Polish & peel -ekokynsilakka

Lähes neljä kuukautta kynsilakatonta aikaa takana! Kynnet kasvavat ja ovat vahvat eivätkä lohkeile, mutta ovat hiivatin mälsät ja ihan alastomat! Edellisen kerran ilahdutin kynsiäni kokeilemalla kynsitarroja, jotka ovatkin ihan käypäiset yhden illan jutuksi. Kynsitarrat ovat kuitenkin aika kalliit ja hankalat verrattuna kynsilakkaan ja koska olen vähän hömpähkö kaikkiin tyttöjuttuihin, niin haluaisin joskus lakata kynteni. Olen etsinyt mahdollisimman vähäkemikaalista, vähähajusteista ja ekologista sekä tietysti nättiä kynsilakkaa ja välillä on tuntunut, että olen mahdottoman tehtävän edessä. Monet ns. ekolakat haisevat yhtä tujulle kuin tavallisetkin ja monissa hajusteettomissa lakoissa on sama määrä kemikaaleja kuin normilakoissa. Kun löysin eräästä nettikaupasta (http://www.ecco-verde.com/) Suncoatin lakat, olin aika skeptinen. Vesipohjainen, myrkytön ja ekologinen lakka, sisältää luonnollisia mineraalipigmenttejä, poistetaan vetämällä, niinkö todella? Hintaa 7,49 euroa. Ei muuta kuin tilaukseen!

Ihan tavalliselta kynsilakalta se näytti eikä koostumuskaan ollut mikään erilainen verrattuna normilakkoihin.

INCI-lista on hyvin lyhyt ja sikälimikäli itseoppineena kosmetiikkaharrastajana ja kotikemistinä jotain ymmärrän, niin lakan pääaines on vesi ja muoviyhdiste (acrylic copolymer). Polyvinyyliasetaatti taas on hyvin yleinen aine, jolla on liimamaisia ominaisuuksia. Mica on silikaattimineraali, joka on minulle tuttu mineraalimeikeistä. Kävin toki tsekkaamassa ainesosat EWG :n Skin Deep -sivustolla, joka luokittelee tuotteet sen mukaan, aiheuttavatko ne yleistä haittaa elimistölle, syöpää, lisääntymis- ja kehityshäiriöitä ja allergiaa ja onko käyttörajoituksia. Polyvinyyliasetaatti saa asteikolla 0-10 arvosanaksi 3 eli on kuitenkin moderate hazard.  Acrylic copolymer saa arvosanaksi puhtaan nollan. Muita ainesosia en sitten tsekkaillutkaan, koska tuo tieto riitti minulle. Sivustolta voi myös hakea tuotteita niiden nimellä, mutta juuri tätä Suncoatin lakkaa en löytänyt. 

Lakka ei ole täysin tuoksuton, mutta tuoksu on erittäin mieto, vähän liimamainen. Paperiliima tuoksahtaa vähän samalle. Minua on ruvennut etomaan tavallinen kynsilakan haju ja välillä tuntuu, että se käy päähän, tai siis että saan siitä päänsäryn ja siksi olen metsästänyt haisuttomampia lakkoja. Suncoatin lakan ekologisuus on mielestäni vähän niin ja näin ja ekologisintahan olisi olla käyttämättä kynsilakkaa tai olla kaksi metriä mullan alla, kuten eräs yliopistossa toimiva lehtori kerran tokaisi. Mutta jos ajatellaan kynsilakkoja, niin jo pelkästään se, että ei tarvitse käyttää myrkkyjä lakan poistamiseen, on iso plussa. Mutta mitenkäs on, maatuuko tämä lakka? Koska muovihan ei maadu... Pitääkö minun ottaa yhteyttä Suncoatia valmistavaan firmaan ja kysyä asiasta? Taidan ajatella näitä juttuja ihan liian syvällisesti ja välillä mietin, miten helppoa olisi vaan marssia kauppaan ja ostaa sen kummempia ajattelematta jokin ihana glitterhilesparklingsugarcrush-lakka ihan vaikka vaan pikkujoulukaudeksi. Mutta ei, käytän illat pitkät siihen, että tutkin INCI-listoja ja pohdin ekologisuutta, vatvon perinjuurin kaikkea ekohenkisen ystäväni kanssa ja sitten kummatkin kuolemme kuitenkin syöpään, kun taas kemikaaleilla itsensä kyllästäneet kaverimme elävät varmaan satavuotiaksi!

Olisin voinut tilata jonkin muunkin lakkasävyn, mutta halusin kokeilla neutraalin väristä lakkaa, jossa vauriot eivät näy pahasti ja sitäpaitsi olen tykästynyt vaaleisiin lakkoihin. Yhdellä lakkakerroksella tuli sävyä vain himmeästi, mutta annoin kuivua ja laitoin toisen kerroksen ja kun vauhtiin pääsin, niin kuivattelun jälkeen vielä kolmannen. Ja ohops, ihan hyvältä näyttää! Luonnossa tosin kiiltävämmältä. Ja katsokaas muuten kynsiäni, ei tarvita tippejä eikä lisäravinteita vaan vain lakattoman elämän ja tietysti kunnon ruokavalion. 

Lakka on mielestäni oikein kaunis, hyvälaatuinen, helppo levittää ja nopeasti kuivuva, mutta kuten arvata saattaa, ei kovin kestävä eikä sitä luvattukaan vaan lakan kerrotaan kestävän 1-2 päivää. Kestävyyttä en tosin lakaltani halunnutkaan, sillä minulle riittää, jos lakka kestää vain yhden päivän tai illan. Olen tottunut siihen, että kynsissäni ei kestä mikään lakka eikä edes tekokynnet. Siis ne rakennekynnet, geelikynnet tai miksi niitä nyt kutsutaankaan hienommalla nimellä. Olen sellaisia kin joskus kokeillut ja se oli ihan rahanhaaskausta, mutta tulipa testattua! Suncoatin lakan väitetään kestävän varpaankynsissä viikkoja ja kunhan edelliset lakat kuluvat pois, niin testaan, miten Suncoat varpaissa toimii. (Edelliset lakat varpaankynsissä on laitettu heinäkuussa ja olen siitä asti arponut, että kumpi on pahempaa: se, että pitää lakanjämiä kynsissä, jolloin niistä liukenee koko ajan jotain elimistöön  vai se, että poistaa lakat?)

Kun lakka on ollut noin vuorokauden kynsissäni, se näyttää tältä: 

Polish & peel todellakin! Lakka peelautuu itsestään, mikä on vähän huono juttu enkä tätä lakkaa suosittelisi leipureille tai kokeille ja itsekin kokkailin kumihanskat kädessä. Lakka lähtee irti nätisti ja täysin kivuttomasti vain vetämällä. Parasta, siis ehdottomasti parasta tässä lakassa on, että ei tarvitse käyttää kynsilakanpoistoainetta! Tilasin samalla Suncoatin soijapohjaisen kynsilakanpoistoaineen, joka ei ole ihan täysin kemikaaliton, mutta parempi ja turvallisempi vaihtoehto kuin asetoni. Onneksi kumpaakaan ei tarvitse käyttää tätä lakkaa poistettaessa! 


Olen ollut vielä sen verran nuuka, että en ole raaskinut tilata Suncoatin lakkaa värillisenä, mutta Mulberryn värinen, syvän tummanpunainen lakka houkuttelisi ja myös sininen eikä pinkkikään olisi paha... Maltan kuitenkin mieleni ja teen periaatteeni mukaan eli käytän ensin tämän pullon loppuun ja ostan sitten vasta uuden. Tällä lakan käytöllä siihen saattaa kulua tovi, sillä lakkaan kynteni ehkä noin kerran kuussa.

Miltä tämä Polish & peel -lakka teistä vaikuttaa? Keksisikö joku kivan ja iskevän suomenkielisen nimen lakalle? 

Kommentit

 1. Vaikuttaa ihan kivalta jos ei revi kynnen päällikerrosta pois samalla kun irtoaa. T. normilakat tulee yleensä revittyä samalla tavalla ja samaan syssyyn kynnen päällikerroksetkin.
  Kynsilakan kesto on ehdottomasti miinus, koska jos se kestää vaan päivän, niin hinta pomppaa samantien ylös vs. kestää melkein viikon. Itse tykkään, että lakka kestää pitkään mutta toisaalta eipä minua haittaa olla ilmankaan lakkaa, että siinä mielessä voi olla hyvä tuo, ettei se sitten jää roikkumaan kynsiin pitkäksi aikaa vaan saa nopeasti repäistyä pois, kun alkaa ärsyttää/lohkeilla. Normilakka jää roikkumaan aina lohkeilleenakin kun ei sitä kynsilakanpoistoainetta viiti käyttää. Itse käytän kaupan asetonitonta lakkaa, asetonnillisten käytön lopetin, mutta ei nämä "hellävaraiset" asetonittomatkaan lakat ole kauheen hellävaraisia, jos tota puhutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, miinusta tuosta hinnasta, jos sen noin laskee. Mutta mulla ei kestä nekään lakat, joiden pitäisi kestää viikon. Kun testasin rakennekynsiä, niin kynsienlaittaja veikkasi, että kynsieni ph on sellainen, että lakat eikä ne tekokynnetkään kestä.

   Tällä ekolakalla meinasin kynteni laittaa perjantain pikkujouluihin ja olen ihan tyytyväinen siitä, verrattuna nakukynsiin. Mutta tunnustan, että jokin ihana uusi huikea glitterlakka olisi ihana :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)