Jyväskylän Kesä: Circo Aereon Abrakadabra-show

*Yhteistyö: Liput esitykseen saatu blogin kautta Jyväskylän Kesältä*

Blogi täyttyy nyt parin päivän ajan Jyväskylän Kesä -postauksista, mutta väliin on tulossa myös eräs erittäin kattava kirjoitus blogini suosituimmasta aiheesta ja lukijoille on luvassa alekoodia ja arvontaa, jee! Jyväskylän Kesän kunniaksi ajattelin sometella ahkerasti tapahtumista, mutta se kasahti heti siihen, että olin tänään pahasti myöhässä kaupungilta, koska silmälasien ostamisessa tuhraantui aikaa silmälasiliikkeen tietokoneongelmien vuoksi. Siinä meni ohi puolenpäivän aikaan keskustan Kompassilla esitetyt ilmaisnäytökset, mutta toisaalta taas tapasin ystäväni kanssa mielenkiintoisen katusoittajan, joka innosti minut laulamaan Let it be: tä ja Proud Marya ja tanssimaan keskellä kävelykatua. 

Ystäväni oli tullut toiselta paikkakunnalta viettämään Jyväskylä-päivää ja olin iloinen, että hän sattui tänne karnevaaliaikaan. Karnevaaliajaksi voi sanoa näitä päiviä, kun menossa on Jyväskylän Kesä ja SuomiPop -festarit. Minun oli tarkoitus tehdä kiva postaus päivästämme ja otattaa myös asukuvia pitkästä aikaa, mutta uppouduimme shoppailuun ja höpöttelyyn ja sekä kännykkä että kamera unohtuivat laukun pohjalle lähes kokonaan.

Vein ystäväni iki-ihanaan Miriam's-kahvilaan välipalateelle ja evästyksen jälkeen lähdimme kiertämään alennusmyyntejä. Jyväskylän kahvila- ja ravintolatarjonta on parantunut ja jopa virkistynyt viime vuosina eikä enää tarvitse miettiä, että mihinkähän vieraansa veisi syömään, koska hyviä paikkoja on yllinkyllin.

Päivällinen syötiin ravintola Taikurissa ja kokeilunhaluisina otimme kauraburgerit, joiden välissä on lihapihvin sijaan muhkea kaurapihvi. Utelimme kokilta, että millä tavalla mehevä kaurapihvi on valmistettu, mutta se jäi ammattisalaisuudeksi. Burgerin kylkeen tuli rapeat ja ihanan ohuet bataattiranskikset ja täytyy kyllä sanoa kahden ruoka-alan ammattilaisen voimin, että Taikuri on iskenyt street food -ja lähiruokabuumin ytimeen ansiokkaasti. Erikoislisäpisteet annamme erittäin ystävällisestä ja rempseästä palvelusta sekä ravintolan siisteydestä. 

Syömisen jälkeen piipahdimme vielä ostoksilla ja sitten suuntasimme teatteria kohti.

Päivän pääohjelmanumero oli Circo Aereon Abrakadabra. Pahoittelen, että esityksestä ei ole kuvia, koska olin väsynyt pöhkö enkä älynnyt pyytää lupaa kuvaamiseen. Ystäväni kyseli, että millainen esitys se mahtaa olla ja heitin vastaukseksi, että se on nykysirkusta. Esityksen alkaessa hoksasin, että teatterin ja elokuvien suurin viehätys piilee siinä, että ei tiedä, mitä on tulossa. Nykysirkus oli kyllä hyvä sana, vaikka Abrakadabran musiikki, valot ja värit ja yleisfiilis vei minut johonkin ajattomaan hetkeen ja esitys yhdistelikin upealla tavalla klassista ja modernia sirkusta. Jos esitys sai aikakäsityksen horjumaan, niin paikaksi esitykselle määrittelisin ehdottomasti Ranskan. Esitys sopisi loistavasti johonkin Pariisin pieneen teatteriin ja koska minulla on ylivilkas mielikuvitus, niin huvitin itseäni kuvittelemalla, että olen Jyväskylän Kaupungiteatterin sijaan jossain Pariisin boheemissa teatterissa. 

Abrakadabra-show'n esiintyjinä olivat musiikista vastaava Tommi Lindell, notkeusakrobaatti Jatta Borg ja miimikko Marc Gassot. Jatta Borg oli huikean taitava akrobaatti ja olin aivan haltioitunut hänen kehonsa notkeudesta ja taituruudesta. Olen aina ihaillut sitä, miten jotkut kykenevät tekemään taikatemppuja kehollaan, vääntymään lähes solmuun ja saamaan katsojan ihmettelemään, että onko tuo esiintyjän käsi vai jalka, joka kääntyy lantion ali ja kumpi olikaan mahapuoli ja kumpi selkä (Borgin selkäranka on varmaan kumia!) Youtubesta löytyy videoita sekä Borgista että Gassotista, joten jos haluat saada maistiaiset heidän osaamisestaan, niin käy kurkistamassa.

Miimikko Marc Gassot loi eleillään ja äänillään illuusioita, joita taustamusiikki syvensi. Esitys siis perustui pääasiassa illuusioihin, jotka katsojille tarjottiin, mutta jotka luotiin lopullisiksi mielikuviksi katsojien mielikuvituksessa. Olen aina ollut viehättynyt mimiikasta, koska siinä vaan on jotain äärimmäisen kiehtovaa. Mimiikka perustuu illuusioiden lisäksi myös merkitysjärjestelmien ymmärtämiseen. Jotta voimme nauraa jollekin miimikon eleelle, tulee meidän ymmärtää siihen liittyvää elekieltä. Tätä asiaa olen pohtinut nyt paljon, kun oma taaperoni kasvaa ja alkaa luoda merkitysjärjestelmiä. Vuoden ja neljän kuukauden ikäinen lapsi osaa jo nauraa pierulle ja maailman vanhin vitsi nauratti Abrakadabra-yleisöäkin! Yleisössä oli jonkin verran lapsiperheitä ja lapsetkin varmasti viihtyivät ihmetellessään touhottamista lavalla ja pääsipä kaksi pientä poikaa mukaan esitykseen. Muutenkin yleisöä huomioitiin, mikä teki tunnelmasta intiimin ja sai katsojan tuntemaan oman olemassaolonsa tärkeäksi.

Esitys oli vauhdikas ja olisin toivonut, että se olisi kestänyt edes vähän pitempään. Toisaalta en taas tiedä, olisivatko naurulihakseni menneet jumiin, jos esitys olisi ollut pidempi, sillä komiikkaa ja huumoria (jopa mustaakin) ja yllättäviä, hauskoja tapahtumia esityksessä riitti ja paikoin se toi koheltamisineen mieleeni vanhan ajan slapstick-komediat. Myös jännitystä riitti ja itsekin henkäisin välillä pienestä säikähdyksestä. 

Oli upeaa päästä seuraamaan kansainvälisestikin tasokasta esitystä. En yhtään ihmettele, että Circo Aereo on Suomen tunnetuin sirkusryhmä ja että se on esiintynyt yli 30 maassa. Tällaista show'ta ei kovin usein tule nähtyä ja olin erittäin iloinen, tyytyväinen, positiivisesti yllättynyt ja myös hykerteleväinen poistuessani teatterista.

Huomenna on ohjelmassa aivan erilainen show eli Wusheng Company: Musashi - Miekan tie ja odotan sitä innolla! Lauantaina pääsen taas mimiikan pariin, koska menen katsomaan Marc Gassotin Dark Side of the Mime K-18 -esitystä. Voisin mennä myös vielä vaikka mihin, koska mieheni oli käsittänyt, että minulla on joka päivä aamusta iltaan menoa ja hän oli varautunut olemaan koti-isänä minun viipottaessa tukka putkella kulttuuririennoissa. Hitsi, kun menin korjaamaan väärinkäsityksen ja sanomaan, että ei minun tarvitse koko ajan olla menossa! Taidan vetää sanani takaisin ja viettää vielä pari ansaittua vapaapäivää kaupungilla ja Jyväskylän Kesän tapahtumissa. Jos bongaat minut, niin nykäise hihasta :) 

Kommentit

 1. Ihan mahtavaa lukea hyviä kommentteja Abrakadabrasta, varasin nimittäin minulle ja lapsilleni juuri viime viikolla liput syksyllä Helsingissä olevaan esitykseen.

  Mukavaa kesäpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran täytyy vähän varoitella, että kyseessä ei ole mikään perinteinen sirkus. Minäkin ihmettelin, että lavalla oli vain kolme ihmistä ja ika vähän rekvisiittaa. Monissa kohdissa mietin, että tämä varmaan naurattaa pieniä ihmisiä ja joissain kohdissa ajattelin, että pikkuiset varmaan takertuvat äitinsä hihaan jännittäessään. Aikuiset saattavat oudoksua kokeilevampaa sirkusta, mutta avomieliset lapset voivat pitää monia juttuja vain hassuina. Minuun show teki kyllä vaikutuksen ja jäi ilahtunut mieli :) Toivottavasti sinulle tulisi sama kokemus.

   Mukavaa kesäpäivää sinullekin :) Täällä onkin ihana, aurinkoinen päivä :D

   Poista
 2. Ihastuttava Jyväskylä ja upea esitys mahtavassa seurassa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin ♥♥♥ Kesän erikoiselämyksiä, tänä kesänä niitä onkin riittänyt ;)

   Poista
 3. Samoissa tapahtumissa mekin, tykkäsin eilisestä tosi paljon ja jänskättää millainen tämän illan esitys on, ainakin aivan erilainen kuin mikään aiemmin kokemani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennenkokemattomuus on sana, joka kuvastaa hyvin esityksiä :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)