Tapaus polyaminopropyl biguanide

Aamulla kirjoitin misellivesistä Facebookiin ja kun menin käymään iltapäivällä Citymarketissa, niin bongasin sieltä Garnierin miselliveden, joka oli tarjouksessa hintaan 4,17,-. En ollut tuotetta ostamassa vaan ajattelin ihan huvikseni tutkia sitä ja kappas vaan, mitä INCI-listasta löytyi: polyaminopropyl biguanide! Tämä kosmetiikassa säilöntäaineena käytetty ainesosa, toiselta nimeltään PHMB (= polyheksametyleenibiguanidi) herätti pari kuukautta sitten kohua ja siitä uutisoinkiin kohtalaisen laajasti. Aineen epäillään aiheuttavan syöpää, häiritsevän lisääntymisterveyttä ja  se on ympäristölle ja soluille vaarallinen biosidi.


PHMB on kielletty EU:n kemikaalilainsäädännössä jo tammikuussa 2015 ja tämähän kuulostaa yksinkertaiselta. Monimutkaiseksi asian tekee se, että aine on edelleen EU:n kosmetiikka-asetuksen liitteessä V sallittujen säilöntäaineiden listalla enimmäispitoisuudella 0.3 %. Eli tuote on siis sekä kielletty että sallittu, koska kemikaalilainsäädäntö ja kosmetiikka-asetus ovat kaksi eri asiaa. EU: ssa selvitellään parhaillaan, miten kemikaalilainsäädäntö vaikuttaa kosmetiikka-asetukseen. Ymmärsitkö? Vähän vaikeasti tajuttavaahan tämä on ja sekava lainsäädäntö sekoittaa kuluttajia ja kauppiaitakin. Kosmetiikkayritykset tulkitsevat tilannetta niin, että PHMB olisi edelleen sallittu ja siksi tuotteita on vielä myynnissä. Suomessa Tukesin näkemys on, että ainetta sisältävien kosmetiikkatuotteiden myynti on kiellettyä. Tukes ei kuitenkaan suorita valvontatoimia, koska EU-komissiolta ei ole tullut selvää ohjeistusta asiaan, mutta kuluttajia kehotetaan ilmoittamaan kauppiaalle PHMB: tä sisältävistä tuotteista. Pallo onkin nyt yrityksillä ja peräänkuulutan kosmetiikkayritysten ja kauppiaiden vastuullisuutta! Minä lähetin netin kautta palautetta Citymarketiin ja nyt odottelen suurella mielenkiinnolla, että mitä minulle vastataan.

Oman lusikkansa myrkkysoppaan on tuonut kosmetiikkajätti L'Oréal, jonka monista tuotteista PHMB: tä löytyy edelleen ja joka kieltäytyy luovuttamasta tuotetietoja Cosmethics-tietokantaan ja joka kieltäytyy myös reagoimasta lainsäädäntöön. Me Naiset -lehden nettisivuilta löysin artikkelin, missä L'Oréalin edustaja vastasi, että PHMB on tunnettu ja tutkittu aine, se on ollut pitkään käytössä ja on sallittujen aineiden listalla eikä sen käytöstä tarvitse olla huolissaan. Tietysti Lorskun edustaja sanoo noin, koska PHMB on "helppo" säilöntäaine eli se toimii ja sille on vaikeaa keksiä korviketta ja kyseessä on mysö taloudelliset seikat. Teknokemian yhdistyksen lausunto on samansuuntainen kuin L'Oréalin edustajan, joten en nyt tiedä, mitä tässä uskoisi. Teknokemian yhdistyksen lausunnossa sanotaan, ettei markkinoilla oleviin PHMB:tä sisältäviin tuotteisiin liity turvallisuusriskiä.

PHMB:tä löytyi monista tutuista ja turvallisiksi mielletyistä tuotteista, kuten Helosanista ja Tummelista ja apteekissa myytävistä La Roche Posay- ja Vichy -sarjoista sekä marketkosmetiikassa mm. Garnierin tuotteista ja hiustuotteissa mm. Wellaflex-sarjasta. Sitä on myös ns. paremmilla merkeillä, kuten Cliniquella ja Korresilla. Minulle oli järkytys, että sitä on myös luonnonkosmetiikassa ja olin puoli päivää suurin piirtein shokissa, kun vauvan kosteuspyyhepaketissa luki aineen nimi! Olin mieltänyt Naturaverden turvalliseksi, sillä se on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, se on allergiatestattu ja parabeeniton ja tottakai ajattelin, että tuollaisessa tuotteessa ei ole mitään vaarallista. Kunnes PHMB nousi otsikoihin ja olin varma, että olen aiheuttanut lapselleni syövän. Sen jälkeen tavasin suurennuslasin kanssa ja silmät solmussa kaikkien kosmetiikkapurkkieni ainesosaluettelot, mutta en onneksi löytänyt PHMB:tä. Monet yritykset ovat poistaneet PHMB:n tuotteistaan jo aikoja sitten ja esim. lasten Elmex-hammastahnassa sitä ei enää ole. Netistä löytyy listoja PHMB:tä sisältävistä tuotteista, mutta tieto ei ole välttämättä ajan tasalla ja parasta onkin itse tiirata kosmetiikkaputelinsa ja etsiä sieltä sanat polyaminopropyl biguanide.

Ymmärrän hyvin, että kaikki eivät jaksa lotkauttaa korviaan kosmetiikan yksittäisestä ainesosasta nousseelle metakalle ja että monet pitävät PHMB-uutisia  hysterisointina ja turhana pelonlietsontana, mutta fakta on, että PHMB on biosidi ja EU on sen kieltänyt ja siksi asia on otettava vakavasti. Toki maalaisjärjellä ajateltuna tuskin siitä saa syöpää, jos jossain tuotteessa on PHMB: tä pieninä pitoisuuksina - aineelle on kuitenkin luokiteltu turvallisen käytön rajat. Ja aika helposti meistä jokainen ajattelee, että "no kaikestahan saa kuitenkin syövän". Itse vaan mietin sitä, että kun tuote on niin laajasti ja käytetty, että millaisen altistuksen olemme  elämämme aikana saaneet... Vaikka PHMB on yksittäinen ainesosa, niin se on lisänä kemikaalikuormassa, jolle olemme altistuneet ja altistumme koko ajan ja kun muutama vuosikymmen sitten monien aineiden, kuten ftalaattien, käyttöä ei ollut rajoitettu niin kuin nykyisin, niin kehomme on ehtinyt jo kyllääntyä eri kemikaaleilla. Kun PHMB: tä sisältäviä tuotteita vielä kaupoissa myydään, niin kuluttajat ajattelevat yksioikoisesti, että ne ovat turvallisia ja että olisihan ne vedetty välittömästi pois markkinoilta, jos ne olisivat tositosivaarallisia... Tälläkin hetkellä PHMB: tä sisältäviä tuotteita löytyy kaupoista ja usein tuotteet ovat tarjouksessa, mikä on hyvin kyseenalaista, kuluttajia harhaanjohtavaa ja jopa epäeettistä. 

Hysteriaan ei ole aihetta, mutta kehottaisin jokaista pohtimaan omalla kohdalla, haluaako käyttää PHMB:tä sisältäviä tuotteita. Minä en sitä suosittelisi. Kosmetiikassa on toki muitakin vastaavia ainesosia, mutta se onkin taas jo ihan toinen juttu! 

Miten sinä suhtaudut tällaisiin uutisiin? Kiinnitätkö huomiota siihen, mitä kosmetiikkasi sisältää?

Kommentit

  1. Oon nyt parista paikkaa kuullut tuosta aineesta, mutta ei ole tullut sen kummemin katsottua onko sitä omissa tuotteissa. Yritin kyllä katsoa kasvorasvasta löytyykö sitä, mutta olin heittänyt sen pahvilaatikon roskiin, jossa ainesosat lukivat. Välttelisin kyllä tuota, jos nyt uusia tuotteita tulee ostettua.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)