Taaperon ensimmäiset kengät

Olen aina vähän jälkijunassa, mitä tulee lapsen varustehankintoihin... Välikausihaalari tuli vasta viime viikolla ja nythän sitä ei (toistaiseksi) tarvitse... Ulkoilutakkia ei ollut, mutta sellainen tuli lahjoituksena ja suoraan sanoen taivaan lahjana kuten myös sinivalkoraidallinen trikoopipo ja monet muut lahjoituksena saadut vaatteet, joita ilman olisimme olleet pulassa.... Hyvin ollaan kyllä pärjätty, vaikka en ole tehnyt kovinkaan paljon hankintoja, mutta nyt tuli pakkorako hankkia jotain tärkeää: kengät. Joitain käytettyjä kenkiä meillä on, mutta pienelle lapselle ei suositella käytettyjä kenkiä, koska ne ovat voineet muotoutua joa valmiiksi eivätkä välttämättä siksi sovi lapselle.

Lapsi on siis jo yli vuoden ikäinen eikä hänelle oltu vielä ennen eilistä ostettu yksiäkään kenkiä. Äitiyspakkauksen toppatöppösillä ja Stonzeilla (joista juttua sitten, kunhan saadaan enemmän käyttökokemusta) ollaan pärjätty oikein hyvin, kun mönkijä on ulkona konttaillut. Vähän aikaa sitten kävi niin, että taapero nousi kahdelle jalalle ja ulkona liikkuessa pitäisi olla siis ihan oikeat kengät. Olemme saaneet lahjaksi yhdet tennarit, mutta ne oli vähän hankalat. Hankaluudesta huolimatta oli pakko ottaa ne käyttöön ja olikin hyvä, että löytyi edes jotkut popot. Tennareissa oli kuminauhanauhat, jotka eivät joustaneet yhtään ja itkuparun kanssa niitä laitettiin. Minä itkuparuin ja lapsi keskittyi vain ähkimään ja mulkoilemaan. Sitten ostin tennareihin 60 cm nauhat, vain huomatakseni, että ne ovat liian lyhyet. Täytyy ostaa pitemmät nauhat ja kokeilla sitten, voisiko kenkiä käyttää, koska vaihtokenkiä on hyvä olla olemassa

Ei ole sellaista hankintaa lapselle, jota pohtiessa en olisi käyttänyt Googlea apuna ja kenkäsuunnitelmia tehdessä yritin etsiä tietoa siitä, että millaiset kengät pitää olla kävelyharjoitteluja suorittavalle taaperolle. Lähiömutsi-blogissa on erinomainen juttu kenkien valinnasta ja täytyy sanoa, että ilman tuota juttua olisin ollut aika hukassa kenkäostoksilla. Oletin, että kaupoissa myytävät ensiaskelkengät ovat hyviä, mutta skeptikko sisälläni huusi, että muistapas, että kaikki mitä kaupoissa myydään, ei automaattisesti ole hyvää ja käytännöllistä. Ja toden totta, Prisman ja Citymarketin valikoimista en löytänyt kunnollisia kenkiä! En siis edes Jyväskylän uudesta, (olevinaan) hulppeasta Prismasta! Ensiaskelkengät eivät saa olla kopukat vaan niiden tulisi myötäillä jalkaa, jotta lapsen pehmeä ja muotoutuva jalka ei joudu virheasentoihin. Parasta olisi pistellä menmään kerhotossuilla ja pihakäyttöön sellaiset varmasti otetaankin.

Perjantaina lähdettiiin poikasen kanssa kaupungille ja mentiin suoraan "suden suuhun" eli H & M : lle, joka kuhisi ihmisiä, koska monella oli vapaapäivä ja kauppa oli muuttanut uusiin tiloihin. Täytyy mennä tutustumaan kauppaan joskus ilman lastenrattaita ja lasta, joka havittelee rekeissä roikkuvia vaatteita ja ohikulkijoiden helmoja (isäänsä tullut ilmiselvästi :)). H & M: llä on halpoja kesätossuja ja päätin ottaa yhdet kanvastossut, koska ne on helppo sujauttaa jalkaan, materiaali on kevyttä ja hengittävää ja pohja on joustava eli mielestäni ne täytti aika hyvin vaaditut kriteerit. Tosin eettisyys/ekologisuus -kriteeri ei täyty Made in China -kengissä, mutta kenkien kohdalla se onkin vaikeaa saavuttaa, olipa kyse sitten lasten tai aikuisten kengistä. Olen etsinyt itselleni mukavia puistokenkiä ja jos en muuta löydä, niin ostan itsellenikin kanvastossut, koska ne näyttävät niin mukavilta ja olisi joskus kiva pitää muitakin kenkiä kuin lenkkareita tai taaperon kanssa ulkoiluun ulkoisesti sopimattomia ballerinoja. Tosin en oikein mahdu mihinkään mutsimuottiin, joten todennäköisesti jatkossakin pasteeraan hiekkalaatikon reunalla liian hienoissa (muiden mielestä) kengissä.

Olen siinä mielessä uusavuton äiti, että en edes tiedä, mitkä kaikki kaupat myyvät lastenkenkiä, siis muut kuin marketit. Katsokaas kun minä en ole edes käynyt lastenvaatekaupoissa enkä tiedä, myydäänkö niissä kenkiä! Kenkäkaupoissa olen tsekannut lastenkenkävalikoimia ja todennut ne aika huonoiksi ja suppeiksi, mutta koska halusin myyjän asiantuntemusta, niin menimme K-kenkään. Bongasin sieltä siniset Adidaksen lenkkarit ja minä taisin jopa vähän ihastua... Erittäin mukava ja asiantunteva myyjä tuli auttamaan kenkien koon valinnassa ja taapero tormakkaana seisoi minipopot jalassa ja siinä mallailtiin sopivaa kokoa, joka oli 23 eli ei enää ihan pikkuvauvan koko. Päätin lenkkarit ostaa, koska tähän hätään en muitakaan kenkiä löytäisi ja koska kaupassa oli vielä 20 prosentin alennus eli kengille jäi hintaa 24 euroa. Minusta se on aika vähän, mutta kaikki on suhteellista ja jonkun mielestä tuo voi olla paljon taaperokengistä. 

Nämähän ovat nyt ensikengät ja vasta kun kuvasin näitä, tajusin, että tämä on nyt jonkinlainen merkkipaalu, nämä ensikengät siis. Jotkuthan ihan kehystävät vauvan ensimmäiset kengät, mutta minulle ei tule näistä sellaista fiilisitä, että olisivat mitenkään ainutlaatuiset. Eri asia olisi, jos kengät olisivat supersuperhienot, erikoiset, lahjaksi saatu tai ihan minikokoiset vauvan kengät, jotka voisikin vaikka koristeeksi jättää. Nämä ovat selkeästi jo taaperon kengät, mutta toki ihan supersöpöt minilenkkarit. Minusta kaikki tuollainen minikokoinen on ihan ylisöpöä! On myös aika huippua, että voin nyt ostaa kenkiä hyvällä verukkeella! Olen ollut joskus aikamoinen kenkäfriikki ja henkisesti olen sitä edelleen, mutta harvoin enää kenkiä ostelen. Tunnustan, että minulle tuli hyvä mieli, kun pääsin pitkästä aikaa kenkäostoksille. Sen verran addiktoitunut kai tulen aina olemaan, että ei ole väliä, kenelle kenkiä ostetaan, koska saan joka tapauksessa hyvän mielen kenkäshoppailusta.

Kun kenkien ostamisen jälkeen palasin lukemaan Lähiömutsi-blogin kenkäjuttua, niin kerkesin vähän aikaa harmitella, että en ostanut paljasjalkakenkiä, jotka olisivat lapsen jalalle parhaimmat ja aloin epäillä, että onko mini-Addut sittenkään hyvät... Lenkkarit eivät ole mielestäni mitenkään huonot, ne on helppo ja nopea laittaa kiinni, pysyy jalassa, pohja on mukava ja joustava ja taapero osaa kengillä kävellä. Toisin kuin tennareilla, joilla käveleminen oli sellaista, että jalka piti nostaa korkealle ja harppoa kuin maajussi ojan yli.

Millaisia ensikenkiä teillä on? Mistä yleensä ostatte lapselle kengät ja mikä on sopiva hinta lapsen kengistä?

Kommentit

 1. Meidän ihan ensimmäiset kengät taisi olla Cientan kangaskengät. Ostin ne, koska niitä oli kovasti kehuttu. Ihan suht tyytyväinen olin niihin itse. Toisen puolesta kun on hankala sanoa. Mistä oikeasti tietää miltä kenkä lapsesta tuntuu, kun on kyse näin pienestä? :/

  Tää kenkäasia on kyllä ihan loputon suo. Tavallaan ei raaskisi ostaa kallista, kun kenkä menee vaan niin lyhyen aikaa, mutta sitten taas laatu kyllä usein vähän maksaa. Esimerkiksi viime kesän lopussa ostin pojalle Superfitin sandaalit, enkä varmaan edes itse omista niin kalliita kenkiä. Elättelen vähän toiveita, ettei jalka olisi kasvanut tässä vuoden aikana juuri ollenkaan, ja sandaalista olisi vielä ainakin alkukesän lämpimiin.

  Ihanat kengät! Tarralenkkarit olisi meilläkin hakusessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että tuo kenkien ostelu vaan vaikeutuu, kun lapsi kasvaa... Ja nyt pitäisi löytää jotkut kesäsandaalit ja täytyy taas Googletella... :D

   Nuo lenkkarit on osoittautunut kyllä huippuhyviksi, nyt taapero kävelee pihalla jo aika paljon. Uskon nimittäin, että jos kengät on epämukavat, niin kuuluisi jonkinlaisia inahduksia :)

   Vielä kun löytäisin itselle jotkut hyvät vapaa-ajankengät...

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)