Nuorten naisten blogitko pilanneet internetin?

Kansojenherra -blogia Uuden Suomen sivuilla pitävä Tuukka Kuru kirjoitti, että nuoret naiset ovat pilanneet internetin kevytmielisillä lifestyleblogeillaan. En ottanut tätä henkilökohtaisesti, etenkin en kuulu kategoriaan "nuori" vaan aloin ajatella asiaa ihan yleensä. Lifestyleblogit ovat muoti-ilmiö, mutta mielestäni tällaiset muoti-ilmiöt kertovat aina jotain yhteiskunnastamme ja ajastamme eikä näitä ilmiöitä olisi, jos niille ei olisi tilausta. Suomen valtiolla ei mene kovin hyvin, EU:lla ei mene hyvin ja Kuru ihmetteleekin, että nuoria naisia kiinnostaa Aleksi 13 -liikkeen ohessa syödyt sämpylät enemmän kuin maailman ja politiikan tila. No totta ihmeessä kiinnostaa! Me emme voi vaikuttaa Kreikan kriisiin, me emme voi sille mitään, että meitä uhkaa eläkepommi ja siksi me keskitymme asioihin, jotka meitä kiinnostavat ja joihin voimme vaikuttaa ja joista tulemme hyvälle tuulelle. Kivoja blogeja on kiva lukea, that's it! 

Kuru mainitsi huippusuositun Xenia's Day-blogin ja on sitä mieltä, että Xenian päivitykset ovat latteita. Kurun asenne on hyvin väheksyvä. Tiedän kyllä, että moni mies ajattelee muotiblogeista ja lifestyleblogeista samalla tavalla kuin Kuru, etenkin jos miehellä ei ole vaivaa ja viitseliäisyyttä nähdää pintaa syvemmälle. Xenian blogin etusivulla on nytkin juttu kohtalosta eikä se mielestäni ollut kovin pinnallista tekstiä, mutta juttua lukiessani ajattelin, että hiiskatti, juuri nyt viimeisenä kesälomapäivänä en jaksa mitään kohtalopohdintoja ja rullasin hiirellä niihin kevyisiin ja turhamaisiin asupäivityksiin.

Internet on siitä kiva, että me voimme ihan itse valita, millaisilla sivustoilla vierailemme. Kenenkään ei tarvitse lukea asupäivityksiä tai katsella ruoka-annoskuvia tai virtuaalista loma-albumia eikä varsinkaan kommentoida niitä, jos ei kiinnosta. En minäkään käy lukemassa mitään äijien juttuja, ei minua kiinnosta lukea auton moottoreista tai muista ukkojen hömpötyksistä. Tästä päästäänkin kaivertamaan asian ydintä ja pohtimaan sitä, miten me eri asioita arvostamme. Ovatko lifestyleblogit vähemmän arvokkaampia kuin vaikka ruokablogit tai poliittiset blogit? Kumpi on hömppää, se, että vertailee blogissaan eri laukkuja vai autojen alumiinivanteita? Ja kuka sen loppujen lopuksi määrää ja määrittelee, mikä on arvostettavaa ja mikä ei?

Meillä jokaisella on omat kiinnostuksen ja arvostuksen kohteemme. Meillä kellään ei ole oikeutta ryhtyä väheksymään toisten ihmisten kiinnostuksen kohteita ja korottaa omia intressejämme toisia paremmiksi. (Toki jos ajatellaan globaalilla mittapuulla, niin onhan asioita, jotka ovat toisia asioita tärkeämpiä). Nuoret naiset ja varmasti kaikki muutkin kirjoittavat siitä, mikä heille on tärkeää ja jos joku harrastaa vaatteita, shoppailua ja meikkaamista, ei se tee hänestä huttupääbimboa ja mitä sitten vaikka jollakin olisi aivojen paikalla vain vaaleanpunaista hattaraa, mitä sitten? Onko se keltään pois? BTW, hyvät miehet, tiedättekö, että sananlasku "Kauneus ja järki eivät asu samassa päässä" ei pidä oikeasti paikkaansa? Kurun blogin kommentteihin oli joku nainen kirjoittanut, että antaa pissisten hörhöttää. Selvä pyy, siksi koska minulla on tällainen blogi, niin olen automaattisesti pissis. Olen 34-vuotias-akateemisesti koulutettu-yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut-yhdistystoimintaa harrastava-absolutisti-pissis! Minulla on ollut vähän eri käsitys pissiksistä. Voiko olla niin vaikeaa ymmärtää, että nainen voi olla kaunis, hän voi meikata, kähertää tukkaansa, shoppailla, olla kiinnostunut kauneudenhoitotuotteista JA olla kiinnostunut myös maailman politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista. Mutta meidän naisten kiinnostuksen kohteethan tuntuvat olevan aina vaan vähäarvoisempia kuin miesten, että se siitä tasa-arvosta! Olkoonkin, että muoti- ja kauneusbisneksessä pyörii niin suuria rahasummia, että niiden nollista olisivat perillä vain Roope Ankka ja Kroisos Pennonen.

Minulta on kysytty, että enkö voisi kirjoittaa jostain oikeasti tärkeästä. Kyllä minä välillä ihan vakavistakin asioista kirjoitan ja pohdin niin filosofisia, että Aristoteleelläkin menisi minua kuunnellessa aivot umpisolmuun. Ja se nyt vaan sattuu olemaan niin, että elämä, E-LÄ-MÄ itsessään on tärkeää ja kirjoitan omasta elämästäni niin kuin suurin osa bloggaajista. Jokaisen blogin lukija voi ihan itse päättää, onko hän kiinnostunut samoista asioista ja klikkautua nopeasti pois kiinnostavimmille sivuille. Sori paljon käyttämäni klisee, mutta sisäinen hippini haluaa sanoa, että annetaanpa täällä blogimaailmassakin kaikkien kukkia kukkia :)

Kommentit

 1. Hyvä komentti, minun mielestä nuoret ja vähemmän nuoremmat miehet ovat "pilanneet" internetin "lorttolehmä-huora" ja "en panis kun säkkipäässä" huuteluillaan ja markkina-arvoteoretisoinneillaan ym. pillunsaamattomuuspropagandallaan ja sillä jatkuvalla pornon hehkutuksellaan, että hyvä kun naiset ovat ottaneet myös itselleen palan kaistaa omille kiinnostusten kohteilleen ja kulttuurilleen.

  Usein tulee naisena tunne, että ei ole mitään asiaa muutenkaan Usarin ym. blogeihin maailmaa parantamaan, koska omaa pientä heikkoa vastaväitettä vastassa on lauma miehiä kiljumassa äänensä käheäksi: "Olet nainen, etkä tiedä näistä asioista mitään, et tiedä, etkä tule koskaan tietämään. Mene meikkaamaan ja puhumaan vauvoista siitä ja olemaan naisellinen, että sinua voi panna edes säkkipäässä".

  Joskus harvoin tosin keskusteluissa on miehiä jotka antavat tilaa myös "naismaisille", pehmeämmille ajatuksille ja näkökulmille ja silloin keskustelusta tulee tasapuolista ja ajatuksia herättävää.

  VastaaPoista
 2. Hyvä näkökulma, mitenkähän tuon saisi julkisemmaksi? Vähän aikaa sitten oli Hesarin Nyt-liitteessä juttua siitä, miten halventavasti nykyisin esim. räp-biiseissä suhtaudutaan naisen. Sana "horo" naista tarkoittamassa ei ainakaan edistä tasa-arvoa!

  Olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä, että sitä heikkoa naisellista vastaväitettä on monesti turha lähteä esittämään.

  Olen törmännyt elämässäni useasti piilosovinismiin ja ei-piilosovinismiinkin ja kun asian ottaa puheeksi, niin se on naiselle tyypillistä ylireagointia, että äläs nyt tyttö siinä tollasesta pillastu.

  Tästä aiheesta voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta se on niin turhauttavaa, että mieluummin otan niitä kivoja asukuvia ja kirjoitan muista aiheista.

  Linkitän tähän Rosa Meriläisen blogikirjoituksen, jonka kommenteista tulee taas liian hyvin ilmi se, mikä tasa-arvon toteutumisessa mättää.

  http://www.hs.fi/elama/Miesten+himokkaat+katseet+loukkaavat/a1370913793311

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)