Luonnonkosmetiikalla ihon kuivuutta (ja raskausarpia) vastaan

Huomio kaikki kuivaihoiset (ja toki muutkin)! Kosmetiikkafanina (ei friikkinä!) ajattelin kirjoitella käyttämistäni luonnonkosmetiikkatuotteista. Niille, joille luonnonkosmetiikka ei ole tuttua, kehotan lukemaan postaukseni aiheesta Luonnonkosmetiikka for dummies.

Tykkään itse tällaisista postauksista, koska näistä saa aitoja käyttökokemuksia ja hyviä vinkkejä. Esittelen siis minulla tällä hetkellä käytössä olevaa vartalonhoitoon tarkoitettua luonnonkosmetiikkaa. Ekologisinta olisi olla käyttämättä minkäänlaista kosmetiikkaa, mutta kuivaihoisena on pakko jollain ihoansa rasvata. Kun lajittelin purkkeja kuvausta varten, niin ajattelin, että onpas paljon erilaisia tuotteita, että tämäkö muka ekologista? Mutta pieni seikkailu blogimaailmassa paljasti, että purkkieni määrä on kohtuullinen, jopa vähäinen ottaen huomioon sen, että kuvassa on tuotteita eri käyttöön. Joillakin kun saattaa olla sama määrä pelkkiä jalkavoiteita tai vartalovoiteita. Onhan tuollainen muovin määrä aina ahdistavaa, mutta koska elän muuten niin askeettista elämää, niin olen perustellut ihanien purkkien ja purkkien ostamisen sillä, että pysyn edes jotenkin tolkuissani, kun arjen ihonhoidossa on jotakin ihanaa. 

Kosmetiikassa minulle tärkeää on ihoystävällisyys, kemikaalien välttely, ettisyys ja ekologisuus, mutta keskityn nyt vain lähinnä käyttökokemuksiin enkä ala eritellä jokaikistä raaka-ainetta enkä jokaisen tuotteen kohdalla sitä, mikä ekomerkintä purkissa on enkä analysoi syvällisesti tuotteiden eettisyyttä ja ekologisuutta. Mutta tässäpä siis esittely tuote kerrallaan:

1. Frantsilan luomu virkistävä jalkavoide
Sain tämän ystävältäni joululahjaksi ja olin enemmän kuin onnellinen siitä, että ystäväni ajatteli jalkojeni hyvinvointia ja ennakoi tulevia turvotuksia ja suonikohjuja. Mielestäni kaikki Frantsilan tuotteet ovat takuuvarmoja enkä ole törmännyt vielä yhteenkään huonoon tuotteeseen. Ominaista Frantsilan kosmetiikalle on yrttimäinen tuoksu, mutta en koe sitä häiritsevänä. Jalkavoiteenkin tuoksu on yrttinen ja raikas ja minulle tulee mielikuva siitä, miten tällä voiteella hemmotellaan jalkoja kesämökkisaunomisen jälkeen. Voide tekee ihon silkkisen pehmeäksi ja mikä parasta, se todella virkistää ja työpäivän jälkeen jalat saavatkin ihan uutta eloa, kun sivelen tätä voidetta. Tuote saa ison plussan kotimaisuudesta!

2. Deep Steep Candy Mint Foot Cream
Tässäpä kilpailija Frantsilan voiteelle. Deep Steep ei ole sertifoitua luonnonkosmetiikkaa, mutta koko sarja on tuotekehittelyn ansiosta onnistuttu valmistamaan ilman haitallisia kemikaaleja. INCI-listaa on mielenkiintoista ja erikoista lukea, koska ainesosat ovat helposti tunnistettavia kasvien nimiä eivätkä mitään sellaista, minkä ymmärtämiseen vaaditaan kemistin tutkinto. Voiteen tuoksu on nimensä mukaisesti ihanan piparminttukarkkimainen ja herkullinen ja olenkin ihan rakastunut siihen. Pelkän tuoksun takia en voidetta käytä vaan myös siksi, että se pitää jalat pehmeinä ja korppukantapäät loitolla! Käytän tätä iltaisin ennen nukkumaanmenoa vain jalkateriin, jolloin virkistävä vaikutus ei ole niin voimakas. Jos haluan elvyttää verenkiertoa ja virkistää nuupahtaneita kinttuja, niin sitten tätä pitää tietysti levittää koko koiville. Voidetuubi on yöpöytäni piristys!


3. Urtekram uudistava aloe vera -vartalovoide
Toimivaa perusluonnonkosmetiikkaa, jota saa marketeistakin edullisesti. Tuotteen tuoksun pitäisi olla appelsiinimainen, mutta mielestäni se tuoksuu enemmän sitruunalle. Tästä voiteesta voin rehellisesti sanoa, että vaikka tuote sisältää öljyjä, sheavoita ja aloe veraa, ei se ole iholleni riittävän kosteuttava, mutta normi-iholle toimii varmasti hyvin. 

4. Urtekram uudistava käsivoide
Samaa sarjaa kuin edellinen ja samalla kerralla ostettu (oli Citymarketissa tarjouksessa ja ostin myös sahmpoota). Käsivoiteesta olen tykännyt ja nyt muistutankin, että jos kokeilee yhtä tuotetta jostain sarjasta eikä pidä siitä, niin ei kannata tehdä päätelmiä sen yhden tuotteen perusteella. Myös tämä voidetuubi on yöpöydälläni ja laitan voidetta käsiini ennen nukkumaanmenoa. Voide ei tahmaa lakanoita, koska se imeytyy hyvin. Mielenkiintoista Urtekramin tuotteissa on se, että niissä on Ingredients-lista ja sen alla INCI-lista. Osaisiko joku kertoa, miksi näin on ja miksi muiden sarjojen tuotteissa on vain jompikumpi? 


5. Estelle & Thild Preganacy Body Oil
Jossain elämävaiheessa (tai siis suurimman osan elämästäni) olen saanut ällötyspuistatuskohtauksia sanasta raskaus, mutta kun syksyllä näin tämän pullon apteekissa, niin ostin sen heti! Kuten Estelle & Thildin purkit yleensä, tämäkin on hirmu söötti ja naisellinen. Ja siinä luki "pregnancy", mikä tuntui niiiiin ihanalta alkuraskauden flow-tilassa. Asettelin pullon kylppärin hyllylle, ihastelin sitä ja ajattelin, että olen ihan oikeesti raskaana! Minun on edelleenkin vaikea uskoa, että olen raskaana, etenkin kun en sitä fyysisesti mitenkään rajusti tunne, niin on hyvä olla purkki kylppärin hyllyllä muistuttamassa asiasta. Olen käytellyt erilaisia öljyjä iholleni ja voin sanoa, että öljyissä on eroja. Pelkkä kookosöljy ei imeydy kunnolla ja monet muutkin, olivatpa keittiön puolelta tai kosmeettisia, ovat olleet minulle sopimattomia ja tahmanneet. Estelle & Thildin öljy imeytyy ihanasti ja sitä on myös helppo levittää. Tuoksu on öljymäinen ja erittäin mieto, tässähän ei ole mitään hajustetta vaan vain raaka-aineiden oma tuoksu ja uskallan tätä suositella hajusteyliherkillekin. Tuotteessa on vain kuusi ainesosaa ja aika luottavaisin mielin tätä mahani iholle hölvään. Kehotan kaikkia raskaana olevia vaihtamaan  Bio-Oilit sun muut mullistavia kemikaaleja sisältävät tuotteet tällaiseen aitoon ja turvallisempaan tavaraan! Tuote on tarkoitettu raskausarpien ehkäisyyn ja käytettäväksi myös synnytyksen jälkeen. Minä en ole kovin huolissani raskausarvista, sillä äkkäsin niitä reisistäni jo 15-vuotiaana ja sisäilmaturvotuksen ja äkillisten painnonousujen vuoksi raskausarvet ovat minulle tuttuja. Raskauden aikana arpia kuulemma tulee jos on tullakseen ja minulla kun on ohut iho, niin on todennäköistä, että en arvitta selviä. Uskon kuitenkin, että ihon öljyäminen auttaa lievittämään arpien ilmiintymistä ja jos öljyllä ei vaikutusta siihen olisikaan, niin ainakin tuntuu kivalta, kun massun iho ei ole kuiva ja kutiava. Venyessään kun ihoa saattaa alkaa kiristellä. Ja minä raskaushöppänä saan suurta mielihyvää, kun voin levittää kasvavalle masulleni pregnancy body oilia. 

6. Kart Laboratoires arganöljy 100 ml/21,49 €
Arganöljy on nyt trendikästä ja sitä tuntuu olevan joka tuotteessa, missä mainitaan sana öljy. Arganöljyllä on todettu olevan useita terveysvaikutuksia sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä. Siinä on paljon antioksidantteja, sen pitäisi rauhoittaa ihoa, normalisoida talin tuotantoa eli auttaa akneen ja parantaa suurin piirtein kaikki mahdolliset iho-ongelmat. No eipä parantanut! Kyynärpäät ja polvet olivat yhtä karheat kuin ennenkin ja kasvojeni iho tukkeutui ja ärtyi. Hiuksiinkin öljyä kokeilin, kun sitä kovasti oltiin eri lähteissä kehuttu, mutta klöntteihinhän hiukset menivät pienelläkin öljymäärällä. Öljyn tuoksu on mielestäni ruokamainen, tulee mieleen jokin liharuoka tai mystinen umami ja ruoanlaittoon tämä soveltuisikin ja kun illalla lutrasin öljyä mahani iholle, niin tunsin tuoksuvani marinoidulle lihalle - beagleanikin kiinnosti tuo tuoksu, koska se tuli kieli lipoen kylppärin ovelle kurkistelemaan. Öljy on paksua, mutta siihen nähden se levittyy hyvin. Tosin käytössä Estelle & Thildin juoksevampi ja imeytyvämpi öljy on parempi ja kun tämä arganöljypullo kohta tyhjenee, niin en aio enää arganöljyä ostaa.


7. Attitude Skin Relief & Relaxing  vartalovoide 355 ml/8,09 €
Tylsä ja kliinisen näköinen purkki, mutta tämä on luottotuotteeni. Tuoksu on raikas, ei-ekotuotemainen vaan spa-tyyppinen ja voidetta onkin mukavaa laittaa suihkun jälkeen, tulee ekstrafreesi fiilis. Relaksoivaa vaikutusta en ole huomannut, mutta nuo relief ja relax-sanat lienee pikemminkin markkinointikikka kuin tieteeseen perustuvaa. Voide levittyy helposti ja imeytyy hyvin ja jättää ihon tosi pehmeäksi. Hinta-laatusuhde on erinomainen, koska tuote on todella riittoisaa! Sarjassa on myös laaja valikoima kodin siivous- ja puhdistustuotteita ja suosittelen tutustumaan tähän sertifoiutuun ja ympäristöystävälliseen sarjaan.

8. PHB Ethical Beauty Extra Mild Body Lotion Unscented 250ml/15,89 €
Tämä on täysin tuoksuton ja mieto, herkän ihon vartalovoide ja voin suositella tätä hajusteyliherkille ja erittäin herkkäihoisille. Hinta tosin on aika kova enkä nyt raaskisi näin kallista tuotetta ostaa. Tähän hurahdin silloin, kun raskaushaaveet olivat päällä voimakkaasti ja etsin myös laadukkaita ja kivoja hajustamattomia tuotteita. "Mums to be" olivat ne sanat, jotka saivat minut ostamaan tämä tuotteen. Minusta oli ihanaa orientoitua ajatukseen, että ehkä minusta tuleekin pian äiti (yhtä koukuttavaa mielikuvamainontaa kuin pregnancy body oil!). Voide kosteuttaa hyvin ja ainoa miinuspuoli on sen levittyvyys. Voide täytyy hinkata ihoon, jotta se imeytyy ja jos ei hinkkaa, niin iholla on valkoinen kerros. Ainesosien puolesta tätä voisi käyttää vauvoillekin ärtyneelle iholle ja vaippaihottumaan, mutta huonon levittyvyyden takia en tätä pikkuisille laittaisi. Monissa apteekin perusvoiteissa on mielestäni tuo sama levittyvyysongelma ja jos haluaa vaihtaa apteekin parabeenilliset ja yliarvostetut perusvoiteet luksuksellisempaan luonnonkosmetiikkaan, niin tässä on hyvä vaihtoehto. Siis mikäli kukkaro antaa myöten. Ihan vertailun vuoksi muuten mainittakoon, että tässä tuotteessa on yli 80 % luomuraaka-aineita, mutta Urtekramissa vain 20 %. 

9. Zoya goes pretty virgin cocoa butter 100 g/9,99 €
Myönnän, hurahdin! Mutta katsokaa miten ihana retrorasia! "Voide" sisältää aitoa kaakaovoita, pelkkää puhdasta ja käsittelemätöntä kaakaovoita, jota olisin saanut ekokaupan ruokaosastolta paljon halvemmalla... Mutku mie hurahdin! Jokainen, joka on käyttänyt kaakaovoita, tietää että se on kovaa. Siksi tätä "voidetta" täytyy rapsutellakapsutella veitsellä purkista, mutta kämmenellä voi sulaa nopeasti ja sitten sitä on helppo levittää. Parasta on huumaava tumman suklaan tuoksu ja herkkuhimoissani meinaankin syödä tätä välillä. Tosin maku ei ole kummoinen, olen siis kaakaovoita joskus maistanut enkä sentään ahneuksissani kylppärissä tuota voikakkua nuoleskellut. Elintarvike kun tämä ei kuitenkaan ole. Tämä sopii masun rasvaukseen ja kaakaovoi onkin tunnettu raskausarpien ehkäisyssä. Monet hehkuttavat Body Shopin kaakaotuotteita eivätkä ne huonoimmasta päästä olekaan, etenkin kun niissä on Reilun kaupan merkki, mutta suosittelisin kuitenkin näitä aitoja luonnontuotteita. Toki Body shopin kaakaopuikko on kätevämpi käyttää, mutta aidolle kaakaovoille antaisin pisteet luonnonmukaisuuden lisäksi siitä, että se sopii hajusteyliherkillekin, ellei sitten reagoi kaakaon tuoksuun. Kaakaon tehokkaat rasvahapot kosteuttavat ihon herkimpiäkin alueita, kuten huulia ja jopa nännejä! Testattu on ja ajattelin, että voisikohan imetyksen aikaan voidella nännit kaakaovoilla? En kykene ajattelemaan, että vauvani joutuisi imemään maidon ohessa parabeeneja, alkoholijohdannaisia ja muita aineksia, mitä monet perusvoiteet sisältävät. 

10. Skin perfect gel 120 ml/16,79 €
Ja taas hurahdus! Tälläkö saisin täydellisen ihon? Niin taas kerran uskoin... Geelin pitäisi pehmentää ja rauhoittaa ihoa sekä tehdä ihosta heleä ja tasaisen värinen vähentämällä arpia, tummia läiskiä ja punoitusta. Tuotteessa ei pitänyt olla mitään, minkä vuoksi se ei olisi kasvoilleni sopinut vaan tämän luvattiin sopivan nimenomaan ruusufinni-iholle, mutta niin vaan kävi, että iho ärtyi tästäkin. Tässä tuotteessa on erittäin voimakas ruusuntuoksu, mutta tuoksu on luonnollinen eikä esanssiäitelä. Kyseessä on kirkas geelimäinen tuote, joka imeytyy hyvin ja jos on siunattu normaalilla iholla, niin tämä olisi ihan huippu kasvovoide. Tällä hetkellä kaunis, vanhanaikainen purkki on kylppärini hyllyllä lähinnä koristeena ja aika kallis koristehan tuo on. Joskus laitan geeliä aromaterapeuttisessa tarkoituksessa iholle, sillä ruusun tuoksu on niin huumaava, että sillä täytyy olla jokin mielialaan vaikuttava funktio. Nyt tuli muuten mieleen, että tilasin viime kesänä tällaista kalliimpaa kosmetiikkaa, kun lomarahat olivat kilahtaneet tilille. Tällä hetkellä nuukailen omissa kosmetiikkaostoissa ja tutkin, mitä voiteita vauva tarvitsee. Ja varmaan hurahdan taas joihinkin söpöihin purkkeihin ja nuukailu loppuu siihen.

11. Badger balmit 21g/n. 6 €
Nämä ovat ihania! Voisin ostaa näitä koko sarjan! Badger balmilla on liuta erilaisia tuotteita eikä vain näitä pikkurasioita. Tuotteissa on luonnollinen tuoksu ja niiden vaikutus on aromaterapeuttinen. Cheerful Mind Balm tuoksuu vähän purkalle ja kun joskus vähän ahistaa, niin sipaisen sitä ranteisiin ja korvien taakse. En tiedä, onko lumevaikutusta vai mitä, mutta heti tulee hilpeämpi olo. Voiteet ovat rasvaisia, vähän tyyliin Vitalis, mutta imeytyvät ihmeen hyvin. Rasvaisuutta ei tarvite ihmetellä, sillä pääainesosina on oliiviöljy ja mehiläisvaha. En ole tarvinnut erikseen kynsinauhavoidetta, kun sipaisen vähän mäyrärasvaa sormiin illalla. Enkä myöskään iltalukemista kun tuijottelen suloisen, nukkuvan mäyrän kuvaa. Minusta erityisen ihania ovat tekstit purkkien takana; Tension Sootherissa tämä: "Good stuff to promote calm, courage & relaxed awareness when times get tough". Saisikohan tätä suurpakkauksessa tulevaa perhearkea varten? :)

Toivottavasti tästä postauksesta on iloa ja hyötyä edes jollekulle. Minua ilahduttaisi, jos vinkkaisitte hyvistä luonnonkosmetiikkatuotteista! Olisi myös mielenkiintoista kuulla, millä perusteella valitsette kosmetiikkatuotteenne ja merkitseekö ekologisuus/eettisyys/kemikaalittomuus/tuoksuttomuus jotain?

Kommentit

  1. Ihania tuotteita ja purnukoita! Osa merkeistä ihan uusia tuttavuuksia minulle. Ja tietenkin heti aloin googlettelemaan, mistä näitä saa. :) Oma suosikkimerkit ovat tällä hetkellä Lavera ja Lush. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsekkaapas sellainen ulkomainen nettikauppa kuin Ecco-Verde! Toki pitäisi suosia kotimaista, mutta Ecco-Verdellä on valtavat valikoimat ja luotettava toimitus ja olen sieltä tilannut Everyday Mineralsin meikit jo pitkään. Ja käytän kyllä kotimaisiakin kauppoja :)

      Olisin voinut toki laittaa postaukseenkin, mistä olen nuo hankkinut... Deep Steepiä saa täältä JKL: stä hoitola Susanna Hyytiäiseltä (suosittelen, ihana hoitola!) ja tilattuna Cosmerya-nettikaupasta. Attitudea myy suurin osa kaupoista, Hyvinvoinnin tavaratalo muun muassa. PHB: t olen tilannut Ecco-Verdeltä ja myös Badger Balmit. Prismasta on nuo Urtekramit ja viikonloppuna kävin ostamassa saman sarjan hyväksi havaitsemani deodorantin, hintaa 3,90, aika loistavaa :) Ja Prismoissahan on myös Born to Bio-tuotteita ja Santea, että onneksi ei tarvitse enää ns. kiven takaa hakea luonnonkosmetiikkaa :)

      Poista
    2. Kiitos vinkistä Ecco-Verde vinkistä! Ihan mielettömän kivoja tuotteita löysin, vaikka tilausta en sentään vielä tehnyt. :) Ihan kätevää, kun saa helposti ja luotettavasti tilattua. Samoilla linjoilla olen kotimaisuuden ja paikallisuuden kanssa, mutta joskus pitää mm. ajankäytön vuoksi turvautua nettikauppoihin.

      Vakkari kauneushoitolani muuttikin eri paikkaan, joten pidän tuon Susanna Hyytiäisen mielessä, kun seuraavan kerran tulee tarvetta vaikka ihonpuhdistukseen. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)