Kiakkovieraat, koheneeko yhteiskunnan tila hevosia pahoinpitelemällä?

Luin useita uutisia, kolumneja ja haastatteluja Tampereella olleista itsenäisyyspäivän mellakoista, huokailin ja ajattelin, että eipä tämä asia minua kosketa enkä jaksa päätäni moisella vaivata. Kunnes... Luin uutisen siitä, että poliisin hevosia oli hakattu katkaistuilla jääkiekkomailoilla ja yritetty rampauttaa. Aina kun eläimiin, lapsiin tai muihin viattomiin ja puolustuskyvyttömiin yksilöihin kohdistuu väkivaltaa tai epäoikeudenmukaisuuksia, niin minulla kiehahtaa sappi ja raivostuttaa niin, että pää meinaa poksahtaa.

Kiakkovieraat kapinoivat yhteiskunnan elitismiä ja presidentin järjestämiä juhlia vastaan. Totta on, että itsenäisyyspäivän juhliin käytetään rahaa, jonka voisi käyttää toki muuhunkin tarkoitukseen ja on myös totta, että yhteiskuntamme on eriarvoistunut eikä meillä ole asiat niin hyvin kuin ne voisivat olla, mutta hyvin ne ovat silti. Tyhmille on vaikeaa puhua järkeä, koska tyhmä ei tajua olevansa tyhmä, mutta olisiko joku voinut kertoa mellakoitsijoille, että yhteiskunnalliset ongelmat eivät poistu eikä kansakunnan tila kohene ilkivallalla, Stockmannin ikkunoita rikkomalla tai hevosia hakkaamalla. Ja mitä pahaa ne hevoset olivat Kiakkovieraille tehneet? Edustavatko nekin kansakunnan eliittiä? Juhliin oli toki kutsuttu sitä hyväosaista eliittiä, jota Kiakkovieraat vastustavat, mutta myös sotiemme veteraaneja, yrittäjiä, ihan tavallisia kansalaisia ja ihmisiä, jotka ovat tehneet Suomea tunnetuksi maailmalla. Kiakkovieraiden mukaan juhlissa tulee ilmi kaikki sorron muodot, mutta kuinkahan laulaja Suvi Teräsniska, kenkäsuunnittelija Minna Parikka tai Duudsonit ovat sortaneet yhteiskuntaa? Tässä välissä on muuten annettava pisteet hienosti käyttäytyneille Duudsoneille. Ottakaahan anarkistit mallia Pohojanmaan pojista, jotka osaavat arvostaa itsenäisyyttämme ja sen juhlimista. Kiakkovieraat vastustivat sitä, että eliitti mällää juhlissa kansan eli juuri näiden Kiakkovieraiden rahoilla. Minua nyt todella kiinnostaa, että ovatko Kiakkovieraat kovinkin suuria veronmaksajia vai juhlivatko presidentti ja muut herrat+rouvat Kelan rahoilla? Vaikka en haluakaan ulkoisten tekijöiden perusteella ihmisiä arvostella, niin sen näköistä hampuusia ja punkkarityttöä oli porukassa, että käsite ansiotulo ei heille liene kovin tuttu.

Tämän päivän uutisissa Kiakkovieraat valittavat, että poliisit olivat todella väkivaltaisia. Sitä saa mitä tilaa, eikö niin? En kannata väkivaltaa missään muodossa, mutta sanonpahan vaan, että väkivalta lopettaa vittuilun. Kun nuori hakkaa poliisia mailalla, niin eiköhän poliisilla ole oikeus antaa samalla mitalla takaisin. Poliisi ei tee sitä hölmöyttään vaan yleisen järjestyksen ylläpidon vuoksi. Suomessa mellakat ovat onneksi vielä pienimuotoisia, mutta menisivätpähän nämäkin Kiakkovieraat sinne, missä mellakoidaan kunnolla ja missä poliisi käyttää vielä kovempaa väkivaltaa.

Minulla kiehahti, kun luin uutisen pahoinpidellyistä hevosista ja toisen kerran kiehahti, kun näin kuvan poltetusta Suomen lipusta. Voisiko oikeus tehdä sellaisen päätöksen, että Kiakkovieraat lähetetään Syyriaan, Siperiaan tai vaikka Pohjois-Koreaan vuodeksi (tai no miksei loppuelämäksi) ja sitten käytäisiin kysymässä, että vieläkö vaikuttaa siltä, että Suomessa on huono olla ja elää mitähäh? Tai sitten voitaisiin langettaa Kellopeliappelsiini-elokuvan tyylinen rangaistus eli mellakoitsijat joutuisivat katsomaan Tuntematonta sotilasta tai sotadokumentteja. Myös jalkaväenkenraali, Mannerheim-ristin ritari Adolf Ehrnrothin haastattelut voisivat olla soveliasta ja ajatuksia herättävää katsottavaa. Nuoret kansakuntamme (epä)toivot voitaisiin viedä myös vierailulle vanhainkotiin, missä joku urhea ja rohkea mies kertoisi muistojaan siitä, mitä oli taistella Suomen itsenäisyyden ja vapauden puolesta ja olla jopa valmis kuolemaan sen vuoksi. Katsoin haastattelun, jossa eräs anarkisti kertoi mielipiteitään ja kun haastattelija toivotti hyvää itsenäisyyspäivää, niin anarkisti ei toivottanut sitä takaisin. Sekö oli hänen tapansa lausua kiitos sotiemme veteraaneille? Minun on vaikea käsittää, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät arvosta itsenäisyyttämme. Tuntevatko he yhtään historiaamme? Saattaisi olla nimittäin niin, että meitä hallitsisi duuma ja silloin ei paranisi mennä sanomaan, että on anarkisti tai vastustaa nykyistä hallitusmuotoa eikä lausua minkäänlaisia erilaisia mielipiteitä...

On kliseistä kysyä, että olisiko rähinöivistä nykynuorista ollut rähinöimään seitsemisenkymmentävuotta sitten venäläisiä vastaan? Tampereen kaduilla on melko turvallista ja helppoa riehua, mutta veikkaanpa, että anarkisteille tulisi äitiä ikävä, jos pitäisi hiihtää umpihangessa miinat ja ruokavarustus ahkiossa, viettää öitä taivasalla, purra vanikkaa, sulattaa lunta vedeksi ja odottaa, milloin vihollinen tai kuolema iskee. Kiakkovieras kun kuuluu siihen sukupolveen, jolle on katastrofi, jos älypuhelimesta loppuu akku eikä pääse Facebookiin tai kaupasta on Saarioisen roiskeläpät loppu.

Tähän loppuun haluan laittaa kappaleen, jonka sanomaa toivon jokaisen pohtivan. Toivon myös, että jokainen poliittisesta katsantokannastaan riippumatta lausuu kiitoksen siitä, että saamme elää itsenäisessä Suomessa.Kommentit

 1. Hei! Kirjoitin aikaisemmin kommentin tähän sinun blogikirjoitukseen, mutta taisin lähettää sen jonnekin bittiavaruuteen. ;)
  Täytyy sanoa, että olen samaa mieltä kirjoittamistasi asioista. Eriarvoisuutta on nyt ja aina. Piste. Siihen ei varmaan rettelöinti auta?! Ja ne hevoset ei varmasti ole ansainneet pahoinpitelyä. Eivätkä tietysti poliisitkaan. Saattaisi olla jotkut muut keinot, jolla voisi asioita tuoda esille? Saattaapa hyvinkin olla, että nämä mellakoitsijat vai mitä hippejä sitten olivatkaan, elävät itsekin kenties Suomen sosiaaliturvan avulla... Tosin, osa varmaan oli vielä lapsia (nuoria), jotka asuvat kotonaan. No, niin tai näin, mutta ikkunoitten rikkomisella yms. ei tämän maan asiat parane tai korjaannu. Saattaisi tosiaan olla hyvä, jos liian 'energiset' ja taistelutahtoiset mukulat laitettaisiin jonnekin sotatantereelle katsomaan meininkiä. Saattaisi tämä Suomi tuntua kovin hyvältä paikalta? :)
  Kiitos blogista ja hyvästä kirjoituksesta Minttu! :)
  Terv. Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Joskus kommentit jostain syystä häviää, itsellekin on käynt niin ja se on tosi ärsyttävää. Kiitos, että luet blogiani :)

   Joo, eipä se eriarvoisuus katoa rettelöinnillä ja mukulat pitäisi laittaa kotiin kasvamaan ja opiskelemaan historiaa ja yhteiskuntaoppia tai sit sinne ehdottamallesi sotatantereelle! Ymmärrän kyllä jotenkuten idealismin, joka oli tapahtuman taustalla, olenhan itsekin vähän hippi-idealisti ja toivon, että maailma olisi sellainen, mistä Beatles laulaa Imagine-kappaleessaan.

   Poista
 2. Aika pitkälti samaa mieltä kanssasi, meikäläisellä kanssa kiehahti kun luin hevosten pahoinpitelystä. En myöskään hyväksy poliisin kimppuun käymistä. Kyllä tuli sellainen olo, etteivät arvosta Suomea ja että muuttakoot parempaan paikkaan - tai mihin tahansa, kunhan häipyvät Suomesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Joku mielenosoittaja kysyi haastattelussa, että onko eläimen paikka mielenosoituksessa ja se oli hyvä kysymys ja hän vastasi siihen, että hänen mielestään ei ole. Ei minunkaan mielestäni, mutta koska ne hepat siellä olivat, niin ei niitä olisi tarvinnut pahoinpidellä. En voi käsittää, miten joku ihminen voi edes kyetä vioittamaan viattomia luontokappaleita!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)