Ilmainen e-kirja tietokoneen käytöstä kaikenikäisille

*Postaus toteutettu yhteistyössä Klingelin kanssa lahjakorttia vastaan. Postaus ei sisällä affiliate-linkkejä. Kuviin saatu käyttölupa*

Suurin osa tuntemistani ihmisistä käyttää tietokonetta sekä töissä että vapaa-aikana, mutta tiedän myös ihmisiä, joille tietokoneen käyttö on aivan vierasta. Nykyisin oletetaan, että kaikki hallitsevat tietokoneasiat ja ne, jotka eivät hallitse, saattavat nolostella osaamattomuuttaan ja tietämättömyyttään, minkä vuoksi asiaan ei huvita perehtyä. Kunnollisia ohjekirjoja ei löydy eikä oikein kehtaa kysyä keneltäkään apua eikä viitsi vaivata ketään. Muistan omilta yläasteen ATK-tunneilta, että en tajunnut opettajan jakamista monisteista ja taululle kirjoittamista ohjeista mitään ja turhauduin. Sittemmin olen itseopiskellut suurimman osan tietokoneeseen liittyvistä asioista käyttäen Googlea tutorina. Nykyisin osaan jopa koodata, mikä hämmästyttää minua itseänikin!

Henkilö, joka ei ole aiemmin käyttänyt tietokonetta, voi olla niin hukassa, ettemme me tietokoneeseen kiinni kasvaneet voi edes ymmärtää, miten monimutkaiselta aparaatilta tietokone heistä vaikuttaa. Hyvä esimerkki tästä on se, kun perehdytin erästä vanhempaa henkilöä tekstitiedoston tallentamiseen. Hän tallensi tiedoston tietokoneen työpöydälle ja kysyi, että nyt kun se on tallennettu, niin voiko hän sitten kotona avata tiedoston. Sanoin, että et voi ja hänen oli vaikeaa ymmärtää, että miksi tiedosto ei avaudu kotona, jos kerran kotona on nettikin. Selostin, että netti on aivan eri asia kuin tekstitiedostot ja että et tallentanut nettiin. Sitten keksin esimerkin, jonka avulla asia valottui. Kerroin, että koneelle tiedoston tallentaminen on vähän sama kuin jos laittaisit takin työpaikalla kaappiin ja menisit kotiin ja yrittäisit ottaa takin eteisen kaapista. Tällaisilla rautalankaesimerkeillä kun joutuu asioita vääntämään toisille, niin todella toivoo, että olisi jokin opas, jonka voisi lykätä apua tarvitsevalle. Nyt tällainen opas on julkaistu ja minulla onkin ilo esitellä ilmainen (!) e-kirja Tietokoneen käytön alkeet - tietokoneopas kaikenikäisille, jonka tarkoitus on innostaa tietokoneen monipuoliseen käyttöön. Ajankohtaisen ja kattavan oppaan on laatinut ICT-asiantuntija Cordei Clottey ja sen on julkaissut verkkokauppa Klingel, joka on minulle tuttu jo vuosien ajalta ja blogini lukijat sen varmaan tietävätkin, sillä olen silloin tällöin Klingeliltä hankkimistani vaatteista ja asusteista postannut.

Tietokoneen käytön alkeet -oppaan  avulla aloittelija voi itse ryhtyä perehtymään tietokoneen käytön perusasioihin. Oppaassa selostetaan ymmärrettävästi tietokoneen toiminnan ja käytön periaatteet ja koska kyseessä on alkeet, niin lähtökohta on se, että opasta lukee henkilö, jolla ei ole aiempaa kokemusta tietokoneista. Siksi oppaan alussa selvitetään muun muassa, mitä tietotekniikka tarkoittaa, mitkä ovat tärkeimmät komponentit ja miten tietokone käynnistetään sekä miten esim. hiirtä käytetään. Oppaan ulkoasu on erittäin selkeä, mikä tekee lukukokemuksesta miellyttävän. Kappaleet ja sisältö on jaoteltu järkevästi ja loogisesti niin, että vasta-alkajan on helppo edetä. Yksityiskohtaisten ohjeiden ja havainnollistavien vaihekuvien avulla tietokoneen käyttöä on helppo harjoitella käytännössä. Oppaan sivuilta löytyy sininen infolaatikko, jossa on tietoiskumaisesti jokin tärkeä ja huomioitava asia ja vinkkejä tietokoneen käyttöön.

 

Tällainen infolaatikko on minulle tuttu monista oppikirjoista ja olen huomannut, että joskus asia menee varsinaisesta tekstistä ohi, mutta kun se on infolaatikossa, niin sen huomaa helposti. Oppaassa vastataan aloittelijan mieltä askarruttaviin kysymyksiin, kuten mikä on käyttöjärjestelmä, sovellus, selain ja linkki (täällä Jyväskylässä paikallisbusseja kutsutaan nimellä linkki, mutta oppaassa ei tarkoiteta niitä :D).

Vaikka tietokonetta ei käyttäisikään, niin jokainen on varmasti kuullut tietoturvariskeistä. Eräs tuntemani rouva ei uskalla käyttää tietokonetta, koska hän pelkää, että kone kaapataan, vaikka hän ei edes oikeastaan ymmärrä, mitä kaappaaminen tarkoittaa. Oppaassa ohjeistetaan netin käytön mahdollisuuksiin ja tietoturvaan yksityiskohtaisesti, mutta silti riittävän helppotajuisesti. Eri sovellusten käyttö, verkkopankissa asioiminen, sosiaaliset verkostot, sarjojen katseleminen, nettiostosten tekeminen, Google-haut ja sähköpostin hallinta tulevat tutuksi oppaan avulla.



Oppaan teksti on helposti ymmärrettävää ja lukemista helpottaa myös selkeä fontti ja sopivat kappalejaot. Taulukkoihmisenä pidän erityisesti siitä, että monet asiat on koottu kätevästi informatiivisiksi taulukoiksi.  Oppaan lopussa on vielä erikseen sanastoluettelo. Liian monesti kaikki tietokoneisiin ja elektronisiin laitteisiin liittyvät tekstit ovat mielestäni kuin muinaishepreaa. Pedanttisen luonteeni ja äidinkieli-innokkuuteni vuoksi olen hyvin kriittinen kaikenlaisten tekstien suhteen ja minua ärsyttää pienetkin epäjohdonmukaisuudet ja kapulakielisyydet - etenkin ohjeteksteissä ja oppaissa. Oppaiden tarkoitus kun on se, että niiden avulla selvitetään jonkin laitteen käyttöä eikä sitä, mitä tekstissä tarkoitetaan.

Tietokoneen tarkoitus on helpottaa elämää - vanhaksi käyvä nimitys ATK: han tarkoittaa automaattista tietojenkäsittelyä. Netti on helpottanut ainakin omaa elämääni, puhumattakaan siitä, miten paljon kätevämpää on luoda ja muokata tekstitiedostoja koneella kuin raapustaa käsin ja miten näppärää on tallentaa kuvat tietokoneelle. Tekstitiedostojen luominen ja kuvien tallentaminen ovatkin perustaitoja, jotka tulisi hallita ja niihin on oppaassa paneuduttu seikkaperäisesti.

Osaisin kyllä kuvitella elämää ilman tietokonetta ja se on ihan helppoa, koska olen elänyt aikaa, jolloin tietokoneita (tai kännyköitä) ei käytetty, mutta en voisi nyt kuvitellakaan luopuvani tietokoneesta. Vaikka monet pärjäävät edelleenkin ilman tietokonetta, niin yhä enenevässä määrin palvelut siirtyvät nettiin ja  esim. sähköpostiosoite tarvitaan monessa yhteydessä. Mielestäni on siis hyvin tarpeellista, että nekin, jotka eivät tietokonetta käytä, perehtyisivät pikkuhiljaa tietsikkamaailmaan (btw käyttääkö kukaan enää sanaa tietsikka?).

Oppaan nimi Tietokoneen käytön alkeet - tietokoneopas kaikenikäisille kertoo siitä, että kohderyhmäksi ei ole rajattu tietynikäisiä vaan opas sopii sekä nuorille että vanhoille. Minulle tulee kylläkin ensin kohderyhmänä mieleen seniorit, joista moni haluaisi opetella tietokoneen käyttöä ja siihen pystyisi, mutta ei tiedä miten tarttuisi toimeen. Varttuneempi väki on oppinut hakemaan tietoa ja lukemaan oppaita ja siksi kannustankin nyt kaikkia, jotka haluavat innostaa jotakuta senioria koneen äärelle, näyttämään heille opasta. Sen avulla voi itse perehtyä asioihin ja kokea uuden oppimisen iloa ja saavuttaa jopa riippumattomuutta, kun vanhuksen ei tarvitse pyytää omaa aikuista lasta tai naapuria tarkistamaan Googlesta jotain tai tulostamaan esim. jonkin kodinkoneen käyttöohjeita! Suomessa on myös sellaisia väestöryhmiä, jotka tarvitsevat perusopastusta tietokoneen hallinnassa ja heille opas voi olla kullanarvoinen. Jos omaa tietokonetta ei ole, niin meillähän on kirjastoissa mahdollisuus käyttää tietokoneita ja tiedänkin useita ihmisiä, jotka niin tekevät.

Opas sopii erinomaisesti myös nuorille. Nuorethan ovat ainakin olevinaan nohevia tietokoneen käyttäjiä, mutta totuus on, että he eivät hallitse välttämättä edes peruasioita vaan koneen käyttö rajoittuu pelaamiseen ja joihinkin perustoimintoihin. Opettajana mietin mahdollisuutta hyödyntää e-kirjaa tietotekniikan opetuksessa, sillä tämän hetken ankarassa taloudellisessa kurimuksessa kaikki ilmainen ja hyödynnettävä on enemmän kuin tervetullutta kouluille ja kun opas on helppotajuinen, niin se sopisi mielestäni mainiosti opetusmateriaaliksi.

Vaikka moni meistä käyttääkin tietokonetta päivittäin ja ainakin luulee hallitsevansa perusasiat hyvin, niin ei silti ole pahitteeksi välillä vähän kerrata asioita, joten kannattaa kurkata oppaaseen! Vaikka olen ihan pätevä ja jopa innokas tietokoneihminen, niin minulle oppaan lukeminen teki hyvää, sillä se selkiytti joitain virhekäsityksiäni ja opin myös uutta, mikä on aina mukavaa ja palkitsevaa.

Käy lataamassa ilmainen ja innostava opas täältä ja kirjoita kommenttikenttään, mitä mieltä olit. Tietäisitkö jonkun nuoren tai vanhan tai kenet vaan, joka hyötyisi oppaasta? 

Kommentit

  1. Just eilen puhuttiin veljen kanssa siitä, miten monet nykyajan nuoret eivät osaa käyttää koneita siitä syystä, että ovat tottuneet käyttämään vain älypuhelimia ja tabletteja ja että esim. mekaaninen näppäimistö on ihan vieras käsite ja samoin muut kirjoitukseen liittyvät ominaisuudet. Joten ihan hyvä ajatus tuollainen, ei vaan tule ite ajateltua sitä miten paljon on ihmisiä, jotka ovat vieläkin ihan hukassa koneiden kanssa, kun on itse kasvanut koko ikänsä niiden keskellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokaisen tulisi hallita tietokoneen käytön perusasiat, koska esim. hakemukset ja Kelan asioinnit tehdään verkossa. Täällä ei vissiin edes saa Työkkäriin aikoja vaan kaikki hoidetaan verkossa! Älytöntä kyllä tuokin.

      Itselle tietokoneen käyttö on itsestäänselvyys ja vaikka "nettinatiiveja" eli nuoria pidetään pätevinä, niin tosiaan aika monella on heikot ICT-taidot. Kännykkä on kyllä kasvanut käteen kiinni, mutta esim. tekstinkäsittelyohjelmat on outoja. Ja auta armias, jos oppitunnilla pitäisi löytää tunnukset johonkin palveluun :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)