Ranskalaiset piparkakut (eli itsetehdyt bastogne-keksit)

Tässäpä erinomainen pipariohje kaikille niille, jotka tykkää napsahtavan rapeista pipareista ja bastogne-kekseistä (esim. LU candy sugar & cinnamon-keksit). Minä olen ihan hulluna bastogneihin ja arvatkaa, olinko innoissani, kun maistoin leipomiani ranskalaisia piparkakkuja?Vastapaistettuna ne olivat todella kuin kotitekoiset bastogne-keksit ja vatsakivun uhallakin söin pari piparia. Nämä eivät ole perinteisiä piparkakkuja vaan enemmänkin maustettuja pikkuleipiä, jotka maistuu piparille ja pääasiassa kanelille. Kaksi maistajaa kyllä sanoi, että nämä eivät eroa tavallisista pipareista mitenkään, vaikka minun mielestäni nämä kyllä olivat erilaisia maultaan ja rakenteeltaan. Valmistustapakin on paljon yksinkertaisempi, vaikka tämäkin taikina pitää laittaa yöksi jääkaappiin. Ohje on löytynyt jostain mainoslehdykästä, mutta en tarkemmin muista mistä. Se ainakin on varma, että tämän ohjeen pistän talteen kopioiden kera. Minulle kun käy joka vuosi niin, että etsin sinappiohjetta ja joululimppuohjetta, jotka olen kyllä kirjoittanut siististi, mutta löydän aina vaan epämääräisellä käsialalla suhatut ohjeet. 

Tein osan pipareista ohjeen mukaan eli leikkasin taikinarullan viipaleiksi. Sitten kokeilin, että voiko taikinasta tehdä normipipareita ja sekin onnistui, kun laittoi pöydälle ja kaulimeen jauhoja. Taikina ei levinnyt uunissa juuri ollenkaan, mutta tuo leviäminen on henkimaailman juttu enkä voi mennä yhden leivontakerran perusteella vannomaan, että leviääkö nämä vai ei. Kannattaa aina kuitenkin jättää pellille pipareiden väliin leviämisvaraa. 

RANSKALAISET PIPARKAKUT
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1/2 dl vaaleaa siirappia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 maustemitta neilikka
(100 g mantelilastuja)

1. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. 
2. Sekoita joukkoon siirappi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
3. Sekoita taikinaksi ja kumoa jauhotetulle alustalle. Muotoile taikinasta n. 4 cm paksu rulla. Litistä neliömäiseksi, kääri kelmuun ja laita kylmään yöksi.
4. Leikkaa taikinarulla ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä ja laita viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle.
5. Paista 175 asteessa n. 10-12 minuuttia.
Jalkapohjamuotilla tehdyt piparit kuorrutin mansikkatomusokeri-vesimöhnällä, jonka ärtsyä väriä vaalensin "valkaisuaineella" eli vitivalkoisella nestemäisellä elintarvikevärillä, joka on tarkoitettu juuri tuollaiseen sävytykseen. Nämä piparit oli menossa lahjaksi perheeseen, johon oli syntynyt tyttövauva (iik, miten ihana pikkuprinsessa hän olikaan) ja siksi tuo vaaleanpunainen koristelu. Hirveästi en ehtinyt koristeluun panostaa, mutta ihan söpöjähän noista tuli. Mansikkatomusokerikuorrutuksen ansiosta näistä tuli lähinnä pumpernikkeleitä!


Olemme äitini kanssa tehneet joka joulu piparit perinteisellä ohjeella ja niiden piparien maku on minulle se ainoa oikea ja täytyy ihan objektiivisestikin sanoa, että meidän pipariohjeemme on yksi parhaimmista. Siitä huolimatta nämä ranskalaiset versiot valloittivat makuhermoni ja jos voisin mässäillä pipareita mielin määrin, niin tekisin kumpiakin. Viime vuonna etsin täydellistä gluteenitonta pipariohjetta ja olin tyytyväinen, että sellainen löytyy, ohje on täällä. Tänä jouluna meillä ei ole minkäänlaisia pipareita, mutta joulu tulee silti! Ja jouluaattohan on jo huomenna, ihanaa! Joko teillä alkaa olla joulukiireet ohi vai vieläkö on hössötys päällä?

Kommentit