Mehevän maukkaat taatelimuffinit

Taatelikakku on joulukakkujen klassikko, jota muutama vuosi sitten tekivät vain mummot ja kaikki muut vanhanaikaiset tyypit, mutta nyt kun kotonatekemisinto on lisääntynyt ja myös kaiken vanhan ja hyvän arvostus, niin taatelikakkuohjeita on näkynyt lähes jokaisessa lehdessä ja taatelista on tullut jälleen salonkikelpoinen. Taateli ei ole mikään aikansaelänyt raaka-aine, koska se soveltuu myös raakaruokakakkuihin ja -leivonnaisiin.

Minusta taatelikakku ei ole mitään ihmeellistä, koska en kuivakakuista pidä muutenkaan, mutta siinä on jotain retroa ja niin yksinkertaisen hyvää, että innostuin leipomaan kaapissa lojuneet taatelit pois. Minulla oli myös muita vanhenevia aineksia poiskäytettävänä ja halusin testata heräteostamani nätit muffinivuoat ja kehittelin taatelimuffinien ohjeen.  Se täytyy vaan sanoa, että tuollaiset reilunkokoiset muffinivuoat ovat aivan liian isoja! Jos tuohon päälle lätkäisee vielä jonkin kuppikakkutyylisen kuorrutteen, niin on leivonnaiskiintiö hetkeksi täynnä!

Muffineista tuli todella meheviä ja olin enemmän kuin yllättynyt muffinien rakenteesta, koska monesti muffinit ovat kuivakannäiväköitä tai maistuvat kaikki perussamalle riippumatta siitä, mitä vuokiin on laittanut. En muista, milloin olisin syönyt jotain noin mehevää enkä tiedä sitäkään, oliko onnistumisen salaisuus Amaretossa vai irtotavarana myytävissä luomutaateleissa. Yleensähän taatelikakut tehdään niistä taateleista, jotka ovat suorakaiteen muotoisessa paketissa, missä lukee Pitted dates ja joiden mausta tulee lapsuuden joulunodotus mieleen.

Taikinasta voi tehdä myös perinteisen kakun ja ohje onkin sovellus Myllyn Parhaan idioottivarmasta taatelikakkuohjeesta. Kannattaa käyttää 1 1/2 - 2 litran vetoista vuokaa ja muistaa voitelu ja korppujauhotus. Kakun paistoaika on noin tunti. Ja jos haluaa, niin ohjetta voi soveltaa esim. laittamalla joukkoon vaikka suklaamuruja tai rusinoita ja/tai jättämällä mantelit ja hedelmänpalat pois. Minulla sattui olemaan puoli rasiaa sukaatteja ja puoli rasiaa sokeroituja appelsiinikuoripaloja ja sekoitin ne taikinaan ja ne sopivat erinomaisesti muffineihin. Mielestäni muffinit muistuttavat hieman englantilaista hedelmäkakkua tai jotain keskieurooppalaistyylistä leivonnaista ja taitaa olla, että näistä tuli uusi joulusuosikkini ainakin siihen asti, kunnes löydän taas jonkin maistuvamman ohjeen.

TAATELIMUFFINIT

16 kpl isoja muffineja

1 pkt (n. 250 g) taateleita
1 1/2 dl vettä
1/ 2 dl Amarettoa
200 g voita
3 munaa
 1/2 dl vaniljajogurttia
2 dl fariinisokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vanilliinisokeria
1 rasia sukaatteja tai sokeroituja appelsiininkuoripaloja
1 pss manteli- tai pähkinärouhetta

1. Keitä taatelit, vesi ja Amaretto soseeksi.
2. Lisää voi kuumaan soseeseen.
3. Jäähdytä sose ja lisää kananmunat joukkoon yksitellen sähkövatkaimella vatkaten.
4. Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, ruokasooda ja vanilliinisokeri sekä sukaatit, appelsiinikuoripalat ja mantelirouhe.
5. Lisää vuorotellen jauhoseosta, sokeria ja jogurttia taikinaan ja sekoita hyvin.
6. Kaada taikina vuokiin.
7. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia
(Voit kokeilla hammastikulla kypsyyttä, jos taikinaa ei tartu tikkuun, niin kypsiä ovat.)
8. Siivilöi jäähtyneiden muffinien pinnalle tomusokeria koristeeksi.






Kommentit

  1. Otan ohjeen ylös, vaikuttaa hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Tässä on sellainen ohje, jolla taatelikakku tai -muffinit onnistuu varmasti! Ohje on niin monipuolisesti muunneltavissakin, että itse ainakin aion käyttää tätä jatkossakin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)