Hyvää itsenäisyyspäivää!

Nyt on mielessä niin paljon ajatuksia, että en millään saa niistä johdonmukaista kokonaisuutta. Aamusta asti on ollut hyvin juhlava tunnelma - voisinko sanoa jopa ylevä ja arvokas ja tasaisin väliajoin ollut tippa linssissä. Veteraanin iltahuutoa olen kyennyt kuuntelemaan pillittämättä, mutta kun Linnan juhlat alkaa ja Jääkärimarssi pärähtää soimaan, niin silloin en kykene pidättelemään liikutustani. 

Suurimpana tunteena tänään on kiitollisuus. Vapaudestamme on maksettu kova hinta eikä kunnia kuulu ainostaan sotiemme veteraaneille vaan myös kaikille niille, jotka jälleenrakensivat Suomea. 

Olen vastikään lukenut Svinhufvudin elämäkerran ja kirja on avannut Suomen historiaa aivan uudella tavalla. Olen saanut uudenlaisen näkemyksen siitä, miten monenlaisten asioiden summana Suomi itsenäistyi ja miten merkittävää oli se, että itsenäisyysasiaa ajamassa oli voimakastahtoisia, jopa jääräpäisiä ihmisiä, joiden aktiivisuuden ja lujan tahdon ansiosta Suomi julistettiin itsenäiseksi sata vuotta sitten. Myös tänä päivänä tarvitsemme ihmisiä, jotka eivät aja vain omaa etuaan vaan taistelevat tärkeiden arvojen puolesta.

Pyysin kahdeksannen luokan oppilaita kertomaan, mitä Suomen itsenäisyys heille merkitsee ja vastauksena oli vapaus, tasa-arvo, ylpeys, kunnia, turvallisuus, hieno homma ja naisten oikeudet. Jos jotain tuohon itse lisäisin, niin se olisi rauha. Oppilaille ei tullut tuo sana mieleen, koska he ovat saaneet elää itsestäänselvän itsenäisessä maassa. Nuoret ovat tottuneet rauhan aikaan ja Suomen sodat tuntuvat heille yhtä kaukaiselta kuin keskiaika tai antiikki. Vanhemmat sukupolvet tuntuvat joskus olevan vähän katkeria siitä, että nuoret pääsevät helpolla eikä heidän ole tarvinnut kokea sotaa, mutta mielestäni meidän pitäisi olla iloisia siitä, että lapsemme saavat kasvaa turvallisessa maassa. Meillä on kasvamassa yhä kansainvälisempi ja avoimempi sukupolvi, joka rakentaa ihan uudenlaista Suomea, edeltävien polvien perintöä kunnioittaen. 

Toivon, että tänään meistä ihan jokainen miettisi, mitä itsenäinen Suomi merkitsee ja mitä voisimme tehdä pitääksemme yllä yhtenäistä suomalaisuutta. On upeaa olla suomalainen, joten ollaan ylpeitä pienestä, mutta sisukkaasta kansastamme ja kauniista maastamme. 
Himmetä ei muistot koskaan saa!


HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!

Kommentit