Hyvää! Gluteeniton keittiö -kirjan arvostelu (huippu kirja!) ja mehevän gluteenittoman maustekakun ohje

Kun aloin kirjoittaa tätä postausta, niin minulla oli mielessä kolme eri aihetta, jotka ymppäisin tähän samaan postaukseen, mutta koko jutun punainen lanka katosi pahasti enkä enää tiennyt, mistä aiheesta kirjoitan ja siksi jäsentelin tämän niin, että nyt tulee vain keittokirjavinkki ja kakkuohje ja ne kaksi muuta juttua kirjoitan myöhemmin. Ettei mene ihan sillisalaatiksi ja ettei otsikosta olisi tullut vielä pitempää ja monimutkaisempaa.

Minulla on kirjastosta lainassa keittokirja Hyvää! Gluteeniton keittiö (Kaarina Virtanen, Otava, 2015) ja jo kirjaa selaillessani huomasin, että kirja on mielestäni paras gluteenittomia ohjeita sisältävä kirja. Kirjan ulkoasu ja rakenne ovat selkeitä ja ohjeet löytyvät helposti. Kirjassa on monipuolisesti kaikki tarvittavat perusohjeet sekä arkeen että juhlaan ja ohjeet ovat nykyaikaisia ja sisältävät vaihtelevasti eri raaka-aineita. On pääruokien ohjeita ja ilahduttava määrä kasvisruokia, on pikkusuolaisten, salaattien, munakkaiden, leipien, piirakoiden ja kaikkien muidenkin leivonnaisten ohjeita. Äh, mitä minä tässä luettelemaan, koska mielestäni kirjassa on edustettuna kaikki kotikeittiön ruokalajityypit ja vähän enemmänkin! Erikseen täytyy mainita helposti ja nopeasti valmistuvat ruoat ja leivonnaiset, joiden ohjeita löytyy mukavasti sekä puuro-, mysli ja smoothieohjeet. Joudun aina etsimään netin tai kansioideni syövereistä ohjeita joko työkäyttöön tai omiin tarpeisiin. Jos ottaa netistä jonkin ohjeen, niin ei voi koskaan olla varma, onko ohje toimiva, vaikka jo ensisilmäyksellä yleensä näenkin, mikä on hyvä ohje ja mikä ei. Kun kaikki tarvitsemani ohjeet ovat yksien kansien välissä, niin ei tarvitse enää tuskailla ohjeiden etsimisen kanssa. 

Kirjan ohjeet ovat erittäin selkeitä ja riittävän yksityiskohtaisia, jotta aloitteleva kokkikin onnistuu. Kirja sisältää myös hyviä vinkkejä gluteenittomaan ruoanvalmistukseen ja leivontaan ja kirjan lopussa on lista keliaakikolle sopivista ruoka-aineista. Kirja on myös sopivan ja kätevän kokoinen. Minulla on nyt syksyn aikana ollut lainassa monenlaisia keittokirjoja ja olen huomannut, että painavat ja suuret opukset ovat hankalia käyttää. Joskus kun ihan lukemalla luen keittokirjoja ja suuren kirjan lukeminen on vaikeaa. En siis tietenkään tavaa jokaikistä ainemäärää ja ohjekohtaa vaan selailen ja silmäilen sivuja ja poimin ideoita. Kuvia kirjassa on aika vähän ja veikkaan, että nykykeittokirjoihin tottuneet pitävät kuvien vähyyttä huonona asiana. Minulle kuvia tärkeämpää on kirjan käytettävyys eli nuo kaikki asiat, mitä jo aiemmin mainitsin ja jos kirjassa olisi paljon kuvia, niin se olisi paksumpi. Toki kuvat voivat olla tarpeellisiakin, jos ei ole ennen jotain tiettyä ruokaa tai leivonnaista tehnyt eikä tiedä, miltä sen pitäisi näyttää. On minustakin kiva katsella ruokakuvia, mutta tämän kirjan kohdalla en edes kuvia älynnyt kaivata vaan vasta tätä juttua kirjoittaessani tajusin, että kuvia ei ole paljon.

Hyvää! Gluteeniton keittiö on erinomainen lahjaidea jokaiselle keliaakikolle. Minun kirjahyllyyni tämä tulee jossain vaiheessa päätymään ja on vähän sellainen kutina, että tästä tulee minulle gluteenittoman kokkauksen "raamattu", koska tässä on juuri  omiin tarpeisiini sopivat ohjeet. Vaikka kirja sisältää gluteenittomia ohjeita, niin suosittelen silti jokaista kotikokkia tai perheenäitiä tutustumaan kirjaan. Kirjan avulla saa laadittua perheelle muutaman viikon ruokalistan monipuolisista ja terveellisistä raaka-aineista ja resepteistä löytyy varmasti ihan uusiakin ideoita. 
Gluteeniton leivonta on periaatteessa ihan helppoa ja helpoimmillaan voi tehdä niin, että korvaa tavalliset jauhot gluteenittomilla jauhoilla, mutta lopputulos ei ole aina ihan onnistunut eikä ainakaan voi olla kovin varma, mitä saa aikaiseksi vai saako mitään. Minulle kun on jäänyt traumoja gluteenittomista juustomuffineista, jotka olivat kuin kumipalloja! Oppilaista se oli toki kivaa ja minä yritin selittää epätoivoisesti, että muffinilla on vähän eri funktio kuin se, että sitä heitellään luokan seinään tai kaverin selkään. Muistan myös sen pikkuleipätaikinan, jonka oppilaat olivat kaataneet pöydälle kaulimista varten. Pöydällä näytti olevan kasa hienoa hiekkaa ja kun kysyin, että tätäkö te meinaatte pystyä kaulimaan, niin oppilaat kirkkain silmin sanoivat, että joo, me aateltiin, että se silleen muotoutuu.

Työni puolesta minun pitää hallita gluteeniton leivonta, mutta nykyisin leivon gluteenittomia leivonnaisia myös kotona, vaikka itselleni käykin normijauhot. En leivo enää niin usein kuin ennen ja jotain leipomattomuudestani kertoo se, että tein isänpäiväkakunkin vasta viime lauantaina... Isänpäiväkakun valmistaminen oli hyvä syy ottaa testiin kirjan ylihelppo maustekakkuresepti, koska kakun olikin tarkoitus olla pelkkä kuivakakku. Yleensä muuntelen ohjeita vielä paremmaksi, mutta tämän kakun tein täysin ohjeen mukaan (paitsi rusinat jätin pois), mikä kertoo siitä, että ohje on ihan täydellinen. Ja miksi ei olisi, koska kirjan tekijä on eläkkeellä oleva kotitalousopettaja. Sattuneesta syystä itselläni on erittäin kova luotto näitä ruoanvalmistuksen ja leivonnan ammattilaisia kohtaan ja kun luin kirjan takakannesta tekijän ammatin, niin tiesin jo siitä, että kirja on varmasti hyvä ja asiallinen. Kirjan tekijä, Kaarina Virtanen on tehnyt muitakin ansiokkaita keittokirjoja ja häntä pidetään kasvisruokien uranuurtajana eikä syyttä.

Maustekakku onnistui erinomaisesti, mutta jos jotain huonoa sanottavaa kakusta löytyy, niin se, että maistettuani kakkua heti uunista ottamisen jälkeen siinä maistui sooda ihan liikaa. Olen kai jotenkin soodaherkkä, koska maistan sen niin helposti eivätkä muut maista mitään. Tai sitten vaan laitoin soodaa vähän liikaa. Seuraavana päivänä soodan makua ei ollut ja kakku oli muutenkin parhaimmillaan vasta silloin. Kakusta tulee ihanan mehevä, se kohoaa hienosti, pysyy erittäin hyvin kasassa eikä siitä huomaa, että se on gluteeniton. Toki gluteenittomuuden "peittäminen" ei ole itsetarkoitus, mutta ihan liikaa on nähty kahvipöydän kulmalla kököttäviä epämääräisiä käikäleitä, joiden edessä töröttää lappu "Gluteiiniton". Minun suussani monet gluteenittomat leivonnaiset maistuvat jotenkin jauhoisilta, mutta tämä kakku kertakaikkiaan suli suuhun ja maku oli tasapainoinen. Joskus maustekakuista puskee läpi liika kanelin, neilikan tai kardemumman tai mikä pahinta, inkiväärin maku. Tässä ohje takuuvarmasti onnistuvaan kakkuun:

GLUTEENITON MAUSTEKAKKU

1  1/2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
1  1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Semperin hienoa)
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl soodaa
1 dl rusinoita
1 muna
1 dl sulatettua margariinia tai vajaa 1 dl öljyä
3/4 dl kermaa tai maitoa


1. Voitele ja jauhota pienehkö kakkuvuoka.
2. Mittaa ainekset kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
3. Pane taikina vuokaan ja kypsennä 175 asteessa tunnin verran. 
4. Kumoa vähän jäähtyneenä.

Ja nyt jos odotatte superhienoa kuvaa erikoiskauniista kakusta, niin joudun tuottamaan pettymyksen... Koska on kuitenkin korrektia laittaa jonkinlainen kuva leivonnan lopputulemasta, niin tässä se on: 

Tein samasta taikinasta myös muffineja ja tästä kuvasta näkee, miten hienosti taikina kohosi. Vähänhän tuo repesi, mutta päälle tuli sellainen kuorrutuskerros, ettei repeämä haitannut.

Jos et innostunut  gluteenittomasta maustekakusta, mutta etsit vastaavaa reseptiä, niin täällä on ohje yhtä helppoon ja munattomaan maustekakkuun, joka sekin on mehevä ja onnistuu varmasti. Näin joulun alla (ja muutenkin) joku voi olla ihan kiitollinen ohjeista, joiden avulla saa nopsaan hyvän kakun. Jää sitten aikaa muuhun jouluhössöttämiseen!

Jos tuo Darth Vader -kakkuvuoka ihmetyttää, niin huomenna kerron selostuksen siitä, mikä tuo Darth Vader -juttu oikein on ja selostan myös, miksi meillä syötiin isänpäiväkakkua vasta itsenäisyyspäivän aattona. Luvassa on myös niin herkullinen muffininkuorrutusvinkki, että pelkkä ajatuskin ellottaa.

Onko sinulle gluteeniton leivonta tuttua? Entä harrastatko keittokirjojen pläräilyä? Kommenttiboksiin saa vinkata myös hyvistä gluteenittomista ohjeista.

Mukavaa päivää :) Toivon muuallekin samanlaista auringonpaistetta kuin mitä täällä on!

Kommentit

 1. Kiitos tästä vinkistä pitääpä katsastaa tämä kurja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit kirjavinkkini :)

   Kurja :D... Minä kirjoitin tässä yhtenä päivänä tekstariin sanan vauva muotoon vaiva :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)