Syystakkiostos - ökykallis, keskihintainen vai halpa?


Eilen tein kollaasia syksyn vaatetoiveistani ja ihan tarpeellisistakin hankinnoista. Klikkasin kollaasiin kuvan eräästä takista ja ajattelin, että voi kun olisi sata biljoonaa euroa rahaa, niin voisin sen takin ostaa. Takin hinta on 755 euroa. Jäisi yhden kuukauden vuokra maksamatta, jos ostaisin tuon överikalliin takin! Tai sitten maksaisin vuokran ja söisin loppukuun ajan vesivelliä. Vaikka olisin rikkaampikin, niin en kuitenkaan maksaisi takista noin järjetöntä summaa. Koska se on vain takki.

Päivän aikana kävin useissa nettikaupoissa etsimässä syystakkia ja olin jo unohtanut tuon kollaasiin laittamani takin. Nettikauppojen valikoimia tutkiessani huomasin taas, että samat vaatemallit toistuvat aika monessa merkissä, hinta vain vaihtelee. Ensin vaate on nähty catwalkilla, sitten vaatevalmistajat kopioivat mallin ja kuluttaja voi valita, hankkiiko kalliimman vai halvemman version. En oikein jaksa uskoa, että ökykalliit takit ovat mitenkään laadullisesti parempia vaan niissä maksaa vain merkki. Tietenkin aivan halvoissa takeissa ompelutyö voi olla mitä sattuu ja kalliimmissa takeissa jälki on huolitellumpaa.

Stockmannin verkkokaupassa oli oikein tyylikäs Ted Bakerin takki, jolla on hintaa 279 euroa. Se on vielä tarjoushinta, sillä normaalihinta on 349 euroa. Ajattelin, että jospa tuossa olisi kerrankin laadukas ja hyvä takki ja kun alennustakin saa, niin voisin sen tilata. Merkkitakiksihan tuo ei ole kallis, koska tavisketjuliikkeidenkin, kuten Espritin ja Benettoninkin takit maksavat lähes saman verran. Sitten kävin ihan piruuttani Zalandon sivuilla, missä en juuri koskaan käy, koska en ole ikinä löytänyt sieltä ikinä mitään mieluisaa (kertoo varmaan siitä, että olen ihan kaamean nirso). Zalandolta löytyi Tom Tailorin takki 129 eurolla ja ostopäätös oli tehty samantien. Sain vielä 10 euron alennuksen liittyessäni Zalandon uutiskirjeen tilaajaksi. Ted Baker on toki arvostetumpi merkki kuin perus-Tom Tailor, mutta en osta takkia merkin takia vaan ostopäätökseen vaikutti se, että sain Zalandolta takin 160 euroa edullisemmin. Minulle tuo on hirmuisen iso raha! Toinen ostopäätökseeni vaikuttanut seikka oli se, että Tom Tailorin takissa oli myös pinkki värivaihtoehto ja sen tilasinkin, vaikka olin ajatellut harmaata takkia. Ted Bakerin takkia olisi ollut saatavilla tummanpunaisena, joka olisi perinteinen ja hillitty syysväri, mutta pinkki on enemmän minua ja olen pitkään haaveillut pinkistä takista, mutta en ole sellaista rohjennut hommata.  Kaikki syys- ja talvitakkini ovat aina olleet mustia tai harmaita, joten nyt olikin aika räväyttää. Jos takin värikkyys jonain päivänä ahdistaa, niin silloin voi kaivaa kaappien kätköistä jonkun mustan takkini.

Halusin syksyksi jonkin värikkään huivin, mutta nyt olinkin todella järkevä, harkitseva ja taloudellinen kuluttaja. Takin tarvitsin nimittäin joka tapauksessa ja uutta huivia en enää tarvitsekaan, koska väri on takissa itsessään. Ja pinkin kanssa käy mustat huivini ihan törkeän hienosti ja myös eräs kirjava huivi, jota en ole edes paljon käyttänyt. Huiveja saa toki halvallakin, mutta olin suunnitellut jotain kalliimpaa, koska huivit kuuluvat kategoriaan "hyvät vaatesijoitukset" - ne mahtuvat aina päälle ja kestävät käytössä vuosia. Huiviostoksilla se harkitsevan kuluttajan ääni sisälläni usein vaimenee ja takkiostokseni oli niin kannattava siksi, että minulla oli suunnitelmissa ostaa takki ja huivi ja veikkaan, että molemmat olisivat maksaneet yhtä paljon. Nyt minulle jäi siis yhden huivin verran rahaa käytettäväksi johonkin muuhun. Ja myös se  160 euroa, koska valitsin halvemman takin. Naisellista matematiikkaa, eikö?

Illalla, kun aloin kirjoittaa erästä toista blogikirjoitusta ja vilkaisin syyskollaasiani, niin silloin iski älynväläys. Tajusin, että päivän aikana katselemani takit olivat samanmallisia kuin kollaasiin valitsemani eli takkimalli oli jäänyt alitajuntaani. Olinkin sitten tyytyväinen siihen, että löysin mieluisan takin, jollaisesta olin haaveillut eikä minun tarvitse lähteä kauppoihin tuskailemaan. Nyt vaan toivon, että pirtsakka takki sopii minulle. Nyt voinkin siirtyä metsästämään seuraavia syyshankintojani...
JOSEPH LIMITED Tie Waist Long Lisa Coat
Joseph Limited Tie Waist Long Lisa Coat 755 €
Ted Baker Adalya 279 € (349 €) Stockmannin verkkokaupasta
Tom Tailor - Villakangastakki - musta
Tom Tailor -takki Zalandolta 129,95 €
Tom Tailor - Pitkä takki - pinkki
Tom Tailor -takki pinkkinä

Kommentit