Mitä mieltä mummo on homoista?

Juuri kun eilen kerkesin mainostaa, että pohdiskelut riittää minulle, niin nyt olen jo kirjoittamassa päivänpolttavasta aiheesta... (Ei pantteri pääse pilkuistaan...) Tasa-arvoinen avioliittolaki meni eduskunnassa läpi ja osa kansasta riemuitsee asiasta ja osa taivastelee, että nyt tulee Suomesta uusi Sodoma/Gomorra. Mutta mitä sanoo mummo? Ihminen, joka on nähnyt sota-ajan, kantanut hameenhelmat kuurassa talvipakkasella vettä kaivosta lapsille, lehmille ja hevosille, joka on nähnyt Suomen nousun hyvinvointivaltioksi... Joka istuu kiikkustuolissa etsien asentoa, jossa työn kuluttamaa kehoa ei särkisi...

"No mänkööt minun puolesta naimisiin... Samallaesia ihmisiä nekkii on ko myö muutkii", sanoi mumsku tuttuun tapaan topakasti. Usein mummot ja papat ovat hyvin konservatiivisia eikä vanhusten päätä ja mielipiteitä käännetä helpolla. Usein me nuoret vain hymähtelemme hiljaa vanhusten mielipiteille, koska tiedämme, että heitä ei enää voi aivopestä emmekä halua pahoittaa heidän mieltään. Minusta on mukavaa, kun saan olla tekemisissä mummon kanssa, joka vanhaksi ihmiseksi on avarakatseinen. Hän ei ole oma mummoni, mutta sanotaan vaikka, että hän on varamummo ja minulle hyvin tärkeä ja rakas sellainen, sillä omia isovanhempia ei minulla ole ollut vuosikymmeniin.

Mummon mielipide samaa sukupuolta olevien avioliittolaista sai minut pohtimaan, että minkä hiivatin takia lakia pitää niin kovasti vastustaa? Että jos 80-vuotias mumetsu kykenee suhtautumaan homoihin ja lesboihin riittävän avarakatseisesti, niin miksi se on monille muille (nuoremmille) niin hirvittävän vaikeaa? Miksi? Sen mummo on tosin sanonut, että häntä ärsyttää, kun joka telkkariohjelmassa pittää olla aina joku homo tai lespo ja että asiaa korostetaan ihan liikaa. Tämän mielipiteen olen kuullut monelta nuoremmaltakin ihmiseltä ja itsekin kyllä välillä mietin, että onko kaikkialla pakko olla kiintiöhomo. Homoseksuaalisuudella kun ei pitäisi enää olla edes shokeerausarvoa, mitä männävuosina tv-sarjoissa ja elokuvissa haettiin. Mutta ilmeisesti shokeeraavaa ja hämmästyttävää homoseksuaalisuus edelleen on, sen on julkinen keskustelu viime aikoina näyttänyt.

Suuri osa tuttavistani on tasa-arvoisen avioliittolain kannalla enkä oikeastaan tiedä ketään, kuka sitä vastustaisi. Minä kannatin lakialoitetta samalla tavalla hiljaisesti kuin moni muu eli vaihdoin Facebookin profiilikuvaksi Tahdon-kuvan. Kuvassa on kahden naisen sormet ja ohhoh, sormukset nimettömissä! No ohhoh! Tarkkasilmäisimmät saattavat tunnistaakin oikeanpuoleisen käden... Tarina kuvan taustalla on sellainen, että kaksi naista lähti kesällä naistenkeskiselle voimaantumisreissulle. Kotimatkalla lentokoneessa he ajattelivat, että menevät pirruuttaan kihloihin! Että kun he ymmärtävät toisiaan paljon paremmin kuin miehet ja yhteisolokin sujui mutkattomammin kuin yhdenkään kaksilahkeisen kanssa. Ja että olisihan se helppoa, kun olisi kaksi naista hoitamassa huushollia ja lapsia ja olisi aina vierellä putkiaivoton ihminen, jolle ei tarvitse vääntää mitään rautalangasta. He pujottivat itsenäisinä naisina omat sormukset omiin nimettömiin ja pohtivat nauraen, että mitähän kaikki tuumaisivat, jos he kertoisivat, että tässä on meidän iloinen satteenkaariperhe!

Kihloihin he eivät oikeasti menneet, mutta ajatuksena se oli hyvin mielenkiintoinen ja olisi ollut enemmän kuin kutkuttavaa nähdä ihmisten reaktiot, jos uutinen olisikin ollut totta. Ja jos olisimme oikeasti kihlautuneet, niin olisimme joutuneet miettimään sitäkin, että pitääkö tehdä toinen reissu sellaiseen maahan, jossa samaa sukupuolta olevien avioliitto on sallittu. Nyt ei onneksi enää tarvitsisi.

Kommentit

 1. Jännää tuossa vastustamisessa on juuri se, että kristityille opetetaan suvaitsevaisuutta, mutta just nää perussuomalaiset, Soinit sun muut ja Räsäset on niitä suvaitsemattomimpia. En ole jaksanut älyttömästi seurata tuota keskustelua, koska ihan päätöntähän se on niiden vastustajien osalta. Jotkin ilmeisesti huomautti, että heterot jotenkin siitä kärsii, mutta eiköhän ne homot pysyisi homoina, vaikka ei saisikaan naimisiin mennä. Toisaalta samat tahot varmaan katsoo kieroon kaltaisiani "aviottomia" lapsia, jotka on syntyny avoliitossa avioliiton sijaan. Että se siitä suvaitsevaisuudesta.

  Meillä ei edes vanhemmat opettanu mitenkään poikkeuksellisen suvaitsevaisiksi. Ohjenuora oli "älä tuijota" (jos näit kaksi miestä pussaamassa toisiaan). Minusta tuli suvaitsevainen ihminen, tuuletan seksuaalivähemmistöjen puolesta innolla, enkä rasistinenkaan ole (muutamia mauttomia vitsejä lukuunottamatta) mitä tulee ulkomaalaisiin. Ihmisiä ne on kaikki muutkin, eläkööt elämäänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä juuri! Minullakaan ei ole ollut intoa aktiivisesti seurata keskustelua, mutta lähinnä FB-linkitysten kautta on saanut lukea kaikkia älyttömyyksiä.

   Mun mielestä tuo "älä tuijota" -neuvokin on oikein hyvä ja riittävä :)

   Poista
 2. Ever wanted to get free Facebook Likes?
  Did you know that you can get these ON AUTO-PILOT & TOTALLY FOR FREE by using Like 4 Like?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)