Kotimaista, eettistä ja ekologista sekä superihanaa: Melli EcoDesign & Hilla Clothing

*Tämä ei ole yhteistyöpostaus vaan vain vinkki erinomaisista lastenvaatteista :)
Kaikenlaisia uusia puolia sitä voi itsestään löytääkin, kun saa vauvan... En ole koskaan ollut kuosihullu enkä lastenvaatehullu, mutta nyt olen kumpaakin. Tämä ei tarkoita sitä, että shoppailisin himona lastenvaatteita, koska olen sitä mieltä, että vaikka maailmassa on kaikkea ihanaa, niin minun ei tarvitse omistaa sitä kaikkea. Mielenkiinnolla kyllä seuraan lastenvaatekeskusteluja ja itsekin otin kantaa ja tsekkaan jopa bloggaajien päivitykset uusimmista mallistoista. Tähän mennessä mikään trendikäs merkki ei ole minuun kolahtanut ja suurin osa huippusuosituista lastenvaatteista on mielestäni rumia, en vaan tykkää. Tosin en ole kovinkaan kranttu sen suhteen, mitä vauvalleni puen ja suurin osa vauvanvaatteistamme onkin käytettynä ostettuja/saatuja ja lahjaksi saatuja. Olen myös autuaan tietämätön monista lastenvaatejutuista ja saattoipa olla niin, että vauvalla oli viime kerralla vauvakerhossa yöhaalari päällä! Mistäs minä tiedän, mikä on yöpuku ja mikä on peruspotkupuku, ne kun näyttävät ihan samalta. 

Ostelen lastenvaatteita harvoin ja siihen on monta syytä. Suurin syy on tuo aiemmin mainittu eli kierrätyksen harrastaminen ja toinen syy on se, että minulla on kohtalaisen tiukat kriteerit. Vaatteen pitäisi olla kivannäköinen, eettinen ja ekologinen ja mielellään kotimainen. Olinkin enemmän kuin ilahtunut, kun löysin Melli EcoDesignin vaatteet kesällä. Sitten sattuikin niin, että tehtaanmyymälässä Jyväskylän Palokassa oli asiakastapahtuma ja minä porhalsin sinne ja yllätyin. Olin yllättynyt siitä, miten erityylisiä kuoseja on ja siitä, että miten monista tykkäsin ja että kaikki vaativat kriteerini täyttyivät ja jopa ylittyivät. 

Olin hämmästynyt siitä, miten moni asia vaatteiden tuotantoketjussa on otettu huomioon. Vaatteet valmistetaan GOTS-ekosertifioidusta luomupuuvillasta ja GOTS-standardi takaa sekä ekologisuuden että eettisyyden. Kankaat ja  vaatteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa ja minulla kesti hetki tajuta, että vaatteen koko tuotantoprosessi eli leikkausten ja kuosien suunnittelu, kankaiden valmistus ja ompelu todellakin tapahtuu kotimaassa! Vaatteilla onkin kotimaisuudesta kertova Avainlippu-merkki. Suomen nykyisessä taloustilanteessa olisi äärettömän tärkeää tukea kotimaisia yrityksiä ja toivon todella, että tällaisia yrityksiä kannatetaan - loppujen lopuksi kyse ei ole muusta kuin valinnasta.

Mielestäni Melli EcoDesignin kuosit päihittävät monet trendimerkit persoonallisuudellaan. Minun piti ihan ajattelemalla ajatella sitä, että joku ihan oikeasti suunnittelee ja piirtää kuviot. En ole koskaan nimittäin sellaista ajatellut ollenkaan! Ihan mieletöntä, että jollakulla on mielikuvitusta ja taiteellista lahjakkuutta, että pystyy tuollaista tekemään. Jokuhan siis ketjuliikkeidenkin vaatteet suunnittelee, mutta minä pöhelö en tosiaankaan ollut ikinä ajatellut noin pitkälle. 

Melli EcoDesignin vaatteissa on huomioitu vauvojen herkkä iho ja materiaali on erityisen pehmoista puuvillaa. Eron huomaa, kun vertaa vaatteita esim. joihinkin marketvaatteisiin tai monta kertaa pestyihin kirppisvaatteisiin. Väriaineet ovat Öko-Tex 100 -standardilla merkittyjä, turvallisia ja allergisoimattomia. Kemikaaliyliherkistyneenä nämä asiat ovat minulle hyvin tärkeitä ja olen sitä mieltä, että kaikkien lastenvaatteiden pitäisi olla tuollaisia. Pidän tärkeänä myös vaatteiden kestävyyttä, koska mitä hyvänsä tuotetta käyttäessä pitäisi laskea koko elinkaari. Ekologisuuden idea lössähtää vähän, jos luomuvaatetta käytetään vain kerran tai pari. Melli EcoDesignin vaatteiden käyttöikä on pitkä, koska esim. bodyissa on tuplakoot. Hiharesoreiden avulla hihoihin saa pituutta ja haaraneppareita on kaksi riviä. Erityisen hyvää on myös se, että monet kuosit sopivat sekä tytöille että pojille ja vaatteita voi siis kierrättää sisarusten kesken. Vielä on mainittava se, että Melli EcoDesign tekee keskosvauvoille sopivia vaatteita, joissa on huomioitu pienokaisten herkkä ja ohut iho eikä vaatteissa ole esim. sivusaumoja. Voi hitsi, kun olisin keväällä tiennyt vaatemerkin olemassaolosta, niin olisin varmasti pyytänyt jotakuta piipahtamaan myymälässä ja hakemaan pienelle poikaselle jonkin ihanan vaatteen tai ylihellyttävän unipussin. Eihän meidän vauva mikään keskonen varsinaisesti vissiin ollut mutta pikkuinen kirpputirpsukka kylläkin ja pienimmätkin hänelle hankitut vaatteet olivat aivan liian suuria.

Samassa myymälässä myydään myös HillaClothingin vaatteita, joita voi ostaa myös Prismoista ja tietenkin tilata verkkokaupasta. Tämänhetkinen ihastukseni Hillalta on mustavalkoinen Metsän eläimet -kuosi, josta ostinkin söpöt pikkutumput.

Eläinkuosista on myös olemassa muita vaatteita ja kypärämyssy, joka on nyt verkkokaupassa tarjouksessa ja voi olla, että myssy lähteekin tilaukseen. En tiedä, mikä kypärämyssyissä on mielestäni niin ylisöpöä... Ehkä se, että kun sellaisen laittaa vauvalle, niin vauva näyttää erityisen vauvamaiselta (ukin eli isäni sanoin: "No nyt sie oot tosi vauva"). Ostin myös raidalliset puolipotkarit ja lyhythihaisen bodyn ja taas täytyy sanoa, että vaikka en ole raitaihminen, niin vauvoille raidat sopivat. Meillä kun poika on puettu niin neutraalin värisiin vaatteisiin, niin on kiva pitää tuollaisia "poikavauvan värisiä" vaatteita joskus. 

Tämä sydämeni sulattanut delfiinikuosi on Hillaa ja harmittelin, että vaatteista ei ollut sopivaa kokoa.

Asiakastapahtumassa oli ihan huikean hyviä tarjouksia ja oli ihan hirveän vaikeaa valita, mitä oikein ostaisin... Suurin osa kuoseista miellytti silmääni ja yritinkin miettiä, mitä oikeasti tarvitaan. Suosikkikuosini on edelleen Orange Carrots eli suloinen pupukuvio, jota löytyy myös muissa väreissä (pinkki-harmaa Raspberry Jam on syötävän iiiiihana!). Ruskea, oranssi ja keltainen ei ole ollenkaan omia värejäni, mutta vauvalla onkin ihan oma värimaailmansa ja tuollaiset vähän retrohenkiset kuviot sopivat mielestäni pikkuisille. (No jos tunnustan, niin voisin itsekin käyttää vaikka pupupipoa!). Mukaani lähti pupubody ja -peitto. Body on vielä vähän suuri ja ostinkin sen tarkoituksella reilussa koossa, koska on hyvä aina vähän ennakoida ja isompia vaatteita meillä ei vielä ole kovinkaan paljon.

Pupupeitto on ollut meillä ahkerassa käytössä. Se on pienikokoinen ja on siksi kukenut kätevästi mukana, se toimii puuhapeittona ja myös torkkupeittona ja vauva tykkää tutkia värikkäitä kuvioita. Kangas on myös turvallista lussutettavaa, vauvat kun imeskelevät kaikkea mahdollista. Vinkkinä, että Melli EcoDesignin verkkokaupassa on nyt nuo pupupeitot tarjouksessa!

Asiakastapahtuman osallistujat saivat valita lahjaksi pipon ja minä hullaannuin hauskoihin pipoihin ihan täysin ja hypistelin niitä varmaan kymmenen minuuttia, koska en osannut päättää kuosia... Päädyin Nallet rannalla -kuosiin, joka on kylläkin kesäinen, mutta tuolloinhan oli vielä kesä. Kaksi muuta myssyä on lahjaksi ostettu. Myssyjen malli on ihan huippu, mutta ikävä kyllä se ei pääse näissä kuvissa oikeuksiinsa. Resori levenee korvien kohdalta ja meidänkin touhottajalla myssy on pysynyt hyvin päässä ja pidettiin sitä ulkoillessakin alkusyksystä, koska se suojaa korvat niin hyvin. Nyt tuo nallepipo on jo jäänyt pieneksi ja aion käydä ostamassa jonkin talvisemman pipon sisäkäyttöön. Yleensähän vauva on pää paljaana sisällä, mutta joissain tilanteessa on sisäpäähineelle käyttöä. 

Tässä vielä Nallet rannalla -kuosia haalarin muodossa... Ääk ja awww, eikö ole ylisuloista? 

Vaatteita löytyy myös aikuisille, on perusraitapaitaa (myös miehille), pirteästi kuvioitua trikootunikaa ja mekkoa sekä imetysvaatteita. Meinasin hullaantua erääseen mekkoon, mutta koska minulla on shoppailulakko omien vaatteiden suhteen, niin piti jättää ostamatta. 

Olen aina vähän hukassa, kun pitää hankkia vauvalahjoja, mutta nyt ongelmani on vihdoin ratkaistu. Mikä olisikaan parempi lahja kuin ihanasti kuvioidut harsot tai lakanat? Pikkulahjaksi voi hankkia tumppuja ja myssyjä, sillä niitä tarvitaan aina. Minua ilahduttaa ajatus siitä, että voin ostaa lahjaksi tai tuliaiseksi jotain paikallista. Melkein hullaannuin ostamaan pupulakanat, mutta oltiin sovittu mummon kanssa, että hän ompelee vauvalle lakanat vanhoista lakanoista. Melli EcoDesign valmistaa myös kankaita, jos haluaa itse ommella. 

Olen Melli EcoDesign -vaatemerkistä jotenkin paikallisylpeä, on nimittäin ihan mahtavaa, että tuossa muutaman kilometrin päässä on lastenvaatetehdas, jossa työskentelevät aikuiset eivätkä lapset kuten kehitysmaissa. On myös aika kätevää, että voin piipahtaa myymälässä, josta löydän aivan varmasti jotain ihanaa - minä kun olen vähän huono ostelemaan lastenvaatteita. 

Melli EcoDesignin ja myös Hilla Clothingin verkkokaupassa on vielä ale meneillään, joten voit tehdä aika hyviä löytöjä. Nettikaupan valikoima ei ole ihan niin laaja kuin tehtaanmyymälän, joten kannattaa piipahtaa myymälässä Palokassa (Ollilantie 2). Myymälä on avoinna lauantaisin klo 10-14 ja sinne on helppo mennä, koska myymälä on ihan tien vieressä ja rakennuksen edessä on riittävästi parkkitilaa. Facebookissa kannattaa tykätä Melli Eco designin sivuista, jos haluaa pysyä kärryillä uutuuksista ja tarjouksista.

Onko Melli EcoDesignin ja Hilla Clothingin vaatteet sinulle tuttuja ja tykkäätkö noista kuoseista yhtä paljon kuin minä? Millä perusteella valitset yleensä lapsesi vaatteet? 

Kommentit

  1. Voi että mit suloisia vaatteita! :)

    VastaaPoista
  2. Nää on niin huippuja. Pari kertaa oon käynyt ja molemmilla kerroilla en oo ilman 100€ ostoksia ulos päässyt :D nyt oottelen että poika tulee maailmaan ja pääsen testaamaan näitä. Itselle oon parit imetysmekot ostanut ja hinku olis käydä taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pääsin melko halvalla, koska asiakastapahtumassa oli niin hyvät alennukset. Mut kun myymälään menee, niin täytyy varata riittävä budjetti :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)