Vaniljainen omena-kanelijugurttimousse uutuusjugurtista

Jugurttihyllyllä tuskailuni on loppunut sen jälkeen, kun siirryin käyttämään maustamattomia jugurtteja. Sekoitan niiden joukkoon marjoja, hedelmiä, mysliä, pähkinöitä, siemeniä... Usein surautan ainekset smoothieksi, mutta aina saan nauttia aitoja makuja ja herkkä massu kiittää aidoista raaka-aineista. Maustetut jogurtit eivät uppoa minulle ollenkaan ja varsinkin kaikki herkkujugurtit ovat minulle ehdoton ei. Ne maistuvat mielestäni liian keinotekoisilta ja esanssisilta ja niistä tulee jotenkin liian täyteläinen ja paha olo, vähän samanlainen kuin olisi syönyt liikaa jotain rasvaista jälkiruokaa. Löysin kuitenkin aika ihanan poikkeuksen, kiitos maistattajan, joka aidolla ystävällisyydellään hurmasi minut pyhäinpäivän aattona Citymarketissa. Maistoin Ålandsmejerietin omenajugurttia med kanelj och vanilj ja voi jukra kun olikin hyvvää! Niin täyteläistä ja pehmeää ja niin suunmukainen maku! Taisi olla ensimmäinen kerta elämässäni, kun en ämpyillyt maistattajalle, että olen tottunut aitoihin makuihin ja kieltäytynyt sillä verukkeella ostamasta. Jugurtissa maistuu pehmeästi omena ja vanilja sekä kaneli ja minun makuuni jugurtti oli sopivan mieto, mutta toisen maistajan mielestä maku oli kanelinen. Olen tottunut melko voimakkaisiin mausteisiin enkä osaa nyt sanoa, kumpi meistä oli oikeassa, makuasioista kun en kiistele.

Kuvakaappaus Ruokahertta.fi -sivulta
Tutkin aina uusien tuotteiden ainesosaluettelon ja ravintosisällön tarkkaan ja tihrasin kaupassa purkkia innokkaasti. Ainesosaluettelon perusteella tuote vaikuttaa melko luonnolliselta makujugurtiksi ja sitähän se onkin, kun ei ole käytetty keinotekoisia makeutusaineita eikä lisäaineita ja tuotetta mainostetaankin vähän prosessoiduksi ja perinteisellä menetelmällä valmistetuksi (eli miten?). Mielenkiintoista on, että jugurtin rasvapitoisuus vaihtelee luontaisesti eli tuotetta ei ole homogenoitu. Maitotuotteiden homogenointiahan pidetään huonona asiana ja useiden tutkimustenkin mukaan homogenoimattomat tuotteet olisivat meille terveellisempiä kuin homogenoidut. Rasvaa jugurtissa on 3,9 - 4,5 % ja jokainen voi nyt katsantokannastaan riippuen pähkäillä, että onko maidon rasva hyvää vai ei ja onko tuollainen rasvamäärä jugurtissa hyväksi vai ei. Jugurtti sisältää oligofruktoosia, joka on tervevatsaiselle hyväksi, mutta saattaa olla ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivälle pahaksi, koska se kuuluu ns. FODMAP-hiilihydraatteihin. Massuni reistasi viime viikolla (kiitos taas homealtistuksen) enkä osaa sanoa, mitä mahani jugurtista tuumasi, mutta ei se mielestäni pahakseenkaan pistänyt. Makeutusaineena on käytetty steviaglykosideja ja niistäkin, kuten kaikesta ollaan montaa mieltä. Minä olen sitä mieltä, että steviasysteemit ovat terveellisempiä kuin keinotekoiset aspartaami ja asesulfaami K, joita jugurteissa yleiseti käytetään. Sokeriakin tuotteessa on, mutta vain alle 2 %, mikä on hyvin pieni määrä verrattuna muihin makujugurtteihin. Hulluus meinaa iskeä, kun tavaan jokaikisen ainesosan ja pohdin, mistä ne ovat peräisin ja kun olen sen selvittänyt, niin on ravintosisällön vuoro... Joo, D-vitamiinia, B2-vitamiinia, B12-vitamiinia ja kalsiumiakin on sekä jodia... Kaloreita 76/100 g eli perusmäärä. Joskus olisi vaan niin paljon helpompaa syödä kaikkea, mitä eteen tulee ja hyvältä maistuu eikä alkaa tehdä salapoliisityötä! 

Jugurtti oli niin herkullisen makuista, että minulle virisi heti idea tehdä siitä jälkiruokaa... Näin jo mielessäni jouluisen kakun, jossa olisi piparkakuista tehty pohja ja päällä omenajugurttimoussea ja koristeena pikkuruisia marsipaaniomenoita. En kuitenkaan jaksanut kakkua tehdä, vaikka ei siinä suuri vaiva olisi ollutkaan, joten tein pelkän moussen. Ainemäärät laskin näppituntumalla ja lopputulos oli parempi kuin odotin. Olen joko aika pro tai sitten kyseessä oli ns. moukan tuuri (no tuskinpa). Jotkut ehkä jo tietävätkin, että tykkään ihan hulluna kaikesta rouskuvasta eikä ole siis mikään yllätys, että tein tähänkin kauramurua... Ja se, jos mikä oli hyvä idea ja aivan täydellinen kombinaatio moussen kanssa. 

Vaniljainen omena-kanelijugurttimousse (n. 5 annosta)

3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
3 dl omena-kaneli-vaniljajugurttia
(1 rkl sokeria)
2 rkl maitoa

1. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
3. Sekoita kermavaahto, jugurtti ja sokeri keskenään. 
4. Kiehauta maito kattilassa, purista liivatteista vesi pois ja liota liivatteet maitoon.
5. Sekoita liivatteet kerma-jugurttiseokseen.
6. Kaada annoskulhoihin ja hyydytä kylmässä vähintään kolme tuntia.

Kauramuru

50 g voita
1/2 dl valkoista sokeria
1/4 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita

1. Sulata voi ja sokerit paistinpannulla.
2. Lisää kaurahiutaleet ja paahda rapeaksi.
3. Ripottele jäähtyneenä moussen päälle. 


Miten tasainen ja onnistunut rakenne!Suosittelen kokeilemaan tätä ohjetta, jos haluat suussasulavan, kermaisen pehmeän ja miedonmakuisen, mutta maistuvan herkun helposti. Jos minun pitää joulun aikaan tehdä jotain jälkkäriä tai hyytelökakkua, niin teen varmasti tällä ohjeella! 

Kommentit