Samettinen sitruuna-rahkapiirakka (gluteeniton)

Lupasin eilen, että tänään tulisi sitruunapiirakan ohjetta ja tässäpä sellainen tulee. Piirakkaa voi todellakin kutsua samettiseksi, sillä täyte on suussasulavan pehmeää. Monesti rahkapiirakat ovat liian munaisia eli niissä maistuu kananmuna ja ovat ihmeen rakeisia ja kalsean makuisia. Pohja on gluteeniton ja tämä pohja jää käyttöön, tätä kun voi soveltaa eri piirakoihin ja tällä tulee normaalin oloinen taikina, joka pysyy hyvin kasassa eikä tässä ole gluteenittoman leivonnaisen hiekkamaista rakennetta ja outoa sivumakua. Paistamisen aikana taikina leviää yllättävän paljon ja vähän säikähdin uuniin kurkatessani, että tuleeko tuosta mitään. Jotkut murotaikinapohjat kun pysyvät jämäkästi vuoan reunoilla eivätkä leviä. Jos jotain huonoa tästä etsii, niin juuri tuo taikinan leviäminen ja itse tykkäisin syödä täytettä enkä "jauhoja"! Mutta täyte jäi jännästi tuonne reunan alle eli ei nuo reunat ihan pelkkää taikinaa ole.

Täytteeseen käytin 1 purkin tavallista rahkaa ja 1 purkin lime-sitruunarahkaa, mutta sitä en suosittele, koska täytteestä tulee liian kirpeä. Minun makuuni on perinteinen, sitruunainen rahkapiirakka ja tämä on juuri sellainen. Jos makurahkaa haluaa käyttäää, niin vaniljarahka sopii hyvin antamaan pehmeää makua ja myös tavallinen sitruunarahka käy. Piirakan pinta halkesi ja se on vakava tyylivirhe, mutta koska tarkoitukseni oli kuorruttaa piirakka, niin halkeama ei haitannut.

SITRUUNA-RAHKAPIIRAKKA

Pohja
125 g margariinia/voita
1 dl sokeria
1 muna
2  1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

Täyte
2 prk rahkaa
2 dl kuohukermaa
3 munaa
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1/2 sitruunan mehu +raastettu kuori
2 tl maissitärkkelysjauhoja (Maizena)

1. Vaahdota rasva ja sokeri ja vatkaa kananmuna taikinaan.
2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
3. Painele taikina voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.
4. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pohjan päälle.
5. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia.

VINKKI: voit lisätä täytteen joukkoon rusinoita ja/tai persikanpalasia. HUOM! Täyte voi olla keskeltä vähän höllyvää, mutta hyytyy kyllä jäähtyessään. Noudata kuitenkin paistoaikaa!

Tällainen raikas ja pirteä piirakka oli meillä 1-vuotissynttäreiden kahvipöydässä. Minulla oli hinku tehdä jotain pääsiäismäistä ja tämä korvasi hedelmäkakun, mikä oli mielestäni hyvä idea. Sitruuna-rahkatorttu kuuluu ainakin meillä perinteisiin pääsiäisleivonnaisiin persikka-marenkirahkan ohella. Onko teillä jotain pääsiäisen perinneruokia ja -leivonnaisia?

Kommentit