Rapeapohjainen gluteeniton kinkkupiiras

Kokeilevassa gluteenittomassa keittiössä oli tällä kertaa työn alla täydellisen rapsakka suolainen piirakkapohja. Gluteenittomien leivonnaisten tekeminen kun on välillä aika haastavaa ja lopputulos voi olla mitä hyvänsä kivikovan koppuran tai murenevan hiekan väliltä ja suurin ongelma on se, miten saa taikinan pysymään kasassa. Minusta on kiinnostavaa kokeilla erilaisia jauhoseoksia ja niiden yhdistelmiä ja parasta on se, kun saa kehiteltyä oikeasti toimivan ohjeen. Viimeksi onnistuin kehittelemään idioottivarman perinteisen piparkakkuohjeen ja tällä kertaa tämän suolaisen piirakkapohjan, jollaista minulta usein kyselläänkin. Tämä pohja on erittäin rapea ja myös murea sekä maukas. Jotenkin olen alkanut uskoa Jyttejauhon taikaan, sillä kaikki leivonnaiset, mihin Jytteä laitan, onnistuvat poikkeuksetta. 

Piirakan täytteitä voi varioida mielensä mukaan ja etenkin muna-maitotuoteseos on helposti muokattavissa. Yleensä käytän siihen kaikki jääkaapista löytyvät jämät ja olin vähän helisemässä, kun minun piti nyt ihan laatia kunnolliset määrät, miten paljon mitäkin laitetaan. Tärkeää on lähinnä munien ja muiden aineiden suhde, jotta täyte hyytyy. Itse en pidä kovin munaisesta piirakasta (haha, arvatkaa nauraisivatko teinit tälle) ja käytän yleensä tämän kokoisen piirakan täytteeseen vain kaksi munaa, vaikka monissa ohjeissa mainitaan kolme. Olen mainostanut itseäni suolaisten piirakoitten ekspertiksi enkä suotta, sillä aika hyvin summamutikassa ammattitaidolla osasin määrät oikein laskea.

POHJA
100 g voita/margariinia
2 dl vaaleita Jyttejauhoja 
2 dl Sunnuntain vaaleaa jauhoseosta TAI Semperin hienoa jauhoseosta
2 dl perunahiutaleita
n. 1 1/2 dl vettä

Nypi huoneenlämpöinen rasva, jauhot ja perunahiutaleet murumaiseksi seokseksi.
Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
 Painele taikina voidellun irtopohjavuoan (halk. 26 cm) pohjalle ja reunoille.

TÄYTE
200 g kinkkua kuutioina/suikaleina
1/2- 1 paprikaa kuutioina
pala purjoa tai kevätsipulin varsia hienonnettuna
 aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna

1 prk ranskankermaa
2 dl maitoa
n. 1/2 dl valkosipulituorejuustoa
2 munaa
mustapippuria, basilikaa
juustoraastetta

Ripottele kinkku, paprika, sipulit ja tomaatit pohjan päälle. 
Sekoita ranskankerma, maito, tuorejuusto, munat ja mausteet keskenään vispilällä ja kaada seos vuokaan.
Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia.

Mun massulle tällainen piirakka on todella täyttävää ja tämä käykin salaatin kanssa ihan ruoasta. Kun piirakkata syötiin, niin pohdittiin, että on vähän hassua, että monet ihmiset eivät pidä tällaista ruokana vaan pikemminkin välipalana tai naposteltavana. Onko teidän mielestä tämä vain pikkusuolaista vai kunnon ruokaa (eikä nyt mennä ravitsemushifisteyllisiin yksityiskohtiin)? 

Kommentit

  1. Herkullisen näköistä on! Ja liputan Jyten puolesta. :D
    T: Kati

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Hyvää oli ja ihan ähkytäyttävää :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)