Happy Halloween! Kuvasatoa menneiden vuosien kauhubiletarjoiluista

Tiesittekö, että halloweenia vietetään Suomessa aina lokakuun 31. päivä? Halloween sattuu usein arkipäivälle ja siksi monet järjestävät juhlat pyhäinpäivänä tai seuraavana tai edellisenä viikonloppuna virallisesta halloweenista. Halloweenia ei tule sekoittaa kristilliseen, hartaaseen pyhäinpäivään, vaikka joskus molemmat juhlat sattuvat kalenterillisista syistä samalle päivälle. Halloween on rantautunut meille Ameriiikasta ja monet vastustavat halloweenin kaupallisuutta. Kukaan ei pakota ostamaan krääsää vaan kivoja koristeita voi tehdä myös itse. Jotkut vastustavat halloweenia siksi, koska se on epäkristillinen ja saattaa innostaa jopa saatananpalvontaan. Kerroin tämän oppilailleni ja eräs heistä sanoi: "Varmaan joku Päivi Räsänen sanonut noin" :). Suomessa on entisaikaan juhlittu sadonkorjuun juhlaa eli kekriä ja joidenkin mielestä halloween on vastoin omia perinteitämme. Eli mitä perinteitä? Kekriä ei ole juhlittu vuosikymmeniin ja monet kekriperinteet ovat siirtyneet jouluun ja uuteenvuoteen. Ja taas tasapuolisuuden ja vapaamielisyyden vuoksi: eikö voi juhlia sekä kekriä että halloweenia? 

Halloween on kaupallinen ja se on amerikkalainen, mutta mitä sitten? Se on ihana piristyspäivä syksyn pimmeyteen, kun jouluakaan ei ihan vielä voi alkaa odottaa. Pidän kaikenlaisista teemajuhlista ja halloween on suosikkini. Minusta on kivaa järjestää juhlia, etsiä ohjeita ja olla luova. Tosin nyt minulla on niin paljon halloweenideoita takataskuissa ja vähän etutaskuissakin, että voisin järjestää bileet hyvin vähällä vaivalla. Ideoita ei aina löydy ja jos bongaat tästä postauksesta jonkin kivan idean, niin käytä ihan vapaasti. 

 Olen järjestänyt muutamat halloween-bileet, joista ensimmäiset kymmenen vuotta sitten. Silloin ei ollut juuri mitään teemakrääsää kaupoissa ja ruokaohjeetkin piti etsiä kirjaston lastenosaston kirjoista. Nuo ensimmäiset halloween-bileeni olivat huikeat. Minulla oli rakas ystäväporukka auttamassa järjestelyissä ja loihdimme pöydän täyteen upeita herkkuja, oli leivästä koverrettu merirosvolaiva, salaatteja, nakkisormia, hiirisämpylöitä, silmäpiirakkaa, hämähäkkikakkua ja kummituskeksejä. Kaikki olivat naamiaisasussa; meitä oli noitia useampikin, oli sexy hoitsu, pari possua, Pekka Puupää, Uuno Turhapuro ja kaksi vankikarkuria. Päällimmäisenä muistoissa on mahtava tunnelma ja voinkin sanoa, että tuon parempia halloween-kekkereitä en tule koskaan kokemaan. Näistä bileistä ei valitettavasti ole koneella kuvia, vain kansiossa ja muistikovalevylläni.

Yhdet bileet järjestettiin mökillä ja nekin oli oikein kivat. Mökki on jo tunnelmaltaan sellainen paikka, että kauhukestit eivät voi epäonnistua. Karkoitimme pahoja henkiä polttamalla rannalla kokon - se olikin aikamoinen roihu ja valaisi synkkää syysiltaa loimotuksellaan. Illan teemana oli Kauhukartanon korkeakoulu. Teeman ja kutsun nappasin Pirkan Napero-sivuilta ja teema upposi hyvin aikuisiin juhlijoihin. Olen huomannut, että suurin osa ihmisistä innostuu leikeistä ja meilläkin oli muumio-kilpailu. Jaoimme porukan joukkueisiin ja jokainen joukkue valitsi yhden muumioitavan eli henkilön, joka kieputetaan vessapaperiin. Nopeiten ja vähiten paperia katkonut joukkue on voittaja. Muumioimiseen käytetty paperi hyödynnettiin ekologisesti huussissa :)

Vastasin yksin tarjoilusta ja ideana olikin päästä mahdollisimman helpolla, etenkin kun aikaa valmisteluihin oli vähän ja sähkötön mökki asettaa omat haasteensa. Kiharapastasta tein pastasalaatin ja tarkoitus oli tehdä siihen päälle homeisia mozzarellaviipaleita, mutta väri levisi ja niistä tuli sinisiä. Noh, karmivia kuitenkin! Jättiläisen sormet on helppoutensa vuoksi suosikkini ja makunsa vuoksi kaikkien suosikki. Vaikka kaikki juhlijat olivat aikuisia, en voinut välttää kiusausta tehdä haamutikkareita. Älyttömän helppoja, koska niihin tarvitsee vain tikkareita, valkoista kangasta, tussin ja mustaa nauhaa, jolla kangaspala solmitaan kiinni. 

 Tämä on nyt tosi pelottavaa, koska en tiedä, mitä tuossa on... Mozzarellasilmän tapaisia, krutonkeja ja sitten jotain ihan muuta!  

Myrkkysnapsi eli pikimustaksi väjätty kokis. Huomatkaa taustalla värjöttelevä muumio!

Teeman mukainen koristelu on helppoa. Jätesäkit liinana, oranssit venetsialyhdyt ja vartavasten hankitut pääkallot ja kartonkiset kuvat, joita voi käyttää aina uudelleen. Kahletta saa rautakaupasta :) Serpentiinit ovat ehkä vähän turhaa, mutta käytetäänhän niitä vappunakin ja nuo olin löytänyt muutamalla kymmenellä sentillä halpahallista.

Pimeässä hehkuvat keraamiset lyhdyt ja ulkotuli

 Ja tietenkin koverrettu kurpitsa!

Eräät bileet järjestettiin jokunen vuosi sitten, kun työkaveri halusi viettää läksiäisiään halloween-teemalla. Paikkana oli Ruthin vintti, jota voin suositella tunnelmalliseksi juhlapaikaksi. Näissä bileissä oltiin todella pukeuduttu ja voin sanoa, että tykkään! Tykkään siitä, kun aikuiset irtautuvat totutusta roolistaan ja tykkäsin noista bileistä muutenkin, koska siellä oli niin upea porukka.

Alkumaljat juotiin verisistä maljoista, hui! Koristeena punaisella pastavärillä värjättyä tomusokeri-vesiseosta. 


Erinomainen vinkki karmivan tunnelman luomiseksi on keksiä tarjottaville pelottavat nimet. Illan menu oli tällainen:


Frankensteinin kaalisalaattia
King Kongin vihersekoitusta
Alienin aivomössöä
N N N
Vampyyrin teurastamaa porsasta
ja verenpunaista kastiketta
Zombien homeisia kermaperunoita
Quasimodon juuresterriiniä
N N N
Jättiläisen hikivarpaita
Örkkien pilaantuneita patonkeja
Noita-akan yrttilevitettä
N N N
Myrkkytarantellan sitruuna-lakritsikakkua
Valkosuklaakummituksen keksejä

 Pahoittelen huonoa kuvanlaatua! Salaattina aivosalaatti, kaalisalaatti ja vihreä salaatti, josta toisessa koristeena appelsiinista koverrettu halloweenpää. Pullojen etiketit tein itse ehkä noin kahdessa sekunnissa Wordilla. Tulostin ja laiton kontaktimuovia päälle. Pulloissa värjättyä vettä, ovat vain koristeina. Joskus voisi tehdä myrkkybaarin ja laittaa erimakuisia ja -värisiä juomia tarjolle.

 Taas jättiläisen sormia ja lisänä "homeista" eli värjättyä patonkia. 

 Hämähäkkikakku, jonka epävakaat seitti- ja reunapursotukset harmittavat vieläkin. Sain hermoromahduksen juuri ennen koristelua ja siksi annan itselleni anteeksi. Ihme, etten viskannut koko kakkua seinään. Hermostus ei johtunut kakusta vaan ihan muista syistä, joita en halua tässä kertoa. Koristehämähäkit ovat mustaa sokerimassaa, niihin olen sentään tyytyväinen. Haamukeksit ovat murotaikinaa ja kuorrutettu valkosuklaalla, silminä pienet suklaarakeet. Valkoiset ja vihreät haamut tein aiemmin sokerimassasta, jonka kaulin, leikkasin ja kuivatin foliopallojen päällä.

Viime vuonna sain ykskaks päähäni, että järjestän halloween-juhlat ja jostain minulla vippasi pahemman kerran, kun sallin myös lasten osallistua juhliin. Ajattelin, että joskus olisi kiva pitää bileet, johon vanhemmat voisivat tulla lapsineen, etenkin kun lastenhoitoa on monesti vaikea järjestää. Lapset saivat temmeltää makkarissa ja me aikuiset saimme temmeltää muissa huoneissa. Oli muuten kiva nähdä sitä lasten riemua, pientä jännitystä ja suurta innostusta. 

Ei ole itsestäänselvyys, että sain juhlat järjestettyä, sillä ensinnäkin aamuvarhain havahduin yhtäkkiä säikähtäen hereille. En tiennyt, mitä oli tapahtunut, mutta tiesin, että jotain oli tapahtunut. Menin pesulle ja vettä tuli lirumalla. Jonkin ajan päästä sainkin tietää, että läheinen vesitorni oli sortunut. Onni onnettomuudessa meille tuli vettä, mutta jos olisin asunut tien toisella puolella, olisin ollut pulassa. Toinen kommellus oli se, että vaatehuoneessa jakkaralla kiipeillessäni astuin housunlahkeeni päälle ja kaaduin selälleni. Säikähdin pahanpäiväisesti, koska olisin voinut lyödä pääni, murtaa jonkin paikan tai muuta vastaavaa, mutta minulta venähti vain nivelsiteet. Siinä sitten hirveässä kivussa ja säryssä laittelin huushollin ja tarjottavat juhlakuntoon ja illalla olin sitä mieltä, että olen aika sissi.

Tällä kertaa tarjottavat eivät olleet kovin karmaisevia, koska halusin vaihteeksi käyttää fondue-pataa ja toteuttaa vieraideni toiveita sekä huomioida muksut. Vihreä jättiläisen koura on hyvä ja helppo idea, mutta jostain syystä koura turposi ihan vimmatusti ja meni vähän muodottomaksi. Etualalla on punakaalisalaattia, takana harmaa italialaismakuinen pastasalaatti,  keskellä normi vihreä salaatti ja valkoinen mössö on katkarapusalaattia. Voiasetelman suhteen minulla oli suuria suunnitelmia, mutta välillä piti lepuuttaa kipeää koipea ja ajattelin, että ihan aina ei tarvitse olla täydellinen. Huomatkaa muuten leipäkorissa oleva servetti. Ostin pari pakettia ekoihin bileisiin vuodelle 2003 ja niitä on vieläkin jäljellä! 

Kissanhiekkalaatikkokakku, josta tuli aika aidon näköinen. Pohjana kaksi suklaakääretorttulevyä, välissä tiramisu-kermarahkaa ja hiekkana Wiener Nougat -rouhetta. Klöntit ovat hunajaa ja kakat ovat sokerimassaa. Olin kutsunut juhliin koulussamme työskentelevän hollantilaisen vaihto-opiskelijan ja hänen poikaystävänsä, joka kysyi suoraan: "Is that shit?"


Ja sitten halloweenjuhlien ikisuosikki: jääkäsi boolissa. Eli pestyyn kertakäyttöiseen kumihanskaan mehua tms. ja pakastimeen hyvissä ajoin ennen juhlaa. 

BÖÖ! Karmivan hurjaa halloweenia kaikille!

Kommentit

  1. Sä oot kyl oikee teemabileiden kuningatar!

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Joskus olen ajatellut, että kannattaisikohan ryhtyä tekemään tuollaista työkseen eli perustaa pitopalvelu, jonka erikoisalaa olisi teemabileet.

    VastaaPoista
  3. Ai että toi kissanhiekkalaatikko kakku!!! Hauska, aidonnäköinen ja kai sitä vähän nikottelis itsekin eka, ennenkun ihanan maun maistais! :D Paljon kivoja halloween ideoita sulla täällä!! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Tuo kakku on yksi maailman helppotekoisimmista. Lasten mielestä se oli ällö (ja myös aikuisten), mutta hyvin maistui kaikille. Tosin pökäleet jäi syömättä :D Jospa ensi vuonna saisi taas järjestää bileet, kun tänä vuonna jäi väliin, mulla onkin jo muutama idea takataskussa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)