Tärpit Jyväskylän Kesä -kaupunkifestivaaliin

Hei kaikki, Jyväskylässä tapahtuu!!! Niin mitä? No Jyväskylän Kesä! Jyväskylän Kesä on Pohjoismaiden vanhin kaupunkifestivaali - ensimmäisen kerran se on järjestetty vuonna 1956 nimellä Jyväskylän Musiikkikulttuuripäivät. Festivaali tarjoaa 12. - 17.7. lähes 100 eri tapahtumaa Jyväskylässä ja lähialueilla ja esiintyjinä on kotimaisia ja kansainvälisiä tähtiä ja mielenkiintoisuuksia, joista jotkut ovat ehkäpä viimeistä kertaa täällä.

Minusta on ihanaa, kun kaupungilla tapahtuu ja vaikka Jyväskylän keskusta on muutenkin elävä ja vilkas, niin erilaiset esiintyjät tuovat oman fiiliksensä kesäkuhinaan. Vuosia sitten luulin, että Jyväskylän Kesä on vain hienon kylddyyripiirin ihmisten tapahtuma, josta meikäläisen on syytä pysytellä kaukana. Ai pyhä Sylvi, miten pöllö olenkaan ollut kaikkine ennakkoluuloineni aivan liian monessa asiassa! Ja olisin kyllä voinut katsoa peiliinkin, sillä minähän olen kulttuuri-ihminen ja joka kesä olen monissa hyvin perinteisissä kulttuuritapahtumissa ja erinäisissä näyttelyissä käynyt. Kulttuuri ei todellakaan ole vain tietyn porukan juttu vaan kulttuuri kuuluu kaikille ja Jyväskylän Kesän tapahtumat ovat niin monipuolisia, että sieltä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Tänä kesänä minun ei tule lähdettyä minkään muun kaupungin kulttuuririentoihin ja tämä kesä onkin pyhitetty teemalle "Ei mennä merta edemmäs kalaan". Kun sain yhteydenoton blogiyhteistyöstä Jyväskylän Kesän edustajalta, niin olin enemmän kuin täpinöissäni. Sain erinomaisen syyn osallistua Jyväskylän Kesään, se kun on joka vuosi jäänyt harmittavasti väliin.

Ohjelmaa on niin paljon, että minä en olisi ottanut siitä mitään tolkkua ilman perinteistä paperiesitettä ja selailinkin sitä ihan tohkeissani. Bongasin monia kiinnostavia esityksiä, mutta valitsin niistä Wusheng Co: Musashi- Miekan tie, joka sisältää itämaisia miekkoja, samuraiestetiikkaa ja raskasta musiikkia. Ehkä tuo raskas musiikki oli se ratkaiseva tekijä - tänä kesänä kun ei kai tule lähdettyä millekään keikallekaan. Toinen esitys, johon olen menossa, on Marc Gassot: Dark Side of the Mime, jota kuvaillaan sanoilla groteski, tajunnanräjäyttävä, hätkähdyttävä ja pornomiimi eli suomeksi sanottuna vissiin vähän niinku perverssi. Teos ei sovellu alaikäisille eikä tosikoille, joten kukkahattutädit voivat valita itselleen jonkin soveltuvamman vaihtoehdon. Nämä kaksi esitystä kiinnostivat minua eniten ja kun eilen kirjoitin kirjavinkkejä, niin ajattelin, että jostain syystä tänä kesänä tällaiset "dark side"- jutut ovat minua viehättäneet. Kirjoista mainitsin siis Robert Galbraithin hyytävät kirjat, jotka todella nostavat esille ihmisten pimeää puolta. 

Minua olisi kiinnostanut myös Circo Aereo: Abrakadabra ja Circus triste / Vesa Purokuru: Veitsenterällä, jotka olisivat tarjonneet uudenlaisia sirkuselämyksiä. Keijujen kuninkaalle menetetyt lapset olisi tavattoman kiinnostava, aikuisille suunnattu nukketeatteriesitys nuorista ja heidän ahdistuksestaan. Minä näen ahdistuneiden nuorten kasvoja päivttäin töissä ihan livenä, joten en kesälomalla halua suunnata ajatuksia mihinkään tuollaiseen, vaikka teatteriesityksen aihe erittäin tärkeä onkin. Suosittelen esitystä nuorten kanssa toimiville, koska esityksen tarkoitus on herättää ajatuksia ja sen jälkeen onkin luvassa yleisökeskustelu.

Jotta tästä blogipostauksesta ei tule pelkkää linkkikokoelmaa, niin luettelonomaisesti mainitsen huomionarvoisia laulajia, jotka esiintyvät Jyväskylän Kesässä. Waltteri Torikka ja Jarkko Ahola ovat varmoja ja huippusuosittuja vetonauloja, samoin kaunisääninen ja kertakaikkisen upea Emma Salokoski ja duona esiintyvät Saara Aalto + Teemu Roivainen. Salokosken olen nähnyt livenä Pori Jazzeilla ja vaikka hänen esittämänsä musiikki ei olekaan "my cup of tea", niin pidin hänestä kovasti. Ketäs muita huippuja olikaan... On Johanna Försti, Sami Saari, Aili Ikonen, Aino Venna ja avajaiskonsertissa esiintyvät Igudesman & Joo eli luvassa on taiturillista viulun- ja pianonsoitantaa, johon on yhdistetty stand up -komiikkaa ja populaarikulttuuria. Tämäntyypiset esiintyjät kiehtovat minua, koska on äärimmäisen mielenkiintoista nähdä jotain ihan uudenlaista ja toki aina nautin laadukkaasta musiikistakin, vaikka se ei ns. oma teekuppini olisikaan. 

Jos on kyllästynyt perinteisiin esiintyjiin, niin Jyväskylän Kesä tarjoaa mahdollisuuden päästä katsomaan jotain aivan erilaista. Esimerkkinä kathmandulainen Kanta dAb dAb, joka sekoittaa perinteistä nepalilaista musiikkia läntisiin vaikutteisiin. Flamencovirtuoosi Joonas Widenius olisi varmasti huikea nähdä tai siis kuulla, koska hän sekoittaa flamencon tulisiin rytmeihin muitakin musiikkityylejä omaperäisellä tavalla.

Jyväskylän Kesä tarjoaa tapahtumia vauvoista vaareille ja sattuneesta syystä Lasten Kesän ohjelmisto kiinnostaa minua tänä vuonna kovasti. Taaperon kanssa ei ihan vielä voi mennä Hyväskylä - karkkitehtuuripajaan eikä Kakkuja ja Krumeluureja -leivonta- ja koristelupajaan, koska ne on 7-12 -vuotiaille. Nuo pajat tulevat aivan varmasti olemaan täpötäysiä! Ottaisikohan ne minut tuonne vapaaehtoiseksi ja ammattitaitoiseksi avustajaksi? :D Lasten Kesässä on paljon muutakin hauskaa ohjelmaa - on konserttia, muskaria ja taidetta - ja ohjelmaan voit tutustua täällä.

Jyväskylän Kesän tapahtumiin kuuluu myös Neulefestariviikonloppu, Harrastajateatterikesä, Sirkuskoulu, Nykytanssikurssi ynnä muuta ynnä muuta. Maksuton ohjelma on joka päivä klo 12 kävelykadun Kompassilla ja aionkin mallata itseni kaupungille juuri tuohon aikaan, jotta pääsen nauttimaan festarifiiliksestä ja näytöspaloista.

Tässä oli vain muutama tärppi tapahtumasta ja vaikka kuinka olisin halunnut esitellä joka ikisen esiintyjän ja esityksen, niin se ei olisi ollut järkevää, koska jokainen tapahtumasta kiinnostunut voi itse tutustua koko ohjelmistoon Jyväskylän Kesä -nettisivuilla. Kannattaa tsekata alennusmahdollisuudet, esim. työttömille ja opiskelijoille, ryhmäalennukset ja erilaiset etukorttialennukset. Toivon törmääväni mahdollisimman moneen tuttuun Jyväskylän Kesän tapahtumissa eli kaikki kaverit, käykäähän varaamassa liput, niin päästään yhdessä festaroimaan. Ulkopaikkakuntalaiset toivotan sydämellisesti tervetulleeksi Jyväskylän Kesään :)

Nähdäänkö siis Jyväskylän Kesässä?

Kommentit