lauantai 27. syyskuuta 2014

Ammattilaisen vinkit: näin kokkaat kokkiohjelmien tyyliin

Televisiosta tulee enemmän ruoka-aiheisia ohjelmia kuin koskaan. Näppärät kokit loihtivat käden käänteessä toinen toistaan upeampia ja maistuvampia annoksia, joita kotisohvalla ihastellaan huokaillen. Jotta jokainen kotikokki pääsisi samalle tasolle tv-kokkien kanssa, niin olen kerännyt tähän listan, jolla saat keittiötyöskentelysi ainakin näyttämään siltä, kuin olisit ihka oikea telkkukokki:

Keittiön sisustus: 
  • Asettele keittiön seinälle ja tasoille paljon välineitä, kattiloita ja pannuja, joita et koskaan käytä. 
  • Keittiön sisustukseen kuuluu myös viherkasveja ja/tai leikkokukkia design-maljakossa.
  • Käytä vain kalliita ja uusia design-astioita ja -välineitä.
  • Tarvitset myös kuppeja, joihin voit pilkkoa erikseen kaikki tarvittavat raaka-aineet.
  • Hanki vain puisia leikkuulautoja, ei missään nimessä muovisia.
  • Osta kallis ja suuri monitoimikone.
  • Veitsen tulee olla suuri kokkiveitsi, mutta yrtit hakataan japanilaisella kokkiveitsellä tai kaksikahvaisella yrttileikkurilla. 
  • Hanki yrttilaatikko, josta saat aina tuoreita yrttejä
Hygienia ja turvallisuus:
  • Pidä pitkät hiukset auki ja puistele niitä välillä seksikkäästi.
  • Kyntesi saavat olla pitkät ja koristellut.
  • Mitään erityistä vaatetusta et tarvitse, vaan voit käyttää koruja ja rimssuisia vaatteita. Essun voit toki laittaa.
  • Käsiä ei tarvitse pestä, sillä riittää, kun pyyhit ne keittiöpyyhkeeseen tai essuun.
  • Et tarvitse patalappuja vaan niiden asemesta voit käyttää pyyhettä (sama pyyhe, johon kädet pyyhitään).
  • Maista ruokia sormilla ja nuole sormiasi (muista imuäänet). Sormia voi käyttää kulhossa useaan kertaan. Jos et hallitse tätä, niin katso mallia Sara La Fountainista.
  • Mitään vihanneksia tai hedelmiä ei tarvitse pestä ennen käyttöä.
  • Voit käyttää samaa leikkuulautaa ja veistä kaikille raaka-aineille pesemättä niitä välillä. Ensin voit pilkkoa sipulin, sitten raa'an lihan, sen jälkeen käsitellä leikkuulaudalla salaattiainekset ja lopuksi rouhia jälkiruokaan tulevan suklaan.
  • Jälkiä ei tarvitse siivota.
Taloudellisuus:
  • Ruoan hävikillä ei ole merkitystä.
  • Vaikka syöjiä olisi vain kaksi, tee silti reilu määrä ruokaa.
  • Raaka-aineiden hinnalla ei ole väliä eikä kaupassa tarvitse vertailla kilohintoja tai hyödyntää tarjouksia. Kaupan omia merkkejä ei saa käyttää.
Tekniikat: 
  • Kaikki ruoka valmistuu alle vartissa.
  • Veitsen käyttö on nopeaa ja helppoa ja viipaleet, suikaleet ja kuutiot syntyvät silmänräpäyksessä.
  • Ohjeita ei tarvitse katsoa mistään, reseptit ovat turhia.
  • Aineksia ei tarvitse mittailla tarkasti. "Loraus" on sopiva määrä ja jauhot ynnä muut kuivat ainekset voi kaataa suoraan pussista mittaamatta. Voit käyttää omaa kämmentä mittavälineenä.
  • Sekoita ja ronki aineksia usein käsin. 
  • Jos kaadat jotain nestettä, niin kaada se mahdollisimman korkealta ja niin, että lopussa nostat kaatoastiaa  teatraalisesti.
  • Sitruunan ja limen mehu puristetaan käden avulla. 
  • Pannulla paistamiseen ei tarvita välineitä vaan ainekset käännetään pannua heiluttamalla.
  • Liekittäminen (flambeeraus) on yksi perustekniikoista.
  • Jonkin pienen yksityiskohdan viimeistelyyn voi käyttää suhteettoman kauan aikaa (esimerkkinä Sikke Sumari).
  • Sipuli silputaan hakkaamalla vimmatusti.
  • Paistinpannun voi lastata täyteen tavaraa, esim. pihvejä.
  • Kun laitat ruoan uuniin, voit jättää sen sinne ja ottaa kätevästi "tässähän meillä onkin tämä jo valmiina" -ruoan esille.
Käyttäytyminen:
  • Ylimielisyys ja oman ammattitaidon narsistinen korostaminen on tärkeää.
  • Käytä leikillisiä ja/tai coolilta kuulostavia sanoja, esim. kastike on soosi ja liha läskiä.
  • Viljele ammattitermistöä ja kokkien slangia. Esim. porkkanan laittaminen leikkuulaudalle leikkuupinta alaspäin on stanssaamista ja koriste on garnityyri. Muista myös, että sinapin tulee olla aina dizoonia.
  • Käytä hienolta kuulostavia raaka-aineita (joita ei saa lähikaupasta).
  • Työskentely on mukavaa, leppoisaa ja rentoa ja kokkailessa voi heittää hauskaa ja rentoa läppää.
hg hg hg hg hg hg hg hg hg hg hg 

Jos et ymmärtänyt jutun pointtia, niin suosittelen suorittamaan hygieniapassin tai kysymään blogini kommenteissa oikeat tomintatavat. Jos ihmettelet, mistä sain idean tähän juttuun, niin tietysti kokkiohjelmista, oman työni puolesta ja kotitalouden tunneilla seitsemäsluokkalaisten kanssa käydyistä keskusteluista sekä tästä videosta:


3 kommenttia :

  1. Aivan huippu kirjoitus. :D Sinä kirjoitit blogiisi asiat, joita ihmettelen AINA, kun katson telkkarin ruokaohjelmia.
    Etenkin se ihmetyttää, että käsiä ei pestä ollenkaan ja hiukset pöyhkeinä tehdään ruokaa. No, kaikilta ei vissiin hiuksia tipu? ;)
    Mut, seksikkyys ja pitkät kynnet ei vaan toimi 'oikeissa' töissä.... :) Vaikka, joskus ois kiva olla pitkäkyntinen ja hiukset auki keittiössä.
    Terv. Kati :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Töissä törmään siihen, että oppilaat ovat ottaneet ohjelmista mallia eivätkä oikein sitten meinaa uskoa meikäläistä. Ehkä minun pitäisi ryhtyä julkkiskokiksi ja tehdä sitten kaikki ihan oikeaoppisesti ja olla idolina :D :D



      Poista
  2. Minäkin aina päivittelen Jamie Oliveriä, sormus kädessä kokkaa, sormella maistetaan ruokaa, kaikki sekoitetaan sormella keskenään ja kädet pyyhitään siihen samaan pyyhkeeseen (ilman pesua tai nopean huuhtelun jälkeen), jolla ruoka nostetaan ulos uunista. Eikä unohdeta sitä, että kotoa pitää löytyä joko kaasu- tai induktioliesi, iso monitoimikone, sipulisilppuri, vedenkeitin ja uuni, jonka lämpiämistä ei tarvitse ikinä odotella.
    Suomesta löytyy Tomi Björck, joka nuoleskelee sormiaan välissä ja työntää ne uudestaan ruokaan.
    Myönnän itsekin maistelevani joskus monesti samalla lusikalla ja nuoleskelevani puuhaarukkaa kesken ruoanlaiton, mutta minä kokkaankin vain itselleni ja miehelle, ja valehtelisin jos sanoisin ettei ne suupöpöt sekoitu jo muutenkin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)