15 asiaa, jotka naisen pitäisi tehdä ennen vauvan syntymää

Raskaana oleva saa yleensä paljon erilaisia vinkkejä koskien odostusaikaa, vauvan hoitoa ja äitiyttä yleensä. Minäkin olen saanut vinkkejä kaikista mahdollisista asioista, mutta ehdottomasti eniten minua on muistutettu siitä, että minun pitää vielä nauttia elämästäni ilman vauvaa ja ottaa ilo irti vapaudestani. (Ilon irti ottaminen ei tarkoita, ettenkö nauttisi suunnattomasti myös raskaudesta.)

Ystäviltäni ja tuttaviltani saamieni vinkkien ja kuulemieni kokemusten perusteella kokosin pilke silmäkulmassa to do -listan kaikille ensimmäistä lastaan odottaville äideille (toisen muksun kanssa on jo toivo menetetty). Tämä ei ole siis lista siitä, mitä pitää hankkia vauva-arkea varten tai mitä pakata sairaalakassiin. Tämä on lista siitä, mitä kaikkea äidin pitää tehdä, kun siihen on vielä mahdollisuus. Kodin arki ja koko elämä muuttuu vauvan myötä ja monet lapsettoman itsestäänselvänä pitämät asiat eivät olekaan enää itsestäänselvyyksiä. Tietysti monia listaamiani asioita voi tehdä senkin jälkeen, kun vauva on putkahtanut maailmaan, mutta ei kuulemma koskaan enää niin omassa rauhassa. Huom! Jos et harrasta listaamiani asioita muutenkaan, niin eihän niitä silloin pidä tehdä. Jokaisella meillä kun on omat elämänarvomme, tapamme ja harrastuksemme.

1) Nauti rauhallisista hetkistä ja joutenolosta
Kun olet syönyt aamupalan tai ruoan hitaaaaaasti, niin istu tovi ihan hiljaa ja lue lehteä rauhassa tai istu vaan paikallasi katsellen ikkunasta ulos. Töllää illalla aivotonta tosi-tv-ohjelmaa tai jotain saippuasarjaa. Makoile, loikoile, ota päikkärit. Pääasia, että vain olet etkä tee yhtään mitään muuta kuin nautit joutilaisuudesta.

2) Nauti siitä, että saat tehdä monet arkiset itsestäänselvyydet rauhassa
Pese antaumuksella hampaat ja istu vessanpöntöllä vähintään yhtä antaumuksella. Jatkossa voit joutua suorittamaan nämä toimenpiteet yhtäaikaa sen lisäksi, että stalkkaat ovet välistä, mitä pienokaisesi touhuaa.

3) Käy elokuvissa yksin tai hyvän kaverin/kumppanin kanssa
Vauvakino on ihan kiva juttu, mutta on pikkuisen eri asia saada nauttia leffasta ilman sylissä myhkyävää nyyttiä ja sitä, että pitää vaihdella vaippoja kesken elokuvaelämyksen tai kuunnella oman tai jonkun toisen muksun rääkymistä.

4) Käy hemmotteluhoidossa
Jalkahoito, hieronta, kosmetologin tekemä luksushoito... Mikä hyvänsä hemmotteluhoito käy! Se tekee hyvää keholle ja mielelle. Jos sinulla ei ole varaa hoitoon, niin voit ehkä vinkata jollekulle, että haluaisit hoidon lahjaksi tai voit pyytää jotakuta hieromaan hartioitasi.

5) Tuhlaa aikaa kaupoissa kiertelyyn
Tämä ei tarkoita (välttämättä) rahan tuhlaamista vaan sitä, että kuljet kaupoissa hypistelemässä ja mallailemassa vaatteita, vertailet ruokakaupassa eri tuotteita ja tutustut uutuuksiin. Tulevaisuudessa kirmaat marketin läpi ostoskärrit länissä ja napsit kyytiin vain pakolliset tarvikkeet.

6) Harrasta seksiä kuin viimeistä päivää
No tämä tietysti jokaisen omien mieltymysten mukaan, mutta vauvan tulo saattaa muuttaa tätäkin asiaa aika radikaalisti. Jos seksi ei ole sinun juttusi, niin nautiskele läheisyydestä ja hellistä hetkistä kumppanisi kanssa.

7) Kokkaa gourmet-aterioita ja/tai leivo monimutkaisia leivonnaisia
Nauti siitä, että saat puuhailla keittiössä ilman kiirettä. Tulet nimittäin jossain vaiheessa huomaamaan, että raakapakasteleivonnaiset ovat sittenkin ihan hyvä keksintö tai että vieraille riittää tarjoamiseksi vain kuppi kahvia/teetä ja Jaffa-keksit.

8) Käy kahvilassa/ravintolassa
Monet äidit harrastavat kahviloissa käymistä, mutta sekin on hyvin erilaista ilman lasta. Vielä voit keskittyä herkutteluun ja kaverin kanssa jutteluun ilman keskeytyksiä.

9) Puhu maratonpuheluja silloin kun siltä tuntuu
Pienten lasten vanhemmat eivät jouda puhelimeen 24/7. Kun olet puhelimessa, niin älä tee samalla mitään muuta. Jatkossa et tunne käsitettä hands-free missään muodossa.

10) Käytä aikaa laittautumiseen
Käherrä hiukset kihara kerrallaan, lakkaa kynnet, meikkaa pitkään ja kokeile uusia meikkisävyjä, mallaile eri asuyhdistelmiä. Meikitön naama ja suttunuttura tulevat sinulle kyllä tutuksi.

11) Kyläile ahkerasti ja kutsu ystäviä kylään
Sinulla on vielä mahdollisuus lähteä jonkun luokse täysin ex tempore tai ilahtua kaverin yllätysvierailusta. Voit keskittyä rauhassa toisen aikuisen läsnäoloon.

12) Ostele arjen luksusjuttuja
Aika moni joutuu karsimaan menojaan äitiyslomalla. Säästäminen pahan päivän varalle on viisasta, mutta viisauden lisäksi pitää olla myös jotain ylellistä. Osta siksi kauppareissulla jokunen tyyriimpi tuote, kuten kallista juustoa tai suihkusaippuaa, leikkeleitä lihatiskiltä, mitä hyvänsä, mikä on jotain muuta kuin kaupan omat merkit.

13) Sisusta
Ripottele koriste-esineitä, pikkutavaroita ja muuta sälää, vaikka kauniita kenkiä ympäri asuntoa. Käytä keittiön pöydällä kangasliinaa ja laita olohuoneen pöydälle design-vaasi. Tulevaisuuden elämässä joudut kiikuttamaan kaiken komeroon tai nostamaan katonrajaan.

14) Matkusta
Viimeisillään raskaana tai ihan pikkuisen kanssa ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen lähteä käymään toisessa kaupungissa saatikka ulkomailla. Jos reissaamisesta tykkää, niin sitä harrastaa varmasti lapsenkin kanssa, mutta silloin mennään lapsen ehdoilla.

15) Nuku, nuku, nuku!
Tätä ei tarvitse edes selittää...

Kun tsekkasin listan läpi omalta kohdaltani, niin sain tulokseksi 15/15. Eipähän tarvitse vaipparumbaa pyörittäessä harmitella, etten ottanut itsenäisyydestä ja vapaudesta iloa irti vaan voin keskittyä ihan toisenlaiseen ilon ja onnen tuottajaan. Tuleeko teille vielä mieleen jotain, mitä listaan pitäisi lisätä?

Kommentit

 1. Aika hyvin kiteytettynä, mutta eihän niistä älynnyt nauttia, ei ennen esikoista eikä ennen kuopusta. Ehkä niistä osaa sitten nauttia kun lapset on kasvanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen osannut nauttia noista jutuista aina, mutta nyt oikein erityisesti, kun siihen on niin monelta taholta kehotettu. Kun lpaset kasva ja lähtee omiin menoihinsa, niin sittenhän sitä omaa aikaa taas on paljonkin, mutta monet on sanoneet, että silloin omaa aikaa vaivaa ikävä ja huoli :)

   Poista
 2. Tämä oli hyvä! Raskaana ollessa olin itse jopa häkeltynyt siitä neuvojen määrästä mitä sain... Ne saivat välillä myös tuntemaan, että elämä loppuisi lapsen syntymään, vaikka siitähän se vasta alkaa. :) Onnellista odotusaikaa sinulle. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Minä olen ihan tyytyväinen ensimmäistä lastani odottavana, että saan paljon neuvoja. Poimin niistä sitten itselleni sopivimmat :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)