Onko joulupukki sittenkin nainen?

Kävin tässä eräänä päivänä lukemassa juttuja vanhasta blogistani (http://ahistaa.vuodatus.net/) ja voi jummijammi, miten hyviä juttuja siellä onkaan! Ne ovat ainakin omasta mielestäni niin hyviä, että olen päättänyt julkaista niitä uusintoina. Siitäkin huolimatta, että teksteissä olisi vähän viilattavaa ja tekisi mieli tehdä tarkennuksia, mutta toisaalta taas muutama vuosi sitten olin lahjakkaampi ja mielikuvituksellisempi kirjoittaja - sitten homesairastuminen vaurioitti aivojani enkä enää kykene kirjoittamaan samalla tavalla kuin ennen. Mutta ei siitä sen enempää. On mielenkiintoista, että monet asiat ovat edelleen ajankohtaisia ja olen edelleen samaa mieltä monista asioista. Tämä postaus on kirjoitettu  viisi vuotta sitten ja sopii myös Lucian päivään vuonna 2015:
"Viime aikoina sukupuolikeskustelu on vellonut kiivaana ja keskustelu perinteisistä naisen ja miehen rooleista on jäänyt taka-alalle, kun on puhuttu samaa sukupuolta olevien oikeuksista. Tänään on Lucian päivä ja se herätti minut ajattelemaan joulunajan nais- ja mieshahmoja. Oletteko ajatelleet, miten miehinen juhla joulu on? Joulupukki on mies, tontut mielletään usein parrakkaiksi miehiksi ja Jeesuskin oli mies. Missä ovat joulun naishahmot?
On sääli, että uskonnossamme ei palvota Äiti Mariaa, vaikka onhan neljäs adventti hänelle pyhitetty päivä. Minä tosin palvon pyhää neitsyttä, todennäköiseti enemmän kuin keskimääräinen luterilainen, mutta minä en olekaan mikään perusluterialainen. Ilman Neitsyt Mariaa meillä ei olisi Jeesusta eikä joulua, ainakaan siinä muodossa, missä sitä nyt vietämme. Luulisi siis, että Maria olisi vähän suuremmassa roolissa kuin pelkästään joulunäytelmien tallissa synnyttävänä naisena.
Jokaisen arvostetun ja menestyvän miehen takana on nainen ja niin on joulupukinkin. Hyvähän pukin on kerätä kaikki kunnia itselleen, kun muori on kuitenkin se, joka organisoi Korvatunturin arjen ja pitää piparikaulimellaan Pukin ja tontut ja kurissa ja nuhteessa. Pukin on jokseenkin helppo jakaa paketteja, kun niissä on nimet päällä, mutta jos pukki joutuisi tekemään jotain muuta siinä ohessa, niin pukin putkiaivoissa menisi pasmat sekaisin. Minulla on kyllä pieni epäilys siitä, että pukki saattaa sittenkin olla nainen. On vaikeaa uskoa, että mies selviytyy niin vaativasta tehtävästä niin nopeasti. Mutta toisaalta, kun joku aina saa niitä vääriä joulupaketteja, niin jakajan täytyy olla mies! Jos otetaan aiheeseen trendikästä näkökulmaa, niin meidän pitäisi kyetä ajattelemaan, että Joulupukki voisi olla sukupuolineutraali! Mitä jos pukilla ei olisikaan muoria vaan toinen pukki? 

Monissa joululauluissa sukupuoliroolit ovat hyvin perinteisiä: "On äiti laittanut kystä kyllä..."  , " Voi jospa isi sais tietääkään, että joulupukki suukon sai" ," Isän lämmittämän, saunan höyryävän kuusenoksin pihkaisin, äiti askareissaan, leipoi pipareitaan..."  Ja sitten on tietysti AC/DC:n Mistress for Christmas!"

Siinäpä siis mietteitä vuosien takaa ja ihan mielenkiintoistahan tätä on nytkin pohtia. Millaisia ajatuksia tästä joulun sukupuolikysymyksestä herää?
The Christmas tree got balls!

Kommentit

 1. Voi miten ihana postaus, niin jotenkin piristävästi ja hyvän tuulisesti kirjoitettu ^_^ se on kyllä jännää miten monet hahmot ovat miehiä eikä naisia, missä ovat kaikki suuret naishahmot? Hekin ansaitsisivat tulla kuulluksi ja nähdyksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Tämä onkin kirjoitettu pilke silmäkulmassa, joulumielellä :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)