Parisuhteen päättymistodistus

Selailin tärkeiden papereiden kansiotani ja lueskelin vanhoja työtodistuksiani. Työtodistuksethan kertovat työhistoriani lisäksi minusta paljon muutakin. Ne kertovat siitä, miten olen työskennellyt ja miten olen työni hoitanut ja jopa vähän siitä, millainen ihminen olen. Tärkein merkitys työtodistuksilla on tietysti uutta työpaikkaa hakiessa ja työhistoriaa esiteltäessä. Mistään muusta asiasta elämässämme emme tällaisia todistuksia saa ja siksi olisikin syytä laajentaa todistusideaa elämän toiseen tärkeään osa-alueeseen eli parisuhteeseen. Kun meille annetaan työsuhteen päättyessä todistus, niin vastaavanlaisen todistuksen voisi antaa parisuhteen päättyessä.

Todistukseen kirjattaisiin tietenkin perustiedot kuten parisuhteen kesto ja päättymisen syy ja etenkin se, onko ollut eroa haluava osapuoli ja onko erinäisiä neuvotteluja käyty (vrt. YT-neuvottelut). Työsuhteen päättymisen syytä ei saa yksilöidä henkilökohtaisella tavalla, mutta parisuhteen päättymistodistuksessa tämä seikka olisi se tärkein. Päättymisen syynä voisi olla esimerkiksi nalkuttava akka, saamaton ja laiska mies ja siksi vaimo kyllästynyt olemaan kotiorja, kumppanin vieraissa juokseminen tai alkoholiongelma, rakkauden loppuminen, suhteen yleinen toimimattomuus, erilaiset elämänarvot ja haaveet jne. Selitykseksi ja/tai lisäselvitykseksi riittää kevyemmätkin syyt, kuten sylkeminen suihkussa viemäriin tai likaisilla kengillä puhtailla matoilla talsiminen, alituinen shoppailu tai Facebookissa roikkuminen. Jos ei halua kertoa mitään hyvin henkilökohtaista, voi kirjoittaa "tuotannolliset ja taloudelliset syyt". Tuotannollisiksi syiksi voidaan katsoa se, että henkilö ei ole panostanut riittävästi yhteiseen elämään eikä ole kantanut korteaan kekoon eli ei ole esimerkiksi osallistunut kodin talouden hoitoon tai tuottanut mitään hyvinvointia lisääviä tekijöitä suhteeseen. Lapsettomuuserimielisyydet kuuluisivat siis tämän kohdan alle, sillä tuotannostahan siinäkin on kyse. Taloudelliset syyt tarkoittavat tietenkin tuhlaamista tai nuukailua tai muuta toimintaa, joka vaurioittaa tai hankaloittaa yhteistä taloutta ja elämää.

Työntekijän voi irtisanoa, jos hän ei enää selviydy työtehtävistään tai työntekijä laiminlyö työvelvoitteitaan eli suorittaa tehtäviä vastoin annettuja ohjeita tai jättää työtehtäviä tekemättä, vaikka aikaa niiden suorittamiseen olisi ollut. Parisuhteessa ja yhteiselämässä on tiettyjä tehtäviä ja velvoitteita ja niiden laiminlyöminen tulisi ehdottomasti kirjata parisuhteen päättymistodistukseen. Esimerkiksi näin: "Huomautettava aina roskapussin viemisestä", "Vaatekasa toistuvista kehotuksista huolimatta olohuoneen tuolilla", "Laiminlyö vakavasti avioliitolliset velvollisuudet ja unohtaa merkkipäivät". Työtodistuksessa on mainittava tehtävien laatu ja siksi parisuhteen päättymistodistuksessakin pitäisi ne mainita. Esimerkiksi näin: "lastenhoito, kodinhoito, kaupassakäynti, puutarhanhoito" tai "autoremontit, roskien vienti, nurmikon ajaminen, sulakkeiden vaihtaminen, polttopuiden tekeminen". Jos kumppani on ollut saamatonta sorttia, niin tehtäväksi voi kirjoittaa vaikka "yleinen seuranpito ja läsnäolo".

Todistukseen tulisi kirjata arvostelu ja tämän arvostelun kirjoittaisi tietenkin se suhteen toinen osapuoli. Työtodistuksissahan lukee yleensä esimerkiksi "Kiitettävää ja huolellista työtä työpaikan hyväksi " tai "On ollut ahkera ja oma-aloitteinen". Työtodistuksiinkaan ei saa kirjoittaa negatiivisia asioita eikä esittää työntekijää huonossa valossa. Siksi parisuhteen päättymistodistukseenkaan ei saisi kirjoittaa mitään ikävää vaan vain positiivisia huomioita. Todistukseen voisi siis rustata esimerkiksi "Henkilö X on hoitanut tehtävänsä tunnollisesti ja hän on huolehtiva ja rakastava perheenäiti" tai "Henkilö X on reipas ja rehti mies, joka hoitaa kodin askareet", "Henkilö X on vastuullinen ja hoitanut velvollisuutensa kiitettävästi" tai "Henkilö X on eloisa ja aktiivinen eikä pelkää uusia haasteita". Työtodistukseen voidaan kirjoittaa arvio myös työntekijän käytöksestä ja tietenkin käytösarvio kirjattaisiin myös parisuhteen päättymistodistukseen. Tässäkään kohdassa ei saisi mainita mitään negatiivista, vaikka erotessa ehkä ne toisen osapuolen käytöksen kurjimmat puolet ovatkin ensimmäisenä mielessä. Vaikka henkilö olisi suhteessa käyttäytynyt itsekkäästi, epäkunnioittavasti tai laiminlyövästi, niin näitä asioita ei saisi kertoa vaan hyvät puolet pitäisi vaikka kaivamalla kaivaa. Jotain hyvää sitä aina kuitenkin toisesta löytää ja jos ei löytäisi eikä keksisi edes mitään latteaa perusfraasia, niin kohdan voisi jättää täyttämättä.

Parisuhteen päättymistodistuksen voisi liittää työtodistusten joukkoon ja se kuuluisi luonnollisesti myös CV:hen. Työpaikkaa hakiessa todistuksista näkisi helposti, millainen ihmissuhdehistoria työnhakijalla on, että onko sitä hypitty kukasta kukkaan. Todistus täytyisi esittää aina uuden parisuhteen alkaessa, koska sen avulla saisi sellaista tietoa, mitä mahdollinen kumppani ei välttämättä oma-aloitteisesti kerro. Todistuksen voisi myös liittää netin seuranhakusivustoille. Eliittikumppania etsiessä todistus olisi hyvinkin luonteva lisä omia ominaisuuksia esitellessä.

Todistuksen ulkoasu olisi vapaa, mutta olisi hyvä olla olemassa yksi valmiiksi tulostettava lomakemalli. Eron sattuessa on muutakin järjesteltävää niin paljon, että silloin ei välttämättä jaksa ryhtyä laatimaan itse mitään lomakkeita. Todistus olisi pätevä ja hyväksyttävä vain, jos sen on allekirjoittanut kaksi todistajaa. Todistajien tulisi olla luotettavia ja objektiivisia henkilöitä, joten anopit olisi ehdottomasti poissuljettu. Toki todistuksen voisi laadituttaa jollakin virallisellakin taholla. Jos erotilanteessa jaetaan yhteistä omaisuutta pankissa, voisi pankkivirkailija täytellä lomaketta ja lätkäistä siihen virallisen leimankin.

Ainakin nuoret työntekijät ja urallaan etenevät ihmiset tavoittelevat hyvää työtodistusta ja siksi lyhyessäkin työsuhteessa on halu panostaa työhönsä, jotta saa paperiin hyvän arvostelun, mikä taas auttaa mahdollisesti saamaan parempia työpaikkoja. Jos jokaisesta parisuhteesta saisi todistuksen, voisi se kannustaa yrittämään suhteen ylläpidossa enemmän ja innostaa toimimaan aktiivisemmin suhteen hyväksi eikä todistus silloin olisi ollenkaan huonompi juttu.

Kommentit

  1. Mulla voisi olla ongelmia tuollaisen lomakkeen täyttämisessä, kun ei ainaskaan nyt tulisi mieleen juuri mitään lähellekään positiivista!
    Ihana kirjoitus <3
    Minä!

    VastaaPoista
  2. Sepä se, jos toisesta ei löytäisikään mitään hyvää... Sitten kohdan voisi jättää tyhjäksi ja se jo kertoisi, millaisesta mulkvistista on kyse :) Mutta tsemppiä sinulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista :)