KUKA ON NIIN V***N IDIOOTTI, ETTÄ LAITTAA HAJUVETTÄ MENNESSÄÄN SYNNYTYSVALMENNUKSEEN?!

Käämi paloi. Totaalisesti. Eikä johdu raskaushormoneista, sillä jos johtuisi, niin olisin saanut ihan livehepulin ja ryhtynyt räyhäämään. Tiedän että kuulun marginaaliryhmään, olen osa väheksyttyä vähemmistöä, mutta minulla on oikeus sanoa mielipiteeni, koska kyseessä on terveyteni. 

Olen sairastunut sisäilmasta ja homeista ja siksi reagoin monille hajuille ja hajusteille. Paino sanalla monille, koska kykenen käyttämään tuoksuvia tuotteita enkä ole siis täysin hajusteherkistynyt. Olen selvinnyt pitkästä sisäilmasairastamisesta melko vähällä, sillä minulle ei ole puhjennut esim. astmaa eikä kemikaaliyliherkkyyttä, mutta olen koko ajan hyvin ohuella trapetsilla noiden sairauksien kanssa. Mutta voimakkaat hajut, olivatpa ne siivousaineita, kosmetiikkaa tai vaikka uusien lakanoiden väriainetta, saavat minut oireilemaan. 

Menin tänään synnytysvalmennusluennolle ja sairaalan aulassa istui rivi naisia, joiden yllä leijui aikamoinen tuoksupölläkkä. Teki mieli ryhtyä pitämään luentoa kemikaalien vaikutuksesta sikiöön, mutta kuuroille korville ne olisivat kai kaikuneet, tämä on huomattu monesti ennenkin. Toki hajuvettä voi raskaudenkin aikana käyttää silloin tällöin, mutta sairaala ei ole sellainen paikka, mihin mennessä tuoksuja on järkevää tupsutella. Olen nyt ihan varma, että joku hormonihirviöäiti vetää herneet nenään ja ajattelee, että ei tasan varmasti lopeta tuoksujen käyttöä siksi, että joku ehkä saattaa niille reagoida. Ymmärrän kyllä, että asiaa ei tule ajatelleeksi ellei itse ole herkistynyt ja asiaa on helppo vähätellä. Toivon kuitenkin, että jokainen sairaalassa olija/kävijä huomioisi toiveet hajusteettomuudesta. Jos minäkin pystyn olemaan ilman hajuvettä, niin siihen pystyy kaikki muutkin! 

Tuoksut eivät olleet tänään suurin ongelmani vaan se, että ehdin olla luennolla kymmenisen minuuttia, kun aloin saada hyvinkin tuttuja homeoireita. Huulet alkoivat puutua - se tuntuu vähän samalta kuin hammaslääkärin tekemä puudutus, kurkussa kaihersi ja minun piti kröhiä, rintakehää alkoi painaa ja mietin, että pystynkö olemaan luennolla. En pystynyt. Kun kävelin ulko-ovia kohti, niin henki alkoi vinkua ja minulle tuli kiire ulos. Ulkona oloni helpottui ja onnekseni en ainakaan vielä ole saanut pahempia oireita, mutta riittävän pahoja nuokin olivat. Olin kiitollinen siitä, että selvisin tällä kertaa noin vähällä. Toki voi olla, että minulle nousee viikkokausia kestävä korkea kuume ja menen toimintakyvyttömäksi, mitä en haluaisi tässä raskauden loppuvaiheessa. Muistutan myös, nyt ihan ystävällisesti, kaikkia terveitä äitejä olemaan kiitollisia olotilastaan! 

Tähän aiheeseen sopiikin, että muistutan Terve Sisäilma ry:n #oikeestisairas -kampanjasta! Facebookissa tapahtuman sivuille pääset tästä

Kommentit

 1. Vähän aiheestä poiketen... Kun mä menin synnyttämään se kätilö, joka toimi mulla. Ai kamala mikä tuoksupilvi sen ylläleijui. Olin sillä hetkellä erittäin herkillä kaiken suhteen. Luonnollisesti, kun olin synnyttämässä.

  Meinasi oksennus lentää, kun sitä hajuvettä oli varmaan litratolkulla. Hyvän tuoksunen se oli, mutta oksennus refleksi tuli sillon ja haistan sen nenässäni edelleen, kun mietin tilannetta. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämäkin nimenomaan aiheeseen liittyy! Vaikka ei olisikaan herkillä, niin uskon, että jokainen ahistuisi tuoksupilvestä... Saatikka sitten tuossa tilanteessa. Hirveetä on myös ajatella sitä, että jos joku hajuyliherkkä on tuossa tilanteessa ja saa astmakohtauksen siksi, että kätilö on innostunut supsuttelemaan tuoksua.

   Poista
 2. Hui! Eikö sairaalaan muutenkin suositella, että tultaisiin hajusteitta, juuri tuon takia, että joku voi olla yliherkkä. Mutta tuskinpa sitä hirveän moni noudattaa. :/ Itse en käyttänyt myöskään raskauden aikana hajuvettä, ihan vain siitä syystä, että se kävi nenään. Miten joku edes pystyy käyttämään hajuvettä noin paljon raskaana ollessaan?
  Onneksi sinulle ei tullut pahempia oireita, mutta varmasti noissakin oli enemmän kuin tarpeeksi.
  http://vuosielamaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän sitä luulisi, että sairaalaan tai terveyskeskukseen mennessä älyäisi jättää tuoksut laittamatta. Mielestäni tämä ei ole mikään kohtuuton vaatimus. Monella raskaana olevalla tuoksut käykin nenään, mutta ei näköjään kaikilla.

   Poista
  2. Sairaaloissa hajusteet kielletty, mutta minkäs teet kun ihmiset ei noudata. Ajattelee, että ei se nyt niin paljon löyhkää (eri asia tietty jos tulee ensiapuun suoraan, ettei ole ollut ajatustakaan tulla sairaalalle, ei siinä käsi poikki ruveta suihkuun menemään ensin) mutta itsellä ei kävisi mielessäkään laittaa hajuvettä sairaalalle tai terveyskeskukselle.

   Meillä oli vanhassa koulussa joka käytävällä seinällä mainoksia, että ethän käytä hajusteita, koska jotkut voi olla yliherkkiä tai allergisia. Ei siellä paljon hajuvedet haissut, mutta mistäpäs oisin tienny, kun nenä on kroonisesti tukossa valtaosan vuodesta.

   Poista
  3. Kouluissakin tuoksuttomuuden pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta yritäpäs takoa sitä ysiluokkalaiselle tytölle, joka suihkuttelee Victoria's Secretin tuoksua joka välitunti... Tai vanhemmalle miesopettajalle, joka lemahtaa voimakkaasti partavedelle - muistan ala-asteelta tällaisen open ja henki meinasi salpautua, kun luokkaan meni. Onneksi nämä ovat poikkeuksia :)

   Poista
 3. Tämä on juuri niitä "maalaisjärki mukana"-asioita, eli sairaala=sairaita ihmisiä=ei hajuvettä. en tarkoita että äidit olisivat sairaita, mutta sairaala ON yleisesti ottaen hajustevapaa alue. Meilläpäin laitoksissa lukee jo ulko-ovella, ettei sinne saa hajuvettä laittaa, ei tupakoida oven edessä tai joillekin osastoille viedä kukkia. Kyllähän minustakin tällainen on ajattelemattomuutta ja itsekkyyttä.
  Tai kuka tahtoisi tupakansavua kotiinsa? Miksi siis tupakoida oviaukoissa?
  On asioita, joita pitäisi tajuta sanomattakin.
  On myös kuitenkin heitäkin, joilla vaatimukset menevät yli. Kun omalla käytöksellä ne asiat pitäisi hoitaa, eikä vaatia maailmaa pysähtymään. Sairauksia on paljon ja ihmisiä on paljon. Valitettavasti kaikkien haluja ei vaan voi toteuttaa. Siksi jonkinlaista yhteistä kompromissiä on pakko soveltaa ja muuttaa omaa käyttäytymistä pärjätäkseen tässä maailmassa. Esim. laktoosiintolerantikkona en voi edes vaatia maitotuotteita pois kauppojen hyllyiltä. Valitettavasti olen törmännyt tähänkin, että on ajettu vehnäjauhotuotteita pois kauppojen hyllyiltä, koska on keliakia! Tämä on se, mitä tarkoitan maalaisjärjellä ja tapojensa muuttamisella. Ei ole pakko ostaa vehnäjauhoja, jollei voi käyttää sitä. Onhan tuolla muitakin jauhoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo hajusteettomuuskehotushan on monessa paikassa, mutta sitä ei vaan noudateta. Ja tänään kun kävin taas sairaalassa, niin aika törkeesti ihmiset tupakoivat juuri siinä tupakointikieltokylttien ja savuton sairaala -kylttien kohdalla... Että kun niitä asioita ei vaan tajuta sanomatta.

   Minä en ole tavannut sellaisia ihmisiä, joilla vaatimukset menisivät mitenkään yli, mutta ehkä me ollaan sitten tavattu eri tyyppisiä ihmisiä :)

   Poista
 4. Toisilta puuttuu maalaisjärki ja tavat. Toiset taas osaavat toimia sanomattakin. Jotkut oppivat kantapään kautta. Ei yleistetä kaikkia samaan nippuun. Olemme onneksi yksilöitä niin hyvässä kuin pahassakin.
  Ja kyllä, sairaiden parissa liikkuessani törmään erilaisiin ihmisiin. Onneksi vain pari-kolme yliampuvaan, mutta usko pois, heidän kanssaan ei aika käy pitkäksi. Minun mielestäni se on yli mennyttä, jos ei nähdä mitään muuta kuin MINÄ JA MINUN SAIRAUS. Se on kaikki siinä. sanoitpa mitä tahansa, MINÄ OLEN SAIRAS. Ja vaatimukset sen mukaiset. vähätellään toisia, vaaditaan maailman muuttumista, tehdään lakialoitteita... Kyllä se muutos on omassa elämässä, eikä koko maailmassa. Valitettavaa, että sairastavat, mutta silti. Niin sairastaa moni muukin! Eikä pahalla ! ymmärrän tottakai asioissa, joissa on muutettavaa muilla, mutta hyvänen aika! Esim. soijayliherkkä tuttavani ei ole vaatimassa soijattomuutta maailmaan, vaikka joutuukin myös vaihtamaan ravintolaa siksi ettei ole soijatonta ruokaa! Kemikaaliyliherkkä läheiseni ei ole vaatimassa busseja tai kauppoja hajusteettomiksi, vaikka häntä niissä heikottaakin, niinkuin pesuaieosastollakin. Minäkään en ole vaatimassa tukiliivejä jokaiselle pakollisiksi, koska minulla on selkävaika. En, vaikka sinäkin voisit saada selkävian ja liivi tukisi selkääsi. Jos ymmärrät, että perustelujahan ja järkeviltäkin kuulostavia voi heittää, mutta rajansa kaikella.
  Onneksesi et ole tavannut ainakaan livenä yliampujia. en minäkään montaa tiedä, mutta yksi, kaksi tai kolmekin on tarpeeksi. Minä liikun niin paljon nimenomaan sairaaloissa ja laitoksissa, että pakollakin törmään paljon erilaisiin ihmisiin. Myös niihin oven VÄLISSÄKIN tupakoiviin. :S
  Kysyminen ei koskaan ole pahasta. Mielummin kysyä, kuin mutua ja tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Olkaamme yksilöitä terveyden ja sairaudenkin kanssa, tavoissa ja ihan kaikessa. Tsemppiä sinulle tulevaan ja keskity niin paljon kauniiden asioiden löytämiseen, kuin mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei lähdetä yleistämään, koska sairaudet ja tilanteet ovat niin erilaisia. Joskus vaatimukset ovat paikallaan, on erittäin tarpeellista vaatia vaikkapa sisäilmaltaan turvallisia päiväkoteja ja tehdä lakialoitteita tuollaisten asioiden eteen.

   Jos olet blogiani lukenut, niin olet varmaan huomannut, että keskityn yleensä positiivisiin ja kauniisiin asioihin. Tsemppiä myös sinulle ja kiitos kommenteista :)

   Poista
  2. olen mcs äijänä Tämälleen samaa mieltä. Hajustehölmöt naiset kuriin ja tuota pikaa, turha urputtaa.
   *ruokakaupassa myydään ruokaa mutta ei niin kuunaa päivän mitään hajustettuja naisia - piste.l

   Poista
  3. Hajustehölmöt :D Ei, tämä ei ole naurun asia, mutta en ole ennen kuullut tuota sanaa. Eräs hajustehölmö nainen oli sairaalan osastolla viime viikolla, onneksi tuoksui vain miedosti enkä oireile vähistä tuoksuista, mutta mcs-ihminen tai tuoksuyliherkkä olisi tuostakin oireita varmasti saanut.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)