheaan ihooni. Kärsin pahasta ruusufinnistä ja syön parasta aikaa antibioottikuuria joka kestää 12 viikkoa! Jäljellä on muutama viikko enkä voi sanoa että ihoni olisi täysin parantunut :(. Järempiä lääkkeitä en haluaisi syödä (vaikuttavat maksaan), joten toivon että tästä sienestä olisi apua :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :)

   Toivotaan, että ihmesieni tekisi ihmeitä :) Antibiootitkaan ei aina auta ja kuurit on pitkiä, joten haittavaikutuksiakin voi olla. Mut monet on kyllä sanoneet, että antibioottikuurin syömisen jälkeen iho on pysynyt hyvänä pitkään.

   Poista
 60. Teepuun eö:n voi sekoittaa vaikka kasvovoiteeseen. Voide kämmenelle, tiputa tippa, sekoita ja laita kasvoille. Itse käytän mm. jojobaa kasvojen kosteuttamiseen ja olen tehnyt pikkupulloon valmita sekoituksia esim. laventeli eö kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan joku kertonut tuon vinkin joskus aiemmin? Se tavallaan kuulostaa tutulta, mutta en ole ainakaan ottanut sitä käyttöön. Tuohan on aivan loistava vinkki!!! Koska jos talipunkit riehuu yöllä, niin yövoiteeseen sekoitettu teepuuöljy voisi hillitä niitä ja siis hillitä ruusufinniä. Tuota aion kokeilla ja suositella muillekin, kiitos tuhannesti :)

   Poista
 61. Kiitos Minttu-Maaria aivan loistavasta kirjoituksestasi. Itse olen yli 60-vuotias nainen ja ikäni kärsinyt enemmän ja vähemmän huonosta ihosta. Olen syönyt kymmenet vuodet lääkkeitä ja käyttänyt uskomattomia määriä eri sarjojen tuotteita saamatta oikeastaan mitään apua. Olen käynyt kosmetologeilla ja maksanut heidänkin tuotesarjoistaan pitkän pennin. Aina kun olen luullut löytäväni hyvät tuotteet, niin voi pettymysten pettymys - muutaman viikon tai kuukauden kuluttua olen taas joutunut tilanteeseen, että iho alkaa mennä huonoksi ja paniikki iskee, että mitä nyt teen! Hirveän ahdistavaa. Tosiaan jopa naispuoliselta ihotautilääkäriltä olen saanut vähätteleviä kommentteja. Ja töihin pitää lähteä vaikka naama on kuin mikä!

  Nyt käytän Madaran tuotteita. Tätä ennen Avenea, joka ei pitänyt talin liikatuotantoa oikein kurissa. Lisäksi käytän Rozex-geeliä, joka on parempaa kuin voide. Meikki on ongelma - käytän Jane Iredalen mineraalipuuteria, mutta päivän aikana menee epätasaisesti eikä oikein voi lisätä koska paakkuuntuu.

  Mutta kiitos tästä erinomaisesta blogista! Vertaistuki on ihan parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Tuo pettymys on itsellekin liian tuttua! En tiedä mitä ihossa tapahtuu, kun se ensin näyttää tykkäävän tuotteista ja sitten tuleekin taas takapakkia. Ja taas alakaa se tuotteiden etsiminen.

   Minä olen kiitollinen siitä, että kun viime syksynä otsaani iski se paiseilu, niin ei tarvinnut mennä töihin, koska olin hoitovapaalla ja pääasiassa kotona. Juuri se ihmisten ilmoille meneminen "rupinaaman" kanssa on ahdistavaa ja erittäin ahdistavaa on olla aikuinen, jolla on iho-ongelma.

   Mulla on ollut sama ongelma mineraalipuuterin kanssa. Nyt mulla on testissä Everyday Mineralsin jojoba-puuteri ja se vaikuttaa hyvältä. Olen sitä aiemmin kokeillut eikä se silloin sopinut. Jotta ei olisi vaan liian helppoa tän ihon kanssa, niin iho näyttää aina muuttuvan.

   Mulla on nyt testissä monia meikkejä ja kunhan saan riittävästi testattua ja päivätyöltäni ehdin, niin kirjoitan niistä blogijutun. Jospa sieltä löytyisi meikkivinkkejä :)

   Vertaistuki tosiaan on parasta :)

   Poista
 62. Minun silmiäni useimmat ripsivärit ärsyttävät, hintaluokalla ei ole väliä. Ne myös yleensä tuppasivat olemaan alaluomella ulkonurkassa iltapäivällä. Ainut ripsiväri, joka ei ole ärsyttänyt lainkaan tai levinnyt mitenkään, on Kanebon 38. Sillä ei kovin kummoisen näköisiä ripsiä saa, jos vertaa nykyisiin pidentäviin, tuuheuttaviin jne., mutta siistit tavalliset ripset kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanebo on kyllä aika takuuvarma, mutta se ei tosiaan tee kovin kummoisen näköisiä ripsiä. Täytyy muistaa mainita Kanebo, jos joku kyselee ärsyttämätöntä ripsaria :)

   Poista
 63. ja se s-postiosoite on tuijah.tuomisto@gmail.com :)

  VastaaPoista
 64. Kiitokset tosi mielenkiintoisista kirjoituksista! Itseni osalta en ole täysin varma onko minulla ruusufinni vai ei. Joku lääkäri on ollut sitä mieltä, että kyseessä on juuri ruusufinni, toinen ollut perioraalidermatiitin kannalla ja kolmannen mielestä kyse on "ihan tavallisesta" aikuisiän hormonaalisesta aknesta. Yhtä kaikki, iho on huono, tulee tukkeumia ja punaisuutta, ihohuokoset ovat laajentuneet ja välillä tulee kauheita paiseita. Ehkä siinä on kaikkea yhtä aikaa. Oli ongelmani nimi nyt mikä tahansa, niin yksi meikkivoide, minkä itse olen kokenut hyväksi, on apteekista saatava Vichyn dermablend. Peittää ja pysyy hyvin, on erittäin riittoisaa (pitää laittaa tosi ohuita kerroksia) eikä tuki ihoa kuten Joe Blasco. Ainoa, että iho alkaa kiillellä päivän mittaan, mutta sarjassa myös puuteri, mikä menee testiin seuraavaksi. Lisäksi Lierac-sarjan (myös apteekista) anti-blemish keratolytic solution (sis. hyaluronihappoa ja sinkkiä) on auttanut merkittävästi. Siinä mun vinkit:). Ihmesieni menee testaukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :)

   No kuules, oisko tää nyt sama ruusufinnityyppi kuin mulla? Vaikuttaisi vähän siltä. Minullakin tuota perioraalidermatiittiä epäiltiin. Mun näkemys on se, että ihovaivat ei välttämättä asetu vain yhteen kategoriaan vaan ihmisellä voi olla sekä akne että ruusufinni.

   Tuossa Vichyn meikissä ei muistaakseni ollut tarpeeksi vaaleaa sävyä. Lierac-sarja mua on kiinnostanut, mutta en ole kokeillut. Hyaluronihapon ja sinkin yhdistelmä kuulostaa siltä, että voisi toimiakin mun iholla.

   Mulla on myös ongelmana tuo ihon kiiltely, on ihan sama mitä meikkiä laitan. Ennen ihoni oli niin kuiva, että kiiltelystä ei ollut tietoakaan.

   Poista
 65. Hei, löytyi tämä kirjoitus, kun googlasin talipunkeista. Minä olen vähän yli 30v nainen ja ongelmani on hiustenlähtö. (kalju paistaa päältä jo hyvin!)Hiusjuuritutkimuksesta löytyi mm. Talipunkki levittää hiusjuurissa bakteereita ja näin saa hiusjuuret kuolemaan ennenaikojaan ja tästä seuraa hiustenlähtöä. Kiinnostaisi ruokavaliosi (itsellä on maidoton, lihaton ja kartan tiettyjä lisäaineita) ja tuo teepuuöljy. Olisikohan niistä apua minullekin? Onko olemassa talipunkin esto ruokavaliota? 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Nuo talipunkit on kyllä aika pirulaisia! Nehän voi aiheuttaa kulmakarvojenkin lähtemistä.

   En tiedä, onko olemassa talipunkinestoruokavaliota, mutta pitäisi olla. Tai ainakin jokin täsmälääke niiden häätämiseen! Mulla ei ole mitään ihmeellistä ruokavaliota. Syön paljon kasviksia ja juureksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljaa, hapanmaitotuotteita ja silloin tällöin punaista lihaa. Ylipäätään syön kaikkea ihan normaalia, riittävästi rasvaa, hyvälaatuisia hiilareita jne. Ärtyvän suolen oireyhtymä, homeista sairastuminen ja allergiat rajoittaa mun ruokavaliota ja siksi yritän syödä mahdollisimman monipuolisesti niitä ruoka-aineita, joita pystyn syömään. Olen kokeillut maidotonta ruokavaliota, koska siitä on todettu olevan apua ihon parantumiseeen, mutta minulla se ei vaikuttanut mitenkään. Menin vain vähän vetelään kuntoon, koska en voi käyttää maidon korvikkeita ja alkoi tulla puutosta ravintoaineista. Sama homma oli täysin viljattoman ruokavalion kanssa. Minäkin kartan lisäaineita, ostan tosi harvoin mitään valmisruokia, karkkia, keksejä tms. Ruokavalioni on vähäsokerinen. En siis ole täysin sokerittomalla, sitäkin olen joskus harrastanut. Rahkaan tai kiisseliin sekä leivonnaisiin laitan sokeria, mutta muuten en sokeria käytä. Herkuttelen hyvin harvoin ja lähinnä ruokavalioni siis koostuun normaalista, laadukkaasta, itsetehdystä, monipuolisesta perusruoasta.

   Jos mulla olisi vain ruusufinni eikä ärtyvää suolta yms., niin jonkin ruokavalion noudattaminen olisi helppoa.

   Teepuuöljystä voi olla apua ja sitä suosittelen kokeilemaan, koska se tutkimusten mukaan tappaa talipunkkeja. Jos ostat laimentamatonta, niin muista laimentaa, koska teepuuöljy allergisoi. Auttaisikohan sulle teepuuöljyshampoo? Tai jos laitat normishampoon joukkoon teepuuöljyä pari tippaa? Voisi toimiakin :)

   Poista
 66. Hyvä kirjoitus, kiitokset!
  Ja kerrankin voi kiittää ns. roskamediaa, koska näin reilu nelikymppisenä yli kymmenen vuotta ruusufinnistä kärsineenä miehenköriläänä olisi tuskin ilman IL:n artikkelia tullut näille nurkille eksyttyä... ;)
  Ajattelin jakaa oman tapani ehkäistä/hoitaa ruusufinniä, jos jotakuta sattuisi auttamaan. Itselläni on toiminut nyt useita vuosia, ruusufinni on käytännössä pysynyt kurissa. Mutta jonkin aikaa kyllä menikin, ennen kuin löysin sopivan tavan toimia.

  Tässä oma filosofiani:
  -Tärkeintä on pitää iho puhtaana, ihan koko ajan. Puhdistus vähintään kerran päivässä, mieluiten aamuin illoin. Myös mökillä, matkoilla jne. Tähän toimii itselläni parhaiten apteekista saatava ”Neutrogena blackhead eliminating” puhdistusemulsio. (jep, teiniajat tulee elävästi mieleen… ;)
  -Iho tulee pitää kosteana, mutta ei rasvaisena. Tässä on itselläni käytössä ”Nivea men – cooling moisturiser”. Ja nimenomaan ei geelinä vaan ”cream” tyyppisenä.
  -Sen jälkeen, jos vähänkään ruusufinnin oireita (kuumotusta jne.), apteekista saatavaa ”Rosazol” –voidetta.
  -Saunassa käydessä nenälle kädenlämpöiseen veteen kastettu ja pariin kertaan taiteltu talouspaperin pala. (tätä on ”muutaman” kerran saanut poikain saunailloissa selitellä… ;)
  -Aurinkorasva kesällä, jos paljon oleskelua suorassa auringon paisteessa.

  Tällä konseptilla on siis toistaiseksi menestyksekkäästi selvitty. Toivottavasti teho ei ajan mittaan hiivu. Itse voisin ehkä koittaa tuota blogissa mainittua puhdistustyynyä, mutta täytyy varmaan laittaa vaimo kauppaan asialle… ei kai sitä kehtaa tällainen kaljupää punttisaliäijä itse lähteä ostamaan… ;-P

  Tsemppiä kaikille ruusufinnin kanssa tuskaileville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, että rohkenit kommentoida ja jaoit erinomaisia vinkkejä! Täällä blogissa harvemmin on miesten kommentteja :)

   Ruusufinni on miehilläkin yleinen, mutta luulen, että punakkaa ihoa pidetään vain tyypillisenä suomalaisena ihona ja sitä se toki onkin. Ruusufinni voi kuitenkin äityä pahaksi eikä saunominen, ulkona oleminen, alkoholi, huono ruokavalio ym. ainakaan sitä paranna, siis nuo tyypilliset miesten "harrastukset" :D. Miehille pitäisikin koostaa ihan oma ruusufinnin hoito-ohjelmansa ja vinkit ja ajattelinkin, että voisin kirjoittaa blogijutun, jossa aiheesta. Nuo sinun kirjoittamasi vinkit on todella hyviä!

   En tiedä, miten monella miehellä on "munaa" laittaa talouspaperia nenälle saunaillassa, mutta jos haluaa välttää punaista nenää, niin tuo on hyvä keino. Itse olen ajatellut leikata pieneen froteepyyhkeeseen reiät silmille, sieraimille ja suulle ja kostuttaa pyyhkeen ennen saunomista. Siinäkin voisi olla selittelemistä :D :D

   Tuo Nivean voide on varmasti hyvä, kätevä ja helposti hankittavissa oleva perustuote. Monet naistenkin käyttämät voiteet varmasti sopii miehillekin ja apteekkisarjoista hajusteettomat (siis koska ei ole tuoksua), mutta kynnys niiden käyttämiseen voi olla korkea ja mitä miesten kanssa olen ihonhoitotuotteista puhunut, niin miehet tykkäävät siitä, että ne saa ostettua kauppareissulla eikä tarvitse erikseen lähteä ostoksille.

   Rosazol ja Rozex on monen suosittelema ja uskon niiden tehoon, vaikka ne ei mulla toimineetkaan (mulla on ilmeisesti jokin kosmetiikka-allergia).

   Tuota Konjac spongea kannattaa kokeilla! Minusta on hienoa, että kaljupää punttisaliäijä hoitaa ihoaan. Olen huomannut, että miehetkin kärsivät siitä, jos ihossa on jotain ongelmaa, mutta koska ihonhoito ei ole kovin miehekästä niin iho jää usein hoitamatta.

   Tsemppiä myös sinulle ja kiitos vielä asiapitoisesta kommentista. Toivotaan, että ruusufinnin kanssa taistelevat miehet löytäisivät tämän :)

   Poista
 67. Hei.Itselläni todettiin ruusufinni n kymmenen vuotta sitten.Sain alkuun tietty antibiottikuurin ja noita lääkevoiteita.Nyt vuosien saatossa olen ollut valmis kokeilemaan lähes mitä vaan.Välillä antibioottiakin.Kolme vuotta sitten kasvoni on myös tosi huonossa kunnossa ja kävin lääkärissi,pyysin muutamaa päivää saikkua koska olen asiakaspalvelussa mutta olipa vaikeeta saada.Lääkäri tokaisi etteippä ole aikaisemmin ruusufinnin vuoksi saikkua kirjoittanutkaan.Löysinkin tv-shopista tuon Proactiv-tuotteet, joka tänä päivänä on ProactivPlus.Sieltä lähetetään automaattisesti paketti joka sisältää naamion,pesuaineen ja voiteita.No tänä päivänä tilailen yksittäisiä tuotteita koska tuossa paketista en kaikkia tarvitse.Keväällä 2016 ihoni meni tosi karmeaan kuntoon lisäksi iski tuo atooppinen ihottuma.Ruusufinniin söin kaksikin kuuria,lisäksi sinkkitablettia ja sinkkivoidetta levitin kasvoille.Tuo sinkki voiteen levitän iltaisin koko kasvojen alueelle ja nyt ihoni on pitkästä aikaa tosi hienossa kunnossa.Kokeilkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Minä mietin jossain vaiheessa ihan tosissani Proactivia, mutta en kuitenkaan tilannut. Houkutti, koska tuotteilla on hyvä palautusoikeus, mitä ei esim. apteekin tuotteilla ole ja uskon, että Proactiv on hyvä tuote.

   Sinkkivoide on vanhastaan tuttu aknen ja ruusufinnin hoitokeino ja tosi moni on saanut sinkistä apua. Mulle se ei ikävä kyllä sopinut :(

   Mulla on nyt otsassa isot paiseet (kokeilin paria voidetta ja iho tulistui heti) ja hävettää liikkua ihmisten ilmoilla, mut pakko on. Lääkärit kun ei kovin mielellään tällaisesta saikkua kirjoita, vaikka mulla nuo patit on niin kipeitä, että tekee ihan päänsärkyäkin.

   Poista
 68. Moikka,

  kaveri suositteli kokeilemaan Konjac-sientä mutta heti herää epäilys...sillä "hangataan" ihoa ja oma pintakuivasekaihoni on tosi herkkä. Hieman myös epäilyttää nuo sienet muutenkin en ainakaan ilman puhdistusainetta niitä käyttäisi. Toki voisin kokeilla ja käyttää vaikka kerran viikossa mutta luulen, että Konjac sieni saattaisi kyllä jokapäiväisellä käytöllä jopa ärsyttää. Minulla kun couperoottinen iho reagoi huonosti aina, jos käytän liian kuivattavia/peseviä tuotteita tai hankaavia eli kuorivia tuotteita. Siksi en myöskään ole ostanut Clarisonicia. Luulen, että siitä se iho vasta riemastuisi.

  Itse hoidan ihoani nyt niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Kärsin hormonaalisesta aknesta ja minulla on couperoosaan taipuva atooppinen iho. Ihotautilääkärillä en kuitenkaan ole vielä ainakaan käynyt, koska ajattelin ensin kokeilla muita keinoja hoitaa oikukasta ihoani. Googlasin netistä monta artikkelia ja youtube-pätkää, missä kehoitettiin hoitamaan hormonaalista aknea ja couperosaan taipuvaa ihoa maitohappotableteilla, sinkillä, omega6:lla ja omega3:lla ja iho tuntuu nyt rauhoittuneen. Näppyjä tulee vielä mutta muuten iho ei ole ollut ärtyisä ja punoitus iholla on vähentynyt. Katsotaan pitkällä aikavälillä vielä, miten tuo cocktail tehoaa...

  Toinen asia, mikä on varmasti vaikuttanut ihooni on, että en myöskään läträä tällä hetkellä monella eri tuotteella, kokeillen mikä veisi kaikki ongelmat pois vaan pitäydyn niissä, mitkä ovat käyneet iholleni ja eivät ole ärsyttäneet.Parempi ratkaisu iholleni ja rahapussille. :)Teen kaksoispuhdistuksen iltaisin, koska käytän meikkiä joka päivä ja lisäksi huolehdin ihon hyvästä kosteutuksesta aamuin ja illoin ja kerran viikossa kuorin ihoni. Jos yhtään alan kuorimaan liikaa tai vaihtelemaan puhdistustuotteita pesevämpiin/kuivattavampiin/joskus jopa miedompiin, menee ihoni sekaisin ja saattaa suuttua oikein kunnolla, jolloin poskiin ilmestyy punoittavaa ärtyisää ihottumaa, t-alue rasvoittuu entisestään ja ihoa saattaa muutenkin kirvellä ja kutittaa.

  Netistä olen lukenut paljon artikkeleita, missä mm. maitohappotabletteja yms. muita vitamiineja kehotetaan käyttämään ihon hoitoon mutta tuloksia pitää tietysti odottaa jonkun aikaa. Artikkelien mukaan hoitamalla suolistoa/vatsaa, hoitaa myös ihoaan, sillä mikrobien määrä kehossa voi olla epätasapainossa ja täten maitohappokuuri voi tasapainoittaa niitä, jolloin myös iholla asustelevien mikrobien määrä tasapainoittuu.

  Teepuuöljyä pitää kokeilla, kun näppyjä on tulossa/ilmestyy. Olen aikaisemminkin kuullut siitä mutta en vain vielä kokeillut. Body shopilta taisin saada pienen näyteampullinkin. Kiitos siis tästä vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Omasta kokemuksesta voin suositella sieniä, sillä mullakin on superherkkä iho, joka ei ole sietänyt mitään. Pelkäsin, että sieni raastaa ihon pinnan rikki, vie suojakerroksen ym. ja aloitin sienen käytön varovasti. Sieni on erittäin pehmeä eikä sillä jynssätä vaan minäkin tosi hellävaraisesti käyn sillä kasvot läpi. Minä käytän nimenomaan ilman puhdistusainetta, koska en halua, että kosteaan sieneen jää mitään ainejäämiä ja haluan pitää sienen puhtaana. Sienihän itsessään on hyvin hygieeninen tuote. En tietenkään mene vannomaan, etteikö jollekulle voisi ihoärsytystä tulla, mutta minun couperoottinen, paiseinen ja märkivä, hilseilevä, turvonnut, epätasaisen värinen, mustapäitä täynnä oleva ihoni alkoi rauhoittua vasta kun otin sienen päivittäiseen käyttöön.

   On tosi tärkeää hoitaa ihoa myös sisäisesti ja jo pelkällä ruokavaliolla voi olla iso merkitys ihon kuntoon! Suolisto kun on yhteydessä ihan kaikkeen kehossamme. Mulle ei vaan ole löytynyt sopivia maitohappobakteereita eikä mitään ihon kuntoa tukevaa lisäravinnetta.

   Mulla on ihan tuo sama, että iho suuttuu helposti. Ja niin kuin monet kosmetiikkamyyjät kehottavat vaihtamaan koko tuotesarjan kerralla... Ihoni menee aivan sekaisin, tasapaino häiriintyy ja kestää pitkään ennen kuin tilanne tasoittuu. Siksi kokeilenkin aina nykyisin vain testereillä. Kuorinta kerta viikkoon on hyvä tahti. Minä jätin jossain vaiheessa kuorinnan pois ja sen kyllä huomasi. Nyt on kuorinta+naamio hoitona silloin tällöin ja iho tykkää :)

   Ihovaivojen hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja kaksi kuukauttahan on se aika, jolloin solut uudistuu. Jos silloin ei tuloksia näy niin tuskin näkyy myöhemminkään.

   Mä muuten kokeilin Body Shopin teepuuöljysarjan voidetta eikä se sopinut mulle, jokin ärsyttävä ainesosa siinä oli. Mutta puhdas teepuuöljys sopii ja sitä voin suositella :)

   Mukavaa syksyä :)

   Poista
 69. Kiitos vastauksesta!

  Käytätkö sitten ollenkaan kasvovettä, kun olet sienellä pyyhkinyt?

  Entä mistä saa ostettua sitä puhdasta teepuuöljyä?

  Ihoni todellakin on paremmassa kunnossa kiitos tuon vitamiinicoctailin mutta toki näppyjä tulee vielä ja iho punoittaa välillä, niin haluaisin kokeilla mikäli tuo sieni saisi ihoni vielä kirkkaammaksi ja vaikka haalennettua punaisia näppykohtia ihossani.

  Kiitos vielä!

  Mukavaa syksyä myös sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän kasvovettä, Lumenen Sensitive, mutta vähän aikaa sitten aloin miettiä, että onko se tarpeellista. Jätin kasvoveden pois ja naamaan alkoi tulla näppyjä! Eli jatkan siis kasvoveden käyttöä, koska ihoni ilmeisesti sitä tarvitsee.

   Mulla on nyt testauksessa vaaleanpunainen ruusu-kasvosieni (Rose Konjac Sponge) eli sieni, jonka pitäisi tasapainottaa talineritystä ja tukea aikuisen ihon toimintoja. Kokeillaan tepsiikö ihooni, joka on taas ärtynyt...

   Teepuuöljyä voi ostaa luontaistuotekaupoista ja nettikaupatkin sitä myyvät, mm. Cosmerya.

   Kiva, että ihosi on paremmassa kunnossa ja toivotaan, että sieni parantaisi sitä entisestään :)

   Poista
 70. Minulla Soolatra-voide on auttanut tosi hyvin ruusufinniin nenässäni. Ei se tietenkään kokonaan ole parantunut, mutta jos huomaan laittaa sitä heti kun oireet ilmaantuvat niin eivät muutu tosi pahaksi.

  Punainen nenä tosin edelleen on. Sen peittämiseen olen käyttänyt Idun cosmeticsin mineraalimeikkiin sekoittettuna saman merkin sellaista vihreää jauhetta. Se toimii silloinkin kun nenä on tosi pahana, turvonnut ja kuumottava ja muut meikkivoiteet näyttää kummallisilta.

  Täytyy kokeilla tuota kasvosientä, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soolantraa voisin kokeilla ja olen ihan sillä hilkulla, että varaanko lääkäriajan tämän paiseotsani takia. Toivoisin, että olisi jokin ihmevoide, joka auttaisi tähän kamalaan vaivaan!

   Idunilla on hyvät meikit, mutta olikohan niin, että mulle ei ollut sopivan vaaleaa sävyä...

   Mulla on niin valkoinen iho, että kaikki punakkuutta peittävät vihertävät aineet näkyy vihreänä iholla ja näytän Halloween-hahmolta :D :D Turvonneelle ja kuumottavalle iholle on vaikeaa saada meikkiä hyvin, mikään ei peitä riittävän hyvin eikä näytä hyvältä vaan pahimmassa tapauksessa korostaa. Mun ratkaisu otsapaiseiden peittämiseen oli otsatukka... Laitan kyllä meikkiäkin, mutta otsis auttaa, ettei kuhmurat näy niin pahasti.

   Poista
 71. Mahtava tietopaketti! Itse olen nuorempana syönyt vuosia antibiootteja ja kaksi kertaa karsean Roacutan kuurin kun en paremmasta ymmärtänyt, näiden ansiosta vatsa ja suolisto kärsii vieläkin... Sitten ystäväni suositteli minulle Dr. Hauschkan tuotteita ja ihonhoitoperiaatteita ja niiden ansiosta olen saanut ihon hyvään kuntoon. Mielestäni kaikki liiallinen puhdistaminen ja paksut voiteet on ollut pahaksi, tukkineut ihoa ja kuten kirjoitit noista talipunkeista, niillä on varmasti ollut hauskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää alaknutta vuotta :)

   Mä välttelen antibiootteja ja siksi kärsin huonosta ihosta. Vaihtoehtona kun on sitten antibiooteista kärsivä suolisto ja kahdesta pahasta on valittava pienempi. Eikä ab: t ole edes mikään tae siitä, että iho paranisi.

   Dr. Hauschkat on laadukkaita, mutta mun ihoa ne ärsyttää, jokin ainesosa niissä on, mikä ei minulle sovi.

   Liika puhdistaminen on pahaksi, koska se vahingoittaa ihon omaa suojakerrosta ja paksut voiteet tosiaan tukkii.

   Poista
 72. Moi!
  Itse käytän Lily Lolo mineraalimeikkejä. Niissä on todella paljon sävyvaihtoehtoja! Tsemppiä kaikille ruusufinnistä kärsiville, tämä on ärsyttävä tauti!!!
  T.Eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Anteeksi, että vastaan vasta nyt. Hyvää alkanutta vuotta :) Lily Loloa olen kokeillut, mutta jokin siinä oli, miksei mulle sopinut. Olisiko peittänyt liian vähän, en muista. Sen muistan, että harmitti, että meikki ei sopinut, koska se on kohtalaisen edullinenkin ja sävyjäkin löytyy. Mutta monet on tuota kehuneet :)

   Poista
 73. Hei!

  Ihan mahtava tietopaketti! Lohduttavaa tietää, että on muitakin punaisesta naamasta kärsiviä. Minulla oli lapsena atooppinen ihottuma ja murrosikään tullessa ihottuma katosi, mutta tilalle sain punaisen nenän ja aknen. Aknen hoitoon aloitin e-pillerit muistaakseni 17- vuotiaana. Pahimmat finnit katosivat ja ihosta tuli pitkästä aikaa "normaali", mutta punainen nenä mustapäineen jäi. Pillereitä en ole vieläkään uskaltanut lopettaa, koska pelkään akneoireiden palaavan. Nenäni on välillä ihan normaalin ihon värinen, mutta esim. alkoholi, kuuma/kylmä, jännitys saavat sen kauttaaltaan punaiseksi. Joskus tosin tuntuu, että punoitukseen ei tarvitse edes mitään syytä, yhtäkkiä se vaan haluaa olla punainen. Olenkin miettinyt onko sisällä olevilla lemmikeillä jotain vaikutusta nenän oireiluun.

  On rajoittanut elämää niin paljon, kun ei voi lähteä illanviettoihin, saunomaan tai reissuihin niinkuin muut. Ihoni rasvoittuu otsalla, nenässä, poskilla ja leuassa. Meikkaaminen tuntuu usein aika turhalta, kun mitkään meikit eivät oikein pysy ja tunnin parin päästä on miltei sama olenko meikannut ollenkaan. Ja sitä paitsi meikit ärsyttävät ihoa niin paljon, että nenä suorastaan räjähtää punaiseksi jossain vaiheessa.

  Nyt olen noin kaksi vuotta käyttänyt ihotautilääkärin määräämää Mirvaso- geeliä nenän iholle ja se on minulla auttanut lehahduksiin. Tosin geeli ei vaikuta koko päivää ja yleensä, kun vaikutus lakkaa nenä on vieläkin punaisempi. Jonkin verran se on siis helpottanut elämää, mutta päivän menot täytyy suunnitella niin, että esim. työpäivän jälkeen en voi lähteä illalla minnekään, koska tiedän, että nenää kuitenkin kuumottaa, pistelee ja se on punainen. Ihonpuhdistukseen käytän nyt Erisan puhdistusgeeliä, joka on ollut marketista saatavista aineista minulle toimivin, koska ei ärsytä ihoa liikaa. Kosteutukseen käytän Aqualan L voidetta, jota lääkäri suositteli käyttämään. Se on ollut ihan ok, mutta olen ajatellut kokeilla jotain muuta, koska tuo ehkä rasvoittaa ihoani liikaa. Kolmetoistavuotta nenästäni kärsineenä alan olla tähän jo melko kypsä, joten aloin taas tutkimaan mitä tälle voisin tehdä (lääkäri totesi silloin pari vuotta sitten lohduttavasti, että ei siihen välttämättä oikein auta mikään). Ruokavalioon olen kiinnittänyt myös huomiota, mutta minullakin ärtyvän suolen oireyhtymä rajoittaa etten ihan kaikkea pysty syömään.

  Tämä kirjoitus ja kommentit antoivat taas toivoa, että ehkä jotain voisin yrittää edes kokeilla. Kiitos siitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Miten minulla menee kommentteja aivan ohi?! Toivottavasti luet vielä vastaukseni.

   Mulla on tuo täysin sama ongelma, että meikit "valuu". Ei auta pohjustusvoiteet, mattapintaistavat kosteusvoiteet, kiinnityssuihkeet... Mattameikkivoiteet ja puuterit tekee ihosta aivan kamalan näköisen. Kaikki suosittelee puuteripaperia, mutta jos käytän sitä, niin se imee ihosta kaiken meikin ja jäljelle jää punainen kohta.

   Mä en ole ihan varma, onko tuo Aqualan paras mahdollinen, se ei ainakaan ärsytä, mutta mulle on niin moni asiantuntija sanonut, että ärtyvä iho tarvitsee myös hoitavia ainesosia eikä pelkkää perusvoiteen tekemää rasvakalvoa. Minä olen käyttänyt Lumenen C-vitamiinitiivistettä, mutta sekin alkoi tukkimaan ihoa. Oletko köynyt kosmetologilla? Valohoidosta saattaisi olla apua, mutta olen valitettavasti sitä mieltä oman kokemuksen perusteella, että ruusufinniin ei välttämättä mikään auta vaan syy on jokin, mitä ei tiedetä. Minä olen yli 20 vuotta kokeillut iholleni kaikkea mahdollista ja jatkan kokeiluja edelleen, jos jonain päivänä löytyisi sellainen tuotesarja, ruokavaliot tms., joka parantaisi ihoni :)

   Poista
 74. Hienoa että olet saanut apua .. minä en. Mikään ei auta, kively ja kuumotus ihan kamalaa. Vielä sekin että ihan kuin kasvoissa kävelisi joku. Tää on kauheempaa kun luulinkaan eikä tämä ikinä parane. Olen ihan loppu. Olen jättänyt kaiken elämässäni minkä olen voinut eikä sekään riitä. Elän neljän seinän sisällä enkä liiku mihinkään. Joudun varmasti ottamaan lopputilin sillä en voi käydä töissä, sillä kasvot niin pahassa kunnossa. Hyvää jatkoa kaikille .. toivottavasti saatte apua omiin vaivoihinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Oletko kokeillut jo kaiken mahdollisen; erilaiset ruokavaliot, hoitotuotteet ja -keinot, käynyt ihotautilääkärillä ja kosmetologilla?

   Jos haluat, niin kirjoita minulle nainentummissa@gmail.com

   Poista
  2. Kaikki olen koittanut, mutta apua ei ole löytynyt. Kovat kivut koko kasvojen alueella, polttaa, kirvelee ja tunne että joku siinä kävelee. En tiennyt että tällaista tautia onkaan. Minulla ei ole 51 vuoteen ollut edes mustapäitä. Ihoni on ollut aina hyvä. Suvussani ei kellään ole tällaista ollut. Voi kun joku keksisi keinon millä saada nämä kivut pois. Olen käynyt 6 kertaa ihotautilääkärillä ja erikoislääkärillä, mutta kipua ei saada pois.

   Poista
 75. Olen itse taistellut myös teinivuosista asti perioraalidermatiitin ja ruusufinnin kanssa. Välillä iho on todella hyvässä kunnossa, mutta jo yhden yön aikana tilanne voi kääntyä ja muuttua aivan järkyttäväksi. Olen saanut helpotusta ruokavaliosta, mutta ei sekään oireilua ole täysin parantanut. Talipunkkien häätäminen helpotti kyllä tilannetta, mutta en haluaisi tujuilla aineilla lotrata usein ja ne lisäksi kuivattavat ihoa. Ruusufinnivoiteista en ole apua saanut. D-vitamiini ja sinkki ovat auttaneet jonkin verran, vähentäen syviä paiseita.

  Nyt viime yönä tuskissani, kun kutina ja kuumotus olivat helvetilliset laitoin kasvoille AC3 comfort peräpukamageeliä, jota olin uteliaisuuttani kaappiini ostanut puolisen vuotta sitten, kun luin joltakin palstalta, että jotkut ovat siitä saaneet apua iho-ongelmiin. Ja hämmästyttävää kyllä, kuumotus ja kutina rauhoittuivat ja ihoni oli aamulla merkittävästi parempi, punoituskin oli vähentynyt. Iholla olevat pari syvempää paisetta eivät sykkineet kivuliaasti, vaan olivat laskeneet jonkin verran, läiskät ja "syherönäppyiset alueet" olivat myös pienentyneet. Voide sisältää aloeveraa, jonka en ole kyllä aikaisemmin huomannut auttavan millään tavalla, mutta liekö tuo yhdistettynä voiteen muihin ainesosiin toimivampi. En tiedä, millä konstilla saisin ihoni kuntoon, kun lähes kaikki mahdolliset ja mahdottomat vaihtoehdot olen kokeillut. Kevään ja kesän aurinkoiset päivät ovat vielä tulossa ja ne pahentavat tilannettani aina. Käytän suojakertoimella 50+ varustettua aurinkovoidetta ja lierillistä hattua, mutta eipä nekään oireiden pahenemista näytä estävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kanssa tiedä pitäiskö vaan luovuttaa .. ei tämmöinen elämä ole tarkoituksen mukaista. En kyllä soisi tätä sairautta pahimmalle vihamiehellenikään. Eikä tässä enää auta surkuttelut eikä lohduttelut. Kaikki muut olen kokeillut mutta tuo peräpukamageeli on vielä kokeilematta. Jos tämä olisi edes parissakohtaa kasvoja, mutta minulla se on koko kasvojen alueella, korvissa, kaulalla, niskassa. Ei jaksais enää päivääkään ...

   Poista
  2. Sama juttu itselläni, kaikkialla kasvoissa on tämä ongelma, eikä tätä ongelmaa meikillä piilotella. En ainakaan itse ole onnistunut löytämään sellaista meikkivoidetta ja peitevoidetta, jolla saisin kasvojen ihon siedettävännäköiseksi silloin, kun ongelma on pahimmillaan. Tuon peräpukamavoiteen tehosta en pysty näin yhden käyttökerran kokemuksella vielä suuria toivomaan, mutta jo se, että kutina ja punoitus vähenivät ja kipu helpottui on jo minulle paljon.

   Älä luovuta, en minäkään. Jaksan uskoa, että jokin toimiva keino on vielä meille tästä pirullisesta vaivasta kärsiville olemassa.

   Poista
  3. Eikö tosiaan mistään ole apua? Oletko siis kokeillut kosmetologin tekemää valohoitoa tai laseria? Eikä ihotautilääkärikään osaa sanoa, mistä noin helvetillinen vaiva johtuu?! Ihan käsittämätöntä!!! Eihän teillä ole kotona hometta? En halua tivata ja kuormittaa, mutta haluaisin nyt ns. kääntää jokaisen kiven, vaikka olet ilmeisesti siis kaiken jo kokeillut. Lohduttelu ei tosiaan auta vaan välillä ihan v***ttaa!

   En ole psykologi, mutta tuo ihosi tilanne on ajanut sinut kyllä toivottomaan tilaan ja masennukseen. Puhuminen ei auta ihoon, mutta jotain apua sinun on saatava, koska olet ihan lopussa. elämä ei tunnu elämisen arvoiselta tuon sairauden kanssa, mutta ei ole tarkoituksenmukaista sekään, että menetät elämäsi. Perkele, jokin apukeino on löydyttävä!! Tiedän kyllä, että kun on uupunut, niin haluaisi vain luovuttaa, mutta älä luovuta.

   Onko mahdollista, että laittaisit sähköpostiini kuvia ihostasi? Voisin näyttää niitä kosmetologilleni anonyymisti. Haluan todella auttaa sinua ♥

   Poista
  4. Peräpukamavoidehan on tunnettu siitä, että se laskee turvonneita silmänalusia ja on ollut huippumallien käytössä :) Lääkärit ja kosmetologit ei sen käyttöä suosittele, mutta epätoivoisessa tilanteessa on pakko kokeilla kaikkensa. Voidehan tietääkseni supistaa verisuonia ja viilentää ja rauhoittaa tulehdusta, joten kaipa se naamassakin se teho perustuu siihen. Mulla kutinaa ja kipua helpotti teepuuöljy, mutta pahimmassa vaiheessa ei sekään auttanut. Aloe Verahan voi auttaa, mutta vastikään kuulin eräältä kosmetologilta, että sekin voi aiheuttaa oireita!!! Minullehan aloe veraa sisältävät tuotteet ei ole sopineet ja voi olla, että en siedä aloeta.

   Tässä menee vastaukset vähän sekaisin, kun vastaan kahdelle, toivottavasti pysytte kärryillä, kumpi vastaus on kummalle :)

   Poista
  5. Unohdin mainita tuossa aikaisemmassa viestissäni, että itselläni myös ajoittain ruusufinni ilmestyy muuallekin, kuten yläselkä, rintakehä, niska. Pahin on kuitenkin tilanne, jolloin se iskee päänahkaan. Silloin olen yrittänyt oloa helpottaa huuhtelemalla hiukset ja päänahan laimennetulla omenaviinietikalla.

   Poista
 76. Minttu-Maaria, kiitos vastauksestasi. Hyvin pysyin kärryillä kumpi vastaus on kummalle. :) Itsekin luulen, että tuo AC3:n teho johtui juurikin tuosta verisuonia supistavasta vaikutuksesta. Aloe on minullekin aiheuttanut aikaisemmin oireilun pahenemisen. Tosin viimeisimmästä aloe-kokeilustani on kulunut nyt jo lähemmäs kymmenen vuotta. Teepuuöljyä pystyin käyttämään kaksi kertaa, jonka jälkeen naamani tilanne oli kahta kauheampi. Tämän taudin pirullisin puoli onkin se, että mikä toimii toiselle, ei taas todellakaan toimi kaikille. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirullista on lisäksi vielä se, että se mikä toimii itselle, ei jonkin päästä toimi itselle :D :D Eli pikkasen vaikeaa on löytää hyviä hoitokeinoja, kun iho vain päättää ryhtyä "hylkimään" jotain tuotetta.

   Poista
 77. Moi! Ja herranjumala olen ensimmäistä kertaa löytänyt jotain, mistä löytyy vähääkään samankaltaisia kokemuksia kuin itselläni!!! Olen äimistynyt. Minulla on ollut iho-ongelmia viimeiset 11 vuotta, iho on ollut todella herkkä ja sitä on pitänyt suojata tosi tarkasti mm. auringolta, lämpötilan vaihteluilta ja erilaisilta aineilta ja käsittelyltä. Ärsyyntyessään tuloksena on ollut punoittava, pistelevä, ärtyneen tuntoinen ja turvonnut iho. Ensimmäiset 9 vuotta menivät kuitenkin omalla mittapuullani hyvin, kun suojasi vain johdonmukaisesti ihoa.

  Pari vuotta sitten kuitenkin alkoi ihan uusi vaihe ja sen jälkeen elämä on ollut tosi vaikeaa ja välillä toivotontakin. Iho ärtyy ihan KAIKESTA ja sitä ei saa kokonaan rauhottumaan milloinkaan. Ärtymisen tunne ja pistely on muuttunut sellaiseksi, että pahimmillaan ihossa tuntuu kunnollista kipua. Eikä vain jossain osassa naamaa, vaan ihan koko naamassa, lisäksi oireilevat silmät ja päänahka. Ulospäin näkyy punainen ja turvonnut naama. Ihotautilääkärit pyörittelevät silmiään eivätkä tajua yhtään mitään, jotkut ovat epäilleet, että kipu on psyykkistä ja kehottaneet olemaan yhteyksissä mielenterveystoimistoon. Aika ajoin olen tuntenut itseni suunnilleen avaruusolioksi kun iho oireilee niin käsittämättömällä tavalla ja todellakin, elää vielä välillä aivan omaa elämäänsä, ei pysty aina ymmärtämään mistä jokin reagointi johtuu. Huoli on kova, että miten tämän kanssa pystyy elämänmittaisen ajan elämään, olen vasta 30-vuotias. :( Olispa kiva saada jonkunlaista vertaistukea tähän ihon kanssa elämiseen?

  Ihan hirveästi tsemppiä toivon kaikille tämän paskamaisen ihosairauden kanssa kamppaileville! <3

  - V.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiva, että löysit tänne! Vertaistuelle olisi todella tarvetta, sen on moni sanonut. Olen suunnitellut ruusufinnistä kärsivien FB-ryhmää, mutta mun rahkeet ei riitä siihen. Mulle voit kuitenkin laitella meiliä, jos haluat :)

   Mä haluaisin löytää jostain huippupätevän ihotautilääkärin enkä kuulla enää yhtään juttua silmiään pyörittelevistä lääkäreistä. Enkä myöskään siitä, että kipua ja oireita luullaan "hulluudeksi". Eipä minunkaan iho-ongelmaa kovin moni vakavasti. Syksyllä iho oli ihan saatanallisen kipeä ja ihmiset ymmärsi sen vasta kun kerroin, että kuvittele, että lyöt kyynärpäähermon johonkin ja että naamassa on koko ajan sellainen kipu potenssiin tuhat etkä saa edes nukuttua siltä kivulta. Ehkä tuo potenssiin tuhat oli liioittelua, mutta ihmisten on todella vaikeaa tajuta, miten kipeä iho voi olla ja miten paljon iho-oireet elämää vaikeuttaa.

   Tsemppiä sinulle :)

   Poista
 78. Parhaita rasvoja ruusufinniin on lasten pyllyrasvat. Ne ei ärsytä kasvoja ja ovat edullisia. Kalliit voiteet eivät ole auttaneet esim. cuperosa iholle tarkoitetut arbutinvoiteet. Ainu sinkkivoide ihan ykkönen. Pyllynpyyhintään kosteusliinat myös hyviä ihonpuhdistukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekaan ei Arbutin sopinut, mutta ei myöskään sinkkivoide :( Yleensähän snkkivoide auttaa ja perinteisen aknen hoidossa on kuulemma ihan tehokastakin.

   Poista
 79. Sain naamani täyteen punoitusta ja näppyjä, sisältäen sellaisia pieniä vesikellukoita, kutisevia ja turvottavia. Lääkäri meinasi että virus, nielutulehduksen yhteydessä. Koska minulla on myös silmäluomet olleet vaihtelevasti tulehtuneina jo monta kertaa, minä meinaan että kyseessä on rosacea...

  Antibioottikuuria tai lääkerasvoja en aio hakea (takavuosien runsas kokemus kortisonista, joka hetkeksi parantaa ja sitten pahentaa), vaan pörrättyäni pari päivää netissä olen tehnyt sotasuunnitelman, joka sisältää Regulat Pro Metabolic ravinnelisän, pihkavoiteen, kookosrasvan, naaman putsauksiin marseillesaippuaa, merisuolavettä suihkepullossa (tai merisuolavesipuikon), ruokasoodaa sisäisesti ja ulkoisesti; homeopaatilla ja/tai akupunktiossa käynnin (molemmista erinomaisia kokemuksia vaihdevuosioireiden suhteen). Lisäksi haen tänään vielä sinkkivoidetta ja tällä palstalla mainittua AC Comfort peräpukamavoidetta sekä vielä omenaviinietikkaa. Otsonoitu oliiviöljy on harkinnassa. Välttelen vehnää (ja viljoja yleensä), maitotuotteita, sokeria, natriumglutamaattia ja natrium lauryl sulfatea.

  Tällä hetkellä on pihkavoide (Pihqa, esim Prismasta löytyy) naamassa ja se rauhoittaa kutinan ja kuivuuden ja on kai antiseptinenkin. Lääkäri meinasi, että kutinaan antihistamiinia tyyliin Zyrtec, ja kutinaa se varmaan lieventääkin, mutta kutina on vain osa ongelmaa.

  Ensin siis kaikki omat ja vieraiden konstit, sitten homeopatia ja jos vielä tarvii niin akupunktio. Näillä mennään:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä sotasuunnitelma :D Mulla allergialääkkeet ei ole vaikuttaneet ihoon mitenkään, mutta tietysti jos kutina on allergista niin silloinhan ne saattaa auttaa.

   Olisi kiva kuulla, miten ihonhoitosotasi on sujunut :)

   Poista
 80. Ai niin lisäys edelliseen -- tilaan sen Konjac Spongen!

  VastaaPoista
 81. Miten ihmeessä teillä on kaikkiin näihin hoitoihin varaa ... Itselläni tuo Konjac Spongen ei toiminut lainkaan, pahensi vain kun kasvoja vähän hinkasi. Punoitus oli hirviä. No tämä taas on sitä "toiselle toimii, toiselle ei".
  Voimia ja jaksamisia kaikille kärsiville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No arvaapa vaan, miten paljon rahaa kaikkeen on mennyt :( Ja jos haluaisin pitää ihon tosi hyvässä kunnossa, niin pitäisi käydä kosmetologilla tosi usein ekä minulla ole siihen varaa.

   Harmi, että ihmesieni ei sulle sopinut.

   Poista
 82. Ihanaa kun löytyy kohtalotovereita, jotka jaksavat jakaa kokemuksiaan. Perustin aikaa sitten facebook -sivun "Rosacea (ruusufinni) Finland", mutta ei ole ollut aikaa kirjoitella tai linkkailla sinne mitään. Nyt linkkasin tämän kirjoituksesi, koska oli niin kattava ja toivon, että joskus ryhmästä kehkeytyisi vertaistukiryhmä. Itse käytän Soolantraa näppylöihin ja AloeVera -geeliä rauhoittamaan punoitusta. Silti kevät on ihan kaameaa aikaa ja naama aina räjähtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen yrittänyt etsiä Facebookista ryhmää, mutta en ole löytänyt eikä ole löytynyt tuotakaan. Vertaistuen tarve olisi monella varmasti kova. Saisitko liitettyä mut ryhmään, mun omalla nimellä?

   Mulla on iho nyt aika hyvässä kunnossa, jostain syystä mulle syksy on aina ruusufinnin pahenemisaikaa. Se Soolantra on mulla vielä kokeilematta, pitäisi ihan kirjoittaa lista noista kokeiltavista tuotteista :)

   Poista
 83. Löytyyköhän sivusto edes tämän linkin kautta? https://www.facebook.com/groups/ruusufinni

  VastaaPoista
 84. Aloe ja Bamboo sienille olisi käyttöä. Kokeillaampa onnea siis ennenkuin menee tilaukseen ☀😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei et varmaan huomannut, että arvonta on päättynyt!

   Poista
 85. Hei Minttu-Maaria
  Olen lukenut paljon ruusufinnistä, mutta kellään ei ole tällaisia oireita kuin minulla. Ihotautilääkäri on tämän todennut ja koepalatkin on otettu. Minulla on kamalan rasvainen iho ja esim. tuo soolandra voide rasvoittaa entisestään. Käytänkin sitä vain yöksi. Päivällä käytän apteekin ohutta sinkkivoidetta. Antibiootteja en suostu syömään. Maha menee ja tulee hiivatulehduksia yms. ei kiitos. Pesen tuolla sienellä aamuin illoin ja naamasta suorastaan tihkuu rasva aina aamuisin. Minulla ei ole kovin paha tämä iho, mutta siellä täällä näppylöitä. En käytä meikkiä vaan annan olla näkyvillä moiset näppylät. Tiedätkö mikä voide hillitsisi tuota rasvoittumista? Hyvää kesää sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kuulostaapa ikävältä tuo rasvoittuminen, mutta onneksi iho ei ole muuten paha (aina pitää löytää jokin positiivinen asia). Rasvainen ihohan voi johtua siitä, että iho onkin kuiva!!! Eli iho tuottaa epätoivoisesti liikaa rasvaa korjatakseen tasapainoaan. Millaiset ihonhoitorutiinit sulla on? Rasvainen iho tarvitsee yleensä puhdistusta, hellävaraisilla tuotteilla, jotka ei kiihdytä rasvoittumista. öisin ja päivisin pitäisi käyttäää kosteusvoidetta, päiväksi voisi sopia jokin mattapintaistava voide. Kerran viikossa voisi käyttää savinaamiota, esim. FLOW-kosmetiikalla on luonnonsavituotteita. Jokin kevyt seerumikin voisi auttaa, esim. Lavera Hydro Effect. Siinä on alkoholia, joka kuivattaa ihoa. Olen tuon seerumin testannut ja se on ihana (löytyyy esim. Cosmerya-nettikaupasta).

   Miten sun ruokavalion laita on, koska iho-ongelmien juuret on monesti suolistossa. Olen kuullut vinkin, että rasvaisesta ihosta kärsivän pitäisi syödä enemmän rasvaa, hyviä kasviöljyjä je esim. kylmäpuristettua kookosöljyä, sitä voisi kokeilla kasvojen ihollekin, koska se voi hillitä tulehdusta.

   Kysele vaan lisää jos haluat, yritän parhaani mukaan auttaa :)

   Poista
 86. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 87. Moikka! Oon 17v tyttö ja kärsin myös ruusufinnistä. Valitettavasti. Mulla on just se lehahtelureaktio ja pikkunäppyjä... Musta tuntuu et oon ainoo täs maassa jolla on ruusufinni. Kai sen saa niin hyvin meikillä peitettyä ettei sitten huomaa muiden. Itse en juurikaan meikkiä käytä kun iho ei kestä. Alkaa punoittaa kahta kauheammin. Kävin tänään lääkärillä ja sain kolmen kuukauden päähän ajan ihotautilääkärille jossa voidaan vasta todistaa et tää on varppina ruusufinni. Ite oon kyl asiasta jo satavarma mut kai se sit pitää kestää tää odotus... Huoh! Ärsyttävää kun joskus tuntuu et lääkärit ei ota tosissaan. Mutjuu, en jaksa ootella kolmea kuukautta et saan tähän apua ku kouluki alkaa parin viikon päästä yms... Joooten kävelin apteekkiin ja ostin Rosaxol-voidetta ainaki näin alkuun. Saa nähä tuoko helpotusta. Luki et ei alle 18v mut en vaan jaksa välittää. Tsemppiä kaikille jotka kärsii samankaltaisista oireista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Jos yhtään lohduttaa, niin maailmassa on miljoonia ihmisiä, jotka kärsii ruusufinnistä 🙂 Ja jokainen kokee olevansa ainoa, etenkin kun lähipiirissä ei ole muita punanaamaisia tai sitten vaiva on peitetty meikillä.

   Ennen ihotautilääkäriä voit tosiaan kokeilla ruusufinnivoiteita, niistä voi olla apua. Pyydä lääkäriltä lähete allergiatesteihin, meikeille reagoiminen voi kertoa siitä, että olet allerginen jollekin ainesosalle. Ootko kokeillu mineraalimeikkejä?

   Vinkkinä vielä, että Facebookissa on Rosacea Ruusufinni Finland -ryhmä, jos et ole vielä siis liittynyt 🙂 Tsemppiä myö sinulle 🙂

   Poista
 88. Kommenttini kokemuksistani tulee 'hiukan' viiveellä, vaan on juuri nyt akuutti aihe ja etsiskelin uutta infoa ruusufinnistä. Mun diagnoosista on jo n 15 v, mutta jo nuorena mulla oli r.finni, jota akneksi epäiltiin. Kokeilin kaikki mahdolliset puhd.aineet ja voiteet ja mikään ei käynyt. Sitten luin jostain keskustelupalstalta pitkän kokemuksen perusteella annetun kommentin, että kaikki aineet, joissa sana hoitava pois käytöstä samoin rasvaa sis naamavoiteet jne. Järkeilin omaan käyttööni sopivat metodit: viileä vesi ja rasvaton saippua puhdistukseen ja kosteuttamiseen rasvaton seerumi. Eli rasvapunkit eivät saaneet ravintoa! Näillä pärjäsin yli 10 v, mutta nyt on oireita eli näppylöitä T-alueella ja ei meinaa pysyä apteekin voiteilla kurissa. Tästä sain monta hyvää vinkkiä, mitä meinaan kokeilla ennen antibioottiin taipumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sait vinkkejä. Minä olen huomannut tuon saman, että rasvat villiinnyttää ihon tai siis ne talipunkit. Jokin hoitava, rasvainen voide tekee mun iholle tosi pahaa, mutta hoitavuutta kyllä tarvitsen, pelkkä apteekin perusvoide ei riitä ja seerumin lisäksi tarvitsen kasvovoidetta, koska ihoni on kuivuuteen taipuvainen.Minkä sarjan seerumi sulla on käytössä?

   Poista
  2. Hei kaikki iho-ongelmaiset. Kaiken hyvän ruokavalion lisäksi syökää
   seleeniä (auttaa tulehduksiin ja siitä on ehdottomasti puutetta suomalaisilla),
   lisäksi Regulat pro sisäisesti ja ULKOISESTI laimennettuna ja jos vielä jotain niin
   suodatettu VESI (näitä suodatus (Seycelle) systeemejä saa tilattua netistä, ulkomailta).
   Näistä konsteista on takuulla apua.

   Poista
 89. Ruusufinniin: OTSONOITU OLIIVIÖLJY ja hoida suolistosi kuntoon esim. REGULATPRO:lla, koska niillä on yhteys. Olen sairastanut 20 vuotta ja tapellut ruusufinnin,nikkeliallergian ja nokkosihottuman kanssa. Nyt ilman lääkekuureja ollut jo kauan ja ilman apteekin voiteita ! Kannattaa kokeilla ja jäädä käyttäjäksi :) Lämpimästi suosittelen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hienoa, että olet löytänyt itsellesi sopivat tuotteet :). Minulle ei sopinut otsonoitu oliiviöljy eikä myöskään Regulat.

   Poista
 90. Tosi informatiivinen postaus aiheesta, kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Viime aikoina olen oppinut aiheesta lisää, joten ehkäpä olisi aika uuden postauksen!

   Poista
 91. Hei! Mielenkiinnolla luin kaiken mahdollisen, kiitos hienoista postauksista! Itselläni ei ainakaan vielä ruusufinniä ole, siskollani ja isälläni on. Itselläni on ollut aina vaikea iho, teininä kasvot kukkivat koko ajan etenkin otsa oli paukamilla ja vanhemmalla iällä etenkin leuka ja kaula ovat olleet vähän väliä näpyillä, kutisseet jne. joten tiedän miltä tuntuu kävellä kasvot hiuksien alle piilotettuna ja häveten!! Kaikki mahdolliset ihonhoito sarjat olen kokeillut ja koskaan ei mikään sopinut ennen kuin testasin Heaven by Deborah Mitchel Bee Venom Maskin. Tehosta ilahtuneena tilasin koko sarjan käyttööni ja sillä tiellä olen edelleen. Kiinnostuin ihonhoidosta niin paljon että opiskelin Holistiseksi Ihoterapeutiksi ja perustin oman yrityksen tänne Tanskaan jossa asun. Ruusufinni kiinnostaa kovasti koska niin useat siitä kärsivät. Asiakkaani ovat saaneet apua lisäravinteista ja ruokavalion muutoksesta. Mausteiset ruoat, alkoholi ja gluteeni pois. Ja gluteenin kanssa pitää olla tarkkana, ei tippaakaan. Parasta on jos asiakas on halukas (ja on varaa) ottamaan ruoka-aina allergia testit. Sieltä löytyy monesti piileviä allergioita. Tätä kautta löysin itselleni helpotuksen kun sain selville että minulla on mm. gluteeni, vehnä, soija, kookos, hunaja, basilika, jogurtti yliherkkyydet!! En koskaan tiennyt minulla olevan yhtään allergiaa! Kun puhdistan ruokavalion niin iho kiittää. Valitettavasti tulee tehtyä virheitä etenkin matkoilla ja ulkona syödessä. Eli jo pienikin virhe voi saada leuan ja kaulan kutisemaan ja näpyille. Virheistä oppii ja nyt olen todella tarkkana. Aina pitää muistaa että iho ei oireile ilman syytä!! Iho on niin viisas että se tuo meille viestejä jotta tietäisimme jonkin olevan vialla. Mikäli syytä ei hoideta niin mikään purkki ja voide ei voi tuoda pysyvää helpotusta. Henkinen puoli on tärkeä ottaa huomioon. Stressi ja murhe saavat ihon huonoon kuntoon. Elämän on tarkoitus olla kivaa. Aina ei tietenkään voi olla kivaa mutta suurimmaksi osaksi meillä pitäisi olla positiivisia ajatuksia. Jos näin ei ole on elämän muutos paikallaan. Itselläni se merkitsi koko uran muutosta koska en ollut onnellinen työssäni. Jooga ja meditointi ovat hyväksi. Työssäni käytän Heaven sarjaa ja siskoni ruusu-iholle on myös löytynyt sopivat tuotteet. Hänen ehdoton suosikki on Overnight Success Oxygen Cream ja hydrogeelit. Valitettavasti useat tuotteet ovat hintavia mutta kaiken kokeilleena sitä on valmis maksamaan laadusta. Monet saavat apua LED valohoidosta ja laitehoidosta jossa on ultra ääni, infrapuna jne. Terve iho on yleensä monen ongelman korjaamisen summa. Lopuksi vielä mainittakoon että hampaiden kunto kannattaa tarkastaa ettei siellä ole piileviä tulehduksia. Itselläni ja siskollani oli molemmilla vielä tämäkin eli juurihoidetun hampaan juuressa oli piilevä tulehdus jonka pystyi näkemään vain 3D kuvauksella ja molemmilta on nyt otettu hammas pois :) Ihminen on kokonaisuus, jostain ne syyt aina löytyvät joten älkää kukaan antako periksi!! Voimahalit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos asiantuntevasta kommentista :) Ruusufinnin hoito on kokonaisvaltaista ja oman kokemukseni mukaan vaativaakin, vaatii vaivannäköä ja myös rahaa, koska ihon hoitaminen maksaa. Olen aivan varma, että oma ihoni olisi paremmassa kunnossa, jos olisi varaa mennä allergiatesteihin, käydä säännöllisesti kosmetologilla ja kokeilla/käyttää laadukkaita hoitotuotteita. Tuo hammasasia oli hyvä ottaa esille, monestihan meillä saattaa olla piileviä tulehduksia, jotka vaikuttaa moneen asiaan.

   Ihanaa, kun olet löytänyt kutsumuksesi ja jaat tietoa :)

   Poista
  2. Minulla diagnosoitiin rosacea 4kk sitten. Kiitos hienoista kirjoituksista, niistä on ollut paljon apua! <3 Mulla on aika lailla samanlainen iho kuin sulla; herkistynyt, allerginen, kuiva ja samalla kuitenki näppylöi.. Tällä hetkellä käytän avenen tolerance extreme-sarjan tuotteita ja otin käyttöön konjac spongen aloe-sienen; siitä on ollut apua.. Nyt odottelen että saisin bamboo-sienen jonka tilasin äskettäin; toivon että se auttaisi tähän näppylöintiin vieläkin paremmin... Olisi kiinnostavaa kuulla mitä kosteusvoidetta, putsausainetta ja meikkejä käytät tällä hetkellä?? On niin vaikea löytää sopivia tuotteita kun mikään ei sovi :( Onko ihosi pysynyt hyvässä kunnossa? Mulla on tällä hetkellä ab-kuuri joka määrättiin puoleksi vuodeksi heti kättelyssä sekä soolantra-voide. Silti tää on oireillut aaltomaisesti koko ajan, eikä yhtään oireetonta päivää ole ollut vielä... Haluaisin löytää sopivat tuotteet jotta saisin tän hallintaan, ei huvittaisi uusia ab-kuuria heti.. en ole myöskään löytänyt sopivaa aurinkosuojaa; kaikki korkean suojakertoimen aurinkorasvat tekee näppylöitä ympäri naaman,olen kokeillut monia laadukkaita ja aina sama homma... tällä hetkellä en voi aurinkorasvaa käyttää ja kesähelteet lähenee uhkaavasti...

   Poista
 92. Todettiin ruusufinni ja atopia kaksi vuotta sitten (Couperosasta kärsiny koko ikäni, tuntui ettei mikään tuote sovi, kaikki merkit kalliista halpaan kokeiltu, ja kosmetologit laseroinu/korjannu niistä johtuvat tulehdukset pois). Ihotautilääkäri määräsi Humektanin tms rasvattoman tuotteen. Ja jotain apteekin reseptimyrkkyjä, joissa aivan kamalat sivuoireet jopa ihosyöpä. Jätin lunastamatta. Humektan jätti ihon kuivaksi, mutta löysin Xylidermin siitä tuli luottotuote, Bareminerals ja Idun toimii meikkinä, Lactoline puhdistusaineena sekä joskus ruokasooda. Joskus jos tulehdus alkaa kuumottaa niin omenaviinietikalla putsaan kohdan. Aurinkovoiteita en sen kummemmin voi ollenkaan käyttää naama lehahtaa heti. Pahimman yli pääsin kun kuorin V10 kuorintavoiteella. Hankalan tästä tekee että on monikemikaali yliherkkä ja homesairas, joten luontopuodit eivät minulle voi tarjota mitään. Mutta pari vuotta iho paremmassa kunnossa kuin ikinä ja sileä, ikäänkin vähän yli 50.

  VastaaPoista
 93. Kiitos tästä kirjoituksesta ja tietopaketista.
  Lääkäri totesi mulla ruusufinnin nimittäin eilen ja oli järkkyä kuulla että kyseessä onkin krooninen sairaus. No nyt ainakin tiedän mikä mua on viime vuodet riivannut. Ja miksei tavallisista aknehoidoista ollut kunnon hyötyä.
  Hyvä kun kerroit hoitokeinoista, kosmetiikasta ja siitä että ongelma kyetään saamaan kuriin. Aion myös kokeilla sitä sientä jota ehdotit. Olet rohkea kun puhut näin arasta asiasta! Oli surullista, mutta silti helpottavaa lukea niistä otsasi paiseista, sillä juuri samanlaista oireilua mulla on ollut nyt 2kk leuassa. En ole kehdannut mennä välillä ulos kuin öisin. Päivällä puoli naamaa olen piilottanut huivin alle, jos on ollut aivan pakko mennä. On jotenkin helpottavaa kuulla etten ole ainoa! Hyvää kevättä sinulle ☺

  VastaaPoista
 94. Kiva, että olet löytänyt tänne :) Diagnoosi taitaa olla aina järkytys. Vertaistuki on älyttömän tärkeää ja meitä ruusufinniä sairastavia on paljon, mutta sitten katukuvassa ahrvemmin näkee... Ehkä onnistutaan piiloutumaan huivien alle :D Hyviä vinkkejä ja vertaistukea löytyy Facebookin Rosacea-ryhmästä, joten jos et ole vielä liittynyt ryhmään, niin tervetuloa mukaan :)

  VastaaPoista
 95. Kiitos hyvästä tietopaketista! Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että täsmätietoa on vaikea saada. Jopa niinsanotuilta ihonhoidan ammattilaisilta on kovin vaikea saada kokonaisvaltaista tietoa, varmasti osaksi syy on juuri siinä, että jokainen ruusufinni-iho on niin kovin erilainen. Tuntuu, että lääketieteellisen näkemyksen ja kosmetologisen näkemyksen välissän on kuilu, näkemykset syistä ja seurauksista ihon sairauden määrittelyn suhteen eivät heillä tunnu kohtaavan.

  Itse olen kärsinyt leiskuvasta, herkästä ja näppylöillä oikuttelevasta ihosta teini-ikäisestä asti. Olen nyt 46-vuotias ja tässä matkan varrella säännöllisin väliajoin joutunut kokeilemaan sekä antibiootit, että reseptivoiteet ja nyt on neljännen kerran jälleen menossa isotretinoiniinikuuri.

  Ensimmäisen isotreininoiinikuurini sain ihotautilääkärin määräyksestä vähän reilu parikymppisenä, sen jälkeen iho oli suorastaan upea noin kymmenen vuoden ajan, kunnes jostain syystä noin 35-vuotiaana taas ärtyi ja mikään ei auttanut. Täsmävoiteet, vaikka reseptilläkin saatavat ja antibiootti eivät olekoskaan auttaneet, ainoastaan tuo isotretinoiniini. Tällöin vielä diagnoosi ei ollut ruusufinni, vaan akne, vaikka varmasti tästä samasta vitsauksesta on ollut kyse, koska ihoni on näin jälkiviisaana ollut couperoottinen ja herkkä jo teini-ikäisestä.

  2017 iho alkoi jälleen oireilla. Jälleen ihotautilääkärin pakeille, kun puolen vuoden jälkeen mikään ei ollut auttanut ja hän vihdoin diagnosoi ruusufinnin. Sama hoito kuin edellisilläkin kerroilla eli isotretinoiniini, tosin huomattavasti lyhyempänä kuin aemmin ja jälleen se auttoi. Mutta nyt 2019 keväällä ihoni sai jonkin käsittämättömän kohtauksen ja on ollut pahempana kuin ikinä. On leiskuntaa, punoitusta, märkivää pattia siellä, ihonalaista kolikon kokoista paisetta täällä, kipeitä, kutisevia, alla leiskuu sinipunaisena couperosa eli katkenneet verisuonet. Ei kiva, kun oma iho on viileän vaalea ja ihan kaikki näkyy kyllä tästä läpi.

  Selvää on, että vaikka tuo isotretinoiini on auttanut ihon kuntoon, niin se on myös ohentanut ihoa, ja ikääntyminen myös on tehnyt tehtävänsä. Eikä tietenkään ole auttanut vuosien varrella sekään, että en ole tiennyt, että minulla on tämä ominaisuus/sairaus. On tullut tehtyä virheitä, jotka ovat edesauttaneet katkenneiden verisuonten syntymistä, kuten liiallista auringonottoa, liian kovia ja kuivattavia puhdistusaineita näpyille ja paiseille jne. Toki olen hoitanut ihoani myös kosmetologilla noiden lääkekuurien välissä, ja olen saanut upeasta ihosta silloin jopa kehuja, jota on vaikeimpina aikoina ja varsinkin nyt tänäpäivänä erittäin vaikea kuvitella. Nyt on viikko takana tätä isotretinoiniinikuuria ja ehkä tämä taas auttaa. Tosin jäljet tulevat olemaan pahemmat kuin koskaan ennen.

  Tällä hetkellä käytän ihoni peittämiseen auringolta sekä 50 aurinkorasvaa että meikkipuuteria, jonka suojakerroin on 50!! Olen kuullut myös kaikenlaista suositusta tässä matkan varrella, eikä muuta uutta sanottavaa ole kertomaasi, mutta meikistä voin suositella ARTDECOa. Kosmetologini suositteli tätä meikkipuuteria. Tottakai olin skeptinen, koska mikään ei tuntunut peittävän ja juuri sama kokemus noista paksuista kakkumaisista meikeistä kuten Blascosta, että ovat liian paksuja ohuelle vaalealle iholle ja rullautuvat pois. Mutta tämä on itselläni ollut kuin ihmeaine, sitä laitetaan paksulla siveltimellä, kuten puuteria ja ohut kerros riittää täydelliseen peittävyyteen. Toki näpyt näkyvät kohoumina, mutta väri on tasainen, meikki kestää, sitä tarvitsee laittaa vain ohuesti ja mikä parasta, siinä on tuo kunnon suojakerroin, koska ihoni ei kestä minkäänlaista auringossaoloa, juuri nyt tuon isotretinoiinikuurinkaan vuoksi. Hinta oli minusta kohtuullinen. Olen aiemmin ollut tyytyväinen myös Lumenen CC-voiteeseen, enkä sitäkään ole hylännyt kokonaan, mutta tämä ARTDECOn meikkipuuteri on ollut kyllä erittäin hyvä. Tokikaan kokeilematta ei voi tietää, sopiiko se väriltään ihollesi, jos sinulla on vielä valkokuulaampi iho kuin minulla.

  VastaaPoista
 96. Hei ja iso kiitos informatiivisesta postauksestasi! Minulla diagnosoitiin ruusufinni muutama vuosi sitten ja olen käynyt saman tuotteiden ja hoitojen testaushelvetin läpi. Twistbe-verkkokauppa on ollut suuri apu. He myyvät ainoastaan tuotteita, joissa ei ole mitään iholle haitallista. Toki edelleen jokin luonnonmukainen aine saattaa aiheuttaa oireita, mutta itse olen löytänyt täältä Apeironin puhdistusmaidon ja Olivia Kleinin voiteet, jotka sopivat omalle iholle. Omaa tilannetta hankaloittaa se, että minulla on ruusufinnin lisäksi todettu seborrea (taliköhnä), jonka vuoksi iho hilseilee sekä naamasta että päänahasta. En sitten tiedä, onko toinen vaiva mahdollisesti aiheuttanut toisen. Kiinnostuin tuosta Agas-valohoidosta, mutta en löytänyt googlettamalla paljoakaan. Onkohan tuolle jokin toinenkin nimi?

  VastaaPoista
 97. Minulla on ollut elämäni aikana 2 kertaa ruusufinni. Molempina kertoina tetrasyklin kuuri auttoi ja toisena kertana huomasin, että sain sen Beroccatabletista niin kuin ekalla kerrallakin. Kun huomasin tämän, niin olen lisävitamiineja vältellyt kuin ruttoa ja ei ole ruusufinni palannut. Tiedän, että minä saisin sen heti jos söisin yhdenkään berocca-tabletin. Miksei tätä kielletä? Kun on niin haitallinen! Ihoni on hyvä ja virheetön enkä käytä siihen normimeikin lisäksi mitään rasvoja tai hoitoja. Ei tarvitse kun katsoo ettei koske mihinkään muuhun kuin c-vitamiinin. Se on ainoa, jota voisin syödä riskittä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)