Vitamiinivimman ja värihimon kesytys välipalalla

Blogeissa on suosittua esitellä omia syömisiään, vaikka kyseessä olisi ihan tavallinen välipala. Minusta välipalat, salaatit ynnä muut ovat niin arkisia, että niitä ei toinna edes esitellä, mutta jos valmistan jotain spesiaalimpaa, niin sitten haluan leuhottaa, mitä olen tehnyt. Nyt teen kuitenkin poikkeuksen ja paljastan, millainen välipalani yleensä saattaa olla. Sormeni ovat muuten nyt näppäimistöllä varovasti, koska pelkään, että ne vallan riehaantuvat ja sitten saisittekin lukea pitkän ravitsemusaiheisen tekstin. Jätän nyt opettajamaiset vinkit ja neuvot tästä pois, koska jokainen ihan itse valitkoon, mitä syö, ja kerron, mitä minun välipalaani kuuluu. Mainitsen myös heti tässä, että välipalani raaka-aineet ovat suurimmaksi osaksi luomua ja kotimaista! Ihan samalla tavalla sieltä kaupan hyllyiltä ja hedelmälaarista voi poimia mukaan luomua kuin tavallisiakin tuotteita. Tai no ei ihan, sillä luomuleikkeleitä ei juurikaan saa ja vietinkin tänään liian pitkään lihatiskillä, kun tutkin, että eikö todellakaan ole olemassa esimerkiksi luomukeittokinkkua. Ostin sitten lihatiskiltä Savuhovin palvikinkkua ja kysyin myyjältä, että mistä liha heille tulee. Myyjä oli ystävällinen ja kertoi, että liha tulee HK: lta. Luomulle on niin vähän kysyntää täällä päin Suomea, että sitä ei kannata myydä. Etelä-Suomessa asiat ovat toisin ja odotankin, että milloin täällä havahdutaan lihaluomuiluun. Kompromissiin oli tyydyttävä ja ajattelin, että syön niin vähän lihaa ja ekoilen muuten niin paljon, että en tästä asiasta stressaa. 

Minulle on nyt tullut vitamiinientankkausinto! Kai kroppani luontaisesti kertoo, että se tahtoo ennaltaehkäistä kevätväsymystä. Vitamiinivimman lisäksi minulla on jokakeväinen värien himo. Alan kaivata talven jälkeen oranssia, vihreää ja keltaista eli värejä, jotka eivät tavallisesti kuulu sisustukseeni eivätkä vaatehuoneeseeni. Nuo värit eivät sovi kalpealle iholleni, mutta kodin koristukseksi ne sopivat ja kylläpä muuten huoneen ilme piristyy kummasti, kun johonkin tällää railakasta sävyä. Värihimo koskee myös ruokaa ja vaikka syön hyvin, niin nyt tekee mieli buustata ruokavaliota entisestään ja panostaa syömisiini, vaikka kuusi kourallista vihanneksia/juureksia/marjoja/hedelmiä päivässä onkin minulle normimäärä. Eli se yläkoululaisen sanoin "kuka hullu syö puoli kiloa jotain v***n rehuja" -määrä. Minä hullu. En annoksiani erikseen laske, sillä kasvikunnan tuotteet ovat ruokavaliossani niin itsestäänselvä osa, että niitä kertyy huomaamatta. 

Teen joka päivä jonkinlaisen smoothien enkä koskaan kyllästy voimajuomiini, koska makuvariaatioita on lähes rajattomasti. Suosikkini on vaniljajogurtti-mansikka, koska se on niin herkun makuista, vähän kuin mansikkapirtelöä. Kerran sekoitin piimää, puolukoita ja appelsiinimehua ja se oli mielenkiintoinen makuyhdistelmä, joka vaatii ennakkoluulottoman makuaistin. Piimä-karpalojuoma on niin hapanta, että sitä en sellaisenaan suosittele vaan lisään joukkoon esim. vadelmia ja makeutukseksi hunajaa. Yleensä laitan smoothieen marjoja, koska tykkään syödä hedelmät erikseen sellaisenaan. Käytän aina itse kerättyjä marjoja ja vaihdellen piimää tai (maustamatonta) jogurttia ja aina jotain kuitua. Tällä hetkellä ripsautan juomaani VALO24h Paahdettu rouhittu pellava+puolukka luomu -valmistetta. Lisäksi laitan smoothieen jotain kasviöljyä. Olen lukenut niin monta artikkelia kasviöljyjen vaikutuksista, että en enää tiedä, mikä on terveellistä ja mikä ei, joten ostan vuorotellen jokaista öljyä. Nyt on menossa kylmäpuristettu rypsiöljy ja sen loputtua arvon, että minkäköhän pullon ostan seuraavaksi. Viherpirtelöitä en kykene juomaan, vaikka aina silloin tällöin niitä urhoollisesti kokeilen, mutta ne menevät minulla samaan öklötyskastiin kuin ruoanvalmistuksen teknologian tunnilla valmistettu lihapirtelö. 

Toinen perusvälipalani on banaani. Sen ei minkään sääntöjen mukaan pitäisi sopia massulleni, mutta kuten kaverini sanoi, olen ehkä tullut immuuniksi banaanille. Pidän välillä banaanivapaita päiviä, etenkin viikonloppuisin, mutta työpäivinä ja reissuissa apinoiden eväs on minulle korvaamaton. Pyrin aina ostamaan Reilun kaupan luomubanaaneja, koska normibanaanit ovat torjunta-ainepommeja ja haluan tietysti myös edistää reilua kauppaa. Jos ylintä kuvaa tarkoilla silmillä tihrustaa, niin banaanin kyljessä voi huomata Reilun kaupan merkin.

Yleensä minulla on välipalana pelkkä smoothie+banaani ja pärjään niillä pitkään, mutta joskus tarvitsen tuhdimpaa välipalaa ja silloin syön itsetehtyä suolaista piirakkaa, näkkäriä tai joskus leipää. Tänään minulla oli ensimmäistä kertaa kuukauteen kunnolla sekä nälkä että ruokahalu ja olin niin innoissani, että ostin Citymarketin leipätiskiltä croissantin. Olin myös onnellinen siitä, että sain nautiskella välipalani kiireettömästi. Töissä kun suu pitää tunkea täyteen ruokaa, jotta kädet vapautuvat tekemään muuta ja on ihanaa, kun joskus arkipäivänä on aikaa keskittyä välipalaan.

Värien himo tulee ilmi konkreettisesti siinä, että kiinnitän nyt enemmän huomiota tiettyihin asioihin kuin talvella. Tuoreita yrttejä on kaupassa aina ja säännöllisesti niitä ostankin ja myös tietysti käytän, mutta tänään nappasin persiljaruukun ostoskoriini ihan yli-innoissani - ihan kuin olisi ollut pakkomielle ostaa persiljaa! Jospa soluni huusivat minulle, että hei, me halutaan tuota vihreää,  nyt olisi tarvetta erinäisille kivennäisaineille. Tai sitten hintakyltissä ollut lause "Persiljää Närpiöstä" puhutteli minua syvästi. Laitoin persiljaa jo croissantin väliin ja täytyy sanoa, että makuyhdistelmä oli aika kesäinen. Ruokaruokana minulla on tänään kasvis-broilerikastiketta ja ihan varmasti silppuan siihenkin vihreyttä, koska nyt tuntuu, että värejä ei voi olla ruokavaliossa liikaa. Laskin huvikseni, että minulle kertyy tänään ainakin kahdeksan kourallista kasvikunnan tuotteita. Pystytkö sinä samaan vai jäävätkö vitamiinipommit syömättä? 


Kommentit

  1. Ihana värikäs postaus! :) Kesä fiilistelyä ❤ Itsekin suosin luomua ja ennen kaikkea maun takia, toki muutkin asiat ovat sen puolella vaakakupissa. Mutta kyllä luomutuotteista tehty ruoka vaan maistuu paremmalle. :) Ja smoothieet on ihan parhautta!! Mun lempparit nyt on puolukka/banaani ja päärynä/vadelma. NAM! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :) Todellakin kesäfiilistelyä! Nyt olis älytön hinku laittaa kämppä kevätkuosiin, saada vähän vastapainoa ulkoilman harmaudelle. Jospa lauantaina löytäisin kirpparilta jotain pirteää koristusta. Kivasti tuo persiljapuskakin antaa väriä keittiöön, että ei missään nimessä tarvitse ihan uuteen kuosiin koko asuntoa pukea :D

      Puolukka/banaani on hyvä yhdistelmä, tykkään, mutta yleensä syön banaanin ihan erikseen, se on jotenkin muka ruokaisampaa niin. Päärynä/vadelma kuulostaa hyvältä, mutta viime aikoin päärynöistä on tullut pahaa allergiaa. Allergioiden takia olenkin marjahamsteri :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)