Tutek Ambero Retro -yhdistelmävaunut myynnissä

Kun kaksi ja puoli vuotta sitten hankin lastenvaunut, niin olin superonnellinen löytäessäni kauniit vaunut ja ajattelin, etten luovu niistä koskaan vaan pidän ne muistona elämäni ihanimmasta ajasta ja siitä, miten kuljin niiden kanssa hymy korvissa vauvaa ihastellen! Vaikka vähän haikealta tuntuukin, niin nyt haluan vaunuista eroon, sillä tilanpuute ahdistaa ja olkkarissa töröttävät vaunut tuntuvat vievän tilaa jollakin tavalla enemmän kuin aiemmin eikä vaunuille ole enää tarvetta. Käytän vaunuja Ne ovat myös turhat, koska lapsi kävelee esim. kauppa- ja lähipuistoreissut ja meillä on kahdet hyvät matkarattaat sekä polkupyörän peräkärry. 

Minun piti kirjoittaa kokemuksia lastenvaunujen hankinnasta jo aikoja sitten, mutta ymppään kokemukset nyt tähän samaan postaukseen myynti-ilmoituksen kanssa. 

LASTENVAUNUJEN HANKKIMISEN VAIKEUS
Kun lastenvaunujen hankkiminen tuli ajankohtaiseksi, niin olin aivan pulassa ja sekaisin. Ensimmäistä kertaa äidiksi tuleva ei todellakaan ymmärrä erilaisia käsitteitä ja jossain vaiheessa suunnittelinkin kirjoittavani kirjan "Lapsiperheen sanastoa". Siinä olisi kerrottu, mitä tarkoittaa yhdistelmävaunut, turvakaukalo, telakka, isofix ja kaikki muutkin sanat, joista keltanokkainen vanhempi on autuaan tietämätön. Minulla meni aivan hirvittävästi voimavaroja kaiken selvittämiseen ja vaikka apuna oli Google ja ystävät, niin vaunujen hankkiminen tuntui välillä ylivoimaisen vaikealta.

Halusin sellaisen setin, mihin kuuluu vaunukoppa, rattaat ja turvakaukalo. Turvakaukalon tuli sopia kahteen autoon, jossa kummassakaan ei ollut isofixiä, mutta mahdollisesti ehkä tulevaisuudessa ainakin toisessa olisi ja tämä autoasia aiheuttikin hankaluutta. Jos kummassakin autossa olisi ollut isofix, niin hankinta olisi ollut helppo. Vaunujen tuli olla näppärät ja ennen kaikkea nätit. No siihenpä se hankinta kasahtikin, koska suurin osa vaunuista on aivan susirumia. Joidenkin mielestä lastenvaunut eivät ole muuta kuin käyttöesine, mutta olen päättänyt, että kaiken minkän hankin, haluan saada kauniina versiona. Olen aina pitänyt lastenvaunuja rumina, mutta vuosia sitten näin kaupungilla valkoiset, keinonahkaiset Emmaljunga Mondial Duo Combi -vaunut ja olin ihan hämmästynyt siitä, miten sievät ne olivat ja ajattelin, että jos vaunujen hankinta on joskus ajankohtaista, niin marssin kauppaan ostamaan valkoiset ihanuudet. Sitten kun tuli hankinnan paikka, niin hylkäsin Emmaljungat heti. Ensinnäkin hinta on niin korkea, että en ymmärrä, kenellä on varaa maksaa niin pökerryttäviä summia lastenvaunuista. Kaikkiin muihinkin hankintoihin kun uppoaa rahaa ihan tolkuttomasti ja ilman tuttavilta saatuja vaate- ja tavaralahjoituksia, omia säästöjä, käytettyjen tavaroiden ostoa ja nuukailua olisin ollut konkurssissa. Emmaljungiahan saa käytettynäkin, mutta kun kaupassa ja tuttavien luona kokeilin vaunuja, niin ne tuntuivat huonoilta työntää, olivat liian korkeat ja heppoisat. Tiedän, että Emmaljungat ovat monelle "pyhät" ja hyvät, mutta minun käyttökokemukseni niistä on huono. Koska tiesin, että tulen lenkkeilemään vaunujen kanssa paljon, niin vaunuilla oli muitakin vaatimuksia kuin ulkonäkö ja neljä pyörää rungon alla ja eräs tärkeä kriteeri oli vaunujen rullaavuus ja tukevuus. Arvelin, että vaunujen valkoinen värikään ei olisi sopinut minunkaltaiselleni tahmatassulle, vaikka pinta onkin kuulemma helppo pitää puhtaana. Emmaljungaahan saa toki erivärisenä, mutta ihastelemani kaksivärinen Mondial de Luxe oli sekin niin kallis, että päätin etsiä omaan budjettiini ja tarpeisiini sopivammat vaunut.

Vaunujen etsiminen kävi ihan työstä; vertailin, luin kokemuksia monilla eri kielillä, kävin liikkeissä kokeilemassa, uhkasin, etten osta koko vaunuja ja välillä huokailin Mondial de Luxen kuvia. Olisin mielelläni ostanut käytetyt vaunut, mutta koska halusin olla varma, että vaunuissa ei ole hometta tai hajuja eikä varsinkaan ns. lapsiperheen hajua (=sadan metrin päähän lemuava pyykinpesuaine/huuhteluaine), niin päädyin hankkimaan ihan uudet vaunut. Tosin uusissa vaunuissa hajuongelmana on usein voimakas kemikaalin haju, mikä on minulle kohtalokasta, koska se aiheuttaa oireita. Kun vaunut tulivat meille, niin omin pari päivää aivosumussa ja pahoinvointinen, vaikka nostin vaunut heti parvekkeelle tuulettumaan.

Päädyin pitkän pähkäilyn jälkeen Tutek Ambero Retro -vaunuihin, koska olin lukenut niistä hyviä kokemuksia, niihin kuului kaikki kolme osaa, hinta oli edullinen ja mikä parasta, löysin erittäin kauniin ja persoonallisen kuosin. Vaunut tulivat meille vasta sen jälkeen, kun vauva oli syntynyt ja hormonihuuruissani aloin tutkia, miten vaunut toimivat. Mukana ei ollut käyttöohjetta ja periaatteessa lastenvaunujen käyttö on niin yksinkertaista, että ohjeita ei tarvitakaan, mutta minua olisi kyllä helpottanut jonkinlainen käyttöopas, sillä hyvä että edes erotin vaunukoppaa ja ratasistuinta toisistaan. Nyt kun ajattelen tuota aikaa, niin ihmettelen, miten pihalla olenkaan ollut kaikesta!

Vaunuja mainostettiin kevyiksi, koska ne ovat kevyttä alumiinia mutta kun toivuin sektiosta ja kannoin vaunuja toiseen kerrokseen ja sieltä alas, niin vaunut tuntuivat painavan tonnin. Minua lohduteltiin, että vaunujen kantaminen käy hyötyliikunnasta, mutta välillä olin niin uupunut, että olin purskahtaa rappukäytävässä itkuun ja harkitsin jättäväni vaunut alas ja laittavani niihin lapun tekstillä: "Kantaisiko joku nämä ovelleni, kiitos". Sektion jälkeen tuskailin sitä, että en pääse ulos vauvan kanssa, koska en pysty kantamaan vaunuja ja tuo oli yksi niistä monista hetkistä kun mietin, että miten muut äidit tuon homman handlaavat. Nostin ensin vaunukopan vauvoineen rappukäytävään, sitten kipitin vaunujen runko-osan kanssa alas ulko-ovelle ja sitten kipitin ylös hakemaan vaunukopan. Tämä onnistui niin pitkään kun vauva ei osannut nousta istumaan ja yrittänyt mönkiä kopasta pois. Kun ensimmäisen kerran lähdin vauvan kanssa ulos, niin olin niin huumaantunut itsenäisyyden ja vapauden tunteesta, että ostin kassillisen ruokaa ja kävin kirjastossa. Noh, alhaalla rappukäytävässä tajusin, että minunhan pitää kantaa kaikki tavarat ylös.... Ramppasin viisi kertaa rappuset ylösalas, että sain kaikki tavarat ja myös sen vauvan vietyä. Kyllä tuli hyötyliikuntaa!

HYVÄ VALINTA
Heti ensimmäisellä ulkoilukerralla totesin, että tuli hankittua erinomaiset vaunut juuri lenkkeilyä ajatellen. Vaikka vaunut on suurehkot ja ns. kunnon vaunut, niin ne kääntyvät tosi näppärästi ja siksi ovat olleet kauppareissuillakin hyvät. Etupyörät saa lukittua, mikä on hyvä ominaisuus asfaltilla ja kun pitää päästä kääntymään sukkelasti, niin renkaiden lukitus kannattaa avata. Jämäkät renkaat tekevät vaunuista tukevat ja turvalliset ja vaunut rullaavat hyvin eri maastoissa ja vaunut on ihan uskomattoman kevyet työntää. Monet ovat valitelleet, miten tuskallista on ollut työntää lastenvaunuja loskassa ja lumessa ja näiden vaunujen paras puoli on ollut se, että ne rullaavat superkevyesti kaikissa olosuhteissa. Vaunuissa on hyvät jouset ja lapsen on mukava matkustaa, sillä töyssyjä ei tunne ja esim. pururadalla liikkuminen oli mukavaa. Työntöaisa on juuri minun käsiini sopiva ja säätömahdollisuuden ansiosta sen saa ergonomisesti sopivalle korkeudelle. Jarrupoljin on leveä ja sopivan jämäkkä, joissakin vaunuissa kun jarru pitää aina runttaista, että jarrut menee päälle.

Mitään muuta huonoa vaunuista en keksi kuin sen, että renkaisiin on vaikea saada ilmaa, koska venttiilit sijaitsevat niin hullusti. Onneksi ilma pysyy renkaissa hyvin eikä ilmaa tarvitse pumppailla usein.
Jarrupoljin ja alaosan pikkulaukku (jonka funktiota en ole vieläkään ymmärtänyt.)

Jouset

Vaunuissa on Ambero Travelsystem eli runko taittuu melko matalaksi hyvin kätevästi. Vaunurunko mahtuu auton peräkonttiin ja automallista riippuen saattaa mahtua myös vaunukoppakin. (Suosittelen kuitenkin matkarattaita erikseen). Vaunut voi voi kasata myös koppa tai makuuosa kiinnitettynä, mikä on sekin aika kätevää.

Minulle vaunuissa tärkeää oli helppokäyttöisyys ja ylipäätään kaikissa arjen pikkuasioissa pidän siitä, että asiat toimivat sujuvasti. Näissä vaunuissa on paljon pieniä ja näppäriä juttuja, joita ei ihan kaikissa vaunuissa ole. Vaunukopan ja ratasistuimen saa näpsäkästi kiinnittymään klick-in- järjestelmän ansiosta ja koska minun piti joka kerta ulos lähtiessä kasata vaunut, niin tuo ominaisuus oli todella näppärä. Vaunut saa kasaan kahdesta eri kohdasta vetämällä. Toinen tärkeä ominaisuus on reilun kokoinen alaosan tavaratila, minne mahtuu ostokset ja eräs pikkujuttu on se, että hoitolaukulle on omat klipsit, joihin saa myös muuta tavaraa roikkumaan.
Tavaratila

Mukana tuli hoitolaukku, joka on oli usein käytössä, mutta lähinnä kuljetin siellä omaa lompakkoa, puhelinta ja pieniä ostoksia. Mitään muuta erityistä hoitolaukkua en hankkinutkaan, koska tämä oli niin sievä, että jos hoitolaukkua tarvitsin, niin otin tämän aina mukaan.
Hoitolaukku
VAUNUKOPPA
Vaunukoppa on erittäin kevyt ja siinä on kätevät kantokahvat. Koppa on reilunkokoinen ja menee siksi käytössä pitkään ja kun vauva kasvaa ja alkaa istua, niin siirrytäänkin jo rattaisiin. Meillä lapsi ei juuri koskaan nukkunut vaunuissa vaan siinä vaiheessa, kun hän oppi kääntymään, niin hän halusi matkustaa mahallaan ja kun pää vähänkin nousi, niin hän halusi olla norppana vaunuissa ja katsella maisemia. Kun lapsi osasi istua, niin hän nojasi vaunujen reunaan ja putoamisriski oli suuri ja siksi otettiin ratasistuin käyttöön. Vaunut ovat kaiken kaikkiaan kestäneet käyttöä hyvin, mutta ratasistuimen vetoketjua jouduttiin korjauttamaan suutarilla. 

RATASISTUIN
Ratasistuin on ollut lapselle mukava ja hän on viihtynyt siinä erinomaisesti. Ratasistuimen jalkaosaa saa säädettyä ja pienempänä lapsi tykkäsi, että jalkaosa on suorassa, mutta myöhemmin hän halusi sen alas. Turvakaari on tukeva ja paksu ja turvavyöt toimii kätevästi ja niissä on hyvä säätövara. Ratasistuin on käännettävä ja aluksi meillä oltiin naama äitiin päin, mutta kun lapsi alkoi kiinnostua enemmän ohi menevistä autoista ja koirista kuin minusta, niin istuin käännettiin naama menosuuntaan. Istuimen kuomussa on kurkistusluukku, josta on hyvä vilkuilla naama eteenpäin rattaissa istuvaa lasta. Istuimen saa myös makuuasentoon. Ratasistuimessa on jalkapeite, joka osoittautui kurakeleillä ja viileillä ilmoilla käteväksi ja lapsi tykkäsi olla "pussissa".
Ratasistuimen tasku (minne mahtuu lompakko ja kännykkä)

Ratasistuin edestä

TURVAKAUKALOHÄRDELLI
Vaunusettiin kuului myös turvakaukalo, mutta se oli viallinen ja jouduin palauttamaan sen. Palauttamisessa oli härdelliä, koska synnytykseen tuli äkkilähtö ja palauttaminen jäi synnytyksen jälkeen. Onneksi liikkeessä oltiin ymmärtäväisiä ja sain kaukalosta rahat takaisin. Kaukalo oli todella pieni ja ahtaan oloinen ja olin ihan tyytyväinen siihen, että sen sai vaihdettua, vaikka minua harmittikin, että en saanut vaunuhin mätsäävää kaukaloa.

Ajatus siitä, että saisin helposti hankittua vaunuihin sopivan, samaa sarjaa olevan kaukalon, ei siis toteutunutkaan. Vaunuihin olisi saanut liitettyä adapteredien avulla Cybex- ja MaxiCosi -turvakaukalot, mutta koska ostin ystävältäni Britaxin kaukalon, niin päädyin ostamaan Britaxin matkarattaat. Tuossa vaiheessa olin jo niin kyllästynyt kaikkeen solkkailuun, että aikani googleteltuani kävelin lastentarvikeliikkeeseen ja ostin upouudet matkarattaat - onneksi olivat hyvässä alessa. Aluksi mietin, että oliko järkeä ostaa matkarattaat, mutta niillä on ollut niin paljon käyttöä ja ovat olleet niin huippuhyvät, että en ole ostosta katunut. Vaunuihin tai matkarattaisiin sopiva kaukalo on aika ehdoton pienen vauvan kanssa liikkuessa ja matkarattaat taittuvat nopeasti pieneen tilaan.

Tällaiset vaunut olisi nyt myynnissä ja jos et jaksanut lukea koko juttua, niin tässä tiiviisti tiedot ja vaunupaketin sisältö:

- ostettu keväällä 2015
- vaunurunko
- vaunukoppa + patja
- ratasistuin + jalkapussi
- hoitolaukku
- pieni alalaukku
- sadesuoja
- hyönteisverkko
- heijastin
- paljon käytetty, mutta siistit, ehjät, hyväkuntoiset, hajusteettomat, homeettomat
- säilytetty aina sisällä 
- kankailla ökotex-merkintä, kestää kosteutta, hylkii likaa, kestää 40 asteen pesun

HINTA 200 EUROA

Jos kiinnostuit, niin ota yhteys nainentummissa@gmail.com :)


Kommentit