Tämän verran tienaan/törsään eli helmikuun tulot ja menot 100 % raadollisen rehellisesti

Kirjasin helmikuun aikana kaikki menoni ja tuloni ylös ja samalla myös pohdiskelin kulutustottumuksiani ja sitä suurta kysymystä, että mistä vielä voisin säästää. Tässä on muuten kaikille uteliaille erinomainen mahdollisuus päästä tirkistelemään henkilökohtaista, rehellistä kirjanpitoani! Kun olen kertonut tästä projektistani, niin olen saanut valtavasti palautetta siitä, että tämä on hyvin rohkeaa ja että moni ei tähän uskaltautuisi. Voisin kyllä suositella tätä hyvin lämpimästi ihan jokaiselle! Aluksi ajattelin, että en mainitse tulojani tuolla, mutta olen siinä mielessä vähän hölnö ja yliavoin, että en ole koskaan pitänyt tienestejäni suurena salaisuutena.

Listasin yhteen sarakkeeseen menojen suuruuden, toiseen sen, mitä olen ostanut ja olen myös kirjannut, mitä olen ajatellut tosissani ostaa tai mitä on tehnyt mieli, mutta en ole ostanut ja reunimmaisessa sarakkeessa on vähän selityksiä ja pohdintoja. Pohdintaa olisi paljon enemmänkin, mutta taulukkoon on niin huono kirjoittaa, että siinä on nyt vain tärkeimmät. Tässäpä siis menoni ja tuloni helmikuulta:

Päivä
Menot
Ostettu
Jätetty ostamatta
Pohdinnat
1.2. la
16,90 €

6,00 €
605,00
Lähikauppa: maitoa, jogurttia, suklaamousseainekset


  
Lotto
Vuokra
- Iltapäivälehti, 
 houkuttelevat aikakausilehdet,  karkit
tulppaanit
Suklaamousseainekset oli ainoat ylimääräiset ostot, mutta ei kaikesta kivasta/
hyvästä voi tinkiä, etenkin jos on karkkipäivä eikä edes syö karkkia.
2.2. su
22,00 €
Syntymäpäivälahja ystävälle

Pakollinen ostos, 
hyvissä ajoin. Ei löytynyt alennettuun hintaan.
3.2. ma
24,52 €4,28 €

54,25 €
Ruoka, kukkamultaa, talouspyyhettä yms. koiralle luita, irttarit

Kuskinpalkkaa=suklaita

 Hiustenhoitoaineet, luomiväri, peitepuikko
Emotionista
- Hedelmäosastolla 
hunajameloni, koska minulla oli kotona omenoita, banaaneja ja appelsiineja.

- Chanelin, Lancomen YSL: n ym. meikit, jotka oli -50 % alennuksessa.
- Alehintaiset
tuoksut, myös Dieselin Loverdose-pikkupullo, jolla oli hintaa vain 15 €.

Valitsin tarjoustalouspaperin ja edullisen Pirkka-mullan.
Oli niin kurja päivä, että lohdutin itseäni irttareilla, olin ne ansainnut.

Tarvitsin hoitoaineet ja peitepuikon, koska ne olivat lopussa. Myös vaalea perusluomiväri oli loppunut ja sen olisin voinut ostaa muualtakin, mutta sain Diorin luomiväripaletin puoleen hintaan ja se tuli saman-
hintaiseksi kuin ns. markettimeikit eikä ekosarjoissa ole sopivaa. Hoitoaineet oli -50 % alessa!
SÄÄSTÖÄ: 48,55
Sain kaikki ostokset halvemmalla kuin jos olisin ostanut norm. hintaisen Diorin paletin! Ahh, Dior!
4.2. ti
5.2. ke
43,25
Ystävänpäivälahjoja ja -kortteja

Olin ostavinani vain vähän ja edullista, mutta niistä kertyikin iso summa. Tämä vuonna en ehdi tehdä kortteja itse, siinä olisi ehkä säästänyt.
6.2. to
7.2. pe
33,76
Puhelinlasku+nettilasku


8.2. la
6,00
Lotto


9.2. su
10.2. ma
11.2. ti
5,04

28,302,00

13,60

8,17
50,00
Ruokaostokset

WC-paperia iso pakkaus, koiralle luita, askartelujutskia

Postimerkit

Seleeni- ja sinkkitabletit

Vila Private shopping
TankkausSÄÄSTÖÄ 36,77

12.2. ke
9,00
Ystävänpäiväpakettien postimaksut


13.2. to
22,10

4,99

4,99

12,50


67,00
Ruokaostokset

Kirja kummipojalle

Leivontavuokia

Suomen luonnon-
suojeluliitto lahjoitus

Kotitalousopettajien liiton jäsenmaksu
Ihanat lilat istuinpehmusteet, oli vain 3 e kpl... Muutama vaate, tulppaanit, iltalehti,
hiuspanta
Olen ruoka-alan ammattilainen ja omistan liian vähän alan tarvikkeita. Vuoat olivat ehkä ylimääräistä, mutta toisaalta pitkäaikainen hankinta.
14.2. pe
34,07
1727,97
Ruoat ja herkut ystävänpäivää ja vaahtokarkkeja varten


Palkka

Olisi voinut jättää kaiken ostamatta, jos olisi ollut tiukkaa ja pakko, mutta joskus on kiva panostaa siihen, mitä syö.
15.2. la
6,00
Lotto


16.2. su
17.2. ma
2,25
2,25
52,00

36,00
Ruokaa S-marketista
Pullopalautus
Energiahoito

Kesämekko
-Karkit


Henkistä hyvinvointia!

Ei niin tarpeellinen, mutta nyt sain vähän alennettuun hintaan mekon, jota en raaskinut ostaa viime kesänä.
18.2. ti
19.2. ke
2,20
Hampurilainen 
- Koko ateria
Ei missään nimessä pakollinen, mutta teki vaan mieli. Lisäsin täytteitä kotona.
20.2. to
5,00
Amnesty kuukausilahjoitus


21.2. pe
22.2. la
23.2. su
24.2. ma
25.2. ti
82,00
12,65
4,80
50,00
30,00
Kampaaja
Tuliaiset ystävälle
Pähkinöitä
Toppatakki
Tankkaus
SÄÄSTÖÄ TAKISTA 119,00
26.2. ti
27.2. to
27,80


9,98

32,30


2,00
Ripsivärit
Deodorantti

Kylmägeeli

Kemiaa keittiössä kirja+Koirahierontaa kirja

Jogurtti
Houkutuksia verkkokaupoissa...

SÄÄSTÖÄ 19,00

Kemiakirja pitänyt ostaa jo vuosia, koirakirja ostettiin äidin kanssa puoliksi

28.2. pe
7,00


47,99

7,24
Kahvi+feta-tomaattipiiras kahvilassa 

Farkkujegginsit

Punnitse ja säästä -herkkuja
- Makea herkku kahvilassaVihdoinkin löytyi! SÄÄSTÖÄ 30,00


TULOT YHTEENSÄ   1730,22
MENOT YHTEENSÄ 1497,18
                                      +233,04

RUOKAMENOT: 111,68
KAUNEUS+HYVINVOINTI 239,63
VAATTEET: 133,99

Olen hämmästynyt, todella hämmästynyt. Omasta mielestäni en törsäile, mutta niinpä vaan tili hupenee. Mitään suurta ylimääräistä menoa ei ollut toisin kuin viime kuussa,  jolloin oli 80 euron lääkärilasku, vakuutusmaksut ja tilasin vielä kalliit ulkoilukengät. Nyt ainoa poikkeuksellinen isompi meno oli auton tankkaus. Minulla oli auto käytössä kaksi viikkoa ja vaikka autolla huristeleminen niin mukavaa onkin, niin pelkkä rahansäästö on hyvä syy kulkea fillarilla. Ja toki ekologisetkin syyt painavat. Tosin nyt pitää viedä pyörä huoltoon, mutta joka tapauksessa fillarointi tulee halvemmaksi kuin autoilu.

Toinen hämmästyttävä seikka on se, että olen säästänyt 253,32 euroa tai jos matemaattisesti lasketaan, niin olisin jäänyt parikymppiä miinukselle. Tosin en neverever ostaisi normaalihintaisia tuotteita, koska minusta on tyhmää maksaa liikaa. Eikä minulla ei olisi varaa elää, jos ostaisin kaiken normaalihinnalla! Siksi ostankin lähes kaikki vaatteet, meikit ym. alennuksista ja helmikuun alelöydöt olivat kullanarvoisia. Sain muhkean takin viidelläkympillä, puhumattakaan kosmetiikkaostoksista kertyneistä säästöistä! Ihan kaikkia säästöjä en kirjannut ylös, esim. sitä, jos olin valinnut edullisemman elintarvikkeen tai jonkin vastaavan, mutta periaatteessa nekin kyllä laskettaisiin.

Kolmas asia, joka hämmästyttää on se, miten paljon houkutuksia tässä maailmassa onkaan! En nyt tarkoita sitä, että sähköpostiin kilahtaa joka päivä kymmenen mainosta spesiaalialesta vaan sitä, että lähikaupassakin tekee mieli ostaa kaikke sellaista, mitä ei oikeasti edes tarvitse. Voihan kulutushysteria, sanon minä!

Minua ei hämmästytä se, että suurin menoeräni on kauneus ja hyvinvointi. Säästäisin pitkän pennin, jos en meikkaisi tai kävisi kampaajalla, mutta se ei ole vaihtoehto. Säästäisin myös siinä, jos minulla ei olisi ongelmaihoa tai sairauksia, mutta tuo on jossittelua. Myös vaatteisiin minulla menee rahaa, mutta täytyy todella ihmetellä sitä, millä konstilla himoshoppaajat rahoittavat harrastuksensa.

Minusta tulee aina vaan nuukempi ja nytkin mietin, että mistä voisin tinkiä. Jos olisin köyhempi, niin jättäisin pois lahjoitukset, kaikki ylimääräiset ruokaostokst ja lahjat. Nythän ruokiin meni ekstraa, koska ostin ystävänpäiväksi ja leivontakokeiluja varten kaikkea sellaista, mitä en muuten ostaisi. Periaatteessa ihan turhia menojahan tuolla on, jos lähdetään siitä, että ihan välttämättömällä pärjää. Silloin olisi jäänyt ystävänpäiväkortit ostamatta ja myös luomusaksanpähkinät. Tosin ne on panostus hyvinvointiini ja on pakko ostaa luomua, koska se ei aiheuta allergiaa. Tingin jo nyt niin monesta ihanasta asiasta, kuten vaikka leikkokukista, että koen välillä kituuttavani liikaakin. Toisaalta taas kävin ystävän kanssa kahvilla, mikä on taloudellisesti ihan typerää, mutta 7 euroa on sitten pieni hinta siitä, että nauttii joskus arjen pienestä luksuksesta. Ja btw, 
minulla ei mene rahaa alkoholiin, tupakkaan, valmisruokiin, kekseihin, mehuihin, ei edes mihinkään sellaiseen, mitä monet ihan normaalisti kaupasta ostavat. Ja olen ostanut karkkejakin vain tasan yhden kerran (ja kerran Punnitse ja Säästä –kaupasta herkkuja).Niin, lottoaminenkaan ei ole välttämätöntä. Tai on se, koska se pitää edes pientä toivonkipinää yllä.

Syy, miksi nuukailen, on ensinnäkin se, että yritän epätoivoisesti säästää omaa asuntoa varten. Tuskallistahan se on, koska säästössä pitäisi olla viisinumeroinen summa, ennen kuin ilkeää edes pankkiin taas mennä. Toinen syy on ekologisuus. Minua käy aina vaan enemmän ja enemmän ahdistamaan tavaroiden haaliminen ja niiden ekologinen jalanjälki ja siksi teen ostoksia erittäin harkiten. Uusi toppatakkinikin tulee varmasti olemaan käytössä vuosia, vähintään viisi, parhaassa tapauksessa yli kymmenen (sikälimikäli materiaali vaan kestää).

Tiedän itse, mitkä ovat heikkoja kohtiani ja missä voisin vielä parantaa, mutta kuukauden kestänyt kirjanpito auttoi minua huomaamaan hyvinkin tärkeitä asioitani omassa rahankäytössäni. Minusta olisi tosi kiva kuulla teiltä mielipiteitä rahankäytöstäni ja toki otan myös mielelläni vinkkejä vastaan. En kaipaa mitään talousneuvontaa, mutta pidän siitä, että joku ulkopuolinen ihminen sanoo jotain objektiivista. Ja olisi myös kiva kuulla, että paljonko teillä menee rahaa ruokaan, kosmetiikkaan, ravintoloihin jne. Uskaltaako kukaan kertoa?

Kommentit

 1. Ens kuussa mäkin teen tällaisen laskelman! Mua kyllä hämmästyttää eniten sun laskuissa toi ruoan osuus! Meillä meni jo 2 henkisenä perheenä ruokaan noin 400€ kuussa, joten uskomattoman edullisella sä kyllä pärjäät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin tosi kivaa ja kiinnostavaa nähdä, miten ja mihin muut kuluttaa rahaa, joten odotan innolla sun kululaskelmia :) Koskaan ei pitäisi vertailla toisiin, mutta minua kiinnostaa juuri tuo, että kuinka paljon muilla menee rahaa esim. ruokaan ja mitkä olisi ns. normaaleja ruokamenoja ja miten paljon rahaa muilla kuluu kaikkeen muuhun.

   Poista
 2. Hämmästyttää hyvin vähäiset ruokamenot, olisi kiva tietää mitä oikein syöt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmikuussa taisi mennä vähän vähemmän rahaa ruokaan kuin yleensä, koska en pariin viikkoon pystynyt syömään kunnolla, koska sain pahan reaktion homeista tms. mille olen altistunut ja se vie aina ruokahalut (ja kuitenkin turvottaa useamman kilon). Lisäksi olin joitain viikonloppuja vanhempieni luona ja silloinkaan en itse käyttänyt rahaa ruokiin. Mutta yleensäkin mulla menee ruokaan todella vähän rahaa, koska ensinnäkin syön aika vähän ja syön vain kaikkea pakollista eli en osta esim. mehuja, keksejä, pullokastikkeita (esim ketsuppi, salaatinkastikkeet) tms. Toisaalta taas ostan paljon luomua, koska olen ajatellut, että minulla on niin pienet ruokamenot, että siihen on varaa. Teen ruoat ja leivonnaiset itse ja olen erittäin taloudellinen eli en heitä mitään ruokaa pois.

   Mutta vastaus kysymykseen: syön pääasiassa kasvisruokaa ja esim. sunnuntaina tein kuskus-kikhernepataa, josta tuli kahdeksan annosta (pakastin siis osan). Syön monipuolisesti ja värikkäästi ravitsemusuosituksia vähän soveltaen eli kasviksia, juureksia, täysjyväviljatuotteita, maitotuotteita, hedelmiä paljon, pakastemarjoja (itse kerätty) päivittäin, broileria, joskus lihaa, kasviöljyjä, pähkinöitä... Eli ihan normaalisti syön (tosin määrällisesti vähän) eikä se ainakaan painossa eikä veriarvoissa näy, että söisin mitenkään huonosti :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)