Juomauutuus: salmiakkivissy

Kaikenlaista ihmettä sitä voi tapahtuakin, kuten esimerkiksi se, että minä olen oppinut juomaan vissyä. Se ei todellakaan ole mikään välttämätön taito elämässä, mutta osoitus siitä, että vanhakin koira voi oppia uusia temppuja :D... Vissy on ollut mielestäni ihan karmeaa juomaa enkä ole voinut käsittää, miten joku saattaa sitä juoda. Lisäksi mieleeni on jäänyt isäni kertoma tarina miehestä, joka ryyppäsi, sitten raitistui ja alkoi juoda vissyä ja sitten hän sai maksakirroosin ja lääkärin mukaan se johtui vissyn juomisesta. Näin tarina siis kertoo, mutta en tiedä, onko urbaanilegendaa...

Kun markkinoille tuli makuvissyjä, niin aloin maistella niitä ja hampaat irvessä jotain Kevyt Oloa maistelinkin. Sitten makuaisti kai tottui ja ihan ihastuin sitruunaisiin makuihin ja siitä se sitten lähti se vissyn juomiseni. Limppareita en tykkää juoda enkä oikein mehujakaan ja joskus on kiva juoda jotain muutakin kuin ainaista vettä tai maitoa. Alkoholiakaan kun en käytä, niin juomavalikoimani on siksikin aika suppea ja on kiva, että juomavalikoimassani on edes vissy, vaikka harvoin sitäkin tulee juotua. 

Raskausaikana ja varsinkin imetysaikana minulla oli välillä ihan hillitön vissyhimo ja tuntui, että mitä enemmän sitä join, niin sitä enemmän janotti. Ajattelin, että jospa se on suolanpuutetta ja imeskelin merisuolarakeita ja ripsottelin ruokaan vähän reilummin suolaa, mutta silti vissy himotti. Vissyhimo iskee minulle kausittain, kerran-pari vuodessa ja silloin sitä menee litratolkulla. Hiilihapot kyllä korventavat vatsaani, mutta en vaan voi olla juomatta vissyä himon yllättäessä. En edelleenkään ole mikään hillitön vissyaddikti ja monet vissyt maistuu liian ärhäköiltä ja "suolaisilta" ja juonkin yleensä Bonaquan vissyä, joka on jotenkin pehmeämmän makuista kuin muut. Makuvissyistä en kelpuuta oikein muuta kuin sitruunaiset, koska muut ovat liian esanssisia ja ylikeinotekoisen makuisia. Soda Streamin hankkimista olen joskus miettinyt, mutta en halua keittiööni mitään ylimääräisiä kojeita. 

Bongasin muutama viikko sitten kaupasta salmiakkivissyn ja pitihän minun sitä ostaa kokeilumielessä, koska olen kahjona salmiakkiin. Kun kaadoin juomaa lasiin, niin olin pettynyt, koska olin olettanut, että vissy olisi mustaa. Höh. Tottakai salmiakkivissyn pitäisi olla mustaa! Juoma tuoksuu aidolle salmiakille ja nuuskuttelinkin juomaa ihastuksissani. Salmiakin maku ei iske heti tajuntaan vaan tulee ensin jälkimakuna. Salmiakin maku on lähinnä salmiakkiuutteen tyyppinen eli ei todellakaan mikään karkkimainen ja makea vaan lähinnä puhdas ammoniumkloridi. Veikkaan, että moni muukin olettaa minun tavoin, että salmiakkivissy olisi makeaa ja limpparimaisempaa, mutta koska tuo on vissyä, niin on ihan ymmärrettävää, että maku ei ole esanssinen eikä karamellimainen. Olisin toivonut jollakin tavalla "paksumpaa" salmiakinmakua, mutta toisaalta vissymäinen raikkaus ei nyt hukkunut salmiakin alle. Ehkä oletin, että tölkissä olisi jotain salmiakkikossun tyyppistä, jossa salmiakki on hyökkäävänä makuna. Tavallaan sekä vissy ja salmiakki ovat kovia ja suolaisia makuja ja kaksi kovaa yhdessä voi olla jollekin liian raju makuyhdistelmä, mutta salmiakkivissy oli lähinnä vain vissyä, joka oli maustettu salmiakilla. Vissyä juodessani tuli mieleen, että juoma on aikuisten makuun, mutta voisin kuvitella, että joku 13-vuotias sitä maistelee ja sanoo, että maistuu ihan viinalta ja sitten alkaa teeskennellä känniläistä. Juomassa ei ole minkäänlaisia makeutusaineita eikä kaloreitakaan ja ainakin minua nuo seikat ilahduttaa. Yhdessä 0,33 l limutölkissä kun on noin 15 sokeripalaa eikä makeutusaineet ole sen terveellisempiä.

Käyttäisin salmiakkivissystä sanoja mielenkiintoinen, erikoinen ja suomalaiseen makuun. Suosittelisin salmiakkivissyä vain tositosi vannoutuneille salmiakkifaneille+vissyn ystäville ja ennakkoluulottomille ihmisille. En ole oikein päässyt itseni kanssa selvyyteen siitä, että onko salmiakkivissy hyvää vai ei, mutta ahneuksissani sen join ja kävin ostamassa vielä lisääkin! Innostuin kauppareissulla ostamaan myös appelsiinimehua, jota ostan vain pari kertaa vuodessa ja kun minulla oli nyt näitä erikoisia juoma-aineksia, niin sekoitin niistä appelsiini-salmiakkivissydrinkin! Eikä ollut yhtään pöllömpää! Jos tykkää appelsiini+salmiakki -yhdistelmästä, niin tuo on oikein hyvä ja raikas kesäjuoma ja raikastaja hellepäiviin. Se maistuu pääasiassa appelsiinimehulle, mutta vissy taittaa mehun makeutta ja salmiakki tekee pikantin lisäpotkun ja jos tuota maistaisi sokkona, niin ihmettelisi, että mikä sivumaku juomassa oikein on, kunnes pöllämystyisi, että "aa, salmiakkihan tässä maistuu". Salmiakkivissystä saisi myös kätevästi salmiakkikossuvissyn! Kossuvissy on kyllä niin hirveää juotavaa, että en tiedä, pahentaisiko vai parantaisiko salmiakin maku sitä.

Hartwallin 180-vuotisjuhlan kunniaksi suunniteltu juoma on myynnissä vain syksyyn asti, joten jos haluat maistaa tuota erikoista eliksiiriä, niin kipitäpä kauppaan. Ihan joka kaupasta tuota ei löydy ja minukin piti lähteä vartavasten Minimaniin juomaostoksille! Oletko jo maistanut salmiakkivissyä? 

Kommentit

 1. En ole vielä maistanut, mutta luin toisestakin blogista siitä aiemmin, että jos tulee törmättyä siihen kaupassa, niin pakkohan sitä on kokeilla :) Salmiakki on herkkua ja kivennäisvesiäkin tulee juotua silloin tällöin, vaikken suuri vissyfani olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en olisi tuota löytänyt, ellei olisi ollut Minimanissa niin hyvin näkyvillä.

   Sain idean, että ostan salmiakkiuutetta ja laitan sitä normivissyn joukkoon ja saan sillä tavalla salmiakkivissyä senkin jälkeen, kun tämä tuote poistuu markkinoilta :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)