Vaniljainen panna cotta mustaherukkakastikkeella lasipurkeissa

Edellisessä postauksessa mainitsinkin, että olin käynyt ystäväni luona syömässä ja vienyt mennessäni jälkiruokaa. Halusin tehdä jotain helppoa, nopeatekoista ja kesäistä ja noin kahden minuutin miettimisen jälkeen päädyin panna cottaan. Alun perin oli tarkoitus tehdä kirpsakkaa raparperikastiketta kermaisen ja vaniljaisen pehmeän panna cotan seuraksi, mutta koska minulla ei ollut tuoreita raparpereja, niin kaivoin pakastimesta mustaherukoita. Valmistin panna cotat suoraan lasipurkkeihin, jotta ne olisi helppo viedä. Purkit koristelin liimautuvalla pitsinauhalla ja purkit jäivät emännälle lahjaksi. Lasipurkeissa jälkiruoka on helppo ottaa mukaan vaikka kesäpiknikille ja tuliaisideana tämä on loistava. Jos muuten huomasitte, niin eräs kuva panna cotta -lasipurkeista päätyi myös blogin uuteen banneriin, tosin hieman modattuna.

Ylimääräiset kermat pursotin koristukseksi. Vaahdotettu kerma toimi hyvin rakenteeltaan tymäkän panna cotan ja myös marjakastikkeen kanssa, vaikka kermaiseen jälkkäriin ei välttämättä enää lisäkermoja tarvittaisi. Minä kyllä söisin kermavaahtoakin kermavaahdon kanssa, sen verran siitä tykkään.

Minulla on jokin ihme fiksaatio kerrosjälkiruokiin ja pidän siitä, että (jälki)ruoassa on yhdistetty erilaisia rakenteita. Kerroksittaisuus antaa myös näyttävyyttä.

Panna cotta tehdään yleensä muottiin, josta se kumotaan ja tähän tarkoitukseen halusin kokeilla silikonivuokia. Pelkästään puljauttamalla panna cotta ei vuoasta irtoa vaan vuokaa kannattaa käyttää kuumassa vedessä ja sitten koko komeus on helppo kumota lautaselle. Toki omankin annokseni koristelin ja siitä tulikin ihan taiteellinen. Ravintolassa tuollaisen annoksen hinta olisi jotain 6.20 €.

Panna cottaa on liivatetta kammoksuvienkin helppo valmistaa, sillä klimppiytymisen vaaraa ei ole. Jos haluat vähemmän tiiviimmän rakenteen, niin 3 liivatetta riittää. Neljällä liivatteella tuli mielestäni ihan oikeaoppisen jämäkkä hyytelö, mutta minä pidän vähemmän jämäkästä.  Panna cotta -ohje on helposti muunneltavissa ja nyt minulla kyteekin ajatus maitosuklaisesta versiosta. Kaikki kirpeät maut sopivat täyteläisen panna cotan kanssa ja mustaherukan ystävänä pidin tästä todella paljon. Kastikkeen ohejtta minulle ei ole, sillä heitin vain kattilaan vähän vettä, sokeria ja mustaherukoita ja keitin kokoon. Yleensä marjakastikkeet siivilöidään, mutta halusin jättää vitamiinipitoiset marjat mukaan ja tuleehan niistä myös vähän puruvastustakin. Tässäpä ohje teillekin, jotta pääsette valmistamaan yhtä maailman helpointa liivatejälkkäriä:

PANNA COTTA
3/4 dl sokeria
5 dl kermaa
1 vaniljatanko
4 liivatelehteä

1. Mittaa sokeri puolet kermasta kattilaan.
2. Halkaise vaniljatanko ja laita kattilaan (poista keittämisen jälkeen).
3. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. 
4. Pienennä lämpöä ja anna kerman porista noin 10 minuuttia.
5. Laita liivatelehdet kiehumisen aikana likoamaan noin 5 minuutiksi.
6. Purista pehmenneistä liivatteista vesi pois ja sekoita ne liedeltä nostetun kerman joukkoon huolellisesti.
7. Lisää loput kermasta ja jaa seos vedellä huuhdeltuihin annoskuppeihin tai silikonivuokiin.
8. Anna hyytyä kylmässä noin 4 tuntia.
9. Tarjoile marjakastikkeen ja kermavaahdon kera.

Kommentit

  1. Kuulostaa tosi namilta, olen aina halunnut tehdä panna cottaa :) Joku kinuski panna cottakin voisi olla taivaallista, mutta kotona on kerrankin vaniljatanko niin varmaan voisi kokeilla vaniljalla, kunhan jaksaa. Just eilen tein vaniljatangolla vaniljakiisseliä ja marjakiisseliä, joista piti tulla kerroskiisseli mutta lopputulos oli sekametelikiisseli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekametelikiisselikin on hyvää :) Minä teen joskus niin, että valmistan aika jäykän vaniljakiisselin, enemmänkin vanukasmaisen ja siihen päälle kiehautan jotain marjajuttua. Kylmänä tuo herkku on ihan överihyvää!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)